ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Φωτιές: Γιατί δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία για τις καταστροφές
Thursday
31/08/2023
00:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΕΣ καλοκαίρι 2023 Χρ. Κουτσούκος
0

Σχόλιο GMR: Αντί σχολίων ακολουθεί μετά το άρθρο σχετική αρθρογραφία.

 

 

 

 

Χρίστος Κουτσούκος(*), 30 Αυγούστου 2023

 

 

 

Το εκ των πραγματικών περιστατικών εύστοχο ερώτημα του Επίτιμου Α/ΓΕΣ Γ. Καμπά «Ο πανίσχυρος στρατιωτικά Έβρος, «ανοχύρωτος» στη φωτιά;»(1), αναδεικνύει τις εξής πιθανές ελλείψεις (παρόμοια ισχύουν για τις υπόλοιπες πυρκαϊές, Ρόδος, Πάρνηθα, Στείρι-Οσιος Λουκάς, κλπ) και οι οποίες πρέπει να εξεταστούν:

 

 

1)– Κατ’ αρχήν (ελλείψεις ) επαρκούς ετήσιας πρόβλεψης/Γραπτής Εκτίμησης, πιθανών και ενδεχομένων πυροκινδύνων (ΓΕΠΚ). Δηλαδή αν πιάσει φωτιά στο τάδε σημείο, πως μπορεί να εξελιχθεί και τι να απειλήσει.

Ταυτόχρονα πρέπει να γίνεται διερεύνηση/ εξέταση σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά και δικαιϊκά εργαλεία και όχι ωμή συγκάλυψη βάσιμων αιτιών-υπαιτιοτήτων. Αιτιών “αμέσων”/αμέσως ορατών, συνήθως γνωστών και επαναλαμβανομένων εκ της εμπειρίας, π.χ. εμπρησμοί εκ προθέσεως ή “εξ αμελείας” κλπ, και αιτιών “εμμέσων” καλουμένων και βασικών, που προδιαγράφουν κακή κατάσταση (π.χ. σπινθήρας ανασφαλούς δικτύου ΔΕΗ) ή προδιαγράφουν έλλειψη μέσων και οργάνωσης πυρόσβεσης (π.χ. μη διάθεση επαρκούς χρήματος για την πρόληψη και προστασία σε σχέση με την ΓΕΠΚ και προ παντός, με το εντός της ΓΕΠΚ εντοπιζόμενο προς προστασία ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ,που σε αυτό, ενώ σωστά τοποθετήθηκε η ανθρώπινη ζωή, αποκλείστηκε αυθαίρετα η βιοποικιλότητα)

2) — Έλλειψη Επαρκούς Επιχειρησιακού Σχεδίου αντιμετώπισης των εκ της ΓΕΠΚ κινδύνων, όπου περιλαμβάνεται εκτός από το πλαίσιο ΠΡΟΛΗΨΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και η απαιτούμενη διεπιστημονική συνεργασία. Για την πρόληψη, καταγγέλλεται πως η Δασική Υπηρεσία υποβαθμίστηκε απελπιστικά, ενδεικτικά, Δασικές πυρκαγιές: Αποδεκατισμένη η δασική υπηρεσία της χώρας.

Επισημαίνεται πως δεν μας λείπουν οι ιδιάζουσες γνώσεις επιστήμης (αυτό αφορά και την Δικαιοσύνη που “δεν καταλαβαίνει τις μεθόδους διερεύνησης για μεγάλες πυρκαϊές…), λείπει η θεσμοθετημένη σχετική διεπιστημονική συνεργασία επιστημόνων (που τοποθετούνται μόνο στην τηλεόραση… π.χ. Ζερεφός για κλιματική αλλαγή: Το κόστος αν δεν κάνουμε τίποτα θα υπερβεί τα 700 δισ. στο τέλος του αιώνα και Συνολάκης: Θα έχουμε μέγα πυρκαγιές και του χρόνου), λείπει η συνειδητοποίηση για δυνατότητες (υποχρεώσεις) περί εξελιγμένων υποβοηθητικών τεχνολογικών μέσων και ανάλογης οργάνωσης-συνεργειών, για πληροφόρηση-επικοινωνίες έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης ανάφλεξης πχ με δορυφόρους, drones, κλπ.

3) — Μόνιμες Ελλείψεις Πυροσβεστικών και υποβοηθητικών για πληροφόρηση επί του πεδίου και των συνθηκών, μέσων για επικοινωνίες, και ελλείψεις προσωπικού

4) — (Ελλείψεις) Λόγω αστοχίας ενεργειών πυρόσβεσης, απομάκρυνσης πληθυσμού-ζώων, προστασίας ευαίσθητων και ιστορικής σημασίας σημείων

5) — (Ελλείψεις) Λόγω αναποτελεσματικής ομαδικότητας και συνεργασίας στην οργάνωση από πυροσβεστική υπηρεσία κλπ έως πολιτική προστασία και αντίστροφα

6) – Σε συνδυασμούς επί των παραπάνω και ότι άλλο μπορεί να προστεθεί.

 

Υστερόγραφο:

 

α) — Δικαιολογίες δεν χωρούν, διότι χρήματα για υπέρτερα αναγκαία μέσα και οργάνωση υπάρχουν, αλλά συσσωρεύονται από λίγους λόγω όχι ορθής φορολογίας, με ευθύνη των εδώ κυβερνήσεων κατά το υπόδειγμα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και πλουσίων κρατών ακόμα (όπου όχι και πλουσίων πολιτών πάντα).

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να παίρνουμε ως “παράδειγμα” και “δικαιολογία” αντίστοιχες πυροκαταστροφές σε Καναδά και Ισπανία, όπου τουλάχιστον ο Καναδάς μπορούσε εύκολα να κρατικοποιήσει και να μεγαλώσει, για τις δικές του ανάγκες, την Bombardier (Canadair) και να εξάγει κιόλας. Βέβαια επισημαίνουμε πως στην Ελλάδα λειτουργεί αρνητικά ως μια έμμεση=βασική αιτία, αυτή της μη επαρκούς χρηματοδότησης πυροπρόληψης-πυροπροστασίας (ανεπάρκεια που προκύπτει βάσιμα εκ των πραγματικών περιστατικών και που χρειάζεται και επανεξέταση και διερεύνηση). Πρόκειται, πέραν των συνήθων προ του 2010 πρακτικών σύνταξης προϋπολογισμών, για βάπτισμα των αναγκών (εν προκειμένω πυροπρόληψης-πυροπροστασίας) ως “πλεονάσματα” για την εξυπηρέτηση ενός από το 2010 επιβληθέντος ως αναγκαστικού, επαχθούς και απεχθούς (νομικά) δημόσιου χρέους.

 

β) — Συμπληρωματικά (ως δυνατόν να θεραπευθεί αλλά όχι και σε περίπτωση ταυτόχρονης εμφάνισης και πυρκαϊάς σε ευαίσθητο στρατιωτικό σημείο και εκμετάλλευσης του γεγονότος από εχθρική δύναμη), υπάρχει και το διακύβευμα της εθνικής ασφάλειας, όπως αναδεικνύει και ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Γ. Καμπάς.

 

γ) — Κρίσιμο ερώτημα: Ποιά η από την Ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης οφειλόμενη (ως εν δυνάμει θεραπευτική των κακώς κειμένων αντιλήψεων-πρακτικών) διερεύνηση επί των παραπάνω;

 

Ουσιαστικά, το άρθρο Πυρκαγιές: Πώς φτάσαμε στην κόντρα της κυβέρνησης με το Αστεροσκοπείο [Τελικά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση».], αναδεικνύει την σύγκρουση των επιστημόνων με την Ηγεσία της Δικαιοσύνης ως προς την αξιολόγηση του μεγέθους της καταστροφής και ακόμα πιο ουσιαστικά, αποτελεί κόλαφο κατά της Ηγεσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία βγάζει ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ (από το προκαταρκτικό στάδιο έως και το τελικό στάδιο της προδικασίας) τελείως έξω (πάει και τελείωσε, πολιτικό πρόσωπο, ούτε που διανοούμαστε να το αγγίξουμε!) από το κάδρο των ΑΙΤΙΩΝ τις πιο σοβαρές ΕΜΜΕΣΕΣ/ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ (πρώτα-πρώτα ανυπαρξία ή κακή ΓΕΠΚ) και από το κάδρο των ποινικών ευθυνών πολιτικά πρόσωπα (Τσίπρας/Μάτι, Κ. Καραμανλής Τέμπη, κλπ) και πρόσωπα που έχουν την ευθύνη σύνταξης και υπογραφής/επικύρωσης και της ΓΕΠΚ και του αντίστοιχα οφειλόμενου επιχειρησιακού σχεδίου.

“Στην τελική” (τελικά προδιαγεγραμμένη λόγω των εμμέσων αιτιών ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ), Τι κάνει (πως δεν καταλαβαίνει) η Ηγεσία του Αρείου Πάγου (ο/η Πρόεδρος & Εισαγγελέας Α.Π.), δηλαδή οι Πρόεδροι Α.Π. (επειδή ο/η εκάστοτε Πρόεδρος Α.Π. είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων, Προέδρου-Εισαγγελέα Α.Π.) των ετών των μεγαπυρκαϊών;

 

 

—————-

(1) «Ο πανίσχυρος στρατιωτικά Έβρος, «ανοχύρωτος» στη φωτιά»;

https://www.militaire.gr/o-panischyros-stratiotika-evros-anochyrotos-sti-fotia-epitimos-a-ges-giorgos-kampas/

 

(*)Χρήστος Κουτσούκος, Σμχος (ΜΤ) ε.α. Π.Α.

——————————————–

σχετική αρθρογραφία

 

Αντί σχολίων

Δώρα Σκαρτσή: Η ολιγωρία οδήγησε στην καταστροφή της Δαδιάς – Ποτέ δεν απαγορεύτηκε από Οικολογικές Οργανώσεις η δασική διαχείριση


newsBomb-Φωτιά στον Έβρο: Το «πριν» και «μετά» της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Δαδιά


Γκρίνια για Στυλιανίδη

Λόγω της αναφοράς στον Κικίλια ρώτησα τι γίνεται στο υπουργείο που όλοι μας έλεγαν πως φέτος θα υπάρξει κοσμογονία. Κι όμως, γκρίνια υπάρχει για τον πρώην υπουργό εξ Κύπρου, τον Χρήστο Στυλιανίδη.  Και μαθαίνω πως παράπονα έχει και ο πρωθυπουργός για τον τρόπο που εργάστηκε ως υπουργός και τι παρέδωσε.“.

Η Ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ούτε “παράπονο” για τον πρώην υπουργό Χ. Στυλιανίδη!

Ο υπουργός που κοιμάται σε… ράντζο και τα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων που ανοίγουν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη


Ήδη από χθες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του παρουσιάζοντας ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τη θωράκιση της πολιτικής προστασίας, αλλά και τη στήριξη και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως:

Την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Αυτά (και άλλα ακόμα) που μια ΓΕΠΚ έπρεπε να είχε εκτιμήσει, ΠΡΟΧΘΕΣ.

Υπουργικό συμβούλιο πριν τη ΔΕΘ με 14 «βαριά» θέματα στην ατζέντα


«Καμία πρόοδος της οικονομίας δεν αντισταθμίζει την ερημοποίηση της χώρας»-Στέλιος Φενέκος


Χρ. Ζερεφός-Τι πραγματικά σημαίνει η καταστροφή του δάσους της Δαδιάς και της Πάρνηθας – Τι θα συμβεί στη χώρα μας


Κόλαση στον Έβρο για 16η ημέρα και μοναδική ελπίδα η βροχή! 935.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής


Meteo: Αποκαρδιωτική η δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο


Απίστευτο! Έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν το Εθνικό Αστεροσκοπείο για …πολιτικοποίηση!!! Βίντεο


Αρβανίτης:  Οι πυροσβέστες δεν πρέπει να είναι αναλώσιμοι


Έγκλημα η υποτίμηση της Γεωγραφίας…


Ο κ. Τσαντήλας μιλά για όσα προηγήθηκαν της καταστροφής. Είχε προβλεφθεί; Μπορούσαν οι αρχές να είχαν κάνει κάτι; Τι να κάνει μια χώρα η κυβέρνηση της οποίας ΔΕΝ ψήφισε το νόμο της ΕΕ για την προστασία της φύσης;

Θεσσαλία: Ακραίες δικαιολογίες , θανάσιμοι κίνδυνοι και ο ενδεχόμενος Αρμαγεδών! Χ.Τσαντήλας


Μέσα στον Αύγουστο οι δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν 1,2 εκατ. στρέμματα – Από την αρχή του έτους κάηκαν 1,7 εκατ. στρέμματα


Αίσθηση προκαλεί και η παραδοχή του κ. Λαγουβάρδου, πως ενώ υπάρχουν διαρκώς στοιχεία μετεωρολογικά, κλιματικά και άλλα χρήσιμα δεδομένα από τους επιστημονικούς φορείς, για τον σχεδιασμό και την πρόληψη πυρκαγιών αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένω, αυτά δεν είναι απευθείας διασυνδεδεμένα ή δεν ζητούνται σε στρατηγική συνεχή βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και των άλλων κρατικών επιτελείων.

Καταιγιστικός ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις καταστροφικές φωτιές


Πρόκειται για την γραπτή εκτίμηση πυροκινδύνων που αναφέρει το άρθρο του militaire.

Η Επιτροπή παρουσιάζει ένα νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου δασικών πυρκαγιών

Και μάλιστα επισημαίνει, “το εργαλείο θα βοηθήσει την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και άλλες χώρες πανευρωπαϊκά να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών τους και το φυσικό τους περιβάλλον.“, ενώ ο πρωθυπουργός έχει τη οικονομικίστικη νοοτροπία πως, “το δάσος θα ξαναγίνει  Μητσοτάκης: «Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν, τα δάση θα ξαναγίνουν, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Αποτέλεσμα αυτής της πρωθυπουργικής νοοτροπίας, ακόμα και σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις, είναι: Κυνική ομολογία ενοχής από Μητσοτάκη για το δάσος της Δαδιάς

 


 


 


 


 


 


 

_.

 

 

 

Πηγή: militaire.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.