ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

“Ψήνονται” για μετά τις εκλογές “Πρέσπες του Αιγαίου”…
Thursday
23/02/2023
03:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΙΓΑΙΟ ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Εθνική Κυριαρχία Κων. Γρίβας Υφαλοκρηπίδα
0

Σχόλιο GMR:  Δηλαδή το “απόβλητο του διεθνούς συστήματος θα δημιουργήσει/παράξει νέο Δίκαιο όπου κυριαρχεί η καταπάτηση του ισχύοντος δικαίου ( https://greek-market-research.com/clink/ta-zitimata-mias-ithikis-amp-politikis-quot-anatropis-kai-anadomisis-ton-pragmaton-quot/ ) το οποίο θα επηρεάσει όλες τις άλλες χώρες που δεν είναι απόβλητα;;;

Άλλωστε το απόβλητο είναι τέτοιο από την ώρα που υπέγραψε ότι παραιτείται από κάθε ασυλία έναντι εθνικής κυριαρχίας. (ΦΕΚ Α262/2014 ΣΕΛ. 8035-36)

Μετά από όλα αυτά εννοείται ότι θα πέσουν όλα τα ΜΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, και θα πιέσουν την Ελλάδα να πάει στα 12 ΝΜ, μη τύχει και πάθουν αυτές κάνα χουνέρι.

Και μια που στις πιέσεις δεν αντέχουμε, έτοιμα τα 12ΝΜ…

_.

 

 

 

 

Κ. Γρίβας, 22 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνει η φημολογία για μια συμφωνία με την Τουρκία μετεκλογικά, η οποία αναφέρεται ως “Πρέσπες του Αιγαίου”. Η συμφωνία αυτή υποτίθεται πως θα ρυθμίζει τις “διαφορές” μεταξύ των δύο χωρών με κάποιο είδος “συμβιβασμού”, δηλαδή δια της αποδοχής τουλάχιστον κάποιων εκ των αυθαίρετων τουρκικών επεκτατικών αξιώσεων.

Αυτός ο “συμβιβασμός” –σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, αλλά επίμονες πληροφορίες– θα περιλαμβάνει τη συνεκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων στο αρχιπέλαγος και την απεμπόληση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια από πλευράς της Ελλάδας, τουλάχιστον στο Αιγαίο “για να μην μεταβληθεί σε ελληνική λίμνη”, όπως είναι το κωμικοτραγικό επιχείρημα των εν Ελλάδι υποστηρικτών του τουρκικού επεκτατισμού.

Ο γράφων θέλει να πιστεύει ότι τα αυτά τα σενάρια για “Πρέσπες του Αιγαίου” αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, τα οποία προωθούνται για μικροπολιτικούς λόγους. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ένα ισχυρό και διακομματικό κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και του ευρύτερου συστήματος εξουσίας, θεωρεί πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια είναι “μη ρεαλιστική” και θα πρέπει να την ξεχάσουμε.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Θαλάσσιες ζώνες – νατοϊκά νησιά – σύνορα και νησιωτική υφαλοκρηπίδα
Sunday
05/02/2023
21:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσια Σύνορα Νικ. Ιγγλέσης Υφαλοκρηπίδα
0

_.

 

 

 

Ν. Ιγγλέσης, 4 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

Μια απίστευτη αφέλεια και άγνοια ή μήπως αφανής σκοπιμότητα χαρακτηρίζουν το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό στα ύψιστα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Καταγράφουμε ορισμένες από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί δημοσίως:

  1. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πολλές αναφορές του δηλώνει ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης με την Τουρκία είναι ο οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μόνο που στις θαλάσσιες ζώνες, εκτός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, περιλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα και η συνορεύουσα ζώνη.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε κράτος έχει δικαίωμα να καθορίσει τα όρια των χωρικών υδάτων του και της συνορεύουσας ζώνης  χωρίς διαπραγματεύσεις με τις έναντι ή παρακείμενες χώρες. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα θέμα διαπραγμάτευσης για οριοθέτηση. Αν η απόσταση είναι μικρότερη των 24 ν.μ. τότε τα χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, το υπουργείο των Εξωτερικών στις ανακοινώσεις του αναφέρει ορθά ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας.

Τι θέλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την Τουρκία το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να καθορίσει τα χωρικά ύδατά της, τη συνορεύουσα ζώνη και τον εναέριο χώρο της;

  1. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι νατοϊκά νησιά. Αλλά, αν είναι νατοϊκά τότε σ’ αυτά έχει δικαιώματα και η Τουρκία που μετέχει στο ΝΑΤΟ. Έτσι, με μια δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός «γκρίζαρε» την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Τώρα τα νησιά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικά, αλλά, ελληνο-νατοϊκά. Δηλαδή, σ’ αυτά ασκούν κυριαρχία, από κοινού, τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, στα οποία εκτός της Τουρκίας περιλαμβάνονται η Αλβανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία για να περιοριστούμε μόνο στις γειτονικές χώρες.

Πρόκειται για λάθος, για αφέλεια ή υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;

  1. Οι ηγεσίες και τα στελέχη των κομμάτων του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος δηλώνουν, συχνά – πυκνά, ότι τα σύνορα της Ελλάδας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλους βέβαια τους έχει ξεπεράσει ο Αλέκης Τσίπρας όταν στο παρελθόν, όντας πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε δημοσίως: «Υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα;»

Η ΕΕ, όμως, ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπερασπιστεί τα ελληνικά σύνορα. Δεν μπορεί γιατί δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα και δε θέλει γιατί υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα των επί μέρους κρατών που την απαρτίζουν σε σχέση με την Τουρκία. Συμφέροντα γεωπολιτικά, στρατιωτικά (πώληση οπλικών συστημάτων) και ιδιαίτερα οικονομικά.

(more…)

Η άγνωστη πτυχή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία
Sunday
29/01/2023
21:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αλβανία ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

 

 

Γεωπολιτικός, 26 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η υπαναχώρηση των Τιράνων από την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πραγματοποιήθηκε, παρότι η συμφωνία στηριζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η υπογραφή της είχε καταστεί δυνατή, επειδή η Αθήνα την είχε συνδέσει με το “πράσινο φως” για να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και σύνδεσή της με την ΕΕ. Ουσιαστικά, τα Τίρανα δεν έκαναν καμία παραχώρηση, αφού η ανάγκη για οριοθέτηση ήταν αυτονόητη και για τις δύο χώρες που είχαν κυρώσει τη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι Αλβανοί, βεβαίως, απεδείχθησαν “μπαμπέσηδες”, αφού πρώτα υπέγραψαν την συμφωνία και μετά, προσχηματικώ τω τρόπω, αθέτησαν τον λόγο τους, ακυρώνοντάς την μονομερώς με εσωτερικές τους διαδικασίες, με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Ελλάδα έπρεπε να επιμείνει σταθερά στην εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας κι όχι να ικετεύει τα υποχείρια της Άγκυρας στα Τίρανα για την υπογραφή συνυποσχετικού με σκοπό την παραπομπή στη Χάγη. Πρόκειται για καταφανή περίπτωση εθνικής υποχώρησης από την πλευρά της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η οποία ανέχεται να εμπαίζεται η Ελλάδα από τον Ράμα και τους Τούρκους πάτρωνές του. Κάπως έτσι, κινδυνεύουμε “να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι”.

Οι ελληνικές ακτές είναι αφ’ ενός μεν αντικείμενες προς τις αλβανικές στην περιοχή του συμπλέγματος Κερκύρας (Κέρκυρα, Διαπόντια νησιά και εξαρτώμενες νησίδες και βράχοι), αφ’ ετέρου παρακείμενες κατά την άκρα της λωρίδος Σαγιάδας (στο χερσαίο σύνορο που καταλήγει στην θάλασσα). Όμως ως αντικείμενη στην Κέρκυρα (μαζί με Βίδο και Λαζαρέτο) αφορά σε πολύ μικρή θαλάσσια έκταση.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Μια θέση του Χρήστου Ροζάκη που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα: “Βλέπει” θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία στον 28ο Μεσημβρινό!
Sunday
06/11/2022
03:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Εξωτερική Πολιτική Θεόδ. Καρυώτης ΤουρκοΛυβικό Μνημόνιο Χρήστος Ροζάκης
0

_.

 

 

Θεόδ. Καρυώτη, 1 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 Σε άρθρο του, στην εφημερίδα Καθημερινή (ΕΔΩ), ο Χρήστος Ροζάκης προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα στον 28ο Μεσημβρινό!

Κοιτάξετε με προσοχή τον χάρτη που δημοσίευσε:

Εντός του χάρτη αναφέρει το εξής εξωφρενικό:

«Στις 6 Αυγούστου 2020 οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ που, από ελληνικής πλευράς, χαράχθηκε με βάση το νοτιοανατολικό τμήμα της Κρήτης και το μέσον της Ρόδου. Η γραμμή σταματάει λίγο πριν τον 28ο μεσημβρινό, ουσιαστικά αφήνοντας ανοικτή τη δυνατότητα οριοθέτησης με την Τουρκία.»

Δηλαδή ο Χρήστος Ροζάκης μας εξηγεί ότι η Τουρκία μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα και η ΑΟΖ της μπορεί να φτάσει στο 28ο μεσημβρινό! Έτσι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, η Τουρκία διαθέτει  θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου έχει μηδενική ΑΟΖ!

Στο τέλος του άρθρου του συμπεραίνει:

  • «Η μόνη λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αν αυτός δεν αποδώσει, η από κοινού παραπομπή των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το μόνο αρμόδιο να δίνει δεσμευτικές και οριστικές λύσεις σε τέτοιου είδους διαφορές.
  • Και όσον αφορά το ποιες διαφορές θα αποσταλούν στο Δικαστήριο, αυτές θα πρέπει, οπωσδήποτε, να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί το Μήλον της Έριδος ανάμεσα στις δύο χώρες

Για μια άλλη φορά ο Ροζάκης συνεχίζει να αγνοεί, επιδεικτικά, την ΑΟΖ και να αναφέρεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα. Όλα τα παράκτια κράτη ζητούν οριοθέτηση ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδας διότι, πολύ απλά, μια οριοθέτηση ΑΟΖ καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα , ενώ μια οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας δεν καλύπτει την ΑΟΖ. Τα γειτονικά μας κράτη Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ και Λίβανο έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ!

(more…)

Πως ο Δένδιας κακοποίησε το διεθνές δίκαιο που έχει κάνει σημαία
Saturday
05/11/2022
03:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

Γ. Μαργαρίτης, 31 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Δύο χρόνια και μετά την κρίση που είχε προκύψει από τις έρευνες του Oruc Reis στα νερά του Καστελλόριζου έχουμε τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία δίνει συνέχεια στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη νότιο Κρήτη, άρα για νέα κρίση με το διεθνές δίκαιο εξορισμένο.

Η διπλωματική κινητικότητα του 2020 μπορεί να μην είναι ταυτόσημη με την αντίστοιχη του 2022, αλλά αμφότερες ευθυγραμμίζονται με το βασικό υπόστρωμα των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει κάτω από την παραίνεση ισχυρών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, και με μεσολάβηση-κηδεμονία της Γερμανίας. Η ελληνική διπλωματία, δεδομένων των συνθηκών που από καιρό επικρατούν στη χώρα μας, είχε αποδεχθεί και τις παραινέσεις και την μεσολάβηση και είχε χαράξει μια ελάχιστα αξιόπιστη γραμμή άμυνας επικαλούμενη γενικώς και αορίστως το διεθνές δίκαιο.

 

Καθώς όμως η Αθήνα δεν έχει ως τώρα αξιοποιήσει (δηλαδή εφαρμόσει) τα πλεονεκτήματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, η ισχύς της επίκλησης εκπίπτει. Η πολυετής άρνηση αξιοποίησης των όσων κυριαρχικών δικαιωμάτων δίνει στη χώρα μας το διεθνές δίκαιο, προφανώς απαξιώνει την προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του δικαίου αυτού και αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτησή της απόλυτης αξίας του ως κανόνα και οδηγό.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η μεγάλη ευκαιρία μετά την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία: Ή τώρα ή ποτέ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο
Monday
11/10/2021
01:01 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ ΓΑΛΛΙΑ Διεθνές Δίκαιο Εξοπλισμοί Θεόδ. Καρυώτης
0

_.

 

 

 

 

 

Θεόδ. Καρυώτης, 09 Οκτ. 2021

 

 

 

 

 

Η Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 ήταν μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να υπογραφεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής στην μεταπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων «Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα.»  Έκανε λάθος,  διότι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Φιλιππίνων προβλέπει παρέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων.

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε την εξής δήλωση:

«Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι μια ένοπλη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, πολεμικά σκάφη ή αεροσκάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιήσει τις αμοιβαίες δεσμεύσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο IV της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων».

Ακόμα και αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία θα ήταν σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελέσει τον πρώτο ηγέτη που θα ζητούσε από ένα άλλο κράτος να εγγυηθούν την προστασία των ΑΟΖ τους. Βέβαια, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ένα «μικρό» πρόβλημα, διότι η Γαλλία κατέχει την μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη μας και η Ελλάδα θεωρητικά θα ήταν υποχρεωμένη να προστατέψει ένα γαλλικό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται χιλιάδες ναυτικά μίλια από τις ακτές μας.

(more…)

Η 61η «συνάντηση» Ελλάδας-Τουρκίας
Saturday
30/01/2021
21:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διεθνές Δίκαιο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR:

Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό μας κοινό ότι υπάρχει TAG με θέμα ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Σε αυτό καταχωρούμε (ανεξάρτητα αν θα γίνει και ειδική-ξεχωριστή ανάρτηση, όπως της παρούσης) σημαντικές κατά την γνώμη μας αναρτήσεις που δεν έχουμε αναρτήσει αλλά που σχετίζονται με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Επομένως εκεί μπορούν, όσοι το επιθυμούν, να βρίσκουν περισσότερη σημαντική σχετική αρθρογραφία.

_.

 

 

 

Π. Μηλιαράκης, 25 Ιανουαρίου 2021

 

 

 

Εν όψει της επικειμένης «συνάντησης» αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για να βρεθούν τα «σημεία επαφής» προκειμένου να εκτονωθεί (όσο εκτονωθεί) η κατάσταση, να αποφορτιστεί η κρίση και να βρεθούν σημεία ώστε οι δύο γειτονικές χώρες να επιλύσουν τις «διαφορές τους», κρίσιμο και χρήσιμο είναι να ληφθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω:

  1. Όταν αναφερόμαστε για την εξηκοστή πρώτη (61η) «συνάντηση» των δύο αντιπροσωπειών, αυτή η «συνάντηση» προδήλως αφορά την επόμενη της εξηκοστής (60ης), μετά από ένα κενό χρόνου τεσσάρων (4) ετών, καθόσον από το 2016 πάγωσε αυτή η «διαδικασία».
  2. Για να μην εμπαίζουμε εαυτούς και αλλήλους η «διαδικασία» αυτή σημαίνει ότι όταν από το 1973-1974 έως το 2021 οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν, τότε: είτε α) είναι αδύνατον να συνεννοηθούν είτε β) σκόπιμο είναι να συρθούν από «άλλους» σε μία κοινώς αποδεκτή λύση είτε γ) πιθανόν είναι να καταλήξουν σε μία ρήξη με ό,τι αυτή (θα) συνεπάγεται.
  3. Όποιος προεξοφλεί την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων υπό την έννοια της «συνεννόησης» μάλλον σπεύδει. Και τούτο διότι ισχύουν τα εξής:

(more…)

12 μίλια: Η τοποθέτηση Μητσοτάκη, η πρόταση Τσίπρα και η παρέμβαση της Ρωσίας
Saturday
17/10/2020
16:44 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Αλ. Τσίπρας ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κυρ. Μητσοτάκης Ν.Δ. Υφαλοκρηπίδα
0

 

 

 

Γιάν. Αλμπάνης, 17 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο;

Το ζήτημα άνοιξε ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφτηκε την 1η Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα, δίνει το δικαίωμα στα κράτη να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι τα χωρικά ύδατα αποτελούν πεδίο άσκησης εθνικής κυριαρχίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ υπάρχουν μόνο κυριαρχικά δικαιώματα. Θεωρητικά τα 12 μίλια είναι αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε χώρας που δεν τίθεται υπό την αίρεση τρίτων. Τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν υπογράψει 156 κράτη στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.

 

Το casus belli

 

 

Στις 8 Ιουνίου 1995 η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα απέκλειε την Τουρκία και θα εμπόδιζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Έκτοτε, πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να το πράξει.

(more…)

Η Γερμανία, η Τουρκία και η διεθνής νομιμότητα
Tuesday
25/08/2020
00:45 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διεθνές Δίκαιο Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 24 Αυγ. 2020

 

 

 

Το παρόν κείμενο, εν όψει και του ότι η Γερμανία στο εξάμηνο που διανύουμε, έχει όλες τις πρωτοβουλίες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρήσιμα είναι να τονισθούν τα παρακάτω.

Ήδη εμφανίζεται η Γερμανία να «παρεμβαίνει» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την «αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Η δημιουργία εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με πρωτοβουλία της γείτονος χώρας, δίδει την ευκαιρία στη Γερμανία να κάνει «διαχείριση της κρίσης». Όμως εν όψει αυτής της κατάστασης επιβάλλεται να λεχθούν τα εξής:

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Γερμανία, κατά παράδοση είναι φιλοτουρκική χώρα. Το απέδειξε δε και προσφάτως σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ή παρασκηνιακή δε επιμέλεια του Βερολίνου ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που εξ αντικειμένου θα αφορά επιδιαιτησία της Γερμανίας και της παρούσας διοίκησης των ΗΠΑ, αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που αντίκειται εκ προοιμίου στα συμφέροντα και στα δικαιώματα της Ελλάδας!

(more…)

Η «διπλωματία του 28ου Μεσημβρινού»
Monday
24/08/2020
02:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Μήπως κύριε ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ, το “αδιστάκτως βέβαιον” περί του ΝΑΤΟ, μας επαναφέρει για ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, το “αδιστάκτως αναγκαίο”(*) εξόδου από την νατοϊκή ευρωζώνη;

(*) από την εδώ εξαιρετική ομιλία σας στο ΜΑΧΟΜΕ…

._

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης(*), 18 Αυγούστου 2020

 

 

 

Για τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιουργούν εντάσεις, ασφαλώς σε πολύ ακραίο επίπεδο ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη βεβαίως της γείτονος, και σε σχέση με τους χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας και της κυβέρνησης, ασφαλώς χρήσιμα είναι να λεχθούν τα εξής:

1) Αναφορικώς με την « οριοθέτηση» της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου,που προέκυψε με αντικειμενικό και μόνο σκοπό την επιβεβαίωση της ακυρότητας του «τουρκολυβικού συμφώνου» (το οποίο όπως προκύπτει, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν έχει καν-ακόμη- πρωτοκολληθεί στον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών) προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να επισημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή περί της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αφορά «μερική οριοθέτηση», η οποία εκτείνεται έως τον 28ο μεσημβρινό.

Συνεπώς η οριοθέτηση αυτή δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο, ούτε καν ολόκληρη την επικράτεια της Ρόδου. Και τούτο διότι ο 28ος μεσημβρινός τέμνει τη Ρόδο στη μέση.

2) Ως εκ τούτου δια παραλείψεως-ανοχής, η Ελλάδα δεν αντιδρά απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας η οποία υποστηρίζει ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού αφορά ζωτικό της χώρο, με ανεπίδεκτες ιστορικής και νομικής εκτίμησης ισχυρισμούς για …«γαλάζια πατρίδα».

(more…)

12