ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Το διακύβευμα στις Θαλάσσιες Ζώνες
Saturday
14/12/2024
09:21 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Νικ. Ιγγλέσης Υφαλοκρηπίδα
0

Σχόλιο GMR: Δίπλα στην εξαιρετική ανάλυση-τεκμηρίωση του Ν.Ι. στέκει και η ξεκάθαρη καταγγελία του Γ. Μαργαρίτη  Πως ο Δένδιας κακοποίησε το διεθνές δίκαιο που έχει κάνει σημαία για εθνική μειοδοσία.

Το κοινό σημείο της πολιτικής αντίληψης (για το σε τι συνίσταται η πολιτική σκέψη και δράση πράγμα που σχετίζεται απολύτως με το διακύβευμα στις θαλάσσιες ζώνες) μεταξύ Ν. Ιγγλέση και Γ. Μαργαρίτη είναι αυτό που εδώ εκφράζει ο Ν.Ιγγλέσης:

Αν οι πολιτικές ηγεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών πρέπει να αντικατασταθούν, πριν προκαλέσουν μια τεράστια εθνική τραγωδία.“, με την παρατήρηση πως ΚΚΕ και Γ.Μ. δεν μιλάνε για αντικατάσταση των πολιτικών ηγεσιών, αλλά για ενίσχυση του ΚΚΕ (https://greek-market-research.com/clink/kke/) .

Η G-M-R διερωτάται, πως, τινί τρόπω, θα αντικατασταθούν [θα αποχωρήσουν οικειοθελώς(;), υπάρχουν μήπως οι προϋποθέσεις κοινωνικοπολιτικής αφύπνισης που θέτει ο κος Δ. Δρόσος  (Για ποιους εξοπλισμούς ματώνουν οι Έλληνες; – Εθνική άμυνα και ΝΑΤΟ) (;),   θα υπάρξουν ανατροπές εξ ουρανού τύπου ουρανοαμερικανοκατέβατου με εντυπωσιάζουσα προσωπικότητα Ανδρέα Παπανδρέου(;), θα υπάρξουν (ναι έτσι μπορούν) ανατροπές με “βρέξε κώλο να φας ψάρι”(*)], οι πολιτικές ηγεσίες, από άλλες (που θα έχουν και άλλη σχέση με την κοινωνία στηριζόμενη όχι σε “ψήφισέ με ως αντί-προσώπου-σου κυβερνήτη” αλλά σε σχέση “δ.ά.δ.α.” δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης μεταξύ διακυβέρνησης-κοινωνίας) που όπως εύστοχα προτείνει ο Ν.Ι. θα μεριμνούν για τους “συντελεστές ισχύος“:

[Η πολιτική κυριαρχία, η νομισματική και οικονομική ανεξαρτησία, η δημογραφική ευρωστία και ομοιογένεια, το εθνικό φρόνημα, η κοινωνική συναίνεση (εσωτερική νομιμοποίηση), η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων, οι συμμαχίες (εξωτερική εξισορρόπηση) και η ικανότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του.].

——————————————–

(*) η παρακάτω μέθοδος που ακολουθείται από την G-M-R (αλλά προσκρούει σε μη ανταπόκριση από διανοούμενους, μεταξύ αυτών και πατριώτες που όμως ποτέ δεν ύψωσαν την “δ.ά.δ.α.” (όμως αν την σκολουθήσουν μπορούν να συσπειρώσουν τον λαό), έως ανοιχτή εχθρότητα από ΟΛΑ τα κόμματα της “αριστεράς”) επι των ζητημάτων:

Τα ζητήματα μιας ηθικής & πολιτικής “ανατροπής και αναδόμησης των πραγμάτων   αντιμετώπιση με αυτό   Επιστολή προς κο Σ. Σεφεριάδη .

_.

 

 

 

 

Νίκος Ιγγλέσης, 1 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

 

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι συχνές αναφορές σε έννοιες όπως χωρικά ύδατα, εσωτερικά ύδατα, κλείσιμο κόλπων – ευθείες γραμμές βάσης, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ),πλήρης ή μειωμένη επήρεια, κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση κ.α. δε γίνονται κατανοητές και κατά συνέπεια δε γίνεται κατανοητό το εκάστοτε διακύβευμα.

Διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις δήλωναν ότι μία και μόνο διαφορά έχουμε με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Από το 2019 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη και στελέχη της κυβέρνησής του στις δηλώσεις τους αναφέρονται σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική Τουρκία σε αντίθεση με το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Ν. Δένδια, που εξακολουθούσε, σ’ όλες τις ανακοινώσεις του, να μιλάει για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Στη σύγχυση που επικρατεί συμβάλλουν και ορισμένοι γεωπολιτικοί αναλυτές, ειδικοί του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και δημοσιογράφοι που «παρελαύνουν» καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης. Λέγονται ανακρίβειες, αναλύονται μονομερώς και λανθασμένα τα δεδομένα προκειμένου οι πολίτες να οδηγηθούν στο επιθυμητό συμπέρασμα, που δεν είναι άμοιρο των πολιτικών επιλογών που έχουν προαποφασιστεί. Έτσι δημιουργείται και πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν στην κοινωνία θεωρίες συνωμοσίας όπως: «Όλα είναι από καιρό συμφωνημένα», «Οι σύμμαχοι μάς έχουν πουλήσει», «Η προδοσία έχει συντελεστεί» κ.α.

(more…)

Στην Κάσο ΛΟΥΦΑΞΑΜΕ»! Κωνσταντίνος Λουκόπουλος για την ελληνική υποχώρηση
Monday
05/08/2024
15:46 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Video ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κάσος Κων/νος Λουκόπουλος
0

_.

 

 

 

 

Κων/νος Λουκόπουλος, 30 Ιουλίου 2024

 

 

 

 

«Η Ελλάδα στην Κάσο υποχώρησε ατάκτως… Λουφάξαμε… Δυστυχώς η Τουρκία κέρδισε κι εμείς χάσαμε. Ποιος μηχανισμός απεμπλοκής; Πρώτη φορά ακούσαμε την ύπαρξη του». Ο Αντιστράτηγος ε.α και γεωπολιτικός-γεωστρατηγικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, δεν «στρογγυλεύει» τα γεγονότα στην Κάσο. Γεγονότα που επαναφέρουν το ερώτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Λουκόπουλος μιλά για όσα φαίνεται να έρχονται στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. Οι προβλέψεις του δεν μπορούν να είναι αισιόδοξες με όσα βλεπουμε να συμβαίνουν. Σε πρώτη φάση η δορυφοροποίηση της Ελλάδας από την Τουρκία είναι ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με τις κινήσεις της να αποδέχεται τον ρόλο του δορυφόρου.

 

 

Πηγή: militaire.gr

 

 

Τα γεγονότα στην Κάσο και 6 ερωτήματα…
Saturday
27/07/2024
10:46 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Κάσος Υφαλοκρηπίδα Χρ. Κουτσούκος
0

Σχόλιο GMR: Αντί σχολίων τοποθετούμε εδώ σχετική αρθρογραφία.

Από τα Ίμια στη Μαδρίτη: Η συμφωνία που «γκρίζαρε» το Αιγαίο

Τα 6 σημεία στη συμφωνία της Μαδρίτης

Σουρωτήρι έχουν κάνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα οι Τούρκοι & η Αθήνα σιωπά!

_.

 

 

 

 

Χρίστος Κουτσούκος, 27 Ιουλίου 2024

 

 

 

 

Τα γεγονότα στην Κάσο

(1)- Σε τι υποχώρησε η Αθήνα για να αποτρέψει την κρίση στην Κάσο,

(2) – Γιατί όσα έγιναν στην Κάσο είναι πολύ σοβαρά κι όχι «μια ταλαιπωρία από τους φίλους μας» όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός-Παν.Γερογλής,

(3) – Μήπως και η Κάσος κείται μακράν;,

(4) – Το drone που συνόδευε τα τουρκικά πλοία – Ενα άγνωστο παρασκήνιο από το περιστατικό της Κάσου,


ζητούν απαντήσεις στα παρακάτω (συμπλήρωση σύνταξης GMR: 7 και όχι 6 ερωτήματα) :


α) Που είναι η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας[1], ΙΣΧΥΕΙ Ή ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ;

β) Πού είναι το Π.Ν. της Ελλάδας; (είναι “φοβισμένο”; έχει επιχειρησιακή αδυναμία στο να αντιμετωπίζει την Τουρκική προσβολή κατά της εθνικής μας κυριαρχίας; έχει διαταγή να μην αντιδρά;)

γ) Που είναι (αντίστοιχα με το Π.Ν.) η Π.Α. της Ελλάδας;

δ) Πόσο αποικιοκρατικό και σχετικό με την Κάσο, είναι το πλαίσιο που βάζει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος Κοινό Ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ (21 Φεβρουαρίου, 2023) και Κοινό Ανακοινωθέν Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας (09.02.2024);

ε) Έγινε αντιληπτό πως το “επιτελικό κράτος” προέβη και μάλιστα έχοντας δηλώσει προηγούμενα πως πρόκειται να το πράξει[2] σε ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΕΚΧΩΡΗΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΟΖ και χωρικών υδάτων (μετά την με διακρατικές συμφωνίες – εκχώρηση ΑΟΖ σε Αίγυπτο-Ιταλία[3]) στην Τουρκία;

στ) Έγινε αντιληπτό πως το “επιτελικό κράτος” προετοίμασε αυτή την παράδοση ΑΟΖ-χωρικών υδάτων και μη θέλοντας και αδυνατώντας (προέχουν τα μνημονιακά “πλεονάσματα”) να δημιουργήσει αμυντική ισχύ[4] (βλέπετε σχετικά Η Τουρκία δεν έχει μπέσα: Μετατρέπει ξανά τα ήρεμα νερά σε φουρτουνιασμένη θάλασσα – Επαναφέρει από την πίσω πόρτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπερεξοπλίζεται και Τουρκική φιέστα με 50 πλοία στην Κύπρο);

ζ) Ενδιαφέρονται έστω κάποιος ή κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, επιστήμονες, βουλευτές, για το ότι υπάρχει θέμα ποινικής ευθύνης υπουργών και πρωθυπουργού γι’ αυτή την ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΕΚΧΩΡΗΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΟΖ και χωρικών υδάτων στην Τουρκία (και αν ναι τι ποιεί;);

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

[1]  Για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: “Το άρθρο 2 προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή «ακόμα και με ένοπλη βία» του ετέρου κράτους, όταν και τα δύο συμβαλλόμενα μέλη διαπιστώσουν από κοινού ότι ένα κράτος απειλείται ή δέχεται επίθεση στην επικράτειά του από κάποιο τρίτο κράτος. Στο σημείο αυτό συζητείται διεθνώς αν οι Θαλάσσιες Ζώνες συγκαταλέγονται στην επικράτεια του κράτους, κάτι που κάποιες χώρες, π.χ. οι Φιλιππίνες σαφώς υποστηρίζουν.[9]

Το Atlantic Council, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης στον τομέα των διεθνών σχέσεων, σημείωσε ότι «Το άρθρο 2 της συνθήκης μοιάζει πολύ με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».[10]

Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία – Βικιπαίδεια

wikipedia.org-Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

[2]  Σία Κοσιώνη: Αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. (Από τον σύνδεσμο https://www.primeminister.gr/2023/07/13/32185)

[3]  Πώς ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθνές δίκαιο και το κακοποίησε

[4]   να δημιουργήσει αμυντική ισχύ, δηλαδή ικανότητα (αλλά) και τη βούληση να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους για την επίτευξη του σκοπού (όπως ακριβώς το διαβάζουμε στον σύνδεσμο του militaire (Οι σωρευτικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας είναι ένας «Αθροιστικός Πόλεμος» – Δημήτρης Τσαϊλάς)

 

 

Πηγή: militaire.gr

 

 

 

Χάσαμε πολύ; Χάσαμε λίγο; Τι στο καλό έγινε τελικά με το ιταλικό ερευνητικό Ievoli Relume; Τα ερωτήματα για τους χειρισμούς που έγιναν για την αποκλιμάκωση στην Κάσο…
Friday
26/07/2024
16:01 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Νίκος Μελέτης ΤουρκοΛυβικό Μνημόνιο
0

Σχόλιο GMR: Με τις ελληνικές «διαφωνίες» να καταγράφονται απλώς σε μια ρηματική διακοίνωση ενώ επί του πεδίου διαμορφώνεται μια αρνητική ντε φάκτο κατάσταση, όπου καμιά έρευνα ή δραστηριότητα δεν θα διεξάγεται εάν δεν εκδίδεται και τουρκική NAVTEX.

Ευγενέστατος (όχι μόνο με τον επίλογο αλλά εν πολλοίς σε όλο το άρθρο) ο Νίκος Μελέτης!

Καταπέλτης μεν (εκ των έσω κιόλας), ευγενέστατος δε!

Αντε να κουνηθούν και μερικοί καλοί επώνυμοι, διανοούμενοι, επιστήμονες, ενεργοί πολίτες, απαυδησμένοι πολίτες, όχι κομματικοκαβαλημένοι, τίμιοι άνθρωποι, να γυρίσει ο τροχός να χαρεί και ο φτωχός._.

 

 

 

 

Νίκος Μελέτης (Liberal), 26 Ιουλίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Με την επιστροφή του ιταλικού ερευνητικού πλοίου Ievoli Relume στο λιμάνι του Ηρακλείου, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ολοκλήρωσε τις εργασίες του, λήγει ο συναγερμός που είχε σημάνει τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα απειλώντας ακόμη και να στρατιωτικοποιήσει την κρίση.

Αμέσως μόλις η Τουρκία αφού είχε με δικές της NAVTEX  δηλώσει ότι περιοχές των ερευνών του πλοίου αφορούν «τουρκική υφαλοκρηπίδα», απέστειλε στην περιοχή συνολικά πέντε Πολεμικά πλοία που παρακολουθούσαν από απόσταση τις εργασίες του πλοίου, ενώ απέναντι βρέθηκαν δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ταχύπλοο περιπολικό του Λιμενικού.

Αυτό προκάλεσε την ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δυο Υπουργείων Εξωτερικών σε μια προσπάθεια αποτροπής κλιμάκωσης της κατάστασης.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης διπλωματικές πηγές ενημέρωναν για την ολοκλήρωση των εργασιών του ιταλικού πλοίου: «Το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο τμήμα των διεθνών υδάτων (εντός ελληνικής ΑΟΖ) και πλέει προς Ηράκλειο για αλλαγή πληρώματος και για καύσιμα.

………………….

δείτε ΦΩΤΟ και video της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

 

Η φουκαριάρα ΑΟΖ και η προβληματική οριοθέτηση της: Ο Ταγίπ Ερντογάν πηγαίνει στην Αίγυπτο του αλ Σίσι, ότι και να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την Κύπρο…
Monday
05/02/2024
09:53 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΙΓΥΠΤΟΣ Αλ Σίσι ΑΟΖ Θεόδ. Καρυώτης ΤΟΥΡΚΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Από την μιά:

Εκχώρηση κυριαρχίας σε βάρος της Ελλάδας και υπέρ Αιγύπτου και Τουρκίας (κυριαρχικών δικαιωμάτων λένε, λες και είναι διαφορετικό, ή πως μπορεί να ξανααποκτήσουμε τα απολεσθέντα δικαιώματα) στην συμφωνία με την Αιγυπτο από τον υπουργό κο Δένδια και τον πρωθυπουργό κο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη:

Εκχώρηση δικαιώματος στην λοατκι+ κοινότητα να παίζει τις κούκλες πάνω στο “δικαίωμα” απόκτησης παιδιών με πολυπατέρες και παρένθετες μητέρες.

Στον Καιάδα η οικογενειακή συγγένεια και α-συγγένευτη πλέον με νόμο η βιοηθική, στον Καιάδα τα δικαιώματα του παιδιού, στον Καιάδα η δημιουργία γενεάς, η σύνδεση κάθε γενιάς με πατρίδα-έθνος.

Αυτά νομοθετεί με τον γάμο ομοφύλων ο πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και “περασμένα-ξεχασμένα”, η Συμφωνία των Πρεσπών, η €-Χρεοκρατία με τα μνημόνιά της, η έξωθεν εξάρτηση με την υπόθεση Vodafone και την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού κου Κώστα Καραμανλή.

Το δε ΚΥΠΡΙΑΚΟ, οδεύει ακάθεκτο στην ξεκάθαρα προδοτική “λύση” της ΔΔΟ, στην μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Κοινότητα ή σε Κρατίδιο, ελεγχόμενα από την Τουρκία.

_.

 

 

 

 

Θεόδ. Καρυώτης, 4 Φεβρουαρίου 2024

 

 

 

 

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg έγραψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου. Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, θα είναι η πρώτη του Ερντογάν στην Αίγυπτο μετά το 2013.

Στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Σίσι αναμένεται να συζητηθούν: η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου αλλά και ο καθορισμός των ορίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BloomberΗg επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Θα είναι μια κρίσιμη συνάντηση για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η Τουρκία επιμένει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και θέλει να οριοθετήσει ΑΟΖ μαζί της.

Η Άγκυρα προσπάθησε να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες σχέσεις της με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι από το 2020 και μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών το 2022 στο Κατάρ προώθησε την εξομάλυνση των σχέσεών τους αρκετά γρήγορα. Και οι δύο χώρες διόρισαν πρεσβευτή η μία στην πρωτεύουσα της άλλης τον Ιούλιο. Η πολιτική του Ερντογάν έναντι της Αιγύπτου είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη των σχέσεων, ειδικά η  έντονη διαμαρτυρία του κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2013, το οποίο εγκατέστησε τον Σίσι ως αρχηγό κράτους, και τη θανατηφόρα στρατιωτική καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Η συνάντηση των δυο ηγετών προμηνύει κινδύνους για τα ελληνικά συμφέροντα διότι, δυστυχώς, όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά και ο Αλ-Σίσι πιστεύουν ότι η ΑΟΖ των κρατών τους αγγίζει η μία την άλλη.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

“Ψήνονται” για μετά τις εκλογές “Πρέσπες του Αιγαίου”…
Thursday
23/02/2023
03:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΙΓΑΙΟ ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Εθνική Κυριαρχία Κων. Γρίβας Υφαλοκρηπίδα
0

Σχόλιο GMR:  Δηλαδή το “απόβλητο του διεθνούς συστήματος θα δημιουργήσει/παράξει νέο Δίκαιο όπου κυριαρχεί η καταπάτηση του ισχύοντος δικαίου ( https://greek-market-research.com/clink/ta-zitimata-mias-ithikis-amp-politikis-quot-anatropis-kai-anadomisis-ton-pragmaton-quot/ ) το οποίο θα επηρεάσει όλες τις άλλες χώρες που δεν είναι απόβλητα;;;

Άλλωστε το απόβλητο είναι τέτοιο από την ώρα που υπέγραψε ότι παραιτείται από κάθε ασυλία έναντι εθνικής κυριαρχίας. (ΦΕΚ Α262/2014 ΣΕΛ. 8035-36)

Μετά από όλα αυτά εννοείται ότι θα πέσουν όλα τα ΜΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, και θα πιέσουν την Ελλάδα να πάει στα 12 ΝΜ, μη τύχει και πάθουν αυτές κάνα χουνέρι.

Και μια που στις πιέσεις δεν αντέχουμε, έτοιμα τα 12ΝΜ…

_.

 

 

 

 

Κ. Γρίβας, 22 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνει η φημολογία για μια συμφωνία με την Τουρκία μετεκλογικά, η οποία αναφέρεται ως “Πρέσπες του Αιγαίου”. Η συμφωνία αυτή υποτίθεται πως θα ρυθμίζει τις “διαφορές” μεταξύ των δύο χωρών με κάποιο είδος “συμβιβασμού”, δηλαδή δια της αποδοχής τουλάχιστον κάποιων εκ των αυθαίρετων τουρκικών επεκτατικών αξιώσεων.

Αυτός ο “συμβιβασμός” –σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, αλλά επίμονες πληροφορίες– θα περιλαμβάνει τη συνεκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων στο αρχιπέλαγος και την απεμπόληση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια από πλευράς της Ελλάδας, τουλάχιστον στο Αιγαίο “για να μην μεταβληθεί σε ελληνική λίμνη”, όπως είναι το κωμικοτραγικό επιχείρημα των εν Ελλάδι υποστηρικτών του τουρκικού επεκτατισμού.

Ο γράφων θέλει να πιστεύει ότι τα αυτά τα σενάρια για “Πρέσπες του Αιγαίου” αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, τα οποία προωθούνται για μικροπολιτικούς λόγους. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ένα ισχυρό και διακομματικό κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και του ευρύτερου συστήματος εξουσίας, θεωρεί πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια είναι “μη ρεαλιστική” και θα πρέπει να την ξεχάσουμε.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Θαλάσσιες ζώνες – νατοϊκά νησιά – σύνορα και νησιωτική υφαλοκρηπίδα
Sunday
05/02/2023
21:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσια Σύνορα Νικ. Ιγγλέσης Υφαλοκρηπίδα
0

_.

 

 

 

Ν. Ιγγλέσης, 4 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

Μια απίστευτη αφέλεια και άγνοια ή μήπως αφανής σκοπιμότητα χαρακτηρίζουν το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό στα ύψιστα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Καταγράφουμε ορισμένες από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί δημοσίως:

  1. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πολλές αναφορές του δηλώνει ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης με την Τουρκία είναι ο οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μόνο που στις θαλάσσιες ζώνες, εκτός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, περιλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα και η συνορεύουσα ζώνη.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε κράτος έχει δικαίωμα να καθορίσει τα όρια των χωρικών υδάτων του και της συνορεύουσας ζώνης  χωρίς διαπραγματεύσεις με τις έναντι ή παρακείμενες χώρες. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα θέμα διαπραγμάτευσης για οριοθέτηση. Αν η απόσταση είναι μικρότερη των 24 ν.μ. τότε τα χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, το υπουργείο των Εξωτερικών στις ανακοινώσεις του αναφέρει ορθά ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας.

Τι θέλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την Τουρκία το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να καθορίσει τα χωρικά ύδατά της, τη συνορεύουσα ζώνη και τον εναέριο χώρο της;

  1. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι νατοϊκά νησιά. Αλλά, αν είναι νατοϊκά τότε σ’ αυτά έχει δικαιώματα και η Τουρκία που μετέχει στο ΝΑΤΟ. Έτσι, με μια δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός «γκρίζαρε» την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Τώρα τα νησιά δεν είναι αποκλειστικά ελληνικά, αλλά, ελληνο-νατοϊκά. Δηλαδή, σ’ αυτά ασκούν κυριαρχία, από κοινού, τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, στα οποία εκτός της Τουρκίας περιλαμβάνονται η Αλβανία, τα Σκόπια και η Βουλγαρία για να περιοριστούμε μόνο στις γειτονικές χώρες.

Πρόκειται για λάθος, για αφέλεια ή υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;

  1. Οι ηγεσίες και τα στελέχη των κομμάτων του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος δηλώνουν, συχνά – πυκνά, ότι τα σύνορα της Ελλάδας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλους βέβαια τους έχει ξεπεράσει ο Αλέκης Τσίπρας όταν στο παρελθόν, όντας πρωθυπουργός, αναρωτήθηκε δημοσίως: «Υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα;»

Η ΕΕ, όμως, ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπερασπιστεί τα ελληνικά σύνορα. Δεν μπορεί γιατί δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα και δε θέλει γιατί υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα των επί μέρους κρατών που την απαρτίζουν σε σχέση με την Τουρκία. Συμφέροντα γεωπολιτικά, στρατιωτικά (πώληση οπλικών συστημάτων) και ιδιαίτερα οικονομικά.

(more…)

Η άγνωστη πτυχή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία
Sunday
29/01/2023
21:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αλβανία ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

 

 

Γεωπολιτικός, 26 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η υπαναχώρηση των Τιράνων από την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πραγματοποιήθηκε, παρότι η συμφωνία στηριζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η υπογραφή της είχε καταστεί δυνατή, επειδή η Αθήνα την είχε συνδέσει με το “πράσινο φως” για να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και σύνδεσή της με την ΕΕ. Ουσιαστικά, τα Τίρανα δεν έκαναν καμία παραχώρηση, αφού η ανάγκη για οριοθέτηση ήταν αυτονόητη και για τις δύο χώρες που είχαν κυρώσει τη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι Αλβανοί, βεβαίως, απεδείχθησαν “μπαμπέσηδες”, αφού πρώτα υπέγραψαν την συμφωνία και μετά, προσχηματικώ τω τρόπω, αθέτησαν τον λόγο τους, ακυρώνοντάς την μονομερώς με εσωτερικές τους διαδικασίες, με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Ελλάδα έπρεπε να επιμείνει σταθερά στην εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας κι όχι να ικετεύει τα υποχείρια της Άγκυρας στα Τίρανα για την υπογραφή συνυποσχετικού με σκοπό την παραπομπή στη Χάγη. Πρόκειται για καταφανή περίπτωση εθνικής υποχώρησης από την πλευρά της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η οποία ανέχεται να εμπαίζεται η Ελλάδα από τον Ράμα και τους Τούρκους πάτρωνές του. Κάπως έτσι, κινδυνεύουμε “να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι”.

Οι ελληνικές ακτές είναι αφ’ ενός μεν αντικείμενες προς τις αλβανικές στην περιοχή του συμπλέγματος Κερκύρας (Κέρκυρα, Διαπόντια νησιά και εξαρτώμενες νησίδες και βράχοι), αφ’ ετέρου παρακείμενες κατά την άκρα της λωρίδος Σαγιάδας (στο χερσαίο σύνορο που καταλήγει στην θάλασσα). Όμως ως αντικείμενη στην Κέρκυρα (μαζί με Βίδο και Λαζαρέτο) αφορά σε πολύ μικρή θαλάσσια έκταση.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Γραμμές βάσης και χωρικά ύδατα στην Κρήτη
Wednesday
11/01/2023
15:55 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Γραμμές βάσης Ηρ. Καλογεράκης Κρήτη Χωρικά Υδατα
0

_.

 

 

 

 

Ηρακλής Καλογεράκης, 5 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Οι νέες απειλές πολέμου της Τουρκίας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη (με τελευταίες αυτές του Ιμπραήμ Καλίν και τις νέες “πυραυλικές” του Ερντογάν) υπενθυμίζουν την γεωστρατηγική σημασία της νήσου. Νήσου, που είναι στο σταυροδρόμι των θαλάσσιων επικοινωνιών τριών ηπείρων. Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου. Έχει μήκος 260 χιλιόμετρα (km), πλάτος 12-60 km, έκταση 8.336 km² και πληθυσμό 682.928 (απογραφή 2011).

Το νησί περιβρέχεται από τέσσερα πελάγη (Ιόνιο, βόρειο και νότιο Κρητικό, Καρπάθιο)Έχει οκτώ μεγάλους κόλπους (Κισσάμου, Χανίων, Αλμυρού, Ηρακλείου, Μαλίων, Μιραμπέλου, Σητείας και Μεσαράς) ενώ γύρω από την Κρήτη υπάρχουν τουλάχιστο 1.300 νησίδες, νησίδια, βραχονησίδες και βράχοι (ανεπίσημη καταγραφή). Από αυτά τα 284 έχουν όνομα, τα 78 είναι αξιόλογου μεγέθους, ενώ τα υπόλοιπα (βράχοι και σκόπελοι), δεν έχουν όνομα.

 

Από τα παρακείμενα και εξαρτημένα νησιά, δύο κατοικούνται σήμερα (Γαύδος, Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, απογραφή 2011), τρία κατοικούντο με την απογραφή του 2001 (Γαύδος (183 άτομα), Γαυδοπούλα (τρία άτομα) και Χρυσή (τρία άτομα), ενώ άλλα έξι επιπλέον κατοικούντο παλαιότερα (Κουφονήσια, Ελαφονήσι, Γραμβούσα, Σούδα, Δία και Σπιναλόγκα).

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό-επιστημονικό-νομοθετικό υλικό της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Μοντέλο Λιβάνου-Ισραήλ προωθούν οι ΗΠΑ για Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία
Monday
14/11/2022
15:43 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Θαλάσσια Σύνορα Ισραήλ ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος Λίβανος
0

_.

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 13 Νοεμβρίου. 2022

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ για καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων, που επιτεύχθηκε με αμερικανική μεσολάβηση, προκαλεί έντονη κινητικότητα στην περιοχή, στη σκιά και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται παραπέμπουν στο να δημιουργηθεί ένα μοντέλο επίλυσης δύσκολων διαφορών, που φαίνεται από διάφορες κινήσεις, ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται, ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπως το τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.

Το σκηνικό φαίνεται να στήνεται με αμερικανικές ευλογίες, και ενόψει των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με το φυσικό αέριο, προφανώς και θα προωθηθεί γρηγορότερα από ό,τι μπορεί κανείς να προβλέψει. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που αφορά την επίλυση δύσκολων διαφορών, μεταξύ εχθρικών κρατών, που δεν αναγνωρίζει το ένα το άλλο. Ένα μοντέλο το οποίο, στην περίπτωση Λιβάνου και Ισραήλ, στηρίζεται σε αμερικανικές εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού οίκου, Έιμος Χόκσταϊν, μετά από πολλές προσπάθειες και πολλά πήγαινε-έλα, έφθασε στον στόχο, την επίτευξη συμφωνίας. Πρέπει να σημειωθεί και η προσωπική εμπλοκή του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος παρενέβη  στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για να αναλάβει η γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL τις έρευνες στην περιοχή, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει κοίτασμα.

 

Σημειώνεται συναφώς πως το Ισραήλ παραχώρησε 860 τ.χ. θάλασσας  στον Λίβανο για να γίνει συμφωνία, καθώς προέταξε το θέμα της ασφάλειας. Η λογική πίσω από αυτό είναι η προσέγγιση πως, επειδή θα αναπτυχθεί το κοίτασμα στο τεμάχιο 9 (του Λιβάνου), θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό όφελος για την αραβική χώρα, η οποία καταρρέει οικονομικά, και έτσι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την επικράτηση συνθηκών σταθερότητα και ειρήνης και άρα ευημερίας. Η ευημερία του Λιβάνου, θα θωρακίσει την ασφάλεια του Ισραήλ,  το οποίο εκτιμά πως έτσι θα μειωθεί η δύναμη και η επιρροή της Χεζμπολάχ.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

123..