ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Τι συζητούν Γεραπετρίτης-Φιντάν – Με ποιους όρους θα πάμε Χάγη
Friday
08/11/2024
19:40 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώργος Γεραπετρίτης ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Στ. Λυγερός ΤΟΥΡΚΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Αλλάζουν, όμως, ριζικά τα πράγματα, εάν η όποια κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τη Χάγη σαν όχημα για να περιβάλει με μανδύα “διεθνούς νομιμότητας” εθνικές υποχωρήσεις που θα έχει κάνει(;) πριν την προσφυγή υπό το κράτος της τουρκικής (και αμερικανικής;) πίεσης.“:

Τα δύο ερωτηματικά οδηγούν στο εξής τεράστιο ερωτηματικό:

Δεν είναι βέβαιος ο Στ. Λυγερός για την ήδη δηλωμένη πρόθεση εθελοεκχώρησης εθνικής κυριαρχίας (παρ’ ότι, https://greek-market-research.com/clink/prothypoyrgiki-dilosi-apomeiosis-kyriarchias/ & https://greek-market-research.com/clink/tetartos-stratigikos-dialogos-elladas-ipa/ & https://greek-market-research.com/clink/yparchei-idi-ptoma-kai-apodedeigmeni-prothesi-neoy-ethnikoy-egklimatos/ ), ή κάνει τον αβέβαιο έχοντας αποφασίσει από το 2010 ήδη, να συνεχίζει εφ’ όρου ζωής να παρέχει ως “έγκυρος” δημοσιογράφος (βλέπε, ως μη αντιστεκόμενος και μη αλληλέγγυος προς ενέργειες αντίστασης, πολίτης), κριτική (μεν) στήριξη (δε) σε χρεοκρατία-έξωθεν εξάρτηση-“αντί-προσώπου-σου τι κι αν είναι κατοχή κοινοβουλευτισμό”;

Πολλά ζητάμε από τον Σ.Λ. και τις δεκάδες διανοουμένων-επιστημόνων που αρθρογραφούν συστηματικά κατά των από 2010 κυβερνητικών στάσεων, αλλά, ελπίδες εναποθέτουν στο “αν’ αλλάξει προβειά ο λύκος”;

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 8 Νοεμβρίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν είναι ένας ακόμα σταθμός στην εν εξελίξει ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, για το περιεχόμενο της οποίας ελάχιστα έχουν διαρρεύσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαναλαμβάνει ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, ενώ η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές πως αποδέχεται τη Χάγη μόνο εάν σ’ αυτήν παραπεμφθούν όλα τα προβλήματα, δηλαδή και οι τουρκικές μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις.

Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η υπογραφή συνυποσχετικού με σκοπό οι δύο χώρες να παραπέμψουν τη διαφορά τους για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ στη Χάγη. Το ερώτημα εάν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να πάει στη Χάγη είναι απολύτως παραπλανητικό. Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι “ναι ή όχι στη Χάγη”, αλλά το με ποιους όρους θα γίνει η παραπομπή. Προσωπικά συμφωνώ απολύτως με την παραπομπή, υπό την προϋπόθεση ότι το συνυποσχετικό θα ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο αποκλειστικά και μόνο να οριοθετήσει ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα χωρίς όρους και με βάση το ισχύον διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο έχουν υπογράψει όλες οι χώρες του κόσμου εκτός της Τουρκίας και 1-2 ακόμα. Κι αν απαιτείται συνυποσχετικό, απαιτείται επειδή η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Τί είναι αυτό που έχει μέχρι τώρα εμποδίσει την παραπομπή στη Χάγη; Την εμποδίζουν οι όροι που θέτει η Άγκυρα: Απαιτεί να παραπεμφθούν στη Χάγη όχι μόνο η νομική διαφορά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, αλλά –όπως προανέφερα– το σύνολο των τουρκικών μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων. Μεταξύ αυτών είναι και οι περιβόητες “γκρίζες ζώνες”, όπως και η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Οι Τούρκοι, μάλιστα, χρησιμοποιούν τον όρο “παρεμπίπτοντα ζητήματα“.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Υπάρχει ήδη “πτώμα” και αποδεδειγμένη πρόθεση νέου εθνικού “εγκλήματος”
Friday
25/10/2024
13:53 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΘΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Το “πτώμα” υπάρχει άνευ εισαγωγικών, όπως εξηγεί και ο Σ.Λυγερός και αναζητεί για δικαίωση Εισαγγελέα-Δικαστές-Κοινωνία.

_.

 

 

 

 

Σταύρος Λυγερός, 24 Οκτωβρίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η προ ημερών ευθεία κριτική του Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, συνέχεια αντίστοιχης κριτικής και από τον Κώστα Καραμανλή, τείνει να διαμορφώσει το πλαίσιο μίας εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ. Όπως έδειξαν και ερωτήσεις γαλάζιων βουλευτών το προηγούμενο διάστημα, το φάσμα της κριτικής επεκτείνεται και σε ζωτικής σημασίας οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν γονατίσει μικρομεσαία στρώματα.

Μπορεί το ζήτημα να έχει μία ενδοπαραταξιακή πτυχή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για στενό παίγνιο πολιτικού ανταγωνισμού. Οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί δεν λειτουργούν σαν δελφίνοι. Το γεγονός ότι έχουν φτάσει στο σημείο να ανοίξουν δημοσίως μέτωπο με την τωρινή ηγεσία οφείλεται στην εδραιωμένη πεποίθησή τους, όχι μόνο ότι αυτή έχει αλλοιώσει την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της παράταξης, όχι μόνο ότι πολιτεύεται κατά τρόπο που υπονομεύει αφενός την κοινωνική συνοχή (ακρίβεια), αφετέρου τους θεσμούς (υποκλοπές και Τέμπη). Επιπροσθέτως, είναι εμφανής η ανησυχία τους ότι το δίδυμο Μητσοτάκης-Γεραπετρίτης μεθοδεύουν διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά, οι οποίες θίγουν ζωτικά εθνικά συμφέροντα.

Η ανησυχία τους για τα ελληνοτουρκικά δεν είναι αβάσιμη. Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχει υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κάποια συμφωνία με την Άγκυρα, την οποία μπορούν να επικαλεστούν για να διαχωρίσουν και θεσμικά τη θέση τους από την ομάδα Μητσοτάκη, αλλά υπάρχουν σημαντικές αποχρώσες ενδείξεις, με τις οποίες δεν θα ασχοληθώ σ’ αυτό το άρθρο, επειδή ακόμα είναι ενδείξεις, έστω και αποχρώσες.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

«Τα όσα γίνονται στην Κάσο είναι χειρότερα από τα Ίμια και δεν ξεπλένονται με τίποτα»! Μανώλης Κοττάκης
Thursday
22/08/2024
12:41 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Εξωτερική Πολιτική Μανώλης Κοττάκης Ν.Δ.
0

Σχόλιο GMR: ΚΑΛΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Γιατί στά Ἴμια ὑπῆρξε ἀμφισβήτηση κυριαρχίας, ἐνῷ στίς θάλασσες τῆς Κάσου παράδοση κυριαρχίας.

Εντελώς παραπλανητικός ο “πατριωτικός επίλογος του κου Κοττάκη στο σημείο που υπογραμμίζουμε.

Διότι πέραν του ότι με το σημιτικό πασοκ “λακίσαμε” και την νύχτα των Ιμίων ως και σήμερα, υπογράψαμε την δορυφοριοποίησή μας από την Τουρκία (Τα 6 σημεία στη συμφωνία της Μαδρίτης).

_.

 

 

 

 

Μανώλης Κοττάκης, 22 Αυγούστου 2024

 

 

 

 

από την ΕΣΤΙΑ

 

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ τῆς κρίσεως στήν Κάσο, ἡ ὁποία ὁδήγησε στήν ἐσπευσμένη ἀναχώρηση τοῦ ἰταλικοῦ ἐρευνητικοῦ ἀπό τήν ὁριοθετημένη, μέ βάση τήν ἑλληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Ἀποκλειστική Οἰκονομική Ζώνη, συνομίλησα μέ κρατικό ἀξιωματοῦχο, μετά ἀπό πρωτοβουλία του.

Προσπάθησε νά μέ πείσει ὅτι τό ἰταλικό «ὁλοκλήρωσε» καί μέ τό παραπάνω τόν ἀπαιτούμενο χρόνο παραμονῆς του ἐντός τῆς ΑΟΖ, ἐκτός τῶν ἑλληνικῶν χωρικῶν ὑδάτων, καί ὅτι ὅλα ὅσα διαδίδονται εἶναι προπαγάνδα. Ἀκόμα δέν εἶχαν γίνει οἱ ἀποκαλύψεις Ροζάκη, ὅτι τό ἰταλικό πού ἐπιχειροῦσε γιά λογαριασμό τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας ἔφυγε μετά ἀπό μυστική συμφωνία τῶν ὑπουργῶν Ἐξωτερικῶν Ἑλλάδος καί Τουρκίας. Οὔτε ἔχει γίνει ἀκόμα γνωστό ὅτι διετάχθη τό Πολεμικό Ναυτικό σέ ἀδράνεια καί σέ μή ἀπάντηση κατά τήν διάρκεια τῆς ΤΡΙΩΡΗΣ παραμονῆς τῶν τουρκικῶν φρεγατῶν μέσα στά ἑλληνικά χωρικά ὕδατα! Αὐτά τά μάθαμε ἀργότερα καί τά ἀποκαλύψαμε. Ἐκείνη τήν στιγμή ὅμως ἦταν μόλις οἱ πρῶτες ὧρες, καί ὑπῆρχε σχετική ὁμίχλη γιά τό τί ἀκριβῶς συνέβη στήν Κάσο.

 

Ὁ ἀξιωματοῦχος μοῦ διαμαρτυρόταν γιατί γράψαμε ὅτι τό ἰταλικό ζήτησε ἄδεια ἀπό τίς ἀρχές τῆς Ἀτταλείας. Μήν ἔχοντας ὅλα τά δεδομένα στήν διάθεσή μου καθώς εἶχαν περάσει ὧρες μόνο ἀπό τήν κρίση, τοῦ ἔθεσα ἕνα ἐξαιρετικά ἁπλό ἐρώτημα: «Προβλέπει ὁ προγραμματισμός σας ὅτι τό ἰταλικό ἐρευνητικό θά ἐπιχειρήσει ξανά ἐντός εὐλόγου χρονικοῦ διαστήματος, στό ἴδιο σημεῖο, ἐντός τῆς ἑλληνικῆς ΑΟΖ;» Μοῦ ἀπάντησε ἀμήχανα «ναί». «Ἐν τάξει, θά περιμένουμε» ἀποκρίθηκα.

Χθές, τό ἐρευνητικό ἀπό τήν Ἰταλία ἐπέστρεψε στήν Κάσο, ἀλλά ὄχι στό σημεῖο ἐντός τῆς ἑλληνικῆς ΑΟΖ ὅπου ἐπιχειροῦσε νά ποντίσει καλώδια γιά τήν ἠλεκτρική διασύνδεση Ἑλλάδας καί Κύπρου. Περιορίστηκε σέ ἔρευνες ἐντός τοῦ σκληροῦ πυρῆνα τῶν χωρικῶν ὑδάτων μας, ἐντός τῶν ἕξι μιλίων. Ἐνῷ σέ ἀπόσταση ἀναπνοῆς τό ἐπιτηροῦσε μήν τυχόν καί παραβιάσει τό τουρκολιβυκό μνημόνιο μία τουρκική φρεγάτα! Πρᾶγμα τό ὁποῖο δυστυχῶς ἐπιβεβαιώνει μέ τόν πλέον ἐμφατικό τρόπο ὅλα ὅσα ἀποκαλύφθηκαν καί ποτέ δέν διαψεύστηκαν.

(more…)

Στην Κάσο ΛΟΥΦΑΞΑΜΕ»! Κωνσταντίνος Λουκόπουλος για την ελληνική υποχώρηση
Monday
05/08/2024
15:46 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Video ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κάσος Κων/νος Λουκόπουλος
0

_.

 

 

 

 

Κων/νος Λουκόπουλος, 30 Ιουλίου 2024

 

 

 

 

«Η Ελλάδα στην Κάσο υποχώρησε ατάκτως… Λουφάξαμε… Δυστυχώς η Τουρκία κέρδισε κι εμείς χάσαμε. Ποιος μηχανισμός απεμπλοκής; Πρώτη φορά ακούσαμε την ύπαρξη του». Ο Αντιστράτηγος ε.α και γεωπολιτικός-γεωστρατηγικός αναλυτής Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, δεν «στρογγυλεύει» τα γεγονότα στην Κάσο. Γεγονότα που επαναφέρουν το ερώτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Λουκόπουλος μιλά για όσα φαίνεται να έρχονται στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. Οι προβλέψεις του δεν μπορούν να είναι αισιόδοξες με όσα βλεπουμε να συμβαίνουν. Σε πρώτη φάση η δορυφοροποίηση της Ελλάδας από την Τουρκία είναι ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με τις κινήσεις της να αποδέχεται τον ρόλο του δορυφόρου.

 

 

Πηγή: militaire.gr

 

 

Ελληνοτουρκικά: Διαβάζοντας «πίσω από τις γραμμές» της «Διακήρυξης των Αθηνών»
Sunday
31/12/2023
00:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ
0

Σχόλιο GMR: Με αφορμή την εύστοχη παρατήρηση (εντός του κειμένου) του συγγραφέα “από τον κ.Παπαχελά,  ο οποίος διαπιστώνω πως «ποτέ δεν λείπει»  από τα  ελληνοτουρκικά, συγκρατώ και το ιδιαίτερο άρθρο του, «αναζητούνται τρελοί και καθαροί»…Πλην όμως θα προσθέσω, πως  ματαίως αναζητούνται, με αυτό το πολιτικό σκηνικό, το οποίο φροντίζει να τους απομακρύνει με κάθε τρόπο… ” (οι επεμβάσεις επί του κειμένουbold, υπογραμμίσεις – της G-M-R),    έχουμε να παρατηρήσουμε πως, κανείς όμως δεν γράφει, αυτοί οι τρελοί και καθαροί, ΤΙ να κάνουν, ΠΩΣ ειδικότερα να το εκτελέσουν και το σπουδαιότερο, ΠΟΙΟΣ ο ρόλος του λαού στα τεκταινόμενα.

Η GMR κινείται για τα ίδια θέματα, με άλλα ΤΙ και ΠΩΣ και πρόσφατα σε συζήτηση με έναν εκ των φιλοξενουμένων στην ιστοσελίδα συγγραφέων μας απάντησε, σωστά τα λέτε, μετά έβαλε ένα αλλά (δεν υπάρχει Δικαιοσύνη) και στην ανταπάντηση πως η Δικαιοσύνη (ισχύον δίκαιο, μη απορρίψεις μηνύσεων εσχάτης προδοσίας, επιτυχίες Νίκου Στεφανή, ΙΜΔΑ, απόφαση ΕΕΔΑ για ενοικίαση εργαζομένων, ΣτΠ, δικαστική δικαίωση μηχανικού Ραφαήλ Μεβοράχ, κλπ) είναι πενήντα χρόνια μπροστά από τις διαθέσεις μας δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει τον διάλογο.

_.

 

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Γερογλής[*], 26 Δεκεμβρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Έχοντας κατακάτσει πλέον ο κουρνιαχτός και ο «θόρυβος» από την πρόσφατη (7 Δεκ) διακήρυξη «φιλίας» των Αθηνών, όσο και αν αυτή δεν παράγει νομικά αποτελέσματα του ΔΔ (Διεθνές Δίκαιο) και των αντιστοίχων εθνικών δικαίων των συμβαλλομένων μερών (Ο.Ρ.3-επίλογος), η υπόψη διακήρυξη δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για τις σχέσεις των δύο κρατών, τα οποία αρκετές φορές έχουν φθάσει στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης (με τελευταία , τα γνωστά γεγονότα του 2020, μέσω υβριδικής επιχείρησης βιαίας διάρρηξης συνόρων από μετανάστες στον Έβρο και παράλληλη αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis).

Σίγουρα υπάρχουν «διπλές αναγνώσεις», από το υπόψη πολιτικό γεγονός…

 

Η μία ανάγνωση, είναι αυτή την οποία ενστερνίζεται και με την οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση , το κυβερνών κόμμα (πλην σημαντικών στελεχών, όπως πρώην πρωθυπουργοί του), καθώς και οι οπαδοί του (το γνωστό «41τακατό», το οποίο παρότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει μειωθεί σημαντικά, έχει προσδώσει βλαπτικούς βαθμούς αλαζονείας σε μεγάλη μερίδα κυβερνητικών στελεχών) . Ομοίως αξιοσημείωτη είναι και η εντόνως διαφοροποιημένη θέση του κ. ΥΕΘΑ, σύμφωνα με μετέπειτα δηλώσεις του.

Η πρώτη ανάγνωση, μιλά για νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά, για -επιτέλους- παύση των αναχαιτίσεων και αερομαχιών και πάσης φύσης εμπλοκών, για συνέχεια επαφών και διαβουλεύσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση των τριβών, σε ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε συνεργασία, με τελικό φόντο την επίλυση «των διαφορών» , για την Τουρκία , ή, «της διαφοράς», για την Ελλάδα.. (υπόψη ότι «η διαφορά», κατά τον κ.ΠΘ, εμπεριέχει εντός της, τις θαλάσσιες ζώνες, την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ…κάτι από το οποίο είχε δημόσια αποστασιοποιηθεί ο τέως ΥΠΕΞ και νυν ΥΕΘΑ, ο οποίος μιλούσε για μία και μόνη διαφορά , αυτή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας..)….Κάποιοι δε, πιο «θερμοί», εντός κυβέρνησης, έφτασαν σε σημείο να μιλούν για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις αναχαιτίσεις που δεν θα γίνονται πλέον, και τα χρήματα αυτά θα οδηγηθούν σε…αύξηση των συντάξεων !!..(sic.=λαϊκισμός…).

 

Να προσθέσω, ότι κάθε εχέφρων , κάθε υγιής πολίτης που νοιάζεται πραγματικά για το έθνος και τον τόπο, θα πρέπει να νιώθει αρκετά καλά με την υπόψη διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας, εφόσον όμως μέσω αυτής, διατηρείται το status quo στην περιοχή, εξασφαλίζεται η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποφεύγουμε τη σύγκρουση και γενικότερα, αναπτύσσουμε αγαστές σχέσεις συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης με την Τουρκία…

Να είναι όμως πράγματι έτσι..??..

Να δεχτούμε a priori την κατ’ ελάχιστον αξιοπερίεργη πλήρη μεταστροφή της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, χωρίς περαιτέρω προβληματισμούς..??..

Να δεχτούμε ως θέσφατο , το κυβερνητικό αφήγημα, ότι όλα βαίνουν καλώς και διανύουμε εξαιρετική περίοδο των ελληνοτουρκικών..??..

Να μην εξετάσουμε τα γεγονότα και με επιχειρηματολογία, να δούμε αν υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση, ώστε να καθορίσουμε με σύνεση την περαιτέρω ατομική, πολιτική και εθνική μας στάση..??..

(more…)

Ελληνοτουρκική Διελκυστίνδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Saturday
07/10/2023
00:18 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Video Αγγελος Συρίγος ΑΙΓΑΙΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ιωάν. Μάζης Λεων. Πηγαδιώτης Μαν. Παραγιουδάκης
0

Σχόλιο GMR: Αγ. Συρίγος, … και τι δικαιολογίες.

_.

 

 

 

Αντιθέσεις, ΚΡΗΤΗ TV, 17 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

 

Στις Αντιθέσεις, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός ε.α. Μανούσος Παραγιουδάκης από τους αρχιτέκτονες του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης όπου εξηγεί και το γιατί και ποιοι αδρανοποίησαν το συγκεκριμένο Δόγμα.

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν:

⭕️ Ο Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος

⭕️ Ο Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών

⭕️ Ο Πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου, Διδάκτορας Ιστορίας

⭕️ Ο Γεωστρατηγικός Σύμβουλος Αντιστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

⭕️ Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης

⭕️ Τηλεφωνική Παρέμβαση με αποκάλυψη «βόμβα» για το Καστελλόριζο του Αντιπτέραρχου ε.α. Λεωνίδα Πηγαδιώτη άλλοτε αντιπροσώπου του ΓΕΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι οριακές καταστάσεις των Τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο-Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο

Τι συνιστούν οι διαρκείς παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, τι συμβαίνει με την Αιγιαλίτιδα, το FIR και το «παιχνίδι» μεταξύ 25ου και 28ου μεσημβρινού

🔴 Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της στρατηγικής προκλήσεων της Τουρκίας, ο ρόλος των μεγάλων παικτών ισχύος και τα όρια των ακραίων καταστάσεων

🔴 Τι συμβαίνει και ποιες είναι τελικά οι «κόκκινες γραμμές», ποιο το τίμημα χρόνιων επιλογών απραξίας και ποια τα σύγχρονα διλλήματα

🔴 Υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ και γιατί μπαίνει στο κάδρο η Αιγιαλίτιδα ζώνη ;

🔴 Που το πάει η Τουρκία στο Κυπριακό με το «άνοιγμα» της παραλίας στο Βαρώσι, στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο;

🔴 Οι Διπλωματικοί και Στρατιωτικοί χειρισμοί της Αθήνας, ο ρόλος του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., η Γερμανική στόχευση και η στάση των ΗΠΑ

🔴 Μακριά από τι και για ποιους το Σύμπλεγμα στο Καστελλόριζο και η Κύπρος ;

🔴 Τα φοβικά σύνδρομα και ο ανέξοδος πατριωτισμός , το πλαστό δίλημμα και ποιοι οι άξονες μιας στρατηγικής βάθους

 

 

 

 

Γιατί η συνεκμετάλλευση είναι ολέθρια επιλογή για την Ελλάδα
Wednesday
26/07/2023
17:42 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αναστ. Λαυρέντζος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
0

 

 

 

 

 

Αναστ. Λαυρέτζος, 26 Ιουλίου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Σε προηγούμενο άρθρο μου προσπάθησα να δείξω γιατί είναι ανέφικτος ένας έντιμος συμβιβασμός με την Τουρκία. Σε αυτό θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί μια ελληνική υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία, που θα οδηγούσε στη λεγόμενη συνεκμετάλλευση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, θα ήταν ολέθρια επιλογή για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το 2060 η Τουρκία προβλέπεται να έχει μέγεθος ΑΕΠ που θα υπερβαίνει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση παγκοσμίως.

Αυτή είναι φυσικά μια πρόβλεψη των τεχνοκρατών του ΟΟΣΑ, η οποία δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, εκφράζει την προβολή των τρεχουσών τάσεων, αλλά και το πώς βλέπουν οι υπόλοιποι την Τουρκία. Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να την λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν. Αν το 2060 είναι ακόμη μακριά, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως εξελίχθηκε η τουρκική οικονομία από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα.

Εικόνα 1: Προβολές ΑΕΠ διαφόρων χωρών το 2060 – Πηγή ΟΟΣΑ.

Με βάση ένα άλλο διεθνές μέτρο σύγκρισης που είναι το ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (GDP Purchase Power Parity), υπολογισμένο σε σταθερές τιμές 2017 (Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα), διαπιστώνουμε ότι την τελευταία εικοσαετία η τουρκική οικονομία αυξήθηκε αλματωδώς, σε αντίθεση με την οικονομία της Ελλάδος, η οποία ακόμη υπολείπεται του μεγέθους που είχε το 2008. Δηλαδή, καθ’ όλη την 15ετία που η Ελλάδα παλεύει να ισορροπήσει μετά τη χρεοκοπία του 2008, η τουρκική οικονομία μεγεθύνεται εντυπωσιακά.

Η εικοσαετία Ερντογάν είναι επομένως μια περίοδος ραγδαίας μεγέθυνσης της τουρκικής οικονομίας, παρά τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει (υποτίμηση νομίσματος, πληθωρισμός) και τις κοινωνικές συνέπειες που αυτά συνεπάγονται. Η μεγέθυνση αυτή δεν ευνόησε βεβαίως το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού, ο οποίος σε μεγάλο ποσοστό δεινοπαθεί από τη φτώχεια και τον πληθωρισμό.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα
Friday
14/07/2023
09:52 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Video Εθνική Κυριαρχία ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Εξωτερική Πολιτική Κυρ. Μητσοτάκης
0

_.

 

 

 

 

Κυρ. Μητσοτάκης , 13 Ιουλίου 2023

 

 

 

 

Σία Κοσιώνη: Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Παύλο Τσίμα και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλησπέρα σας, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα, κα Κοσιώνη και κ. Τσίμα.

Σία Κοσιώνη: Λίγες εβδομάδες μετά την ανανέωση της θητείας σας και λίγες ώρες μετά από ένα πολύ κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο Tayyip Erdoğan.

Και θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, βέβαια, από αυτή σας τη συνάντηση. Nα μας πείτε τι έγινε χθες εκεί; Φαίνεται ότι από το «Μητσοτάκης γιοκ» μέχρι τη χθεσινή μέρα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τι έχουν να περιμένουν από εδώ και στο εξής οι Έλληνες πολίτες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χθεσινή συνάντηση, κα Κοσιώνη και κ. Τσίμα, ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα -ας μην κρυβόμαστε- δύσκολα χρόνια.

Πράγματι αυτό το οποίο και εσείς εντοπίσατε με τη δημοσιογραφική σας εμπειρία, δηλαδή το καλό κλίμα το οποίο υπήρχε στη συζήτησή μας, ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο των όσων συζητήσαμε.

Και επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μία στροφή στην εξωτερική της πολιτική που δεν αφορά, το τονίζω, μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μία τέτοια στροφή της Τουρκίας.

Εμείς δεν θέλαμε, ούτε πιστεύαμε ότι ήταν κατ’ ανάγκη προς όφελος της πατρίδας μας να ζούμε σε ένα διαρκές καθεστώς έντασης. Όποτε χρειάστηκε, προφανώς, υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έπρεπε να κάνουμε, αλλά όλοι φαντάζομαι ότι συμφωνούμε ότι είναι καλύτερα να ζούμε σαν πολιτισμένοι γείτονες, σαν φίλοι, γιατί όχι, από το να είμαστε «στα κόκκινα», όπως δυστυχώς ήμασταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι με υπαιτιότητα -το τονίζω- της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Θέλω λοιπόν να ελπίζω -γιατί πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι- ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέπεια, συνέχεια και διάρκεια και θα μπορέσουμε πάνω σε αυτό το πρώτο καλό κλίμα να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεών μας, το οποίο θα έχει και απτά αποτελέσματα.

(more…)

Μια λαδάτη μια ξυδάτη με φόντο την συνεκμετάλλευση
Saturday
27/05/2023
19:14 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Εξοπλισμοί Εξωτερική Πολιτική Μίχας Ζαχαρίας
0

Σχόλιο GMR: Ποιος συζητάει τα παρακάτω;
Θα ήταν ολοκληρωμένο το παρακάτω άρθρο αν επεσήμανε ΑΙΤΙΕΣ, δηλαδή πως όλα γίνονται (στην καλύτερη περίπτωση με κοντόφθαλμη και κατά διαταγήν, “καλή” διαχείριση, βλέπε Μητσοτάκη με Πιερακάκη και κάποια χλωμή
(*) ανάπτυξη, κάποιες μικροενισχύσεις πληθωρισμού, κλπ) για την καλοπέραση του, “Τι κι αν είναι Κατοχή” ΑντίΠροσώπου Σου Κοινοβουλευτισμού.

Τα πάντα γίνονται ερήμην λαού ΠΛΕΟΝ (βλέπε δημοψήφισμα 2015 και την έκτοτε ΥΠΟΤΑΓΗ του λαού στους μνημονιακούς ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 5η ΦΑΛΑΓΓΑ) και ζητημάτων οικονομικής βάσης (νόμισμα-οικονομικός σχεδιασμός-χρεοκρατία). Φυσικά αν το άρθρο έβλεπε τις αιτίες, τότε θα έκανε και κάποια νύξη (έστω) για άλλη πορεία.

 

Υ.Γ. Για να είμαστε δικαιότεροι στο σχολιασμό μας μπορούμε να συμπληρώσουμε την πιο πάνω τοποθέτηση μας λέγοντας πως ο κ. Μίχας, ναι, κάνει νύξεις. Νύξεις για τα εξοπλιστικά και την αλλαγή πολιτικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Το πρόβλημα είναι κατά πιο τρόπο από όλο αυτό το μείζον/ πολυεπίπεδο ζήτημα, αφαίρεσε όλα τα επίπεδα και ασχολήθηκε μόνο με τα δυο πιο πάνω. Εν τέλει, το στενάχωρο και μέγιστο κακό ειναι η κανονικότητα την οποία οι πάντες (σχεδόν) έχουν αποδεχθεί και προχωρούν έχοντας σβήσει με μονοκονδυλιά ακόμα και “χθεσινά” συμβάντα, ντροπές, αδικίες, εγκλήματα, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

 

 

(*)

1 – δήθεν η ανάπτυξη ήρθε, έρχεται ή θα έρθει,

2 – Η οικονομική φτώχεια που φέρνουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ και η πολιτική φτώχεια της Αριστεράς

3 – Στ. Μαυρουδέας – Συνέντευξη tvxs.gr για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

_.

 

 

 

 

Μίχας Ζαχαρίας, 27 Μαίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

Τα ελληνοτουρκικά μας έχουν συνηθίσει στην αυξομείωση της έντασης αναλόγως της συγκυρίας. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει διαρκώς η Τουρκία, ως η χώρα που δεν κρύβει πως δυσαρεστημένη από το status quo της περιοχής… ασφυκτιά στο πλαίσιο των συνόρων της και κινείται με σκοπό να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Η κατάσταση αυτή είναι λογικό να προκαλεί συζητήσεις στην Ελλάδα αναφορικά με τη σωστή πολιτική αντιμετώπισης της πρόκλησης. Τι θα αποκάλυπτε όμως, ενδεχόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να ακολουθήσει πανομοιότυπο τρόπο διακηρυκτικής και εφαρμοσμένης πολιτικής με τον τουρκικό; Ποιο είναι το δέον γενέσθαι;

Αφορμή για το σχόλιο δίνουν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ. Μια μόλις ημέρα μετά το… τηλεφώνημα αιφνιδιασμού στον “φίλο του” Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έχοντας δίπλα του Έλληνα ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα και είναι αρχηγός της, επανήλθε στα συνήθη. Με φαινομενικά ειρηνικό λόγο, ζήτησε έναρξη μιας διαδικασίας εκ του σύνεγγυς ειρηνικού διαλόγου με σκοπό «να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και «να μοιραστούμε με δίκαιο τρόπο τον πλούτο και οι δυο πλευρές να ζήσουν με ευημερία και χαρά».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων από ελληνικής πλευράς όμως, φρόντισε να προσθέσει: «Αυτή είναι η ευχή και η επιθυμία μας… Αυτό όμως μην το δείτε ως αδυναμία μας. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Κι αυτό μην το δείτε ως απειλή»! Δηλαδή, ζητά τον διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (αλιεία, υδρογονάνθρακες κ.λπ.) και θα φροντίσει να βραχυκυκλώσει οποιαδήποτε διαδικασία αν δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Πόση ΑΟΖ θα δώσουμε στους Τούρκους; – Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει αυτοδυναμία
Sunday
02/04/2023
19:50 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Μάκης Ανδρονόπουλος
0

Σχόλιο GMR: “Προφητεία” ή “τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;”, κρατάμε το παρακάτω και αναρωτιώμαστε, καλά η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με (τον μη ομόλογό του) Μπλίνκεν, αλλά προς τι η συνάντηση Μπλίνκεν με Τσίπρα (που ΒΕΒΑΙΩΣ εκτός άλλων δείχνει και στον Ανδρουλάκη την συνταγή αρεστότητας στις ΗΠΑ); :Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την τις αγκαλιές Δένδια-Τσαβούσογλου και την «διπλωματία των σεισμών», αλλά κυρίως από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

_.

 

 

 

 

Μάκης Ανδρονόπουλος, 1 Απριλίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι τα τρία πρώτα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), έχουν δεσμευτεί στους Αμερικάνους να προχωρήσουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους  προκειμένου να κρατηθεί στο δυτικό στρατόπεδο η Τουρκία . Διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός και συμβιβασμός σημαίνει παραχωρήσεις.

Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την τις αγκαλιές Δένδια-Τσαβούσογλου και την «διπλωματία των σεισμών», αλλά κυρίως από τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για την συνάντηση Μπούρα-Καλίν τον περασμένο Δεκέμβριο είναι εντόνως ανησυχητικές όχι μόνο επειδή ήταν μυστική και έγινε με πρωτοβουλία των Γερμανών (οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν θεσμικά οφέλη από την Ουάσιγκτον), αλλά και γιατί το περιεχόμενο της υποτιθέμενης “διαπραγμάτευσης” εκφεύγει από τις πάγιες εθνικές θέσεις. Δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο Εξωτερικών ήταν εκτός αυτής της διαδικασίας. Προϊόν μυστικής διπλωματίας φαίνεται ότι ήταν και ανακοίνωση της αλληλοϋποστήριξης Ελλάδας και Τουρκίας σε ότι αφορά την υποψηφιότητα της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (για την χρονιά 2025-2026) και την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)!…

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Πηγή: slpress.gr

 

 

123..