Saturday
07/11/2009
19:40 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Στο παρακάτω διάγραμμα το ότι έχουμε δει προς το παρόν μια σημαντική κορυφή στις 15/10 στις 2932,45 μονάδες μας αρέσει για τους λόγους που έχουμε κατά κόρον αναφέρει σε προηγούμενα σχόλια.

gd061109-1

Έχοντας αυτή τη κατάσταση μέχρι τώρα, βλέπουμε ότι ο ΓΔ διόρθωσε τη προηγούμενη πτώση από τις 2/1/2008 κατά 38,2%. Αν πράγματι η αντίδραση (ή κάτι τέλος πάντων σημαντικό) έχει τελειώσει στις 15 του περασμένου μήνα, τότε μια επίσης διόρθωση κατά το ίδιο ποσοστό είναι σχεδόν επιβεβλημένη.

gd061109-2

Αν και παρακάτω από το χαμηλό της περασμένης Τρίτης δεν υπάρχουν σημαντικές στηρίξεις για τους λόγους που είχαμε αναφέρει στο σχόλιο της Κυριακής 1/11, θα παρατηρήσουμε ότι στο σημείο που είναι το 38,2% διόρθωση της ανόδου από τον Μάρτιο, μπορούμε να διακρίνουμε μία, και αυτή είναι μια διαγραμματική στήριξη από τα χαμηλά των 20/8 και 3/9. Βλέποντας αυτό, το μάτι μας πέφτει και κάπου αλλού. Ότι δηλαδή εκεί επίσης είναι και η βάση μιας ανοδικής σφήνας όπως την έχουμε σχεδιασμένη στο γράφημα μας προ πολλού. Αλλά και κάτι ακόμα. Έχουμε εκεί και ανοδικό gap, σημειωμένο και αυτό πάνω στο γράφημα μας. Δεν νομίζουμε πως όλα αυτά είναι τυχαία και σίγουρα δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους.
Σημεία έναρξης ενός νέου πτωτικού κύκλου προκειμένου να είμαστε κοντά σε αυτά που μόλις αναφέραμε είναι το υψηλό της Παρασκευής 30/10 (2724) ή ακόμα και το υψηλό όλης της κίνησης (2932). Θα δούμε και τι άλλα στοιχεία θα μαζέψουμε από τις επόμενες συνεδριάσεις και θα το ξαναδούμε. Όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι, όταν για την άνοδο δεν έχουμε πεισθεί ακόμα πως είναι κινητήρια, και πιο κάτω έχουμε τέτοιες ενδείξεις δεν μπορούμε να εφησυχαζόμαστε και σε όποια αισιοδοξία μας πρέπει να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί.

Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται με την τρέχουσα άνοδο ή αντίδραση. Και εδώ αν ο ΓΔ διορθώσει κατά 38,2% πάμε κοντά στο ψηλό της Παρασκευής 30/10 (2724) που είναι και διαγραμματική αντίσταση. Λίγο πιο πάνω το gap λειτουργεί σαν μαγνήτης των τιμών (ή άμμεσα ή στο μέλλον) αλλά και σαν δυνατή πλέον αντίσταση. Άρα μπορεί ο ΓΔ να τραβηχτεί ακόμα μέχρι εκεί και να μείνει εκεί με ένα νέο τοπικό υψηλό. Ακόμα πιο πάνω και από το gap είναι το μέσον της μικρής συσσώρευσης που έκανε ο ΓΔ πριν να πέσει. Αν είναι να πάμε μέχρι εκεί μπορεί να οφείλεται και σε κλεισίματα θέσεων από stop loss όσων έχουν σορτάρει την αγορά φοβούμενοι ένα νέο μεγάλο ανοδικό κύμα. Εμείς δεν θα είμαστε μέσα σε αυτή την ομάδα καθόσον άλλα στοιχεία που παρακολουθούμε μας λένε ότι η υπομονή μας έχει πολλές πιθανότητες να ανταμειφθεί. Κάτι άλλο που να αισθάνεται σαν υποχρέωση ο ΓΔ μπορεί να είναι ένα τεστάρισμα με τη κάτω γραμμή του ανοδικού καναλιού από το οποίο εξήλθε στις 29/10. Όπως και να έχει εάν δούμε κάτι άκρως ανησυχητικό δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τη χασούρα μας για το ένα sort συμβόλαιο που έχουμε και να εξέλθουμε (τουλάχιστον) από την αγορά. Επίσης να πούμε ότι παρόλο την σχεδόν τριήμερη ανοδική κίνηση τα δεικτάκια μας σε ημερήσια βάση δεν έχουν φτιάξει και επίσης  ότι η κατάσταση είναι οριακή στο να βελτιωθούν κάπως δίνοντας κάποιες ελπίδες ή να χειροτερέψουν ανοίγοντας το δρόμο προς bearish σενάρια.

Από το intraday διάγραμμα αυτό που παρατηρούμε στο ωριαίο είναι ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο ΓΔ επιδείκνυε κατά το παρελθόν θετική δυναμική. Αν στη παρούσα φάση αρνηθεί να το κάνει πρέπει και αυτό να ληφθεί στα υπόψη.  Η μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτωτική διόρθωση της Παρασκευής δείχνει το ευάλωτο της κατάστασης ενώ τα χειρότερα αποφευχθήκανε τελειώνοντας αυτό το πτωτικό κομμάτι πάνω στη βραχυπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης, η οποία και είναι καλό να μη παραβιαστεί για να συντηρείται το καλό κλίμα των τελευταίων ημερών.

gdintra061109

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα η κίνηση των τελευταίων επτά εβδομάδων είναι μεταξύ των δύο γραμμών μπλε και πορτοκαλί. Από το ίδιο διάγραμμα φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος προκειμένου η κίνηση αυτή να μη διαφοροποιηθεί και στο επόμενο διάστημα. Θα μιλάμε τότε για μια πλάγια κίνηση. Έγκυρη όμως διάσπαση κάποιας εκ των δύο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

gdW061109

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.