Sunday
24/01/2010
23:37 GMT+2
Εβδομαδιαία σχόλια ΓΔ
0

Τα δεδομένα που έχουμε είναι το θέμα των στηρίξεων και το θέμα των νέων για την Ελληνική οικονομία, που σχεδόν καθημερινά βγαίνουν και είναι δυσάρεστα.

Όσο αφορά το πρώτο θέμα είχαμε πει από αρκετά παλιά (όταν ακόμα βρισκόμασταν στα υψηλά του Οκτωβρίου) ότι στηρίξεις σοβαρές δεν υπάρχουν άπαξ και ο ΓΔ αποφασίσει μα κινηθεί νοτιότερα. Στη πορεία ψάχνοντας καλύτερα τα διαγράμματα βρήκαμε κάποιες «στηρίξεις»  (σε εισαγωγικά από την άποψη ότι αυτές ήταν αδύναμες, αλλά θα μπορούσε σε αυτές ο ΓΔ να βρει μια δικαιολογία ώστε να εκδηλώσει κάποια ανάπαυλα ή και ανακοπή της πτώσης). Αυτές τις βρήκαμε και τις εκφράσαμε επάνω στα διαγράμματα που παρουσιάζουμε καθημερινά.

Όσο αφορά τα νέα όμως από την οικονομία, ήρθαν αμείλικτα να εξασθενήσουν και εν τέλει να οριστικοποιήσουν ως ασήμαντη κάθε τέτοια «στήριξη». Όχι πως δεν γνωρίζαμε ή δεν υποπτευόμασταν αλλά τελικά ήρθαν και τα ΜΜΕ να μας γνωστοποιήσουν, έστω και αργά, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς είχαμε στο υποσυνείδητο και να μας το φέρουν μπρος στα μάτια μας.

Από τα νέα, καθώς διαδέχονται το ένα το άλλο, είναι μερικά που λειτουργούν ως ένα χάπι που προσωρινά μπορεί να απαλύνει το πόνο από την αρρώστια που έτσι και αλλιώς είναι σοβαρότατη.

Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει ο ΓΔ κοντοστέκεται ή και προσπαθεί να αντιδράσει χωρίς όμως να μπορεί να επιτύχει και σπουδαία πράγματα. Το επόμενο άσχημο νέο είναι ικανό να νικήσει κατά κόρον την οποιαδήποτε προσπάθεια από ένα ασθενή του οποίου οι δυνάμεις είναι ούτως ή άλλως καταβεβλημένες (ανύπαρκτες ουσιαστικά στηρίξεις)– αυτό είναι δεδομένο.

Γιατί όσες γραμμές και να τραβήξουμε ενώνοντας διάφορα (περίεργα ή μη θα μπορούσε να πει κάποιος) σημεία, προκειμένου να βρούμε πιθανές στηρίξεις,  οι κυριότερες στηρίξεις που θα ήταν περιοχές απορρόφησης (χωνέματος) των τιμών κατά την άνοδο απουσιάζουν πλήρως καθόσον, όπως έχουμε πει, μετά από κάθε διόρθωση, η επόμενη άνοδος ήταν σε στυλ ακίδας (V).

Στα διαγράμματα που θα δούμε σήμερα παρατηρούμε ότι

gd220110-1

gd220110-2

gdW220110

Παντού υπάρχουν κόκκινα κεριά
Η γραμμή [4] μας έχει απασχολήσει πράγματι, και μάλιστα πολύ (σε χρόνο). Το τελευταίο μάλιστα μας λέει ότι είναι ώρα να εγκαταλειφθεί, μια και περισσότερη παραμονή δεν θα έχει να προσθέσει κάτι σημαντικό.
Οι «στηρίξεις» σαν και αυτές που περιγράψαμε πριν, σε αυτό το σημείο που ήμαστε είναι πολλές και αν είναι ο ΓΔ να κάνει κάτι ανοδικά, θα το κάνει από εδώ.
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχουμε ένα πλήρες (ολόκληρο) κερί κάτω από την πολύ σημαντική γραμμή [1].

Αν συνεκτιμήσουμε όλα τα παραπάνω τότε το πρωτεύον σενάριο δεν μπορεί να είναι άλλο από το πτωτικό. Όμως οι αγορές είναι εδώ για να διαψεύδουν το πιο πιθανό και να κινούνται αντίθετα. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσαμε να εντάξουμε μια ανοδική αντίδραση με τη μορφή που τη παρουσιάζουμε στο παρακάτω διάγραμμα, εξετάζοντας μια πιθανή ομοιότητα της κίνησης με την ανάλογη στο κύκλο αριστερά στο διάγραμμα. Κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στο 2180 και μετά να συνεχίσουμε πτωτικά.

gd220110-3a

Σε αυτή τη περίπτωση θα έχουμε και μια επιπλέον επαλήθευση του ότι  – εκτός από την γραμμή [4] για την οποία είχαμε κάνει λόγο ότι θα μας απασχολήσει – και η γραμμή [5] θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, όπως τονίζαμε στο σχόλιο της περασμένης Κυριακής. Είναι και αυτό ένα σενάριο που δεν είναι εντελώς στη σφαίρα του εξωπραγματικού ή φανταστικού καθόσον σε μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει και ο RSI που έχει κάνει καλή θετική απόκλιση.

gd220110-4

Στην ίδια περιοχή του κύκλου που σημειώνουμε στο παραπάνω διάγραμμα παρατηρήσαμε και κάτι άλλο. Το δείχνουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Βέβαια αν δούμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η κατάσταση θα είναι πολύ bull. Θα το έχουμε και αυτό στο μυαλό μας για να το σταθμίσουμε όταν θα χρειαστεί.

same

Να μη ξεχάσουμε και τη μια μας ανοιχτή θέση sort. Ο στόχος που έχουμε βάλει για να κλείσουμε παραμένει (1880 -1882). Stop loss δεν θα βάλουμε. Ο κυριότερος λόγος για αυτό είναι να κάνουμε μια νέα προσπάθεια κάνοντας πράξεις σε πιο αργά διαστήματα αφήνοντας την αγορά να μας δείξει καλύτερα τις διαθέσεις της σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Θα δούμε πως θα πάμε. Μην ξεχάσετε να δείτε και τον Πίνακα πράξεων που έχει ενημερωθεί και για τις πράξεις του 2010 για να θυμόμαστε και τι margin έχουμε.

Καλή εβδομάδα σε όλους και καλή επιτυχία.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.