ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ουκρανικό: Ο αμερικανικός “γνωστικός πόλεμος” και η κινεζική ανάγνωσή του
Tuesday
07/05/2024
14:42 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος ΗΠΑ Ουκρανικό Ρωσία
0

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 7 Μαϊου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ανάγνωση της ουκρανικής κρίσης από δεξαμενές σκέψης του Πεκίνου είναι διπλή: Πρώτον, είναι μια συντονισμένη στρατιωτικο-νομισματική προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν την αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση ΕΕ-Ρωσίας. Δεύτερον, μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις “γνωστικού πολέμου” (cognitive warfare) απέτυχαν να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια του ρωσικού λαού οδηγώντας στην ανατροπή Πούτιν, αλλά πέτυχαν το Κρεμλίνο να μη διαγνώσει σωστά τις ΝΑΤΟϊκές προθέσεις ώστε να δράσει έγκαιρα και αποφασιστικά στο πολεμικό πεδίο.

Ο “γνωστικός πόλεμος” είναι μη-συμβατικός πόλεμος, όπου το μυαλό είναι το πεδίο μάχης. O Ζενγκ Γιόνγκνιαν (Πρόεδρος του Τσιάνχαϊ Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων) παρατηρεί ότι επειδή οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πια παντοδύναμες, στρέφονται στον “γνωστικό πόλεμο”. Με αυτόν επωφελούνται των “διεθνών κανόνων” που επιβάλλει η Δύση και που οι Κινέζοι αποκαλούν “Λιουσού” (εξαιρετικά εύκαμπτο είδος ιτιάς), υποδηλώνοντας ότι οι Δυτικοί ερμηνεύουν τους κανόνες πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντα τους.

Η ουκρανική κρίση και η δεκαπλάσια αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποτελούν μέρος σχεδίου με απώτερο στόχο την εκροή κεφαλαίων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς προς την αμερικανική κεφαλαιαγορά. Στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ομολογούν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν την Ευρώπη ως αγορά δολαρίων. Γνωρίζουν ότι το μόνο νόμισμα που μπορεί να απειλήσει το δολάριο σήμερα είναι το ευρώ – εξαιρετικά “θανατηφόρο” όταν το δολάριο αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Μπορούμε να αποκτήσουμε ελίτ που να αγαπούν την πατρίδα τους;
Monday
15/04/2024
16:10 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος
0

Σχόλιο GMR: Το δυνατό σημείο του άρθρου, κατ’ εμάς  είναι το, [Οι πολίτες πρέπει να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να συνδεθούν με τους άλλους σε ένα βαθύ, ουσιαστικό επίπεδο, γιατί τελικά, αυτές οι συνδέσεις είναι που δικαιώνουν τον αγώνα τους και κάνουν τη ζωή να αξίζει.].

Το άλλο, κατά τον αρθρογράφο κυρίως δυνατό σημείο, εξ ου και ο τίτλος του άρθρου, είναι το [Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η χώρα θα κατορθώσει να έχει ελίτ που θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν το καλό του τόπου.].

Το δεύτερο σημείο προκύπτει εν δυνάμει, μόνον αν υπάρχει το πρώτο σημείο/προϋπόθεση, άλλως, σε ποιά κοινωνική βάση θα αποτανθεί, με ποιά κοινωνική βάση θα συνεργαστούν οι καλές ελίτ, αν θέλουν μεν “να συνδεθούν με τους άλλους σε ένα βαθύ, ουσιαστικό επίπεδο“, δεν υπάρχουν δε “οι άλλοι” που να τολμήσουν να θέλουν το ίδιο πράγμα με αυτές τις καλές ελίτ.

Η αξία του άρθρου έγκειται (κατ’ εμάς), στο να είναι ο κάθε πολίτης ικανός να κατανοεί τα πνευματικά, ψυχικά και επαγγελματικά όρια και τις ιδιαιτερότερες δεξιότητες, του ιδίου και των άλλων.

Δεν προκύπτει βέβαια κάτι τέτοιο από το χρήσιμο για εμάς άρθρο.

Αντίθετα, διαβάζοντας το σημείο [Αυτό προϋποθέτει ένα κίνημα αντίστασης των πολιτών (η δική μας αντίσταση/στάση εδώ https://greek-market-research.com/article/mati-kai-tempi-echoyn-koino-paronomasti-2/  και εντός του εδώ https://greek-market-research.com/article/tha-ginoyn-kai-nomikes-energeies-leei-i-zoi-konstantopoyloy-gia-tis-fimes-peri-chorismoy-me-ton-diamanti-karanastasi/ ως η Αναφορά 6 Φεβρ. 2015) που θα αφορά την ανάκτηση της κληρονομιάς του έθνους φέρνοντας στο προσκήνιο νέες ελίτ που κατανοούν την Ελλάδα σε όλη της την πολυεπίπεδη πραγματικότητα – τον πλούσιο πλουραλισμό της, την περίπλοκη ιστορία της, τις διαρκείς πεποιθήσεις και φιλοδοξίες της.] , θεωρούμε πως το άρθρο κλίνει περισσότερο σε έναν τύπο ευχής και παροτρυνσης, ο λαός να προσβλέπει και να εργαζεται για την σωτηρια του, υπέρ κάποιων μεσσιών-καλών ελίτ, όποτε, αν και εφ’ όσον αυτές εμφανιστούν και βέβαια, αν οι κακές ελίτ, επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Η πρότασή μας υπέρ συνεργειών αποδόμησης και πολιτικής εξουδετέρωσης των κακών ελίτ παραμένει εδώ https://greek-market-research.com/clink/epistoli-pros-ko-s-seferiadi/  (όπου συνθέτουμε τα καλύτερα ημών και “καλών ελίτ”)  σε ισχύ και όσες καλές ελίτ θέλουν να συζητηθούν τυχόν λεπτομέρειες (μαζί και με τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις που απο το 2010 λείπουν, με εξαίρεση την πρόταση του κου Γ.Κασιμάτη https://greek-market-research.com/clink/gnomateysi-toy-kathigiti-georgioy-kasimati-i-askisi-toy-dikaiomatos-kai-tis-ypochreosis-antistasis-kata-to-arthro-120-4-toy-syntagmatos/,  ο οποίος όμως δεν συζητάει επ’ αυτού), είμαστε διαθέσιμοι να το κάνουμε.

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 11 Απριλίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Το βαθύτερο γεγονός της εποχής μας είναι ότι οι προτεραιότητες, οι στόχοι και τα είδη γνώσης των ελίτ της χώρας είναι εχθρικά προς τη μεγάλη κληρονομιά, τις παραδόσεις και τις αξίες του ελληνικού έθνους. Οι ελίτ δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τίποτα, εκτός από την εξουσία τους. Αναπόφευκτα, οι πολίτες θεωρούν ότι η λέξη “ελίτ” υποδηλώνει μια προνομιακή ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα τους και όχι για τη σωστή καθοδήγηση της κοινωνίας. Όμως, καμία κοινωνία δεν προοδεύει χωρίς ελίτ – πολιτικές, πνευματικές, οικονομικές. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η χώρα θα κατορθώσει να έχει ελίτ που θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν το καλό του τόπου.

Πολλά κρίνονται από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Στα πλαίσια αυτού που οι σημερινές ελίτ φαντάζονται ως μάχη εκμοντερνισμού της κοινωνίας, τίποτα από την ελληνική κληρονομιά δεν αξίζει να διατηρηθεί. Ο αυτοχαρακτηρισμός “εκσυγχρονιστικές” υποδηλώνει ότι τους λείπει η ιστορική γνώση και το εθνικό όραμα, τα οποία αντικαθιστούν με ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Θέλουν να ξεκινήσουν από μια κατάσταση tabula rasa (“λευκό διανοητικό μητρώο”) της κοινωνίας —όλη η παραδοσιακή γνώση πρέπει να σβηστεί ώστε να αντικατασταθεί με νέες αντιλήψεις και θεωρίες. Μάλιστα, συνεπείς με το “tabula rasa” που πρεσβεύουν, πολλοί πολιτικοί έχουν “λευκό επαγγελματικό μητρώο” (διαχρονικά ανεπάγγελτοι ή άεργοι). Ποιος είπε ότι οι “εκσυγχρονιστές” δεν έχουν (μαύρο) χιούμορ;

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η μονοπολική δυτική ηγεμονία απέναντι στον ευρασιατικό πολυπολισμό
Sunday
03/03/2024
20:28 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος Δυτική Ηγεμονία ΝΑΤΟ Ουκρανικό
0

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 2 Μαρτίου 2024

 

 

 

 

Για πέντε αιώνες η δυτική ηγεμονία υποστήριζε ένα κόσμο κτισμένο γύρω από παγκόσμια “ιδανικά”, που η ίδια είχε θεσπίσει και που διαμόρφωναν ένα σύστημα ανεπτυγμένων κρατών (π.χ. Βρετανία) και υπανάπτυκτων κρατών (π.χ. Ινδία), όπου τα πρώτα είχαν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να κυριαρχούν στα δεύτερα. H προτεσταντική ηγεμονία λειτουργούσε μέσω της επιβολής συγκεκριμένων κανόνων που της παρείχαν τη νομιμότητα στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας των άλλων και τη λεηλασία των φυσικών πόρων τους.

Μεταψυχροπολεμικά, οι ΗΠΑ επικράτησαν πλήρως και προώθησαν διφορούμενες αντιλήψεις περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “δημοκρατίας”. Εάν ένα κράτος δεν υιοθετεί αυτές τις αντιλήψεις, τότε η ηγεμονία έχει το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να επέμβει! Αυτή είναι η περίφημη ρητορική του “Κήπου και της Ζούγκλας” που επικαλέσθηκε ο επίτροπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Οι πολιτισμένοι ανήκουν στον “κήπο” και είναι δικαίωμα και καθήκον τους να επεμβαίνουν στη “ζούγκλα” των υπανάπτυκτων. Είναι μια ρητορική που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία.

Ο ΝΑΤΟϊκός επεκτατισμός υπήρξε ένα σημαντικό συστατικό της αμερικανικής ηγεμονίας, η εδραίωση της οποίας αποτελούσε το θεμέλιο για μια νεοφιλελεύθερη δημοκρατική ειρήνη, όπως τη φαντάζονταν οι ελίτ της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ είναι το κέντρο εξουσίας που ηγείται της συλλογικής Δύσης. Η παγκόσμια τάξη είναι κάτι για το οποίο υπάρχει συναίνεση: όλοι (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) τονίζουν την ανάγκη τήρησης της “διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.” Βέβαια, η βασική επιδίωξή τους είναι η εξασφάλιση του “στρατηγικού πλεονεκτήματος” που σιγουρεύει την επιτυχία των στόχων τους σε μια αντιπαράθεση, έχοντας προηγουμένως επηρεάσει προς όφελός τους την δυναμική της αντιπαράθεσης και μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματά τους σε όλα τα επίπεδα.

Τις ημέρες μας, η αδυναμία αποτελεσματικής ανάμειξης των ΗΠΑ σε πολλαπλά πολεμικά μέτωπα, και η διαμόρφωση εξισορροπητικών συμμαχιών εναντίον τους (βλέπε αμερικανικές εμπειρίες σε Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν κλπ.) έρχονται σε αντίθεση με τον γεωπολιτικό ορισμό μιας ηγεμονικής δύναμης ως «του μοναδικού δρώντος σε ένα παγκόσμιο μονοπολικό σύστημα, στο οποίο επικρατεί κατά αποφασιστικό τρόπο, αποκλείοντας τη διαμόρφωση κάθε αντίπαλης εξισορροπητικής συμμαχίας».

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Πηγή: slpress.gr

 

Οι “Τέσσερις Καβαλάρηδες”, η woke κουλτούρα, τα ΜΜΕ και το κοπάδι…
Friday
13/10/2023
00:07 GMT+2
Κείμενα Γνώμης woke κουλτούρα Γιώρ. Χριστάκος ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΜΕ
0

_.

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 22 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν που κατευθύνεται μία κοινωνία. Ας δούμε 2-3 από πρόσφατα ευρήματά τους στις ΗΠΑ: Το 34% των Αμερικανών πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα (woke κουλτούρα). Στο 34% ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των νέων, που σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια το 34% θα γίνει πλειοψηφία! Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 47% των νέων πιστεύει ότι οι Ιδρυτές του Αμερικανικού Έθνους (Washington, Jefferson, Franklin κλπ.) ήταν παλιάνθρωποι και όχι πατριώτες. Τέλος, έρευνα του Πενταγώνου έδειξε ότι το 80% περίπου των νέων δεν είναι σε θέση να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για διάφορους λόγους (ψυχολογικά προβλήματα, ναρκωτικά, αλκόολ, φυσικές αδυναμίες, ποινικό μητρώο κλπ).

Η σημασία της ποιότητας μιας γενιάς στη διαμόρφωση της εποχής τους είναι τεράστια. Υπήρξαν γενιές που οδήγησαν σε μεγάλες προόδους και άλλες που επέφεραν καταστροφές, συχνά γκρεμίζοντας ότι έχτισαν οι προηγούμενες γενιές και κληρονομώντας τεράστια βάρη στις επόμενες. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια. Ο Ησίοδος στο “Έργα και Ημέραι” αναφέρεται στο Χρυσό Γένος: «Οι αθάνατοι αυτοί φύλακες είναι αποσταλμένοι από τον Δία και προερχόμενοι από το πρώτο γένος, το λεγόμενο Χρυσό Γένος..» (στίχοι, 123-125)  και πιο κάτω «υπάρχουν από τον Δία φύλακες αθάνατοι των θνητών ανθρώπων απάνω στην πολύκαρπη Γη. Και τούτοι παρακολουθούν τις δίκες και τα εγκλήματα γυρίζοντας αχνοντυμένοι παντού στην Γη» (στίχοι 252-255).

Στις ΗΠΑ διακρίνονται οι έξι γενιές με τους αντίστοιχους κοινωνιολογικούς χαρακτηρισμούς:

  • Η γενιά των Αγωνιστών (πολέμησαν στους δύο παγκοσμίους πολέμους και χαρακτηρίζονται Greatest Generation). Σημερινή ηλικία: 99-122.
  • Η γενιά των Εργασιομανών (με σκληρή δουλειά και υψηλή εργασιακή ηθική έχτισαν τη νέα Αμερική και χαρακτηρίστηκαν Silent Generation). Σημερινή ηλικία: 78-98.
  • Η γενιά των Άπληστων (έδωσαν έμφαση στην εξασφάλιση οικονομικής άνεσης και είναι γνωστοί ως Baby Boomers). Σημερινή ηλικία: 59-77.
  • Η γενιά των Υπεροπτών (μεγάλωσαν στην οικονομική άνεση και έδωσαν έμφαση στις προωθήσεις των συμφερόντων τους μέσω οργανωμένων ομάδων, συχνά χαρακτηρίζονται ως εκκεντρικοί υπερόπτες που χλεύασαν τις παραδόσεις, γνωστοί ως Generation X). Σημερινή ηλικία: 44-58.
  • Η γενιά των Εγωκεντρικών (Woke κουλτούρα, φωνακλάδες που αποφεύγουν το διάλογο, αποκαλούν “αξιοθρήνητους” όσους διαφωνούν, θεωρούν εαυτούς ως “πολεμιστές κοινωνικής δικαιοσύνης” (social justice warriors), γνωστοί ως Generation Y). Σημερινή ηλικία: 29-43.
  • Η γενιά των Τεχνοεξαρτημένων (η πρώτη γενιά που γεννήθηκε σε Κόσμο όπου είναι τεχνο-συνδεδεμένοι μεταξύ τους, γνωστοί ως  Generation Z). Σημερινή ηλικία: 11-28.

Οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες έζησαν οι γενιές των Αγωνιστών και των Εργασιομανών δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Οι βάσεις για τη σημερινή δομή του Δυτικού Κόσμου ετέθησαν από τη γενιά των Άπληστων. Η διαμόρφωση των μετα-μοντέρνων αντιλήψεων έγινε από τη γενιά των Υπεροπτών. Επιρροή έχει σήμερα η woke γενιά των Εγωκεντρικών. Τέλος η γενιά των Τεχνοεξαρτημένων δεν έχει βάλει ακόμα τη σφραγίδα της. Τα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη γενιά που θα υποστεί “κοπαδοποίηση”.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr