ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Το πρόβλημα, η πρόκληση, η λύση
Tuesday
10/08/2021
17:53 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Τζανής Γκούσκος
0

 

 

 

 

 

Τζανής Γκούσκος, 10 Αυγούστου 2021

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση από το facebook

 

 

Ένα μεγάλο τμήμα των δασικών χαρτών αποτελούν οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, τις οποίες το κράτος διατηρεί υπό την κυριότητά του και παρέχει περιορισμένα δικαιώματα χρήσης όπως π.χ. υλοτόμισης ή βοσκής. 

Ιστορικά, η πιο συνηθισμένη αιτιολογία εκδήλωσης πυρκαγιάς σε δάση, ήταν ότι προέρχονται από χορτολιβαδικές εκτάσεις. 

Οι λόγοι προφανείς για την ελληνική πραγματικότητα των μικροσυμφερόντων και της ιδιωτίας: Φωτιά και μπούλμπερη αφού δεν μου ανήκει η έκταση αυτή…

Βέβαια ο Νόμος προβλέπει αναδάσωση, μέχρι να ξανακαεί.

Η περίπτωση της Β. Εύβοιας ίσως αποτελεί μια ευκαιρία να δομηθεί μια νέα πολιτική πάνω στα αποκαϊδια.

Πως: 

Από τα 500χιλ. στρέμματα που κάηκαν (και συνεχίζουν), τουλάχιστον το 30% (150χιλ. στρ.) αποτελούν χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν από δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιά, καρυδιά, αμυγδαλιά κλπ), έως φαρμακευτικά φυτά και οπωροκηπευτικά. Παράλληλα δε, μελισσοκομία  και κτηνοτροφία. 

Οι παραπάνω εκτάσεις θα παρεμβάλλονται μεταξύ του δάσους (πεύκο, έλατο κλπ) και θα αποτελούν την φυσική αντιπυρική ζώνη. Θα αποδοθούν δε στους κατοίκους των περιοχών (χωριών κλπ) ΔΩΡΕΑΝ προς εκμετάλλευση μέσω συνεταιριστικών σχημάτων και ΟΧΙ ως ιδιοκτησίες. 

Η έγγειος πρόσοδος των καλλιεργειών (150.000στρ) αν λειτουργήσει συνδυαστικά, μπορεί να εξασφαλίζει τουλάχιστον 2.000ευρώ ανά στρέμμα ετησίως, δηλ. περί τα 300εκατ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 6% του ΑΕΠ του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα. 

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν (Δήμοι Ιστιαίας – Αδηψού κ’ Μαντουδίου-Κύμης- Αγ. Άννης) ανέρχονται σε 38.250 άτομα. 

Αν υποθέσουμε ότι το 10% εκ του ενεργού πληθυσμού της Β. Εύβοιας απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, αναλογούν 3.835 άτομα. 

Αυτό συνεπάγεται ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που προτείνω, θα μπορούσαν να απασχοληθούν  επί πλέον περί τα 6,2χιλ. άτομα με εισόδημα 30χιλ.ευρώ ετησίως.

Δεν είναι πολλά, αλλά αυτό αναλογεί σα νάχεις 10 τουριστικά δωμάτια και να βγάζεις τα ίδια λεφτά.

Από στοιχεία της ΓΣΕΕ (2018), μόλις το 5% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ξεπερνά τα 75χιλ.ευρώ ανά απασχολούμενο, ενώ το 50% δεν ξεπερνούσε τα 17,5χιλ.ευρώ.

Όσον αφορά την δαπάνη του Δημοσίου για την αναδιάρθρωση- χρηματοδότηση των καμένων εκτάσεων, θα μπορούσε να προσδιορισθεί στα 10χιλ. ευρώ ανά στρέμμα συνολικά (5ετία), ή σε σύνολο 1,5δισ.ευρώ. 

Είναι όσο ο πλούτος που θα παραχθεί στην επόμενη 10ετία χωρίς την δαμόκλειο σπάθη των πυρκαγιών.

 

 

 

 

Ιδού ο Λογαριασμός κ. Μέρκελ: 300 Δις Ευρώ απ’ τα Κατοχικά Δάνεια
Friday
31/07/2020
01:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΒΙΒΛΙΑ Κατοχικά Δάνεια Τζανής Γκούσκος
0

 

 

Συγγραφέας:Τζανέτος (Τζανής) Γκούσκος

 

 

 

  αναλογισθούμε ότι το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 321 δις, όταν την ίδια στιγμή η Γερμανία, χρωστάει στην Ελλάδα, από τα Κατοχικά δάνεια, τουλάχιστο 300 δις…
αναλογισθούμε ότι το χρέος είναι το προϊόν, το δεκανίκι και η ελπίδα της κλεπτοκρατίας, η οποία συνυπάρχει και επιβιώνει χάρη σʼ αυτό…
αναλογισθούμε ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα στερείται του ηθικού σθένους να διεκδικήσει τʼ αυτονόητα για τη χώρα μας, αντιθέτως, λες και λειτουργεί ως εκπρόσωπος των ξένων συμφερόντων, συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης και διχοτόμος του λαού, στήνοντας απέναντί μας κύκλωπες και λαιστρυγόνες…
αναλογισθούμε ότι η ιστορία ενός λαού, με ρίζες πάνω από 5.000 χρόνια, κατάντησε κουρελού να την πατάνε τα παιδιά των ναζί του Βερολίνου και ο κάθε τυχάρπαστος γραφειοκράτης της τρόϊκας και των Βρυξελλών…
αναλογισθούμε ότι οι αγώνες του Ελληνικού λαού και το αίμα που έχυσε για την ελευθερία του, τις αξίες και τα Πιστεύω του, θα πάνε στράφι αν καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια…, Aν αναλογισθούμε…

Τι  άλλο, ποιο επίκαιρο και σημαντικότερο θα μπορούσαμε να κάνουμε σήμερα, παρά να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και νʼ αποκαταστήσουμε τη διασαλευθείσα τάξη ;
Η διεκδίκηση των Κατοχικών δανείων είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού και ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε είναι αγώνας πατριωτικός – εθνικοαπελευθερωτικός.
Αγώνας για τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους, αγώνας για την αποτίναξη της κλεπτοκρατίας, αγώνας για την αξιοπρέπεια και την ανασύνταξη της χώρας. Αγώνας νʼ αναστρέψουμε το χρέος της ντροπής, σε Χρέος Τιμής, όλων μας.

Έχουμε την Τιμή να Είμαστε οι κληρονόμοι ενός λαού που δώρισε διαχρονικές αξίες στην ανθρωπότητα. Δωρίσαμε, δεν δανείσαμε. Είμαστε οι αχθοφόροι ενός υπέρτερου Χρέους που θέλει, όχι μόνο να ονειρευόμαστε αλλά και να χτίζουμε τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό είναι το πραγματικό Χρέος μας.

Συγγραφέας: Τζανέτος (Τζανής) Γκούσκος

Έκδοση: Κάδμος

 

 

Πηγή: discounthobbyzone.com