ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πρότυπο οι φασίστες
Sunday
27/03/2022
21:14 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Frank Brendle Ουκρανικό Παναγ. Γαβάνας
0

_.

 

 

 

Frank Brendle, 27 Μαρ. 2022

 

 

 

Η Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN)

Με το άρθρο τούτο εγκαινιάζουμε μια σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρονται στην ιδεολογία και τη δράση του (νεο)φασισμού στην Ουκρανία, με επίκεντρο τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2014. Τα κείμενα τα παρουσιάζουμε κατά χρονολογική σειρά, ο απόηχος και η επίδραση των οποίων φτάνει μέχρι και το παρόν (Παναγιώτης Γαβάνας).

του Frank Brendle
ιστορικού

Οι μαζικές διαμαρτυρίες στην Ουκρανία παρουσιάζονται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις κυρίως σαν έκφραση δημοκρατικών ευρωπαϊκών αξιών. Στο πώς βλέπουν πολλοί διαδηλωτές τον εαυτό τους, μπορεί να είναι κι έτσι. Ωστόσο η κατανόηση της Ιστορίας που μεταφέρουν δεν έχει να κάνει καμιά σχέση με μια δημοκρατική Ευρώπη, αλλά, πολύ περισσότερο, με την λαθραία αποκατάσταση ενός φασιστικού κινήματος.

«Δόξα στην Ουκρανία – Δόξα στους ήρωες» – αυτή είναι η προσφώνηση που ακούγεται αυτό το διάστημα παντού όπου συγκεντρώνονται διαδηλωτές Ουκρανοί. Είναι ένα παλιό σύνθημα της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) από το 1941. Οι μαυρο-κόκκινες σημαίες της OUN είναι επίσης πανταχού παρούσες στο Μαϊντάν, την Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο. Μερικοί διαδηλωτές μπορεί να μην έχουν ακούσει ακόμη ποτέ για αυτή την Οργάνωση, άλλοι ίσως να την θεωρούν σαν μια έντιμη Οργάνωση η οποία πολέμησε για μια ανεξάρτητη, δημοκρατική Ουκρανία την περίοδο του μεσοπολέμου και του πολέμου.

Ένα μεγάλο μοιραίο λάθος που βολεύει μόνο τους νεοφασίστες. Για παράδειγμα, η OUN και ο μακροχρόνιος ηγέτης της Στεπάν Μπαντέρα αποτελούν ξεκάθαρα ιστορικά πρότυπα για το κόμμα Σβόμποντα το οποίο είναι παρών στο ΜαΪντάν. Η OUN ήταν μια φασιστική Οργάνωση. Οι πολιτοφύλακές της δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες ανυπεράσπιστους Πολωνούς και Εβραίους στη δυτική Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Οργάνωσή τους συνέργησε με τους ναζί σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την χρονική περίοδο, τον τόπο και την κατάσταση.

(more…)