ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί ενεργητική κοινωνία
Saturday
14/03/2020
13:01 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Προτάσεις Απελευθερωτικής Συνέργειας edromos Ρούντι Ρινάλντι
0

Σχόλιο GMR:   Αγαπητέ Ρούντι Ρινάλντι (αλλά και λοιποί προβληματιζόμενοι).

Τριάντα χρόνια με νεοφιλελεύθερη επέλαση, εκ των οποίων τα τελευταία δέκα με παντοειδή εθελοεκχώρηση της Εθνικής κυριαρχίας, νομίζουμε πως είναι υπεραρκετά.

Στην εδώ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (από πλευράς G-M-R και Ithacanet με ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ των κειμένων σε έμπρακτη συμφωνία-συνεργασία-πράξη) πρόταση/στάση ζωής μας, περιέχονται τόσο οι Αρχές και οι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ οργάνωσης, για την ανασύνθεση της Ελληνικής ψυχής, όσο και οι βασικές διαπιστώσεις και για τα αίτια της παρακμιακής και παράνομης παν-κοινοβουλευτικής διαφθοράς, και για την τεκμηρίωση του ποινικού μέρους αυτής της διαφθοροποιού παρακμής και για τις δυνατότητες και τα μέσα για την εκπόνηση μιας δημοκρατικά οργανωμένης αντιστασιακής-απελευθερωτικής αναγεννητικής ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ. Οι υπάρχουσες επί μέρους και συνολικές προτάσεις, με πολλές από τις οποίες έχουμε πολλά κοινά σημεία, αφορούν το “μετά”, μόνο το “μετά”, για το οποίο “μετά”, αφθονούν οι ΑΛΛΗΛΟΣΦΑΖΟΜΕΝΕΣ(*) υποσχέσεις.

Συνεχίζουμε να αναμένουμε, κρίσεις, επικρίσεις, συμπληρώσεις, διορθώσεις, δικές σας προτάσεις ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ, μα, πώς αλλιώς … ;

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ-ΑΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ (εδώ κατακτημένος νομικός πολιτισμός).

(*) αφορά τις για το “μετά” αλληλοσφαζόμενες μεταξύ τους αντιμνημονιακ;eς υποσχέσεις. Ο λαός έχει κριτήριο και καταλαβαίνει και την ανευθυνότητα και την επικινδυνότητα και την ιδιοτέλεια των “Ο καθένας χώρια και όλοι εναντίον όλων” αντιμνημονιακών πολιτευομένων. Οι οποίοι εξ άλλου, ακόμα και μεμονωμένα αν τους εξετάσουμε, θέλουν τον λαό μόνο οπαδο-ψηφοφόρο και όχι ΣΥΜΜΕΤΟΧΟ γι αυτό και ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

._

 

edromos_gr, 13 Μαρτίου 2020

 

 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι έχουμε εισέλθει σε μια ειδική κατάσταση, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η κατάσταση στην Ελλάδα, διαφέρει από εκείνη σε άλλες χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό κατά τούτο: Πέρα από τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ανοιχτό το μέτωπο με τις απειλές της Τουρκίας, με την πίεση που ασκεί η Άγκυρα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το προσφυγικό στον Έβρο και τις συνεχείς στρατιωτικές της προκλήσεις.

Ο διπλός χαρακτήρας της έκτακτης κατάστασης, δημιουργεί μια πιο περίπλοκη κατάσταση προς αντιμετώπιση. Απαιτεί ένα ιδιαίτερο φρόνημα που θα ξεκινά από την κατανόηση της σημασίας και των δύο αυτών μετώπων.

Στις συνθήκες αυτές, βασικό και καίριο ζήτημα είναι τι κοινωνία και τι χώρα θα προκύψει μέσα από την αντιμετώπιση των δύο μετώπων. Η συνήθης σκέψη ότι σε λίγο θα τελειώσει η πανδημία, δεν μας απαλλάσσει από το πόσο θα μας δοκιμάσει, ενώ δεν έχουμε και επαρκή στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει. Όσο για το άλλο μέτωπο, είναι ήδη ανοιχτό και όλα δείχνουν ότι θα κρατήσει για καιρό, με ένταση των προκλήσεων και μονιμοποίηση των πιέσεων.

Η χώρα μπαίνει σε ένα νέο στάδιο, μια νέα φάση που την πλησιάζει σε καταστάσεις σαν της Συρίας σε μεγάλο βαθμό. Υπερβολή; Στον Έβρο δημιουργούνται διεθνείς ζώνες όπου θα περιπολούν διάφορα στρατεύματα και ειδικές δυνάμεις, ενώ τα σύνορα θα χάσουν την σημασία που μέχρι χτες είχαν. Διάφοροι πληθυσμοί, πρόσφυγες και μετανάστες, θα απαιτείται να εγκατασταθούν εκεί ζητώντας «διεθνή προστασία» με όσα αυτή σημαίνει.

(more…)

10 αφετηριακές θέσεις, Οδοδείκτες και οπτικές για μια ταραγμένη και σύνθετη περίοδο
Tuesday
10/03/2020
01:16 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος edromos Ρούντι Ρινάλντι
0

Σχόλιο GMR: Θα το πούμε για πολλοστή φορά.

Σε ποιούς απευθύνεται ο Δρόμος της Αριστεράς και όσοι άλλοι προτείνουν, να γίνει αυτό, να γίνει το άλλο, ακόμα κι αν πρόκειται για καλές υπό άλλες όμως συνθήκες προσπάθειες;

Κάνουν (επιτρέπεται να κάνουν;), οι πατριώτες, οι δημοκράτες, “δημοκρατικό” διάλογο με τους εκπροσώπους της Χρεοκρατίας-Τραπεζοκρατίας, με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ, με τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ΜΜΕ (βλέπε γάτα των Ιμαλαΐων και εκρήξεις θυμού κατά “ναρκέμπορου”, κλπ, κλπ, που λέει κι ο Αυτιάς), με τους εκπροσώπους λεσχών, όπως, Μπίλνερμπεργκ, Τριλάτεραλ, κλπ;

Αγαπητέ Ρούντι, μ’ όλη την εξαιρετική ευγένειά σου, το να συνδιαλέγεσαι ιντερνετικά με ενόχους σφετερισμού εθνικής κυριαρχίας και να μην απαντάς σε προτάσεις όπως η εδώ, για αντιστασιακή-απελευθερωτική-αναγεννητική και δημοκρατικά οργανωμένη συνέργεια, δεν μοιάζει κομμουνιστικό (εκ του communis=κοινός), αλλά κάτι σαν κονφορμιστικός ναρκισσισμός (αν όχι ευγενικός σεχταρισμός). Αναμένουμε, προσδοκώντας να παραδεχθούμε πως σφάλουμε…

._

 

e-dromos, 9 Μαρτίου 2020

 

 

 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστούν κάποιες αφετηριακές θέσεις. Αυτές μπορεί να αποτελέσουν οδοδείκτες σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο, στην οποία περιπλέκονται όλες οι ανοιχτές αντιθέσεις του ευρύτερου γεωπολιτικού μας χώρου.

1  Αποτροπή του κοινού σχεδιασμού Ε.Ε.-Τουρκίας για μετατροπή της χώρας μας σε hot-spot και φράχτη των γεωπολιτικών μεταναστευτικών ροών. Καταγγελία αυτού του σχεδιασμού, συνοδευόμενη από εμφατική δήλωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

2 Η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα: να αποσυμφορηθούν τώρα τα νησιά από τους εγκλωβισμένους πληθυσμούς. Αυτός είναι ελάχιστος όρος για την κοινωνική συνοχή σε μια περιοχή που απειλείται από τον τουρκικό επεκτατισμό.

3 Όχι στις μεγάλες συγκεντρώσεις μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών στη χώρα μας. Ενάντια στα hot-spots, κλειστά ή ανοιχτά, μακριά ή κοντά στα αστικά κέντρα, ώστε να αποτραπούν οι εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες και η αξιοποίησή τους από αλλότριες δυνάμεις, αλλά και για να αποφευχθούν ανθρωπιστικές βόμβες τύπου Μόριας.

(more…)

Παρηγοριά στον άρρωστο…
Sunday
02/02/2020
19:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ρούντι Ρινάλντι
0

Σχόλιο GMR:   Αγαπητέ Ρούντι Ρινάλντι, θέλεις να συν-εισφέρεις για “την παρεμβολή και ενεργοποίηση του λαού”;

Ακούμε την δική σου πρόταση συν-εισφοράς.

Η πρόταση-δοκιμασμένος τρόπος ανιδιοτελούς συνεργειακής παρεμβολής-ενεργοποίησης επί χρόνια, της G-M-R, αποτυπώνεται ΕΔΩ.

Αναμένουμε την απάντηση σου.

 

 

 

Ρούντι Ρινάλντι, 29 Ιανουαρίου 2020

 

 

 

Θετική η επιστολή Πομπέο», «θετική η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα», «θετική η Διάσκεψη του Βερολίνου», «θετική η ευρύτατη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», «θετικό το γεγονός ότι εκλέχθηκε γυναίκα». Και αν συνεχίσουμε το ψάξιμο, θα βρούμε κι άλλα «θετικά». Ας πούμε, «θετικό που έστω συναντήθηκαν οι τέσσερις πρόεδροι των ΠΑΕ».

Με τόσα «θετικά», δεν μπορεί, κάτι γίνεται προς τη σωστή μεριά, κάτι θα μας μείνει. Οι Αμερικάνοι μας αγαπάνε, ο Κυριάκος ομιλεί τις ξένες γλώσσες πολύ καλά (και αγγλικά και γερμανικά, ντουμπλ φας), οι επενδυτές τρέχουν να επενδύσουν και δεν προλαβαίνουν, η Τουρκία μας τρέμει και όλοι μας σέβονται. Το τσιγάρο κόπηκε στα μαγαζιά και ήδη μπαίνουν πρόστιμα στις «λέσχες καπνιστών». Έχουμε κράτος και διεθνή υπόσταση. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν πως είμαστε μέρος της λύσης όλων των προβλημάτων στη Ν.Α. Μεσόγειο.

Αυτό που δε λένε είναι πως θα υποστούμε τη μεγαλύτερη «αναδιάταξη» του προηγούμενου στάτους κβο. Ότι ως «λύση» σε κάθε περίπτωση εννοείται η συρρίκνωση εδαφικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

(more…)

Η «συγκεκριμένη ανάλυση…» δεν είναι εθνικισμός ή ψευτοδίλημμα
Wednesday
18/12/2019
12:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Προτάσεις Απελευθερωτικής Συνέργειας Ρούντι Ρινάλντι του
0

Σχόλιο GMR: Αγαπητοί κ.κ. Ρούντι Ρινάλντι, και Λαοκράτη Βάσση, με όλο τον σεβασμό, σας θέτουμε το κατά την γνώμη μας καίριο ερώτημα.

Ξεκινάμε θεωρώντας πως ο πατριωτισμός σήμερα οφείλει να ακολουθήσει τον εξής συνδυασμό σκελών (τριπλοσυνδυασμό).

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο σκέλος(το πολιτικό)=δημοκρατικός πατριωτισμός, το δεύτερο σκέλος (το δικαιϊκό)=κατακτημένος νομικός πολιτισμός, το πρώτο σκέλος (το αγωνιστικό)=Αγώνας για την Ελευθερία.

Ερώτηση:

Μπορούμε να ασχοληθούμε με το ένα μόνο σκέλος (όποιο και να’ ναι) και ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ, ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ;;

Καταθέτουμε την πρόταση μας, ως σχόλιο μας στο άρθρο αυτό, σχόλιο που θα δείτε ανοίγοντας το άρθρο στην πηγή (e-dromos), σχετικά με το παραπάνω ερώτημα περί αποτελεσματικότητας ενός ή δυο σκελών μόνο, εκ του προτεινόμενου τριπλοσυνδυασμού.

 

Ρούντι Ρινάλντι, 17 Δεκεμβρίου 2019


 

 

Η «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης» (ίσως η ουσία του μαρξισμού) μας υποδεικνύει ότι ο τουρκικός επεκτατισμός, υπό την μορφή του ερντογανικού νέο-οθωμανισμού, αποτελεί μια πραγματική απειλή για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της χώρας. Και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όταν αυτό το κεντρικό στοιχείο δεν μπορεί καταρχήν να αναγνωριστεί και να εκτιμηθεί.

Παρ’ όλες τις συστηματικές και ακούραστες προσπάθειες να υποβαθμιστεί το ζήτημα, παρ’ όλες τις συκοφαντίες περί εθνικισμού για όποιον προβάλλει ευαισθησίες στα εθνικά ζητήματα και τη γεωπολιτική αναμέτρηση στην περιοχή μας (π.χ. Πρέσπες), ακόμα και με τις λοιδορίες ότι τάχα εγκαταλείπεται το κοινωνικό ζήτημα όταν ασχολείσαι με εθνικά ή γεωπολιτικά θέματα, τα ζητήματα αυτά καθορίζουν με μείζονα τρόπο τις εξελίξεις και τις τύχες του τόπου.

Ο τούρκικος επεκτατισμός είναι εδώ, επικίνδυνος και σφόδρα απειλητικός. Δεν διεκδικεί μια-δυο βραχονησίδες αλλά θέλει το μισό Αιγαίο, την Κύπρο ολόκληρη, νησιά μεγάλα και κατοικημένα. Θέλει και την Κρήτη για όποιον δεν έχει καταλάβει. Αλλά και περιοχές εκτός ελληνικής εμβέλειας. Θέλει να αναβιώσει το Χαλιφάτο. Μεγάλο και ισχυρό, όχι όπως του ISIS. (Ας γκουγκλάρουν όσοι δεν γνωρίζουν τις διαστάσεις του Χαλιφάτου για να καταλάβουν, τότε ίσως εξηγήσουν την παρουσία της Τουρκίας σε Σομαλία ή Λιβύη).

(more…)

Tο τέλος ενός πολυτάραχου κύκλου, και μετά τι;
Thursday
01/08/2019
01:38 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ρούντι Ρινάλντι
0

Σχόλιο GMR : Αγαπητέ Ρούντι Ρινάλντι, εδώ και εδώ, βρίσκονται τα τι και διότι, τα δήθεν, τα δεν θέλω, τα πρέπει, τα θέλω και πρέπει.

Αν βρίσκεις κάτι το ενδιαφέρον, αν έχεις κριτική, ή πρόταση, τα δημοσιεύουμε και τα συζητάμε για να βγει (απελευθερωτική) άκρη.

 

 

Ρούντι Ρινάλντι (*), 24 Ιουλίου 2019

 

Θα πρότεινα να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι έχει συμβεί στη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Γιατί το πιο βασικό είναι να βγουν συμπεράσματα απ’ αυτά που έχουν συμβεί, κι όχι απλά να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα, που τα ξέρουμε όλοι, και να σχολιάσουμε τις επιδόσεις κάθε κόμματος. Χρειάζεται να θέσουμε ένα πιο γενικό πλαίσιο.

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα για τη χώρα μας έφερε την Ελλάδα στην αγκαλιά της παγκοσμιοποίησης, του υπερδανεισμού και της τεράστιας επέκτασης του εσωτερικού δανεισμού. Είχαμε τη φαντασμαγορία της Ολυμπιάδας και ό,τι σήμαινε αυτή, τη βαλκανική επέκταση ομίλων και τραπεζών, αλλά από την άλλη είχαμε και την απαρχή μιας κινητικότητας στους χώρους της Αριστεράς με βάση το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα, μιας διεργασίας που αφορούσε ένα γενικό σύνθημα: την ενότητα της Αριστεράς. Έγιναν προσπάθειες γι’ αυτά και σε όλον τον κόσμο, αλλά και μ’ έναν τρόπο προχωρούσε μία αίσθηση μιας αντίθεσης προς τον νεοφιλελευθερισμό. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια δεκαετία όπου κυριαρχούσε στο πολιτικό σκηνικό ο θεριεμένος δικομματισμός και η συνολική επιρροή της Αριστεράς ή κάποιων ριζοσπαστικών δυνάμεων ήταν σχετικά περιορισμένη.

Στις τελευταίες εκλογές έγινε ένα μεγάλο «μάντρωμα» τεράστιων μαζών μέσα στα πλαίσια του διπολισμού, σημειώθηκε μια συνολική ήττα της Αριστεράς σε συνθήκες αποαριστεροποίησης, και μία αλλαγή του ιδεολογικού φόντου και της πολιτικής σκηνής

Η Ελλάδα-πειραματόζωο

Από το 2009 έως το 2019, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως πειραματόζωο, γίνεται ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό πείραμα στην Ελλάδα. Έρχονται οι θεραπείες-σοκ με τη μορφή των μνημονίων. Υπάρχει μια τρομερή κρίση και ρευστότητα, αναπτύσσεται ένα αντιμνημονιακό κίνημα, μέτωπο, μπλοκ δυνάμεων, μια γενικευμένη διάθεση ενάντια σε όλη αυτήν την προσπάθεια τιθάσευσης, έρχεται η ιδέα μιας σύγκρουσης με την ευρωκρατία, με ό,τι σήμαινε αυτό. Οι άνθρωποι που ποθούσαν τη σύγκρουση είχαν αυταπάτες γι’ αυτό ή νόμιζαν ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση η έκβαση αυτής της σύγκρουσης.

(more…)

Άμυνα, άμυνα, άμυνα!
Sunday
23/06/2019
22:12 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ρούντι Ρινάλντι
0

 

 

Ρούντι Ρινάλντι, 20 Ιουν. 2019

 

 

Ο εμφατικός –ίσως και προκλητικός– τίτλος του σημειώματος επιλέγεται εσκεμμένα. Για να τονιστεί ιδιαίτερα μια πλευρά, η οποία όχι μόνο απωθείται, αλλά γύρω της έχει συναφθεί ένα ένοχο μορατόριουμ που μόνο κινδύνους εγκυμονεί. Κινδύνους μεγάλους, τους οποίους προσπαθεί να σκεπάσει η προεκλογική έκσταση και η ψηφοθηρία ως μανία και ψύχωση. Γιατί, όπως έλεγε κι ένας αδικοχαμένος, η εξουσία είναι πρέζα πιο ισχυρή από την ηρωίνη. Ο εξαρτημένος θα κάνει τα πάντα για τη δόση του, θα περιπλανηθεί, ίσως ζήσει και ίσως χαθεί. Η πρέζα της εξουσίας είναι άλλο πράγμα, πιο βαθύ, πιο διαβρωτικό. Είναι όμως άλλο το θέμα μας.

Έρχεται θερμό επεισόδιο;

Πολλοί απαντούν ότι πρόκειται για φόλα που ρίχνουν οι Αμερικάνοι… Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, τώρα είναι τουριστική περίοδος, ο Ερντογάν έχει εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του μήνα, έχει εσωτερικά προβλήματα, η οικονομία του πάει χάλια. Μην τσιμπάτε, δεν υπάρχει κίνδυνος, να πουλήσουν όπλα θέλουν, άλλωστε είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα αφήσουν οι μεγάλοι να γίνει γης μαδιάμ.

Με τέτοια επιχειρήματα τραφήκαμε και δεν βλέπαμε καθαρά τι γίνεται. Το μόνο που έγινε είναι να κερδίζουμε λίγο χρόνο κάθε φορά, πληρώνοντας πάντα ένα αντίτιμο.

(more…)

9 «αιρετικά» σημεία… για λίγο πριν και μετά τις εκλογές
Sunday
26/05/2019
18:13 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ρούντι Ρινάλντι
0

Ρούντι Ρινάλντι , 26 Μαΐου 2019

 

 

Σημείο 1 – Απόρριψη της παραπλανητικής προεκλογικής εικόνας

Δεν είναι καθόλου πραγματική η εικόνα που φιλοτεχνούν τα κόμματα και οι διαφημιστικές. Ούτε μεταβαίνουμε προς μια κανονικότητα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα αν επικρατήσει η Ν.Δ. Ούτε ακύρωση της προόδου αν δεν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε νίκη επί του λαϊκισμού αν ψηφιστεί η Ν.Δ. Ούτε, όμως, και πρόκειται να ξημερώσουν καλύτερες μέρες αν ενισχυθεί κάποιος άλλος σχηματισμός. Ούτε «περνάμε απέναντι» αν ψηφιστεί το ΚΚΕ. Ούτε θα καταδικαστούν οι «δύο δεξιές» ψηφίζοντας ΚΙΝΑΛ. Ούτε φυσικά το σύστημα φοβάται «μόνο τη ΛΑΕ» κ.λπ. Τα δύο μεγάλα (και επικοινωνούντα) κόμματα, θέλουν να εγκλωβίσουν όσο μεγαλύτερο μέρος ψηφοφόρων μπορούν στον ανάπηρο διπολισμό. Τα ενδιάμεσα, να στερεωθούν και να επιζήσουν. Τέλος, οι μικροί να διασωθούν όπως-όπως. Ο στείρος καταγγελτικός λόγος τόσων ψηφοδελτίων (από τα 40 συνολικά στις ευρωεκλογές) δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό, ούτε τροποποιεί κάπως την παραπλανητική εικόνα που έχει στηθεί.

Σημείο 2 – Το κύριο χαρακτηριστικό της φάσης στην οποία εισερχόμαστε, είναι η κλιμακούμενη αποσταθεροποίηση

Βαλκάνια, Κύπρος, οικόπεδα και θαλασσοτεμάχια, αλλαγή συνόρων, Μακεδονικό, επεκτατισμός και διεκδικήσεις της Τουρκίας, εκκρεμές σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας-Ρωσίας, και τραντάγματα στην Ε.Ε. που θα επιταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα: Αυτά συνθέτουν τον καμβά της σύμπλεξης μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αναστατώσεων που θα εμπλέξουν (έχουν ήδη εμπλέξει) την Ελλάδα σε μια επικίνδυνη δίνη. Οι βασικότερες εξελίξεις θα καθοριστούν από την πορεία αυτών των αντιθέσεων, και όχι από τα (όποια) ποσοστά στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες.

(more…)