ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η άγνωστη πτυχή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία
Sunday
29/01/2023
21:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αλβανία ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

 

 

Γεωπολιτικός, 26 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η υπαναχώρηση των Τιράνων από την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πραγματοποιήθηκε, παρότι η συμφωνία στηριζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η υπογραφή της είχε καταστεί δυνατή, επειδή η Αθήνα την είχε συνδέσει με το “πράσινο φως” για να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και σύνδεσή της με την ΕΕ. Ουσιαστικά, τα Τίρανα δεν έκαναν καμία παραχώρηση, αφού η ανάγκη για οριοθέτηση ήταν αυτονόητη και για τις δύο χώρες που είχαν κυρώσει τη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι Αλβανοί, βεβαίως, απεδείχθησαν “μπαμπέσηδες”, αφού πρώτα υπέγραψαν την συμφωνία και μετά, προσχηματικώ τω τρόπω, αθέτησαν τον λόγο τους, ακυρώνοντάς την μονομερώς με εσωτερικές τους διαδικασίες, με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Ελλάδα έπρεπε να επιμείνει σταθερά στην εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας κι όχι να ικετεύει τα υποχείρια της Άγκυρας στα Τίρανα για την υπογραφή συνυποσχετικού με σκοπό την παραπομπή στη Χάγη. Πρόκειται για καταφανή περίπτωση εθνικής υποχώρησης από την πλευρά της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η οποία ανέχεται να εμπαίζεται η Ελλάδα από τον Ράμα και τους Τούρκους πάτρωνές του. Κάπως έτσι, κινδυνεύουμε “να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι”.

Οι ελληνικές ακτές είναι αφ’ ενός μεν αντικείμενες προς τις αλβανικές στην περιοχή του συμπλέγματος Κερκύρας (Κέρκυρα, Διαπόντια νησιά και εξαρτώμενες νησίδες και βράχοι), αφ’ ετέρου παρακείμενες κατά την άκρα της λωρίδος Σαγιάδας (στο χερσαίο σύνορο που καταλήγει στην θάλασσα). Όμως ως αντικείμενη στην Κέρκυρα (μαζί με Βίδο και Λαζαρέτο) αφορά σε πολύ μικρή θαλάσσια έκταση.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Πως ο Δένδιας κακοποίησε το διεθνές δίκαιο που έχει κάνει σημαία
Saturday
05/11/2022
03:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

Γ. Μαργαρίτης, 31 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Δύο χρόνια και μετά την κρίση που είχε προκύψει από τις έρευνες του Oruc Reis στα νερά του Καστελλόριζου έχουμε τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία δίνει συνέχεια στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη νότιο Κρήτη, άρα για νέα κρίση με το διεθνές δίκαιο εξορισμένο.

Η διπλωματική κινητικότητα του 2020 μπορεί να μην είναι ταυτόσημη με την αντίστοιχη του 2022, αλλά αμφότερες ευθυγραμμίζονται με το βασικό υπόστρωμα των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει κάτω από την παραίνεση ισχυρών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, και με μεσολάβηση-κηδεμονία της Γερμανίας. Η ελληνική διπλωματία, δεδομένων των συνθηκών που από καιρό επικρατούν στη χώρα μας, είχε αποδεχθεί και τις παραινέσεις και την μεσολάβηση και είχε χαράξει μια ελάχιστα αξιόπιστη γραμμή άμυνας επικαλούμενη γενικώς και αορίστως το διεθνές δίκαιο.

 

Καθώς όμως η Αθήνα δεν έχει ως τώρα αξιοποιήσει (δηλαδή εφαρμόσει) τα πλεονεκτήματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, η ισχύς της επίκλησης εκπίπτει. Η πολυετής άρνηση αξιοποίησης των όσων κυριαρχικών δικαιωμάτων δίνει στη χώρα μας το διεθνές δίκαιο, προφανώς απαξιώνει την προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του δικαίου αυτού και αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτησή της απόλυτης αξίας του ως κανόνα και οδηγό.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Με μπαλιά Μπογδάνου, ο Δένδιας “κάρφωσε” την Πρόεδρο
Thursday
17/02/2022
12:50 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αικ. Σακελλαροπούλου Ν. Δένδιας ΠτΔ
0

Σχόλιο GMR: Καtina‘s ( https://greek-market-research.com/clink/katina-stin-proedria-tis-dimokratias/ ) κατορθώματα!!!

_.

 

 

 

 

Κόμπρα, 15 Φεβ. 2022

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

«Ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κείμενο Προεδρικού Διατάγματος παρασημοφόρησης Ελλήνων πολιτών, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη περίπτωση, προσυπογεγραμμένο από τον ίδιο», ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια, σε ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Για ποια “συγκεκριμένη περίπτωση” να μιλάει άραγε ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Μα φυσικά την παρ’ ολίγο βράβευση του ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλου, κατά τον εορτασμό της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η πρόθεση της Προεδρίας να βραβεύσει τον συγκεκριμένο ακτιβιστή είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ανακλήθηκε, κυριολεκτικά νύχτα, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού! Ο Μπογδάνος ήταν αυτός που πρώτος είχε κάνει γνωστό το ζήτημα, με ανάρτηση του:

Βλέπουμε πως ο Αποστολόπουλος έχει (μεταξύ άλλων) χαρακτηρίσει το Ελληνικό Λιμενικό ως «το πιο βάρβαρο στον πλανήτη», κατηγορώντας το πως «έχει πετάξει στην θάλασσα χιλιάδες ανθρώπους». Ο εν λόγω ακτιβιστής επαναλαμβάνει διαρκώς την γνώριμη “κασέτα” της τουρκικής προπαγάνδας, που τελευταία ακούμε διαρκώς από επίσημα χείλη, ακόμα και από τον Ερντογάν. Το σίγουρο είναι πως η πρόθεση βράβευσής του είχε ενοχλήσει ουκ ολίγους στο Μαξίμου και όχι προφανώς μόνο τον Μπογδάνο, που είχε και ένα ιστορικό επικριτικών δηλώσεων για την Πρόεδρο.

Έκθετη η Πρόεδρος

Μετά το ιουλιανό φιάσκο με την υπόθεση Αποστολόπουλου, είχε ξεκινήσει ένας κύκλος ανακοινώσεων από εκπροσώπους της Προεδρίας, που απέδιδαν την επιλογή της βράβευσής του στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις είχαν προκαλέσει την ενόχληση του Δένδια, από το γραφείο του οποίου διοχετεύτηκε το εξής απίστευτο: «Να μας δείξει η Προεδρία της Δημοκρατίας την υπογραφή του υπουργού»!

Οι ίδιοι, λοιπόν, ισχυρισμοί δεν επαναλήφθηκαν απλώς από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά από τον ίδιο τον Δένδια στην Βουλή. Να το πούμε απλά, ο Δένδιας έβγαλε ψεύτρα την Σακελλαροπούλου και την εξέθεσε ανεπανόρθωτα! Εκτός αν η Προεδρία ισχυρίζεται ακόμα ότι ψεύδεται ο υπουργός, οπότε οφείλει να βγάλει σχετική ανακοίνωση, στην οποία να επισυνάπτει και την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, την υπογραφή για την οποία μίλαγε ο υπουργός.

Γιατί, πως να το κάνουμε, δεν είναι και λίγο ο υπουργός Εξωτερικών να βγάζει ψεύτρα την Πρόεδρο, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση και η Προεδρία να σφυρίζει αδιάφορα! Μπορεί να μην έχουμε αφήσει σε χλωρό κλαδί τον Δένδια, αλλά όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά έχει όλο το δίκιο με το μέρος του. Εξάλλου το προφίλ του Αποστολόπουλου ταιριάζει με τις δικαιωματιστικές αντιλήψεις της Σακελλαροπούλου, η οποία πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι δεν είναι πρόεδρος ΜΚΟ, αλλά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το ζήτημα δεν είναι οι όποιες απόψεις του Αποστολόπουλου, ας έχει όποιες θέλει τζάμπα είναι ενίοτε βραβεύεται γι’ αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι παρ’ ολίγο η Πολιτεία στο ανώτατο επίπεδό της να βραβεύει έναν άνθρωπο, ο οποίος δηλώνει δημόσια πως οι επίσημες και νόμιμες αρχές της Πολιτείας είναι “δολοφόνοι” και μάλιστα κατά συρροή!

Και άντε, ας πούμε ότι η Πρόεδρος έκανε λάθος με την επιλογή της να βραβεύσει τον “σταυροφόρο” των ανοικτών συνόρων Αποστολόπουλο. Γιατί δεν αναγνώρισε το λάθος της; Κι αν πάλι θεωρεί σωστή τη βράβευσή του, γιατί δεν τον βράβευσε; Όλα δείχνουν ότι η Σακελλαροπούλου έκανε την “κωλοτούμπα” όταν προκλήθηκε θόρυβος και για να μην την πάρουν τα σκάγια τα φόρτωσε στον Δένδια. Κι αυτό, βέβαια, της το φύλαγε και τώρα που είχε την ευκαιρία με την ερώτηση του Μπογδάνου, την κάρφωσε κανονικότατα. Αυτά για να μην νομίζουν κιόλας ότι τρώμε σανό…

 

 

Πηγή: slpress.gr