ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Το ενδιαφέρον του Καποδίστρια για την Πυθαγόρεια Φιλοσοφία
Monday
02/10/2023
12:02 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γεώργιος Σκλαβούνος Ιωάν. Καποδίστριας
0

Σχόλιο GMR: Επισημαίνουμε:

(1)— “Το μεγάλο μυστικό του Καποδίστρια υπήρξε η ικανότητά του να δημιουργεί ακατάλυτους δεσμούς φιλίας. Δεσμούς αφοσίωσης όχι στο πρόσωπό του, αλλά σε ιερούς σκοπούς.”

και,

(2)— “Ως τρόπο και ως δρόμο οφείλουμε να τον τιμούμε. Ως ζωοδότρα και επωάζουσα τον αναγεννώμενο φοίνικα, στάχτη, ως Κασταλία πηγή αναγεννητικής κάθαρσης. Τολμώ να πω τον χρειαζόμαστε ως συνταξιδιώτισσα του νου και της καρδιάς μας. Ως συνταξιδιώτισσα και ελέγχουσα κάθε ολιγωρία, κάθε ιδιοτέλεια και μικρότητα, και μικροψυχία, κάθε παράδοση στην διχόνοια, κάθε συμβιβασμό.

Τα παραπάνω επισημαινόμενα, ουδεμία απήχηση βρήκαν (αντίθετα επικράτησε κραυγαλέα αντιμνημονιακή-πατριωτική μικρότητα: Βλέπε Ανακοίνωση της G-M-R, 9 Αυγούστου 2021), για την σύσταση μιάς Δεξαμενής σκέψης-δράσης/”Δεσμών αφοσίωσης σε ιερούς σκοπούς”, για τις ανάγκες ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΗΘΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ “ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ”. των καιρών μας και για τους τρόπους αντιμετώπισης της αδικίας.

Ουδεμία εξάλλου απήχηση βρήκε η προτροπή του Μπέρτολτ Μπρέχτ “Πρέπει να πολεμάει κανείς την αδικία ακόμα και με αδύναμα μέσα”, ούτε καν οι προτροπές αντιμετώπισης του κάθε μεταμορφισμού(*) του Α. Γκράμσι (εντός του συνδέσμου “ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΡΑΜΣΙ” σελ.43-44 ΠΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ).

 

(*)—καλή ώρα από Συνασπισμό ΚΚΕ-ΚΚΕεσ σε ΣΥΝ του Τσίπρα=Τίποτα εξελιχθέν σε Αν αυτό είναι ο αριστερός και σε ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη=Γουστάρω (Γουστάρει” ο ευειδής κατ’ όψη πλην δυσειδής κατά την εξωτερίκευση του εσώτερου εγώ του, άνθρωπος! Οργή δικαστών και εισαγγελέων για τις αναφορές Κασσελάκη περί «ξεδοντιάσματος του συστήματος» )

_.

 

 

 

 

 

Γεώργιος Σκλαβούνος, 30 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Το ενδιαφέρον του Καποδίστρια προς την Πυθαγόρεια Φιλοσοφία το καταγράφει ο βιογράφος του, Κρις Γουντχάουζ, παρά την προσήλωσή του στον Τζον Λοκ (1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος και ιατρός, ο πλέον σημαίνων στοχαστής του διαφωτισμού και πατέρας του κλασικού φιλελευθερισμού) και του Κοντιγιάκ (1715-1780, κορυφαία μορφή της γαλλικής φιλοσοφίας, φιλόσοφος, ψυχολόγος, οικονομολόγος, θεολόγος, πατέρας του γαλλικού κινήματος των Ιδεολόγων, μέλος της Ακαδημίας του Βερολίνου και των Παρισίων, στενός φίλος του Ρουσώ, αλλά με τάσεις που έδειχναν ευθέως στον αθεϊσμό και τον ντετερμινισμό).

«Ο Καποδίστριας λέγεται ότι προτιμούσε τον Πλάτωνα, τον Πυθαγόρα και τον Λαβατέρ» γράφει χαρακτηριστικά ο Γουντχάουζ. Ο Γιόχαν Γκάσπαρ Λαβατέρ (1741-1801) ήταν Ελβετός προτεστάντης θεολόγος, υπέρμαχος της Φυσιογνωστικής ως επιστήμης, μυστικιστής και ποιητής.

Καποδίστριας και φιλία

Η φιλία και η δύναμη της πειθούς, είναι βασικά κλειδιά κατανόησης και ερμηνείας των επιτυχιών του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο πρώτος φορέας συμμετοχής στα κοινά και παρέμβασης, που δημιούργησε ο Καποδίστριας, αμέσως μετά την επιστροφή στην Κέρκυρα μετά το πέρας των σπουδών του στην Ιταλία στα 1797, ήταν η Εταιρεία των Φίλων.

(more…)

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Monday
11/10/2021
00:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης 1821 200η ΕΠΕΤΕΙΟΣ Γεώργιος Σκλαβούνος Ιωάν. Καποδίστριας
0

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο IANOS έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΓΕΩΡΓΊΟΥ Ι. ΣΚΛΑΒΟΎΝΟΥ

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΙΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ’21

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 17:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24)

 

Θα μιλήσουν οι:

 

Γιώργος Κοντογιώργης, Ομ. Καθηγητής, πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Γιώργος Πουκαμισάς, Πρέσβυς ε.τ.

Μανόλης Χατζηνάκης, πρώην Υπουργός-Βουλευτής, Φιλόλογος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ. «Παρνασσός»

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πρέσβυς ε.τ. Δρ Αικατερίνη Μπούρα

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως

 

Ο “δικτάτορας” Καποδίστριας οικοδομεί κράτος – Η δολοφονία του έφερε την ξενοκρατία
Saturday
09/05/2020
11:36 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ιωάν. Καποδίστριας Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

Παν. Ηφαιστος, 8 Μαΐου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Καλή και άγια είναι η κριτική ματιά στα πεπραγμένα της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά για να υπηρετεί την ιστορική αλήθεια κι όχι ιδεοληψίες, οι οποίες έχουν απολήξεις στο σήμερα. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τον ισχυρισμό καθηγητή, που υιοθέτησε η Επιτροπή για τα 200 χρόνια από το 1821, ότι ο Καποδίστριας ήταν «εκσυγχρονιστής δικτάτορας»; Ίσως είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τη ρήση-παρακαταθήκη του Καποδίστρια ότι “ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης“.

 

Για να κατανοηθεί η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η εξέλιξη και κατάληξή της, είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι επί αιώνες, πέραν της πολιτικής κουλτούρας και των αυτεξούσιων-αυτόνομων αποφάσεών τους, τα Κοινά των Πόλεων, για να επιβιώσουν εθίστηκαν στις κάθε είδους συναλλαγές με υπέρτερες εξουσίες. Βασικά πάνω σε αυτό σκόνταψε ο Καποδίστριας και ίσως αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι ξένοι, ιδιαίτερα οι Βρετανοί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr