ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

20 χρόνια στο «ευρώ». Εμπειρίες, συμπεράσματα, προοπτικές
Saturday
11/06/2022
11:08 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Euro Γιάν. Τόλιος
1

Σχόλιο GMR: Αναρτούμε κείμενο/επεξεργασία που μας έστειλε ο κ. Γιάννης Τόλιος με αφορμή τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση του “ευρώ” και τις πολύπλευρες προεκτάσεις των συνεπειών στην οικονομία και στον ελληνικό λαό.

_.

 

 

 

 

 

Γιάννης Τόλιος, 8 Ιουνίου 2022

 

 

 

 

 

 

20 χρόνια στο «ευρώ». Εμπειρίες, συμπεράσματα, προοπτικές*

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών, συγγραφέας

Εισαγωγή

Πέρασαν ήδη είκοσι χρόνια από τη εφαρμογή του ‘ενιαίου νομίσματος’ (ευρώ) και το κοινό αίσθημα που υπάρχει διάχυτο είναι, ότι η εικοσαετία που προηγήθηκε της εισαγωγής του € (1980-2000), ήταν συγκριτικά καλύτερη από την εικοσαετία εφαρμογής του (2001-2021).! Ιδιαίτερα μετά τη βαθειά διεθνή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος 2009, που αγκάλιασε λίγο-πολύ όλες τις χώρες μαζί και την Ελλάδα, φάνηκαν οι τεράστιες ανεπάρκειες του νομισματικού συστήματος «ευρώ», οι οποίες εντάθηκαν με την πανδημία, διαψεύδοντας πολλούς «μύθους» που είχαν καλλιεργηθεί ως τότε για το ρόλο του.!  Ειδικότερα, αντί της υποσχόμενης «οικονομικής σύγκλισης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» μεταξύ των χ-μ της ευρωζώνης, είχαμε μια αυξανόμενη απόκλιση ανάπτυξης των οικονομικών και ασύμμετρες επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα των αδύναμων οικονομιών.

1.Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του «ενιαίου νομίσματος»

Η λειτουργία του ευρωνομίσματος, στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ακολουθεί η ευρωζώνη, έχει ως βασικούς πυλώνες το ‘Σύμφωνο Σταθερότητας’ και την ‘ΕΚΤ’, που συμπληρώθηκαν από το ‘Δημοσιονομικό Σύμφωνο’ και τον ‘Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας-ΕΜΣ’. Το αποτέλεσμα της πολιτικής των ‘πυλώνων’, ήταν η διεύρυνση των ανισότιμων σχέσεων μεταξύ ισχυρών & αδύναμων οικονομιών, καθώς και μεταξύ χωρών του κέντρου και περιφέρειας της ευρωζώνης. Ειδικότερα οι δείκτες-οδηγοί της ΟΝΕ (3% έλλειμμα, 60% δημόσιο χρέος στο ΑΕΠ και 2% πληθωρισμός), λειτούργησαν σαν ένα είδος ‘ιερατείου’ της ευρωζώνης, που εξέπεμπαν αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, συνοδευόμενες και από μέτρα πολιτικού αυταρχισμού, με κορύφωση την ακύρωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2015.!

(more…)

Παρουσίαση βιβλίου με θέμα: “Ψηφιακή Εποχή……”
Saturday
05/06/2021
23:20 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΒΙΒΛΙΑ Γιάν. Τόλιος
0

 

 

 

 

 

Γιάννης Τόλιος, 2 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

Λάβαμε σχετικό email από τον φίλο Γιάννη Τόλιο και το αναρτούμε.

 

 

αγαπητοί φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας στέλνω Πρόσκληση για την παρουσίαση του νέου μου βιβλίου με θέμα: “Ψηφιακή Εποχή……”, που θα γίνει την Τετάρτη 16η Ιουνίου, στις 7.30′ μμ, στον ανοιχτό χώρο (Cafe) του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12 (στάση Μετρό Σύνταγμα). Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες υγειονομικές ρυθμίσεις…!

Για περισσότερες λεπτομέρειες βλ. σχετικά τα δύο συνημμένα. !!

Θα χαρώ να σας δω και να τα πούμε από κοντά. !!

με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Τόλιος

 

 

Η «ψηφιοποίηση» δυνητικός παράγοντας ελπιδοφόρου μέλλοντος
Sunday
14/02/2021
04:25 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

Σχόλιο GMR: Σχετικά άρθρα με αυτό του Γιάννη Τόλιου, με επίσης σχετικά σχόλια της G-M-R:

1) Τι αλλαγές φέρνει στην ενημέρωση η υβριδική δημοσιογραφία

2) Πλέοντας στην μοναχικότητα του διαδικτύου με βάρκα το κινητό μας

3) Η κουλτούρα του τζάμπα, τα ΜΜΕ και ο “Μεγάλος Αδελφός”

4) Κι όμως, “αρχισυντάκτες” στους ιστότοπους είναι οι αλγόριθμοι της Google!

5) ο πέμπτος σύνδεσμος αφορά την ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ “ταξιθέτηση” του σωστού και του (εξ επίτηδες) λάθους, στα πλαίσια της παρα τω πλευρών των αδυνάτων, διαδικτυακής αρθρογραφίας (και εν μέσω των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων στα γενικότερα πλαίσια της ψηφιακής τεχνολογίας)Το μεγαλύτερο ψέμα που ακούσαμε για το 1821

Επισημειώνουμε, πως το σχόλιο της G-M-R στον πέμπτο σύνδεσμο, θα μπορούσε να μπει αυτούσιο ως σχόλιο στην παρούσα ανάρτησή μας με το άρθρο του φίλου Γιάννη Τόλιου, ως επισήμανση του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΥ, για να ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΜΕ να πετύχουμε το αυριανό πρωταρχικό(*) που ωραία το αναπτύσσει ο Γ.Τ.. Άλλως, καθιστάμεθα ευνοήτως, αιθεροβάμονες.

(*)   (κείμενο μέσα από το άρθρο του Γ. Τόλιου)   3. Ποια τα άμεσα και προωθημένα αιτήματα

Πρωταρχικό αίτημα άμεσης διεκδίκησης για τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας σε σχέση με την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών θα πρέπει να είναι, η δραστική μείωση του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών. Σε πρώτη φάση, …

_.

 

 

 

Γιάννης Τόλιος, 2 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

 

    Η «ψηφιοποίηση» δυνητικός παράγοντας ελπιδοφόρου μέλλοντος*

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, Συντονιστής Ερευνητικού Κέντρου «ΜΑΧΩΜΕ».                  https://ytoliosblog.wordpress.com/

Η ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών (διαδίκτυο, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνα τηλέφωνα, γονιδιωματική κλπ), δεν λαμβάνει χώρα σε «κενό βαρύτητας». Οι εφαρμογές τους σε όλες σχεδόν τις χώρες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πολιτικής της «νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης». Σε περιόδους κρίσης του συγκεκριμένου μοντέλου, που εντείνει η πανδημία του Covid-19, γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν ως μέσο ξεπεράσματος της κρίσης, κάτι ως …«από μηχανής θεός», για να στηριχθούν οι κλονισμένες βάσεις του συστήματος, από τις ενδογενείς οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές του αντιθέσεις.

1.  Οι αντιφάσεις της “ψηφιοποίησης”

Η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, της λεγόμενης και «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», αυξάνει από τη μία την παραγωγικότητα και ενισχύει το ποσοστό κέρδους, ενώ από την άλλη αυξάνει την εκμετάλλευση της μίσθωσης εργασίας, μειώνει τις θέσεις απασχόλησης και εντείνει την άνιση κατανομή και ανακατανομή εισοδήματος, υπέρ της οικονομικής ελίτ. Ο γιγαντισμός των πολυεθνικών και ιδιαίτερα των ψηφιακών μονοπωλίων τύπου GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), συνοδεύεται από «προλεταριοποίηση» μεγάλου μέρους παλαιών και νέων μεσαίων στρωμάτων (τη λεγόμενη «μεσαία τάξη»), αποδυναμώνοντας μεταξύ άλλων τις κοινωνικές βάσεις του συστήματος. Γενικά, η ανάπτυξη και διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών, κάνει πιο έντονη την αντίθεση μεταξύ του «σκοπού» και «μέσου» του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Από τη μια, η αυξανόμενη αυτοματοποίηση και η ρομποτοποίηση οδηγούν στη μείωση του κόστους εργασίας και από την άλλη μειώνει τη μάζα της υπεραξίας, που αποτελεί το …«άγιο μύρο» στη βιωσιμότητα του συστήματος.

(more…)

«Καθαρή εντολή» ή «ελπιδοφόρα εντολή»;
Friday
24/05/2019
20:45 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

Σχόλιο GMR :  Ο αγαπητός φίλος κ. Γιάννης Τόλιος μας έστειλε το επίκαιρο κείμενο και το αναρτούμε.

 

 

Γιάν. Τόλιος, 24 Μαΐου 2019

 

 

        «Καθαρή εντολή» ή «ελπιδοφόρα εντολή»;

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, υποψήφιος Ευρωβουλευτής

της «Λαϊκής Ενότητας-Μετώπου Ανατροπής»

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν αφορούν απλά τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά την «αποδοχή» ή «απόρριψη» του νεοφιλελεύθερου «ευρωπαϊκού οικοδομήματος» από τους λαούς και εργαζόμενους της Ε.Ε. Είναι επίσης ευκαιρία, καταδίκης από τον ελληνικό λαό των πολιτικών «Λιτότητας και Επιτροπείας» και απόρριψης των ψευτοδιλημμάτων Τσίπρα και Μητσοτάκη για «ισχυρή εντολή» …με στόχο τη συνέχιση τους.!! Ωστόσο η ιδιαίτερη σημασία τους βρίσκεται στη δυνατότητα …«ελπιδοφόρας εντολής» προς τις δυνάμεις που αγωνίζονται κατά των κυρίαρχων πολιτικών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ελπιδοφόρας εναλλακτικής προοπτικής.

Ευρωπαϊκό «όραμα» και Ευρωπαϊκό «οικοδόμημα» !

Το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα» ιδιαίτερα της ΟΝΕ (Ευρωζώνης ή Ευρώ), βρίσκεται σε βαθιά κρίση και όλο πιο απόμακρο γίνεται από το όραμα της «Ευρώπης των λαών», της οικονομικής σύγκλισης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, δημοκρατίας, κά. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνει το ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού» και αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών, που αποτελούν τις γενεσιουργές αιτίες των εισοδηματικών και περιφερειακών ανισοτήτων, των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αυξανόμενου «ελλείμματος δημοκρατίας», ξενοφοβίας, αυταρχισμού και «εξαέρωσης» της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, ιδιαίτερα των μικρότερων χωρών.

(more…)

Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικές «Λιτότητας και Επιτροπείας»
Saturday
16/03/2019
17:18 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

 

Σχόλιο G-M-R :   Ο φίλος Γιάννης Τόλιος μας έστειλε και αναρτούμε.


 

 

Γιάν. Τόλιου(*), 16 Μαρ. 2019

 

(*)  Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών, μέλος ΠΓ της ΛΑΕ

Οι επερχόμενες Αυτοδικητικές εκλογές (Δημοτικές και Περιφερειακές), φέρνουν το επίκεντρο τόσο τα προβλήματα των Δήμων και Περιφερειών, όσο τα γενικότερα προβλήματα της χώρας, μαζί και τις πολιτικές της «Κεντρικής Διοίκησης» (κυβέρνησης). Οι φετινές Αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος ’19), έχουν ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι γίνονται με σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης («Κλεισθένης»), ενώ η διεξαγωγή τους ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και ίσως τις εθνικές εκλογές, δίνουν έντονο πολιτικό χρώμα. Παρ’ ότι το γενικότερο πλαίσιο που θα κλιθούν να λειτουργήσουν οι νέες Δημοτικές και Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις στη νέα περίοδο είναι «τυπικά» εκτός Μνημονίων, στην ουσία θα κινηθούν τα πλαίσια των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων του λεγόμενου «μεσοπρόθεσμου» (ΜΠΔΣ-Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής), του 2019-2022.!

Η πολιτική «Λιτότητας και Επιτροπείας» στην Αυτοδιοίκηση

Τα έσοδα των «Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» (ΟΤΑ) έχουν ως βασική πηγή τον κρατικό προϋπολογισμού, καθώς και ίδιους πόρους των ΟΤΑ. Από τον κρατικό προϋπολογισμό προέρχονται οι «Κεντρικά Αυτοτελείς Πόροι» (ΚΑΠ) προς δήμους και περιφέρειες, καθώς και οι ειδικές «επιχορηγήσεις». Την τελευταία δεκαετία, το κύριο χαρακτηριστικό των εσόδων, εξ’ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών, ήταν η μεγάλη μείωση των πόρων (Κ.Α.Π. και «επιχορηγήσεων»), με αποτέλεσμα την ώθηση των ΟΤΑ στην επιβολή προσαυξήσεων σε «φόρους και τέλη» για κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών. Πρακτικά οι Δήμοι και Περιφέρειες υφίστανται έναν ιδιόμορφο «οικονομικό στραγγαλισμό», στο όνομα της εξασφάλισης «πλεονασμάτων» για λογαριασμό της «Κεντρικής Διοίκησης» την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους (πληρωμή τοκοχρεολυσίων). Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και το «Οικονομικό Παρατηρητήριο» της τρόϊκας, είναι το «σιδερένιο χέρι» της επιβολής περικοπών και παρακρατήσεων στους πόρους τους.

(more…)

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού 2019
Tuesday
11/12/2018
17:29 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

 

 

Γιάννης Τόλιος, 1 Δεκ.2018

 

Γιάννης Τόλιος, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ

Εισαγωγή

Η κατάθεση του Προϋπολογισμού 2019 αξιοποιείται από τη κυβέρνηση ως μοχλός εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στο δρόμο της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, στην οδό της ανάπτυξης και σταδιακής βελτίωσης της ζωής του ελληνικού λαού. Προβάλλει επίσης με ιδιαίτερη ένταση, εν όψει των πολλαπλών εκλογών, το γνωστό «δίλημμα», ότι η επιλογή είναι μεταξύ «προοδευτικών και δεξιών» δυνάμεων, μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη, κά.!

1.Υπεραισιόδοξες προβλέψεις με εκλογικές σκοπιμότητες

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, χρειάζεται κατ’ αρχάς να δούμε την πορεία της ελληνική οικονομίας και τις προοπτικές της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικότερη πορείας της διεθνούς οικονομίας και ιδιαίτερα της ευρωζώνης. Η τελευταία το 2019, προβλέπεται να έχει αύξηση του ΑΕΠ 1,9%, έναντι 2% το 2018 και 2,4% το 2017, ο πληθωρισμός θα κινηθεί περί το 2%, ενώ η ανεργία γύρω στο 8,5%. Η ελληνική οικονομία από την πλευρά της, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού 2019, παρά τα σημάδια ασθενικής ανάκαμψης τα τελευταία χρόνια (αύξηση ΑΕΠ 2018 γύρω στο 2% σε σχέση με προβλέψεις για 2,5%, ανεργία γύρω στο 18,5%), δεν εμφανίζει δυναμική ανάκαμψης και έξοδο από την κρίση.

(more…)

Διεθνές Συνέδριο
Wednesday
07/11/2018
16:20 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

 

Γιάν. Τόλιος, 6 Νοε. 2018

 

Από τον συναγωνιστή κ. Γιάννη Τόλιο λάβαμε email για προγραμματισμένο Διεθνές Συνέδριο, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Μαρξ.

Το αναρτούμε ως έχει προς ενημέρωση των αναγνωστών.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

σας υπενθυμίζουμε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο 10-11 Νοεμβρίου 18, θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Μαρξ με θέμα «Η επικαιρότητα της ανάλυσης του Κ.Μαρξ για τον καπιταλισμό και η στρατηγική της Αριστεράς στον 21ον αιώνα», που διοργανώνει ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ) στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (κτήριο ΜΘΕ, Σόλωνος 57, 1ος όροφος), με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων μαρξιστών διανοουμένων και ερευνητών.

Προς ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται επισυνάπτονται το πλήρες πρόγραμμα, η αφίσα και σύντομα βιογραφικά των ομιλητών του Συνεδρίου.

Με χαιρετισμούς
Γιάννης Τόλιος

Για περισσότερες πληροφορίες στο link εδώ.

3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο του ΜΑΧΩΜΕ-GUE/NLG
Thursday
11/01/2018
19:08 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

Ο συναγωνιστής Γιάννης Τόλιος μας ενημέρωσε για την πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική 3ήμερη συνάντηση του “ΜΑΧΩΜΕ”, κρίσιμη λόγω της κατάστασης της χώρας αντιμετωπίζουσα πλήθος άκρως σοβαρών θεμάτων που αγγίζουν μέχρι και την υπόσταση της. Τον ευχαριστούμε και σας ενημερώνουμε σχετικά.

Το επιστημονικό συνέδριο θα διεξαχθεί 12-14 Ιανουαρίου, αίθουσα ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος, Σύνταγμα.

Το πλήρες πρόγραμμα, την θεματολογία και τους εισηγητές μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο συνημμένο αρχείο word.

ΠροϋποθέσειςΥπέρβασηςΛιτότηταςΕπιτροπείας

Πλήρη διάλυση Εργασιακών Σχέσεων ονειρεύεται ο ΣΕΒ
Sunday
24/12/2017
12:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος
0

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R:   Σχετικά με το άρθρο,      Πρόκειται για μεθόδους αποσύνδεσης της σχέσης εργασίας από την (κατά νόμο οφειλόμενη) σύμβαση εργασίας εξαρτημένης εργασίας.    Φυσιολογική εξέλιξη, αφού το συνδικαλιστικό “κίνημα” (καθεστηκυία τάξη), αποδέχθηκε την ενοικίαση εργαζομένων, τους καταχρηστικούς δανεισμούς εργαζομένων και τις εκτεταμένες εργολαβίες που υποκρύπτουν την αντικατάσταση του “τοις πράγματι εργοδότη” από ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΟ εργοδότη, επί “βοηθητικών υπηρεσιών”, πχ λογιστήριο, τεχνικές υπηρεσίες, καθαριότητα, ονοματισμό επιχειρησιακών εργασιών ως “πρότζεκτ” (κάτι δηλαδή “προσωρινό”, “υποβοηθητικό λειτουργίας η επίλυσης προβλήματος”, κλπ).   Όπως ακριβώς σχεδίαζαν οι εργοδότες προ εικοσαπενταετίας και πλέον: “Θέλω η επιχείρηση να αποτελείται από μία καρδιά, το 20% του αριθμού των υπαλλήλων…”.  Βέβαια όλα τα συνδικάτα διαμαρτύρονται για την συνακόλουθη της αποσύνδεσης σχέσης από σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, υποτίμηση της αξίας της εργασίας.   ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ δεν έθεσε ΤΟ θέμα του ανεξέλεγκτου της εργοδοτικής λειτουργίας τη απουσία του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ την στιγμή που το 80% των εργαζομένων “συνδιαλέγονται” με ΔΗΘΕΝ εργοδότη (του οποίο το “επιχειρηματικό αντικείμενο” είναι να τους πληρώνει τα λεφτά που του δίνει ο πραγματικός εργοδότης).

Του Γιάννη Τόλιου, 23-12-2017

Ο «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών» (ΣΕΒ) σε μελέτη του για το μέλλον των «εργασιακών σχέσεων», προβάλλει ένα «νέο τοπίο» συνθηκών εργασίας, το οποίο έρχεται τάχα ως «αναγκαιότητα» των εξελίξεων και το οποίο ενστερνίζονται οι κυρίαρχες ελίτ του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με επικεφαλής το «πατρονάτο της εργοδοσίας» (Business Europe), μέλος του οποίου είναι κι ο ΣΕΒ. Στο όνομα των τεχνολογικών εξελίξεων, της παγκοσμιοποίησης και της ….αντιμετώπισης της ανεργίας, ο ΣΕΒ καλεί κυβέρνηση, κοινωνικούς εταίρους και φορείς της αγοράς σε «συναίνεση», για θεσμοθέτηση των νέων μορφών απασχόλησης και ενός νέου καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης.

Ποιες είναι οι νέες μορφές απασχόλησης που ανοίγουν …ελπιδοφόρους ορίζοντες στους εργαζόμενους και στη νέα γενιά; Είναι συμβάσεις πολλαπλής απασχόλησης (crowdwork), συμβάσεις σύντομης διάρκειας (short term contracts), «μικροσυμβάσεις» (mini jobs), εργασία βάσει δελτίου/κουπονιών (voucher-based work), συμβάσεις προσωρινής εργασίας ή εργασίας κατά παραγγελία (on demand work), διάφορες μορφές τηλεργασίας και κινητής εργασίας με χρήση νέων τεχνολογιών, συμβάσεις αστικού δικαίου (σύμβαση έργου, σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών), συμβάσεις επιμερισμού θέσεων εργασίας (job sharing), κά. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, στις νέες μορφές απασχόλησης, οι προσφερόμενες νέες θέσεις εργασίας δεν είναι απλώς προσωρινές και σύντομης διάρκειας, αλλά και κοινής χρήσης, οι οποίες κατανέμονται μεταξύ περισσότερων εργαζομένων (freelancers), μέσω ανάπτυξης της οικονομίας κατά παραγγελία (on-demand economy), κά.

(more…)

Οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, μέτρο ανάλγητο, παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα
Saturday
16/12/2017
01:01 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιάν. Τόλιος Πλειστηριασμοί
0

_.

 

 

 

Γιάννης Τόλιος , 15 Δεκεμβρίου 2017

 

 

 

 

Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΑ (Γ’ Πρόγραμμα», στους δημοσιογράφους Σ.Χαρίτου – Αν.Παπασταματίου, για το θέμα των πλειστηριασμών, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, αποτελούν άκρως ανάλγητο μέτρο, που «παράγουν» αστέγους, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι τραπεζίτες. Ωστόσο ο ελληνικό λαός φορτώθηκε 40 δις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι τράπεζες αντί να περάσουν στο δημόσιο βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. Η λύση στα «κόκκινα δάνεια» των λαϊκών νοικοκυριών είναι μια και μοναδική. «Σεισάχθεια».!! Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα (άρθρο 21, παρ.4), προβλέπει την προστασία της κατοικίας, άρα η θεσμοθέτηση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, εκτός από «κοινωνικά» ανάλγητο μέτρο, είναι και αντισυνταγματικό.! Ταυτόχρονα η εφαρμογή «σεισάχθειας» για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, με χαμηλό εισόδημα και περιουσία, επιβάλει την εθνικοποίηση των τραπεζών, μέτρο που θα διευκολύνει και την ευνοϊκή ρύθμιση των υπολοίπων «κόκκινων δανείων», με εξαίρεση τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που πρέπει να πληρώσουν.!!

(more…)

12