ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Σταθμάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων
Wednesday
10/04/2024
12:12 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημήτριος Κωνσταντινίδης ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

_.

 

 

 

 

Δημήτριος Κωνσταντινίδης, 9 Απριλίου 2024

 

 

 

 

Ένα χρόνο πριν όλοι οι Έλληνες παρακολουθήσαμε από τις οθόνες των τηλεοράσεων μας το φοβερό ατύχημα στα Τέμπη και γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας 57 αθώων ανθρώπων. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο κύριος υπεύθυνος δεν είναι ο σταθμάρχης, αλλά ο πολιτικός που πήρε τηλέφωνο για να γίνει ο αχθοφόρος σταθμάρχης. Όλοι επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν συνέβη μόνο μια φορά, και ότι δεν συνέβη μόνο στα τρένα. Συμβαίνει στα πανεπιστήμια, στους δήμους και τις νομαρχίες, στα νοσοκομεία, στην πολεοδομία την αστυνομία και γενικά σε όλους τους τομείς του δημοσίου. Απλά ο τομέας των μεταφορών ενέχει περισσότερους κινδύνους από τον τομέα της παιδείας. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ένας ανίκανος καθηγητής δεν κάνει κακό και δεν καταστρέφει τα όνειρά των νέων της πατρίδας μας, με την ευλογία της κυβέρνησης. Η δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγ. Αναργύρων αποδεικνύει την τραγική κατάσταση των πολιτικών παρεμβάσεων σε όλη την κλίμακα του δημοσίου. Ο τομέας όμως που εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για το επόμενο ατύχημα είναι αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν βιαστείτε να διαφωνήσετε μαζί μου, κοιτάξτε τι γίνεται αυτή την στιγμή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία, είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών αποφάσεων, διαφόρων ανίκανων ηγετών.  Αντί όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε ότι μπορούμε για να αποφύγουμε ένα παρόμοιο ατύχημα, κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να γίνει;

Κάθε χρόνο στις αρχές Μαρτίου συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον κύριο πρωθυπουργό για να επιλέξει τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς όμως η επιλογή γίνεται με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Πριν όμως να φτάσουμε στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Δεκάδες άλλοι υπουργοί και βουλευτές, παρεμβαίνουν και επηρεάζουν αποφάσεις για προαγωγές και αποστρατείες, εκατοντάδων Αξιωματικών. Κανένας βέβαια από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν θα το παραδεχθεί, όπως κανένας μέχρι τώρα δεν παραδέχθηκε την ευθύνη του στο ατύχημα των Τεμπών. Είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ  θα μας πουν ότι η επιλογή γίνεται αξιοκρατικά και ότι μελετάνε προσεκτικά τους φακέλους όλων των υποψηφίων. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Και πώς ο κύριος Αρχηγός λαμβάνει αποφάσεις μέσα σε μια ημέρα, για 200 ανθρώπους τους περισσότερους από τους οποίους δεν τους έχει δει ποτέ;

(more…)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΒΙΚΥ ΦΛΕΣΣΑ
Wednesday
10/04/2024
09:22 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Βίκυ Φλέσσα Ευρωεκλογές Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

Σχόλιο GMR: Το απόλυτο σίχαμα (=η κυρία Β.Φ. μαζί με την συγκεκριμένη συμπεριφορά της) που το βάρος ολόκληρο (αυτού του σιχάματος=πρόσωπο-συμπεριφορά) πέφτει επάνω σε όλους τους νεοδημοκράτες εκτός όσων αντιδράσουν ακαριαία και δυναμικά.

_.

 

 

 

 

Βίκυ Φλέσσα, 9 Απριλίου 2024

 

 

 

 

Συνέντευξη της κ. Βίκυ Φλέσσα στο Ηπειρος.tv σε επίσκεψή της στα Ιωάννινα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο του τμήματος φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα “Ηθικές δυστοπίες στην Φιλοσοφία και στην Λογοτεχνία”. Ευκαιρίας δοθείσης διαφημίζει και την υποψηφιότητα της στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρει

Μην πάμε και ψηφίσουμε τα άκρα (εννοεί κόμματα Λεπέν κλπ), γιατί αυτοί θα είναι περιθωριοποιημένοι και δεν θα έχουν καμία δύναμη. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος, εξοργισμένος με αποφάσεις, νομοσχέδια, τραγικές καταστάσεις, τα Τέμπη, το καταλαβαίνω, περιστατικά που σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια, που φοβάσαι ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στην καθημερινότητα, με ακρίβεια, αλλά γίνονται βήματα, δεν υπάρχουν τέλειες καταστάσεις, δεν υπάρχουν τέλειες κυβερνήσεις, δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι, ο μόνος τέλειος άνθρωπος που έχει περπατήσει πάνω στην Γη είναι η Θεοτόκος. Αρα δεν πρέπει να ψηφίζουμε με θυμό, με το θυμικό, αυτό εννοώ αλλά με την λογική.

Ακόμα αναφέρει ότι στην Βόρεια Ευρώπη πίνουν και αυτοκτονούν, ενώ εμείς πίνουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε τι; Τούτη γη που την πατούμε, όλοι μέσα θε να μπούμε.

Ακούστε την..

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΒΙΚΥ ΦΛΕΣΣΑ (youtube.com)

 

Πηγή: press-gr.com

 

 

Μάτι και Τέμπη έχουν κοινό παρονομαστή.
Tuesday
09/04/2024
14:51 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών Χρ. Κουτσούκος
0

Σχόλιο GMR: Επισημάνσεις σχετικές με την επιστολή μας προς τον σύλλογο συγγενών θυμάτων Τεμπών:

1) — Τέμπη: Ένας πατέρας αποδομεί τον «ανήξερο» για όλα πρωθυπουργό! Ο Νίκος Πλακιάς απαντά για το «ανθρώπινο λάθος»

2) —

3) – με αφορμή το εδώ video

Έκθετη η Hellenic Train: Χωρίς άδεια από το 2019 χρησιμοποιεί το δίκτυο – Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη

Το ωραίο θα είναι, να μην έχει υπογράψει την σύμβαση αυτή ως όφειλε η HELLENIC TRAIN λόγω του ότι “δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση”.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο καθοριστική/βασική/έμμεση αιτία που έγινε το δυστύχημα, ειναι η μη ύπαρξη τηλεδιοίκησης, όπως διατράνωσε η Ευρωπαία Εισαγγελεας. Δηλαδή, παρά τα εγκληματικά ανθρώπινα λάθη, που πίσω και από αυτα βρίσκονται άλλες βασικές/έμμεσες αιτίες, όπως αχθοφόρος 50ρης που γίνεται συμβασιούχος, δηλαδή προσωρινός=άπειρος και “έξω από το κλίμα υπευθυνότητας” σταθμάρχης, λόγω οργανωτικού κατακερματισμού του ΟΣΕ και υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων (σύμβαση εργασίας υποδεέστερη, δηλαδή ορισμένου χρόνου-εργολαβία-ενοικίαση κλπ, της σοβαρότητας της εκτελούμενης εργασίας), παρά λοιπόν όλα αυτά, αν υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα συνέβαινε το συγκεκριμένο (με τον συγκεκριμένο τρόπο) δυστύχημα.

Πίσω όμως από την μή ύπαρξη τηλεδιοίκησης, βρίσκεται η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΠΙΡΤΖΗ, πως τα μνημονια ήταν η αιτία που ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, η “τσιγκουνιά για 50 εκ/μυρια για τηλεδιοίκηση” θανάτωσε 57 ΖΩΕΣ.

Οπως όμως βλέπετε, παρ’ ότι ΟΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ενημερώθηκαν από την ομολογία Σπιρτζη, και απο την G-M-R και εξειδικευμένους Τεχνικούς Ασφαλείας (αυτό, το θεωρούμε αυτονόητο) για τον ρόλο των άμεσων/αμεσως ορατών αιτιών και των εμμέσων/βασικών αιτιών ενός δυστυχήματος, ούτε που ακούστηκε (από Εισαγγελέα πρώτα-πρώτα), “μα καλά τέλος πάντων, για 50 εκατομμύρια δεν λογάριασαν τι τραγωδίες θα μπορούσαν να προλάβουν ;”.

Μάλιστα κύριε, μαζέψανε 50 εκ. απο εδώ 50 απο εκεί και φτιαξανε αυτο το μνημονιακό μαξιλάρι των 37 δις, να κοιμάται ήσυχη η Χρεοκρατία και να πεθαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Έλληνες.

4) – Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ζητά κατάργηση Νόμου Ευθύνης Υπουργών| Star.gr

 

_.

 

 

 

 

Χρίστος Κουτσούκος, 7 Απριλίου 2024

 

 

 

——————–Το κατωτέρω κείμενο στάλθηκε προς τον σύλλογο θυμάτων Τεμπών.  ——————

 

-Γιατί Μάτι και Τέμπη έχουν κοινό παρονομαστή;  

-Ποιος είναι αυτός;

-Τελικά, ως πότε θα ανεχόμαστε με εκατόμβες αθώων θυμάτων, την “επικινδυνότητα των ισχυρών και την ισχύ των επικινδύνων” που θα δείτε στο τέλος του άρθρου;

Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, να υπενθυμίσουμε το άρθρο μας [Φωτιές: Γιατί δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία για τις καταστροφές – Militaire.gr https://www.militaire.gr/fotieskatastrofeskoutsoukos/ ].

Αν στο άρθρο μας ( https://www.militaire.gr/fotieskatastrofeskoutsoukos/ ) αντικαταστήσετε το ΓΕΠΚ με ΓΕΕΚ (“γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου”, εν προκειμένω ετησίως συντασσόμενης ΓΕΕΚ από την εσωτερική ή εξωτερική υπηρεσία προστασίας & πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου κάθε εταιρείας των σιδηροδρόμων), έχετε έναν σύντομο ουσιαστικό οδηγό για να αναδειχθούν οι αιτίες πιθανού και ενδεχόμενου δυστυχήματος, δηλαδή παραλείψεις-αστοχίες-υπαιτιότητες που πρέπει να προληφθούν, ιδιαίτερα αν υπάρχουν δεδομένα επ’ αυτών[1].

Σημειώνουμε, πως στα πλαίσια αυτής της γραπτής εκτίμησης κινδύνων, η οφειλόμενη γραπτή ανάλυση (πέραν της εκπαίδευσης και της κατάλληλης οργανωτικής δομής για την αποφυγή ανθρωπίνων λαθών) των εμμέσων, ευστόχως καλουμένων και βασικών, αιτιών πρόκλησης δυστυχήματος, είναι κρίσιμης σημασίας, διότι αυτή η ανάλυση είναι που “φωνάζει από πριν” πως έρχεται δυστύχημα, επομένως, προαναγγέλλει δυστύχημα και προσωποποιημένες ποινικές ευθύνες των συναρμοδίων που δεν θέλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτές τις έμμεσες/βασικές αιτίες.

Επίσης, αυτή η ανάλυση, συνήθως αποκαλύπτει εργοδοτική και κυβερνητική “τσιγκουνιά”, όπως πχ

α) για πλήρες τεχνικό-ηλεκτρονικό-κλπ σύστημα ελέγχου-αποτροπής ανθρώπινης αστοχίας-λάθους κλπ,

β) για τοποθέτηση σε υψίστης σημασίας θέση εργασίας πχ σταθμαρχών, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ (ίσως και ενοικιαζομένων, και μέσω εργολάβων κλπ) και γενικά μη μόνιμου-πλήρως ενταγμένου στην επιχειρησιακή/επιχειρηματική διαδικασία προσωπικού σε συνδυασμό με την μείωση του προσωπικού.

ΕΠΕΙΔΗ αυτή η “τσιγκουνιά” (στο βάθος=κατακερματισμός ως και εξουδετέρωση της εργατικής συμμετοχής και του εργατικού ελέγχου στις παραγωγικές διαδικασίες) ξεκινάει μεν από την εργοδοτική πρακτική αλλά εκτείνεται ως την μνημονιακή δέσμευση, συγκαλύπτεται δε συχνά, από την υπό κυβερνητικό διορισμό και εν συνεχεία υπό συνεχή κυβερνητική πίεση Ηγεσία της Δικαιοσύνης, για τους παραπάνω λοιπόν λόγους χρειάζεται: τόσο μια εξαιρετικά μεθοδική αποκάλυψη αυτής της απαράδεκτης και παράνομης πολιτικοδικαστικής και κακώς εννοούμενης φιλεργοδοτικής σχέσης, όσο και μια ανάδειξη εισαγγελικοδικαστικών ενεργειών που απέχουν ή ρηγματώνουν αυτή την πολιτικοδικαστική διαπλοκή (πχ αντί δικογραφίες κατά υπουργών-πρωθυπουργών να τεθούν στο αρχείο όπως συχνά συμβαίνει, διαβιβάζονται ως κατ’ αρχήν διαθέτουσες στοιχειώδη βασιμότητα, κατ’ άρθρο 86Σ στη Βουλή προκειμένου να εξετασθούν κανονικά και όχι προσχηματικά ή το χειρότερο να μην διαβασθούν καθόλου (=στέρηση φυσικού δικαστή).

Αυτή η συνενοχική συγκάλυψη, είναι αποτέλεσμα, ιδεολογικής ή και συμφεροντολογικής, ή και κατόπιν εκφοβισμού έως εκβιασμού, φιλεργοδοτικής και φιλοκυβερνητικής εισαγγελικοδικαστικής μεζούρας(2).

Μεζούρας, ιδιαιτερότατα σαν αυτή της Εξεταστικής της Βουλής της ΝΔ και του ΚΚΕ, της Προανακριτικής (μακριά όμως από το παρακάτω [βλέπε συνημμένο video μετά το 16:51 λεπτό] “ήμασταν στα μνημόνια, δεν είχε η χώρα 40-50 εκατ. που χρειάζονταν για σύστημα τηλεδιοίκησης“, κατακερματισμό ΟΣΕ-υποβάθμιση εργασιακών σχέσεων) των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής, μεζουρών της νήσου των Αζορών https://www.greeklyrics.gr/stixoi/hnhsostwnazorwn/ που θα‘γραφε και ο Μποστ, μεζουρών απεχθέστερων από αυτήν του δικαστή Καλούση https://www.tanea.gr/2005/11/03/greece/oirozdiastaseistoykaloysi/ αλλά επιπλέον και θανατηφόρων.

Πολύ πιθανό είναι ακόμα, να συγκαλυφθεί η υπόθεση σε τυχόν προσφυγή στο ΕΔΑΔ, το οποίο ΕΔΑΔ, δικαιώνει μεν ατομικές προσφυγές, απορρίπτει δε αναιτιολόγητα, προσφυγές που θίγουν την κρατούσα ευρωνεοφιλελεύθερη κοινωνικοοικονομική τάξη πραγμάτων.

Επομένως, χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια, διερεύνησης και τεκμηρίωσης (=ανάλυση αιτιών ατυχήματος) σε όλο το πλάτος και βάθος των εμμέσων αιτιών του δυστυχήματος, πέρα από την αυτονόητη καταγραφή των αμέσως ορατών αστοχιών και την τεκμηρίωση και καταγγελία των ποικίλων, κυριολεκτικά και μεταφορικά, κυβερνητικών μπαζωμάτων στην διερεύνηση των αιτιών και των ευρημάτων του δυστυχήματος.

Συνιστά δόλια παραπλάνηση το επιχείρημα Γεωργιάδης για Τέμπη: Μόνο ανθρώπινα λάθη ήταν αυτά που μας οδήγησαν στην τραγωδία – Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη https://www.thetoc.gr/politiki/article/georgiadis-gia-tempi-mono-anthropina-lathi-itan-auta-pou-mas-odigisan-stin-tragodia—den-uparxei-kamia-sugkalupsi/ [2].

Όπως και η σπέκουλα (μήπως όχι;) για τα περί υγείας του ενός μηχανοδηγού «Ο μηχανοδηγός είχε περάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας» – Αποκαλύψεις εργαζομένου του ΟΣΕ Τέμπη: «Ο μηχανοδηγός είχε περάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας» – Αποκαλύψεις εργαζομένου του ΟΣΕ, που σύμφωνα με το νόμο, πρώτον είναι προσωπικά δεδομένα και δεύτερον, πρέπει να περιέχονται στο τηρούμενο εντός του φακέλου υγείας, αυτόνομο/διακριτό όμως «ατομικό βιβλιάριο επαγγελματικού κινδύνου» (ΑΒΕΚ) κάθε εργαζόμενου, το οποίο ΑΒΕΚ παραδίδεται στον ίδιο όταν συνταξιοδοτηθεί. Ερώτηση: Υπάρχει τέτοιο ακριβώς ΑΒΕΚ, ερευνήθηκε η καταγγελία;

Είναι πασίγνωστο πως σπάνια τηρείται και συμπληρώνεται από τον γιατρό εργασίας της επιχείρησης, το σύμφωνα με το νόμο, αυτοτελές/διακριτό ΑΒΕΚ (σχετική επιστολή ΣτΠ 13-11-2009 προς ΔΕΗ, η οποία ΔΕΗ αρνήθηκε να τηρήσει τα υπό του νόμου οριζόμενα). Και τούτο, διότι επιχειρήσεις και κράτος θέλουν α) κουκούλωμα των προβλημάτων της υγείας σχετικά με την εργασία, β) αποφυγή των (σύμφωνα με το περί υγείας και ασφάλειας εργασίας θεσμικό πλαίσιο) εργατικών δικαιωμάτων πληροφόρησης-διαβούλευσης-συμμετοχής-ελέγχου, γ) αποφυγή τυχόν διεκδικήσεων αποζημιώσεων για βλάβες υγείας στην εργασία, από συνταξιούχους που πλέον δεν φοβούνται τον εργοδότη.

Στα πλαίσια της προαναφερθείσας ΓΕΕΚ, ουσιαστικά γραπτής προειδοποίησης για την έλλειψη “συστήματος αποτροπής δυστυχήματος εξ αιτίας ανθρώπινου λάθους”, ήταν γνωστό σε όλους τους εργοδότες, στους σιδηροδρόμους, στα στελέχη και στους προέδρους εταιρειών ως και στους πολιτικούς/κυβερνητικούς/κρατικούς (και Σωμάτων Επιθεώρησης ασφαλώς) προϊσταμένους-ελεγκτές των κρατικών εταιρειών αλλά και μη κρατικών, πως χρειαζόταν ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Αναμφίβολα και όλα τα πολιτικά κόμματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, είχαν γνώση της παραπάνω ανάγκης και θεωρητικά, την υποχρέωση άσκησης έγκαιρης και αποτελεσματικής “νομικής και από το πεζοδρόμιο ως και διεθνώς” πίεσης στην ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αντί της πολιτικάντικης/ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης του λαϊκού πόνου, της δεν είδα-δεν άκουσα δικογραφίες κατ’ άρθρο 86Σ στη Βουλή” (=στέρηση φυσικού δικαστή), της το θέμα δεν είναι νομικό-το θέμα είναι πολιτικό“, και της μα πιστεύετε στην Ελληνική Δικαιοσύνη;πολιτικής τακτικής.

Με τα παραπάνω τεκμηριώνουμε, πως υπάρχει κοινός παρονομαστής σε Μάτι και Τέμπη και αυτός (ο παρανομαστής) αποτελείται από τις ελλείψεις και τις αιτίες που προϋπάρχουν μιας πυρκαγιάς ή ενός δυστυχήματος και φωνάζουν από πριν “έρχεται φωτιά που δεν αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα μέσα”, “έρχεται σιδηροδρομικό δυστύχημα που δεν αντιμετωπίζεται δίχως τηλεδιοίκηση”, “είστε ανεύθυνοι οι υπεύθυνοι”.

Αυτή η ανευθυνότητα όμως επισύρει ποινικές ευθύνες για τους υπαίτιους, θέλει συζήτηση και για τους λοιπούς κοινοβουλευτικούς που “δεν είδα-δεν άκουσα…” κλπ.

Το πραγματικό μέγεθος της ανευθυνότητας προκύπτει από την ποινή που προβλέπεται για κάθε έναν θάνατο, για κάθε έναν τραυματισμό, για την συνολική ζημιά στους σιδηροδρόμους, για κρατικές αποζημιώσεις κλπ.

Αυτόν τον μακάβριο υπολογισμό, αυτόν τον ποινικά και αστικά καταλογιστέο κοινό παρονομαστή, οφείλουν να έχουν συνειδητοποιήσει πρώτα απ’ όλους οι πολλοί, οι μη πολιτευόμενοι (και για την ίδια τη ζωή και ακεραιότητά τους φυσικά), για να ακολουθήσουν “αναγκαστικά” οι πολιτικοί και οι Εισαγγελείς να μην παρανομούν.

Συναφώς, χρειάζεται κατά περίπτωση και μια περαιτέρω διαβάθμιση επί των εμμέσων αιτιών.

Δηλαδή, γνωρίζουμε πως δεν λειτούργησε εν προκειμένω τηλεδιοίκηση, για πολλούς προσωρινούς λόγους, όπως, καταστροφή καλωδίων εξ αιτίας κλοπών, καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων σε συμβάσεις.

Όμως, γιατί δεν λειτούργησε; Διότι κυρίως, πρωθυπουργοί και υπουργοί, αντί να καταβάλλουν άμεσα τα 50 σωτήρια εκατομμύρια, προτιμούσαν διαχρονικά τα μνημονιακά χρόνια, να ονομάζουν, ακόμα και το προϋπολογισμένο κόστος ασφάλειας των σιδηροδρόμων, ως πλεόνασμα (37 δις το “μαξιλάρι” επί Τσίπρα και ο μαξιλαροπόλεμος Ο Δημήτρης Μάρδας εξηγεί τι είναι το «μαξιλάρι» των 37 δισ.: «Ήταν η προτιμότερη επιλογή» δεν πτοείται από τους νεκρούς των Τεμπών): [“Ερωτηθείς (σημ. συντάξ., ο κύριος Σπίρτζης) τι θα μπορούσε να γίνει με τη σύμβαση 717, είπε ότι «αυτό που μπορούσες να κάνεις, είναι είτε συμπληρωματική σύμβαση –που είναι χρονοβόρα διαδικασία, γιατί τότε ήμασταν στα μνημόνια, δεν είχε η χώρα 40-50 εκατ. που χρειάζονταν για σύστημα τηλεδιοίκησης… » από τον σύνδεσμο Χρ. Σπίρτζης για Τέμπη: Η Ευρωπαία εισαγγελέας έκανε πλημμελή δουλειά – Τι είπε για Κ. Αχ. Καραμανλή και σύμβαση 717 και στο 16:51 του παρακάτω βίντεο, ο κος Σπίρτζης καταθέτει δημοσίως, πως αυτό που μπορούσες να κάνεις, είναι: ή θα έκανες συμπληρωματική σύμβαση –που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, γιατί τότε ήμασταν και στα μνημόνια, δεν είχε η χώρα 40-50 εκατ. που χρειαζόνταν για να έχουμε σύστημα τηλεδιοίκησης ή θα ολοκληρωνόταν αυτή η σύμβαση, δεν θα΄χαμε σύστημα τηλεδιοίκησης και τότε θα υπήρχαν πραγματικές ευθύνες…“, https://youtu.be/WWzpobkoHH8?si=rdkEFgOB_vkEBCeO.]

Σχετικά με το “δεν είχε η χώρα 40-50 εκατομμύρια που χρειαζόταν για να ‘χουμε σύστημα τηλεδιοίκησης” που αφορά (1) το πολιτικό προσωπικό που αποδέχεται ως φυσιολογική αυτή την μνημονιακή υποχρέωση (να μην έχει 40-50 εκ. για τηλεδιοίκηση αλλά να έχει 37 δις για μια επαχθή και απεχθή (κατεβάστε τον σύνδεσμο https://greekmarketresearch.com/wpcontent/uploads/2018/01/UNITEDNATIONSAHRC-25-50-Add1_en.doc) μνημονιακή πολιτική και (2) τους Εισαγγελείς που οφείλουν να εξετάσουν σε βάθος και αυτήν ακριβώς την παράμετρο/βασική αιτία της ύπαρξης 57 θανάτων και τρομερών τραυματισμών, είναι και τα:

(1) [Σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αποσαφηνίζει τα εξής:

«Τον Ιούλιο του 2015 μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιτοχώρου, η τηλεδιοίκηση Λάρισας υποβαθμίστηκε σημαντικά και πρακτικά έπαψε να λειτουργεί ως πλήρης τηλεδιοίκηση. Η μόνη δυνατότητα που διατηρούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν η παρακολούθηση της διαδρομής από την είσοδο της Λάρισας έως την είσοδο των Νέων Πόρων. Δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεχειρισμών για τη χάραξη διαδρομών μεταξύ των Σταθμών παρά μόνο διευθέτηση μεμονωμένων αλλαγών τροχιάς.], για το οποίο βλέπετε αναλυτικότερα στο ΟΣΕ: Απόλυτος-ανακρίβεια-όσα-αναφέρονται-για-την-ύπαρξη-τηλεδιοίκησης-2019-στη-Λάρισα ,

(2) Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: “Με τη Σύμβαση 717, δεν θα είχαμε Τέμπη”

(3) Βίκυ Βασιλαντωνοπούλου από σελ.174-190 “Η επικινδυνότητα των ισχυρών και η ισχύς των επικινδύνων: παραλλαγές μιας μη συμβατικής πραγματικότητας” (σημ. συντάξ.: εγκληματολογική πραγματογνωμοσύνη επί του εγκλήματος των μνημονίων επιβεβαιωμένη και με το παρόν άρθρο). Επίσης την περίληψη ( σελ. 33-34).

======================================================

Επεξηγήσεις

[1] Η κατάρρευση γέφυρας στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, που οδήγησε σε πτώση αυτοκινήτων στον ποταμό με θανάτους των οδηγών, θεωρείται ατύχημα διότι δεν μπορούσε να προβλεφθεί η διακοπή λειτουργίας των μηχανών του πλοίου που προσέκρουσε επ’ αυτής, ενώ η σύγκρουση των συρμών στα Τέμπη ήταν έγκλημα ενδεχομένου δόλου, διότι κι άλλα παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. Από Η μονταζιέρα των Τεμπών ροκανίζει το πολιτικό κεφάλαιο του Μητσοτάκη .

[2] Αν δεν προσδιοριστούν ΟΛΕΣ οι έμμεσες/βασικές αιτίες του δυστυχήματος και κυρίως, η μη ύπαρξη τηλεδιοίκησης και η καθ’ ομολογία Χ.Σπίρτζη μνημονιακή αιτία για την οποία τσιγκουνεύτηκαν και η κυβέρνηση Τσίπρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα 40-50 εκ. για τηλεδιοίκηση, επίσης ο κατακερματισμός σε πολλές επιχειρήσεις, εργολαβίες και υπεργολαβίες[3] του έργου των σιδηροδρόμων, η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων & συμβάσεων και μάλιστα σταθμαρχών, τότε και η πλευρά των θυμάτων Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών – «Σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» θα συμπέσει με το κυβερνητικό αφήγημα των ανθρωπίνων λαθών ως μοναδικής αιτίας του δυστυχήματος, μιας και η σωστά επισημαινόμενη έμμεση αιτία της πραγματογνωμοσύνης των συγγενών, της μη ύπαρξης φωτοσήμανσης, θα περάσει στα ψιλά (σε σχέση με την τραγικότητα των βεβαιωμένων υπολοίπων ανθρωπίνων “μη ευθέως κυβερνητικών” λαθών).

Στην πιο πάνω ομολογία προσθέτουμε και την κυνική ομολογία Άδωνι Γεωργιάδη

« Άδωνις: Αν έλεγε ο Καραμανλής για την ασφάλεια των τρένων δεν θα έμπαινε κανείς ».

[3] Από το 20:58 ομιλεί με σοβαρότατες καταγγελίες ο κος Μάνος Παναγιώτου, πρώην Αρχιμηχανικός ΟΣΕ ειδικά από το 23:56 περί παρεμβάσεων εργολάβων: “προσπαθούσαν οι εργολάβοι την υπάρχουσα τηλεδιοίκηση να την αντικαταστήσουν με ηλεκτρονική σηματοδότηση για να “φάνε” λεφτά” και αρκετά ακόμα στη συνέχεια, σε βάρος της προϋφιστάμενης τηλεδιοίκησης, “κάνανε αβάντες στον εργολάβο και του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ για να φάνε τα λεφτά της συμπληρωματικής σύμβασης” https://www.youtube.com/watch?v=xCbGWV7vWis

Υστερόγραφο: Με αφορμή το άρθρο https://www.militaire.gr/tempi-ki-omos-i-dikaiosyni-den-ereyna-ton-karamanli-analysi-me-nomika-epicheirimata/, τονίζουμε πως, πρώτα τεκμηριώνουμε τις υπουργικές-πρωθυπουργικές ευθύνες, μετά συζητάμε ΠΟΙΟΙ (πολίτες-κόμματα) κάνουν μηνύσεις σε ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τέλος αναλύουμε τις δύο περιπτώσεις περί 86Σ (προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή και νομικοί τρόποι αντιμετώπισής της, πχ κακοδικία στη Βουλή -Τακτική Δικαιοσύνη και δυνατότητες παραμερισμού του 86Σ πχ ως επ’ ευκαιρία και όχι «σύμφωνα με» την εκτέλεση υπουργικών καθηκόντων υπεράσπιση της χρεοκρατίας έναντι των αναγκών για ασφάλεια, εν προκειμένω και οπωσδήποτε, σύγκρουση του 86Σ με τα θεμελιώδη-μη δυνάμενα να αναθεωρηθούν άρθρα 4παρ.1 και 26).

 

 

 

Περιμένοντας τον Γκοντό…ήρθε η κυρία Καρυστιανού
Wednesday
03/04/2024
15:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Βενέτης Κυρ. Μητσοτάκης Μαρία Καρυστιανού Ν.Δ. Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

Σχόλιο GMR: Επισημάνσεις, στο κατά τα άλλα πολύ καλό άρθρο του κου Γ.Βενέτη:

Το φαινόμενο Καρυστιανού δεν θα πρέπει να αποτελέσει μία κοινωνική αναλαμπή. Θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή δημιουργίας ενός κοινωνικού φορέα πλαισιωμένου από προσωπικότητες κύρους, …“.

Σχετικά με το “κοινωνικού φορέα πλαισιωμένου από προσωπικότητες κύρους”, έχουμε ξαναακούσει πχ για “καλούς επαγγελματίες” όπως το έλεγε (και για τον εαυτό του) ο κος Καπερνάρος.

Το πρόβλημα με το “κύρος” έγκειται, όχι στο κύρος προσώπων, που μπορεί και να μεταβάλλεται για διάφορους λόγους και για κάποια πρόσωπα “κύρους” να υπάρχουν σοβαρά τρωτά σημεία (δείτε το κύρος των κκ Κατρούγκαλου-Χρυσόγονου όταν κατάγγελλαν τα μνημόνια, δείτε το και μετά που άλλαξαν στάση υπέρ των μνημονίων), οπότε κρατάμε τα καλά τους και τα αξιοποιούμε, αλλά προσέχουμε τα παρακάτω:

Τα πρόσωπα κύρους, οφείλουν,

1) – ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΕΣ ΑΡΧΕΣ(αρχές που έχουν δηλωθεί ανοιχτά και με σαφήνεια). Να αποδεικνύουν, δημόσια/δημοκρατικά-αλληλέγγυα με απλούς πολίτες-υπερασπιζόμενοι τον κατακτημένο νομικό πολιτισμό-ανιδιοτελώς, δηλαδή με σαφέστατες αρχές τους την “δ.ά.δ.α.” δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης.

2) Να μας δείχνουν τον στόχο, “δημιουργίας ενός κοινωνικού φορέα…”(*),

αλλά να μας λένε και τον τρόπο. Το πως, δηλαδή με ποιό επιχειρησιακό σχέδιο, μερικό κατά περίπτωση και συνολικό ως πολιτική στάση, αντιμετωπίζουν τα,

3) ποιά προβλήματα. Δηλαδή να επισημάνουν τα προβλήματα, να τα ιεραρχήσουν, να δείξουν τα πεπραγμένα τους (βάσει της “δ.ά.δ.α.”) επ’ αυτών, μαζί και τις σχετικές προτάσεις και τις έμπρακτες προς τις προτάσεις προηγούμενες ενεργειές τους.

Διαφορετικά, το κύρος καταλήγει περισσότερο ή λιγότερο, σε αντί-“δ.ά.δ.α.” κυριαρχία των όποιων “αρίστων”.

(*) Σχετική πρόταση και στάση μας: https://greek-market-research.com/clink/epistoli-pros-ko-s-seferiadi/ .

_.

 

 

 

 

Γιώργος Βενέτης, 2 Απριλίου 2024

 

 

 

 

 

«Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη, σε τι ακριβώς αναφέρονται. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Να μη γίνεται πολιτική σπέκουλα για την τραγωδία αυτή».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι έκανε άραγε το Κράτος σε αυτό τον ένα χρόνο; Απλά προσπάθησε να υποβαθμίσει και να ξεχαστεί το θέμα. Με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ κατάφερε αρχικά η τραγωδία των Τεμπών να βρίσκεται χαμηλά στην πολιτική ατζέντα, ιδιαίτερα πριν από τις εκλογές το σύστημα είχε κατορθώσει να αποσύρει το θέμα από την επικαιρότητα. Η Μαρία Καρυστιανού καταθέτοντας στην Εξεταστική για το έγκλημα, είπε, «αντί από τις πρώτες δέκα μέρες να μπούνε κάποιοι φυλακή, ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες».

 

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό. Η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών, κατέστη μία ανοικτή πληγή για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που χρεώνεται προσωπικά την οργή της κοινής γνώμης. Επί πλέον οι εν εξέλιξει κρίσιμες δικαστικές έρευνες, στο πλαίσιο της Γενικής Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η ομιλία καταπέλτης της κ. Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, πλήττουν την εικόνα του Μητσοτάκη, εν όψει και της φημολογούμενης διεκδίκησης ευρωπαϊκού αξιώματος. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του πλανήτη, η υπόθεση των υποκλοπών, καθώς και επιχειρούμενη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών θα είχαν οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Μετά το εμφατικό 41%, λίγους μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών πίστεψε ότι η λήθη λειτούργησε κι αυτήν την φορά. Η κυβέρνηση με τα επιδόματα προσπάθησε και κατάφερε να «εξαγοράσει» συνειδήσεις. Το 41% οφείλεται εκτός των άλλων (π.χ.φόβος δεύτερης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης. Με την αλαζονεία που την διακατέχει δεν υπολόγισε όμως κάτι. Τις μανάδες σαν τη Μαρία Καρυστιανού. Τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους και τα παιδιά που έχασαν το γονιό τους. Την οδύνη αυτών των ανθρώπων που αυτήν την φορά σε σχέση με το Μάτι βρήκαν άξιο εκφραστή τους, την κ. Καρυστιανού, η οποία έγινε σημαία κατά της επιχειρούμενης συγκάλυψης. Το Μαξίμου δεν υπολόγισε επίσης την οργή μεγάλου μέρους της κοινωνίας που προκλήθηκε από την εξόφθαλμη προσπάθεια απόκρυψης ευθυνών, με αποτέλεσμα να βλέπει έκπληκτο ένα χρόνο μετά, την οργή πολιτών να μεγαλώνει. Η ηθική απαξία μεγεθύνθηκε από την πρωτοφανή έλλειψη ενσυναίσθησης και τις αλχημείες της κυβέρνησης, πάνω σε μια τραγωδία η οποία έχει αφήσει βαθιά πληγή στην ελληνική κοινωνία.

(more…)

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για τα Τέμπη – «Ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές»
Tuesday
12/03/2024
12:23 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών ΤΕΜΠΗ
0

Σχόλιο GMR: Για το δυστύχημα των Τεμπών:

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις άμεσες (άμεσα ορατές) αιτίες του δυστυχήματος.

Όσο για τις έμμεσες (ή και βασικές καλούμενες) αιτίες, ενδεικτικά αναφέρουμε, το “συμβασιούχος σταθμάρχης”, μη θέσπιση νέων εθνικών κανόνων ασφαλείας κλπ.

Οι περισσότερες από τις έμμεσες αιτίες οφείλονται στην κορυφαία έμμεση αιτία της συμμόρφωσης με την μνημονιακή περικοπή δημοσίων δαπανών σε συνδυασμό με κατακερματισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων (Πόσα “Τέμπη” γλιτώσαμε; – “Εμφύλιος” ΟΣΕ ΚΑΙ Hellenic Train), εργολαβοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, βλέπετε και Τα πορίσματα για τα Τέμπη: “Ανθρώπινο λάθος” βλέπει η ΝΔ – Ποινικές ευθύνες τα άλλα κόμματα

_.

 

 

 

 

Newsbeast-Newsroom, 10 Μαρτίου 2024

 

 

 

 

 

Το πόρισμά της για την τραγωδία στα Τέμπη κατέθεσε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των δεδομένων είναι ότι ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Όπως επιβεβαιώθηκε από όλους τους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής, εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς δεν θα είχε συμβεί. Στο πόρισμα τονίζεται ρητά ότι δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ οι επιχειρησιακές παρεμβάσεις στον χώρο της μοιραίας σύγκρουσης έγιναν με απόφαση των αρμόδιων επιχειρησιακών συλλογικών οργάνων με γνώμονα την ανάγκη μετακίνησης των κατεστραμμένων συρμών. Για το θέμα διεξάγεται παράλληλα έρευνα της δικαιοσύνης για τις επεμβάσεις των φορέων.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα:

1.  Ο Γενικός Κανονισμός Κινήσεως παραβιάστηκε επτά φορές, με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών:

i. ο σταθμάρχης Λάρισας ΔΕΝ χρησιμοποίησε τον απολύτως λειτουργικό πίνακα τηλεχειρισμού για να κάνει αυτόματη χάραξη διαδρομής, αλλά έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία ανάποδα στη γραμμή καθόδου

ii. ο σταθμάρχης Λάρισας ΔΕΝ παρακολουθούσε τον πίνακα τηλεχειρισμού, όπου ήταν συνεχώς ευκρινής η εσφαλμένη αλλαγή τροχιάς

(more…)

Τι(ς) πταίει;
Monday
03/04/2023
01:45 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ηλίας Φιλιππίδης ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΡΑΤΟΣ Πολιτική Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

_.

 

 

 

Ηλία Φιλιππίδη, 19 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

Ευθύνη, καθήκοντα, υπαιτιότητα.

Ετεροχρονισμένη σύγκρουση Κοντογιώργη – Γιανναρά σε παράλληλες  γραμμές;

 

1.    Η οργανική ανεπάρκεια του ελλαδικού κράτους.

Εάν υπάρχει ένα διαχρονικό και απαξιωτικό μέχρι απελπισίας χαρακτηριστικό του ελλαδικού κράτους, αυτό είναι η λειτουργική του ανεπάρκεια. Όμως η λειτουργική ανεπάρκεια είναι το αποτέλεσμα, η αιτία είναι η οργανική ανεπάρκεια. Χαρακτηρίζεται ως αποτυχημένο κράτος (failed state). Οπότε το ερώτημα «Τις και τί πταίει» αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη υπεράνω των κεφαλών ημών. Η ανεπάρκεια είναι μόνιμη, οι αφορμές, οι οποίες μας υποχρεώνουν να θέτουμε κάθε τόσο αυτό το ερώτημα, ποικίλουν. Η ευχή όλων «Ποτέ ξανά!» αφορά δυστυχώς μόνο τις συγκεκριμένες αφορμές και δεν είναι ικανή να εξορκίσει το ερώτημα. Τελικά αυτό που ευχόμαστε, είναι να μην κλάψουμε πάλι για την ίδια αιτία. Η ελλαδική ανεπάρκεια είναι σαν την Λερναία Ύδρα, έχει πολλά κεφάλια αλλά και όποιο και να κόψουμε, φυτρώνει πάλι. Την τέχνη του καυστηριασμού δεν την έχουμε βρεί ακόμη, όσο για τον Ηρακλή, μόνο στην μυθολογία θα τον βρούμε.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι ο πρώτος, ο οποίος έδωσε στο ερώτημα ιστορική διάσταση. Το περίφημο άρθρο του «Τις πταίει;» δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καιροί» στις 29 Ιουνίου 1874. Επρόκειτο για μία κοινοβουλευτική επανάσταση, όπου ο Τρικούπης στηλιτεύει την συνέχιση της πολιτικής πρακτικής της ελέω Θεού μοναρχίας του Όθωνα, η οποία συνίστατο στο δικαίωμα του Ανώτατου άρχοντα να επιλέγει ως πρωθυπουργό «του» όποιον ήθελε, ακόμη και τον κηπουρό του. Παρά την αλλαγή του πολιτεύματος το 1864 σε συνταγματική μοναρχία, ο Γεώργιος Α’ δεν έδειχνε διάθεση να σεβασθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Το αποτέλεσμα ήταν η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά. Ο Τρικούπης εμμέσως επιρρίπτει την ευθύνη στον Άνακτα θέτοντας την ερώτηση: «Αηδιάζοντες και αγανακτούντες και βλέποντες την γενικήν κατάπτωσιν των πολιτευομένων ερωτώμεν αυτούς, μη τυχόν αληθώς πταίει το Έθνος; Ο ίδιος δίνει την απάντηση, ότι «αλλού έγκειται το κακόν και εκεί πρέπει να ζητηθεί η θεραπεία». Το «κακόν» έγκειται στην προτίμηση του Γεωργίου Α’ σε κυβερνήσεις μειοψηφίας και σε πρωθυπουργούς της αρεσκείας του. Οι πρωθυπουργοί είναι«.. υπηρέται μιάς και της αυτής θελήσεως ενεργούσης, οτέ μεν δια τούτου, οτέ δε δι’ εκείνου. Ουδεμίαν ηθικήν ευθύνην φέρει το Έθνος επί τη διαγωγή των προσώπων τούτων ».

Ο Τρικούπης, έχοντας υπέρ αυτού την κοινωνική διαθεσιμότητα, απείλησε ευθέως τον Άνακτα με επανάσταση. Ο Γεώργιος υποχώρησε, δέχθηκε τον όρο του Τρικούπη, να δίδεται η εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως στον αρχηγό του πλειοψηφήσαντος κόμματος και τον κάλεσε να αναλάβει την πρωθυπουργία. Ετσι καθιερώθηκε η λεγόμενη αρχή της Δεδηλωμένης (εννοείται, βουλήσεως του λαού και της Βουλής). Ο λαός τίμησε τον Τρικούπη για την πρωτοβουλία και την εντιμότητά του συν το έργο του και τον ανέδειξε 7 φορές πρωθυπουργό.  

(more…)

Μητσοτάκης για Τέμπη: Η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες και μια τραγωδία που ποτέ δεν έπρεπε να είχε συμβεί
Wednesday
22/03/2023
06:15 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Κυρ. Μητσοτάκης Ν.Δ. Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

Σχόλιο GMR: Δια στόματος Πρωθυπουργού: “Είχαμε λιγότερους σταθμάρχες από ότι χρειαζόμασταν. Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες προσλήψεις, οι οποίες δεν είχαν γίνει εδώ και αρκετά χρόνια…

Να αξιολογηθεί από την Δικαιοσύνη αυτή η έμμεση-βασική αιτία και να απαντηθεί, αν εκ Θεού προέκυψε η έλλειψη σταθμαρχών και η χρησιμοποίηση σταθμαρχών με μπλοκάκι (να αξιολογηθεί τι σημαίνει και αυτό), ή, αν προέκυψε από την εφαρμογή των μνημονίων, όπου οι ανάγκες μετατρέπονται σε πλεονάσματα για το τάϊσμα της χρεοκρατίας.

_.

 

 

 

 

Κυρ. Μητσοτάκης, 21 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

«Θα πάρει καιρό να αισθανθούμε ανέμελοι – Θα πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και θα ρίξουμε άπλετο φως»

Στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Alpha φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης (21/03) και κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. «Ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες και μια τραγωδία που ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί μέσα στον θυμό τους ότι εκεί συμπυκνώνονται παθογένειες ετών.

«Έχουν κάθε λόγο οι νέοι να φοβούνται και να ανησυχούν είπε αλλά πρέπει να βάλουν κι εκείνοι πλάτη για να αλλάξει η χώρα», είπε απαντώντας στο ερώτημα της Ευδοκίας Τσαγκλή η οποία βρισκόταν μέσα στο τρένο.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα νέου που ήταν στο τρένο είπε ότι πρέπει να αλλάξουν όλα στην χώρα αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Διαβεβαίωσε ότι άκουσε τα συνθήματα των νέων που διαδήλωσαν.

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα για το ότι δεν βοηθήθηκαν οι πληγέντες από την πρώτη στιγμή απάντησε: «Διαφωνώ λίγο γιατί μέσα από αυτή την τραγωδία αναδείχθηκε η δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να δράσει γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά που βρέθηκαν στα βαγόνια πρέπει να βοηθηθούν να το διαχειριστούν αλλά προείχε η μακάβρια αποστολή του εντοπισμού των σορών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε και ερώτηση που αφορούσε το περιεχόμενο του εμπορικού τρένου και η απάντησή του ήταν κατηγορηματική πως δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία. Είπε ακόμα ότι θα πάρει καιρό να αισθανθούμε ανέμελοι.

«Θα πάρουμε ένα μεγάλο προβολέα και θα ρίξουμε άπλετο φως»

 

Όσον αφορά στο θέμα της απόδοσης ευθυνών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ερωτηθείς αν υπάρχουν ευθύνες στις διοικήσεις του σιδηρόδρομου είπε: «Όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Θα πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα και θα ρίξουμε άπλετο φως. Αλλά πρέπει να ψάξουμε στο πώς φτάσαμε σ εκείνο το βράδυ. Προφανώς και έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη αλλά αν είχαμε μια διαφορετική εκπαίδευση το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί». Είπε ότι οι διοικήσεις έφυγαν από την πρώτη στιγμή όπως και ο υπουργός.

Για το πώς στελεχώθηκαν οι οργανισμοί είπε ότι είναι δικαιολογημένο αίτημα να τεθεί μια τέτοια ερώτηση. «Οι άνθρωποι που διοικούσαν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Δεν ήταν κομματικοί διορισμοί με την στενή τους έννοια. Δεν μου αρέσουν οι κομματικοί διορισμοί. Έχω στελέχη έξω από το κόμμα στην κυβέρνηση. Είναι ελάχιστοι.

(more…)

Επανεκκίνηση Σιδηροδρόμου: Οι εννέα προϋποθέσεις ασφαλείας που ζητούν οι μηχανοδηγοί για να είναι ασφαλή τα δρομολόγια
Wednesday
22/03/2023
01:26 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Μνημόνια Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

Σχόλιο GMR: Ναί, ναί, 73 σταθμάρχες με μπλοκάκια!!!

Άντε, με το καλό, και Εισαγγελέα και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου με μπλοκάκι.

Κυρίως όμως δεν έχει απαντηθεί το εάν θα χρησιμοποιηθούν τελικώς οι 73 σταθμάρχες με μπλοκάκια που ανήκουν στον κύκλο εκπαίδευσης, τον οποίο διερεύνησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και κατέληξε στη σύσταση προς τον ΟΣΕ να τους απομακρύνει από κρίσιμες θέσεις.

_.

 

 

 

newpost.gr-Newsroom, 21Μαρτίου 2023

 

 

 

 

Η επανεκκίνηση του Σιδηροδρόμου αναμένεται να γίνει την Τετάρτη (22/3) υπο προϋποθέσεις όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης την περασμένη βδομάδα.

 

Η επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου θα γίνει χωρίς νέες προσλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιμένει σε εργαζόμενους με μπλοκάκια. Μάλιστα, ο υπουργός υπόσχεται πως το σύστημα κινητών επικοινωνιών GSM-R θα λειτουργήσει το «συντομότερο δυνατό», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι παραμένει ανενεργό 5 χρόνια μετά την παράδοσή του.

Ωστόσο, μόλις ένα 24ωρο πριν την επίσημη επανέναρξη των δρομολογίων, θολό παραμένει το τοπίο για την πρεμιέρα του σιδηροδρόμου μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καθώς το αρμοδιο υπουργειο Υποδομών και Μεταφορών και ο ΟΣΕ δεν έχουν προβεί ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή ούτε η ώρα αναχώρησης των πρώτων δρομολογίων.

Κυρίως όμως δεν έχει απαντηθεί το εάν θα χρησιμοποιηθούν τελικώς οι 73 σταθμάρχες με μπλοκάκια που ανήκουν στον κύκλο εκπαίδευσης, τον οποίο διερευνησε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και κατέληξε στη σύσταση προς τον ΟΣΕ να τους απομακρύνει από κρίσιμες θέσεις. Η παρουσία τους θεωρείται απαραίτητη για την επανεκκίνηση των δρομολογίων, δεδομένου ότι έχει ανακοινωθεί από τον εκτελούντα χρέη υπουργού Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, η στελέχωση των μεγάλων σταθμών με δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Από την άλλη, εφόσον χρησιμοποιηθούν και αυτοί οι εργαζόμενοι για την επάνδρωση κρίσιμων θέσεων, θα πρόκειται για μία αγνόηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

 

Στο μεταξύ και οι μηχανοδηγοί είναι αποφασισμένοι να μην στελεχώσουν αύριο τέσσερις συγκεκριμένες διαδρομές εάν δε δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες έως και σήμερα δεν έχουν δοθεί.

 

Πρόκειται για τις γραμμές:

  • Αθήνα – Θεσσαλονίκη (που ξεκινούν από αύριο για τα εμπορευματικά τρένα καθώς, σύμφωνα με τους μηχανοδηγούς, δεν έχει λυθεί το ζήτημα επικοινωνίας εντός της σήραγγας των Τεμπών) και τις γραμμές
  • Θεσσαλονίκη – Φλώρινα,
  • Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη και
  • Θεσσαλονίκη – Δράμα.

Οι εννέα προϋποθέσεις ασφαλείας που ζητούν οι μηχανοδηγοί

Για το ζήτημα αυτό οι μηχανοδηγοί έχουν το μεσημέρι συνάντηση με τη διοίκηση της Hellenic Train, η διοίκηση της οποίας συναντάται αυτήν την ώρα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Νωρίτερα η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) με επιστολή της προς τη διοίκηση της Hellenic Train ζήτησε την ασφαλή λειτουργία των επικοινωνιών και εντός των σηράγγων, την επάνδρωση μεγάλων σταθμών, όπως αυτός της Έδεσσας, αλλά και πιστοποιητικά ελέγχου καταλληλότητας των γεφυρών από τις οποίες διέρχεται το τρένο. Επιπλέον αναφέρεται στην ανάγκη επαρκούς φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων, ενώ επαναλαμβάνει το αίτημά της για καταγραφή των συνομιλιών των μηχανοδηγών με τους εκπροσώπους του διαχειριστή υποδομής και από την Hellenic Train, «καθώς μετά την σιδηροδρομική τραγωδία υπήρξε επιλεκτική διαρροή συνομιλιών που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τις πραγματικές αιτίες της σιδηροδρομικής τραγωδίας», όπως αναφέρουν.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: newpost.gr

 

 

Αντιός αμίγκος! – Από το Μάτι στα Τέμπη, μια τετραετία δρόμος
Saturday
18/03/2023
12:10 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Κώστ. Θεολόγου ΜΑΤΙ-ΠΥΡΚΑΪΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

_.

 

 

 

Κώσ. Θεολόγου, 18 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Από το Μάτι στα Τέμπη, μια τετραετία δρόμος… Όλοι στο βάθος ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε και αν θα γίνει κανονική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα προηγμένα κράτη η κανονικότητα καθορίζεται από τη λειτουργία της πολιτικής, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε μια χώρα όπου το κέρδος των ολίγων θυσιάζει την ασφάλεια και τη ζωή των πολλών, ο δάσκαλος οφείλει να ενσαρκώνει την αξία της εργασίας και να αποδίδει σημασία στο καθήκον εκάστου ρόλου μας. Διότι, στο καθολικό σχέδιο της οργισμένης αντίδρασης με καταλήψεις και προπηλακισμούς, ολίγοι μόνον αποφασίζουν για τις καταλήψεις και τα στόρια στις σχολές, λες και είναι μαγαζιά που τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν.

Ως δάσκαλος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είμαι οργισμένος, ούτε σοκαρισμένος από οποιοδήποτε φαινόμενο ή γεγονός, διότι ο δάσκαλος οφείλει να διδάσκει περίσκεψη και αποφασιστικότητα, ώστε να επικρατεί κανονικότητα στα σχολεία και στη ζωή μας, επαγγελματική και ιδιωτική. Προσωπικώς, εργάζομαι σαββατοκύριακα και γιορτές, ώστε να ανταποκρίνομαι στις ακαδημαϊκές ή άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου, εις βάρος της ιδιωτικής ζωής μου και προς όφελος των φοιτητών.

Είναι όμως και δικαίωμά μου να αξιοποιώ την τεχνολογική και νόμιμη δυνατότητά μου να διδάξω διαδικτυακά, ώστε να ανταποκριθώ σε πολλές άλλες επαγγελματικές υποσχέσεις μου στο τέλος του εαρινού εξαμήνου, χωρίς να θεωρούμαι ρίψασπις στη μάχη εναντίον των βαρβάρων ή, εν πάση περιπτώσει, ας αρχίσει – και μακάρι να τελειώσει – η επανάσταση χωρίς εμένα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη
Saturday
18/03/2023
09:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιάν. Α. Μυλόπουλος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

Σχόλιο GMR: Ας παρακάμψουμε τις βλακείες του αρθρογράφου περί “μη ανθρωπογενούς αιτίας” για το Μάτι και ας κρατήσουμε τις καταγγελίες του κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας την παρακάτω:

Τρίτη ευθύνη της κυβέρνησης είναι η κατά 50% περίπου μείωση του προσωπικού τα τελευταία 4 χρόνια. Η οποία έγινε αιτία να μην υπάρχει δεύτερος σταθμάρχης στη νυχτερινή βάρδια. Η ευθύνη αυτή γίνεται ακόμη πιο βαριά, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 2018 η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και τις απαγορεύσεις πρόσληψης νέου προσωπικού.

Θέλει να μας πείσει ο συριζοαρθρογράφος, πως η μείωση του προσωπικού, στον ΟΣΕ και σε όλες τις κρατικές υπηρεσίας, ΔΕΚΟ, οργανισμούς, κλπ, ΔΕΝ δικαιολογείται πια διότι “από το 2018 η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και τις απαγορεύσεις πρόσληψης νέου προσωπικού“.

Εμείς ως G-M-R κρατάμε το γεγονός της μείωσης του προσωπικού ως έμμεση (βασική) αιτία δημιουργίας ατυχήματος και αναμένουμε από την Δικαιοσύνη, κάποτε…, να ελέγξει και τους δολίως παραπληροφορούντες τους πολίτες και τους υπουργούς-πρωθυπουργούς που ενεργούν “αντίθετα με” το πλαίσιο των καθηκόντων τους στο χρονικό διάστημα της θητείας τους (κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους= προϋποθέτει όποια παράκαμψη εκ της νομοθεσίας γίνει λόγω ανωτέρας βίας για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αυτή η παράκαμψη να γίνει  “και σύμφωνα με” τα καθήκοντα τους (ήτοι να εξυπηρετει το υπουργικό καθήκον και όχι  να εξυπηρετει ίδια ή αλλότρια συμφέροντα όπως παραδειγματος χάριν η εφαρμογή μνημονίων εξυπηρετεί ξένες τράπεζες και ευρωνόμισμα με ανυπολόγιστη Εθνική ζημιά), άλλως είτε από Δικαιοσύνη είτε από Βουλή αρχικά και παραπέρα από Δικαιοσύνη, το ποινικό αδίκημα πρέπει να εξεταστεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ).

_.

 

 

 

 

Γιάν. Α. Μυλόπουλος, 17 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

Αν την εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επικοινωνιακή διαχείριση των αποτυχιών της, την διοχέτευε σε έργα πρόληψης και αποτροπής αυτών των αποτυχιών, θα είχαμε αποφύγει πολλά δεινά από όσα μας συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Από τους χιλιάδες υπερβάλλοντες και άδικους θανάτους της πανδημίας, που μας έφεραν πρώτους στην Ευρώπη σε απώλειες ανά πληθυσμό, μέχρι το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Η επικοινωνιακή διαχείριση του οποίου θέλει τις ευθύνες για το δυστύχημα που συνέβη στη δική τους κυβερνητική βάρδια, να διαχέονται σε προηγούμενες βάρδιες και να μοιράζονται στο παρελθόν.

Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι όπως συνελήφθη και φυλακίστηκε ο συγκεκριμένος σταθμάρχης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το δυστύχημα, έτσι και οι ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα εντοπίζονται στην κυβερνητική βάρδια της σημερινής και όχι προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κι αυτό όχι γιατί η σημερινή κυβέρνηση παίρνει τον… μουτζούρη για λόγους που ανάγονται στην κακή της τύχη να κυβερνά τη στιγμή που συνέβη το δυστύχημα.

Γιατί εδώ πρόκειται για δυστύχημα που οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια και όχι όπως στο Μάτι για φυσική καταστροφή, οι αιτίες της οποίας ήταν ανεξάρτητες της ανθρώπινης θέλησης.

(more…)

123..