ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η αιτία του Πληθωρισμού
Saturday
19/11/2022
12:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Πληθωρισμός Σπ. Στάλιας
0

Σχόλιο GMR:   Ναι αγαπητέ Δάσκαλε και άριστε εκλαϊκευτή επί μακροοικονομικών θεμάτων, καλά τα λες.

Όμως, όπως επισημαίνεις, αποταμίευση/αποθησαυρισμός, κερδοσκοπία, λειτουργούν, και όπως γνωρίζεις λειτουργούν μέσα σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, συστήματα όπου τα μεγάλα ψάρια, ΗΠΑ κλπ, επιβάλλουν ακόμα χειρότερα πράγματα στα μικρά ψάρια, Ελλάδα κλπ.

Ο Δάσκαλός μας, όχι μόνο δεν βρίσκει διέξοδο ΕΞΩ από αυτά τα συστήματα, αντίθετα ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ βλέπει υλοποίηση των εξηγήσεών του, για από τον ίδιο επιθυμητή σύνδεση απασχόλησης-παραγωγικότητας-εθνικού νομίσματος, αρνούμενος έστω και σχετική συζήτηση.

Οπότε, τον αγαπάμε μεν από όταν τον γνωρίσαμε, του λέμε δε πως καλή φασολάδα δεν γίνεται αν μέσα ρίξεις και πέτρες, θα ξεδοντιαστείς, μαζί και ο λαός, στα σίγουρα.

Λέμε ακόμα, μήπως δεν έχει γίνει κατανοητό, πως το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (όχι μόνο της ευρωζώνης) ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, στο οποίο η G-M-R δεν προσβλέπει, κρατιέται επειδή η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ;

_.

 

 

 

 

Σπ. Στάλιας, 18 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Αυτή η φωτογραφία είναι από την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Τι μας λέει η φωτογραφία. Ότι τυπώθηκε πολύ χρήμα και έτσι δημιουργήθηκε χαοτικός πληθωρισμός, υπερπληθωρισμός, που οδήγησε στην άνοδο τελικά του Χίτλερ.

Λάθος, όλα λάθος!

Μην συγχέουμε την συσχέτιση μεταξύ προσφοράς χρήματος και πληθωρισμού, με την αιτία που προκαλεί τον του πληθωρισμού.

Γερμανάκια φτιάχνουν ένα πύργο με χαρτονομίσματα την εποχή του υπερπληθωρισμού.

Πώς λειτουργεί πραγματικά ο πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός περιγράφεται από την εξίσωση, MV = PΥ (προσφορά χρήματος*ποσοστό δαπανών =  τιμές*παραγωγή).

Η αύξηση της προσφοράς χρήματος (M) θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές (P), μόνο όταν η παραγωγή (Υ) εξαντλήσει την παραγωγικής της ικανότητα (πλήρης απασχόληση).

Αλλά η οικονομία ποτέ δεν φτάνει σε αυτά τα όρια και από την άλλη πολλά χρήματα αποταμιεύονται και μειώνουν το ποσοστό των δαπανών (V).

Εάν τα χρήματα όμως τροφοδοτήσουν τη ζήτηση και δαπανηθούν, οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν σε αυτήν την περίπτωση παράγοντας περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες (Υ) και θα αυξήσουν την απασχόληση.

Άρα η εξίσωση MV = PΥ πρέπει να διαβαστεί από δεξιά προς τα αριστερά και όχι το αντίθετο, δηλαδή η αιτία του πληθωρισμού είναι στην πλευρά της παραγωγής/προσφοράς. Παράδειγμα, έχουμε πληθωρισμό όχι γιατί αυξήθηκε η ζήτηση (πήρατε κάποια αύξηση στον μισθό σας;), αλλά από την μειωμένη παραγωγή (μειωμένη προσφορά), από το εξωτερικό χρέος και φυσικά από την κερδοσκοπία. Τα παραδείγματα που αναφέρουν οι περισσότεροι, Βαϊμάρη Γερμανία, Ζιμπάμπουε, Αργεντινή, κτλ, δεν έχουν δόση αληθείας, είναι ιδεολογικές αηδίες.

Συνοψίζοντας: δεν έχουμε πληθωρισμό γιατί αυξήθηκε η ποσότητα του χρήματος, αλλά, επειδή έχουμε πληθωρισμό, αυξάνεται η ποσότητα του χρήματος.

Η αύξηση των επιτοκίων, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και η μείωση των μισθών για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε λιτότητα και δραματική ύφεση, και μετά έρχεται ο Στάλιν ή ο Χίτλερ. Ιστορικά εξακριβωμένο και θεωρητικά θεμελιωμένο. Το κάθε αυταρχικό καθεστώς είναι προϊόν του νεοφιλελευθερισμού!

Πιό απλά δεν γίνεται!

 

Πηγή: hereticalideas.gr