ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Έκπληκτοι όλοι με τα “λάθος” στοιχεία του προϋπολογισμού
Tuesday
07/11/2017
15:28 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος G-M-R
0

 

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R:    ΠτΒ, Κυβερνητικοί Εγκληματίες και συνένοχοι “επιστήμονες” τσακώνονται ενώ σκοτώνουν Πατρίδα και Λαό. ΕΜΕΙΣ;

 

Έκπληκτος δηλώνει ο Νίκος Βούτσης για τα λάθος στοιχεία από το Γραφείου Προϋπολογισμού

«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται κινδυνολογία περί χρεοκοπίας»

Για λάθος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το τελικό συμπέρασμά του ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Ειδικότερα αναφορικά με το στοιχείο που αναφέρεται στην τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, με συντονιστή τον κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, για επιβάρυνση με τόκους 84,3 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα 2020-2026, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης δήλωσε ότι: «Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας. Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων».

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισ. ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Τσακαλώτος: Το Γραφείο Προϋπολογισμού κάνει λάθος για τη χρεοκοπία και τους τόκους

Φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που είχαν πάει στη Βουλή το 2014

Για λάθος κατηγορεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ειδικά για το τελικό συμπέρασμά του ότι χωρίς ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής οδηγήθηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αξιοποιώντας στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος που είχαν μεταβιβαστεί στη Βουλή το 2014, σύμφωνα με την εφημερίδα. Έτσι εκτινάσσει τους τόκους στα 84,3 δισ. ευρώ την χρονική περίοδο 2021-2026.

Το σήμα κινδύνου για το χρέος, που χωρίς παρεμβάσεις θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη μετά το 2021, χτύπησε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζοντας ότι «χωρίς σοβαρή ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει». Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος, εξηγεί, που καθιστά επιτακτική την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος έως τον Αύγουστο του 2018, καθώς αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα για τη διευθέτηση του χρέους.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του επαναλαμβάνει τους φόβους του για εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών. Για τους τελευταίους δε, επιμένοντας ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι «μάλλον ανέφικτα» ελπίζει σε αναθεώρηση των στόχων.

Απάντηση Λιαργκόβα: «Δεχόμαστε την κριτική αλλά…»

Το Γραφείο αναφέρει πως οι μεσοπρόθεσμες συμφωνίες που ενδεχομένως υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του.

Εξηγήσεις για τα στοιχεία που παρουσίασε αναφορικά με τις ανάγκες πληρωμής των τοκοχρεολυσίων της περιόδου 2020-26, στην τελευταία τριμηνιαία του έκθεση, παρουσίασε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το γραφείο εμμέσως πλην σαφώς αποδέχτηκε την κριτική που του ασκήθηκε και δικαιολογήθηκε λέγοντας πως «δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ οι μεσοπρόθεσμες συμφωνίες». Παράλληλα προειδοποιεί πως «εάν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις», η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα είναι εφικτή.

Αναλυτικότερα, το Γραφείο αναφέρει πως οι μεσοπρόθεσμες συμφωνίες που ενδεχομένως υπάρχουν σε επικαιροποιημένες ενημερώσεις, δεν ήταν στη διάθεση του ΓΠΚΒ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πρόσφατης τριμηνιαίας έκθεσής του. «Αποδεχόμαστε την κριτική που ασκήθηκε στις εκτιμήσεις της τελευταίας έκθεσής μας» σημειώνει και προσθέτει: «αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το ΓΠΚΒ: εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».

Τέλος επισημαίνει πως το ζήτημα του χρέους είναι «εθνικό» και απαιτείται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναίνεσης και σύμπραξης όλων των δυνάμεων, πολιτικών και τεχνοκρατικών, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα. «Αυτή είναι και η ουσία της θέσης του ΓΠΚΒ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική τριμηνιαία έκθεση», καταλήγει.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για σφάλματα στον τρόπο υπολογισμού των τόκων για το χρέος την εξαετία 2021 – 2026 που εκτίνασσε την πληρωμή τους στο δυσθεώρητο ποσό των 84,3 δισ. ευρώ!

Σε δηλώσεις του στην «εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για λάθος στον υπολογισμό.

Τη σκυτάλη του… αδειάσματος πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος με ανακοίνωσή του «καρφώνει» τον Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. «Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας. Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βούτσης.

ΠΗΓΗ 

ΠΗΓΗ(2)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.