ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Θα προετοιμαστεί στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν
Tuesday
29/08/2023
10:30 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Κυριαρχία Εξωτερική Πολιτική ΚΥΠΡΟΣ Κυρ. Μητσοτάκης
0

Σχόλιο GMR: Κλειδωμένη η εθελοεκχώρηση κυριαρχίας και ούτε μια κίνηση κατά των προπαρασκευαστικών πράξεων του εγκλήματος,  βλέπε και “…επιθυμούν την επανένωση τού τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου…”
Χριστοδουλίδης: Η πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιθυμούν την επανένωση του τόπου μας . 

 

 

 

 

 

newsbeast.gr- Γεωργία Σκιτζή, 28 Αυγούστου 2023

 

 

 

 

 

Για το αν έχει κλειδώσει το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ρωτήθηκε από το Newsbeast ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα. Ο κ. Μαρινάκης απάντησε θετικά λέγοντας ότι αυτή θα προετοιμαστεί στην συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.

«Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε», είπε και πρόσθεσε: «Αντικείμενο της επίσκεψης Γεραπετρίτη είναι οι διμερείς σχέσεις τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τα θέματα επικαιρότητας της περιοχής μας. Πάντα προσερχόμαστε χωρίς διάθεση υποχώρησης αλλά με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος.

Θα προετοιμαστεί και η επικείμενη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αλλά και την επόμενη της Θεσσαλονίκης».

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Πώς μπορούν οι πολίτες να προασπίσουν το εθνικό συμφέρον
Tuesday
29/08/2023
10:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώργος Αϋφαντής Εθνική Ανεξαρτησία Εθνική Κυριαρχία Εξωτερική Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
0

 

 

 

 

 

Αϋφαντής Γιώργος, 28 Αυγούστου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ενώ η παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα μεταβάλλεται ραγδαία, το εγχώριο σύστημα εξουσίας έχει υποτάξει την όποια θεώρηση του ελληνικού εθνικού συμφέροντος στην ρευστή, όσο και αντιφατική αντίληψη περί υπερτέρου συμφέροντος του Δυτικού Κόσμου. Με το πρόσχημα της «σωστής πλευράς της Ιστορίας», οι κυβερνώντες –μαζί και όσοι δήθεν τους αντιπολιτεύονται–φαλκιδεύουν την ανεξαρτησία της χώρας και το εθνικό συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσουν στήριξη από τον ξένο παράγοντα στην ιδιοτελέστατη διακυβέρνησή τους.

Οι παραινέσεις  του ΝΑΤΟ για ικανοποίηση των εκπεφρασμένων, ωμών τουρκικών απαιτήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, παρουσιάζονται από το ελληνικό πολιτικό σύστημα σαν ανωτέρα βία που επιτάσσει θυσίες, τις οποίες οι Έλληνες πολιτικοί με διπλωματική δεινότητα θα περιορίσουν τάχα στις απολύτως απαραίτητες…

Μόνον μετά τις πρόσφατες διπλές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θεώρησε επιβεβλημένο να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, μέσω του “καθεστωτικού” ΣΚΑΙ, ότι θα διαπραγματευθεί για τον πυρήνα των διαφορών μας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν «υποχωρήσεις από τις αφετηριακές μας θέσεις».

Δεν προσδιόρισε ούτε τις θέσεις ούτε ποιες υποχωρήσεις. Κατά την έκφραση της –εξ αγχιστείας συγγενούς του– δημοσιογράφου, έκφραση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν αντίλεξε, οι υποχωρήσεις «ενδεχομένως αφορούν απομείωση της κυριαρχίας μας στα νησιά». Από τα πλέον έγκυρα χείλη, συνεπώς, γνωρίζουμε ότι επίκεινται διαπραγματεύσεις, στις οποίες θα κάνουμε άξιες λόγου υποχωρήσεις.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Μια λαδάτη μια ξυδάτη με φόντο την συνεκμετάλλευση
Saturday
27/05/2023
19:14 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Εξοπλισμοί Εξωτερική Πολιτική Μίχας Ζαχαρίας
0

Σχόλιο GMR: Ποιος συζητάει τα παρακάτω;
Θα ήταν ολοκληρωμένο το παρακάτω άρθρο αν επεσήμανε ΑΙΤΙΕΣ, δηλαδή πως όλα γίνονται (στην καλύτερη περίπτωση με κοντόφθαλμη και κατά διαταγήν, “καλή” διαχείριση, βλέπε Μητσοτάκη με Πιερακάκη και κάποια χλωμή
(*) ανάπτυξη, κάποιες μικροενισχύσεις πληθωρισμού, κλπ) για την καλοπέραση του, “Τι κι αν είναι Κατοχή” ΑντίΠροσώπου Σου Κοινοβουλευτισμού.

Τα πάντα γίνονται ερήμην λαού ΠΛΕΟΝ (βλέπε δημοψήφισμα 2015 και την έκτοτε ΥΠΟΤΑΓΗ του λαού στους μνημονιακούς ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 5η ΦΑΛΑΓΓΑ) και ζητημάτων οικονομικής βάσης (νόμισμα-οικονομικός σχεδιασμός-χρεοκρατία). Φυσικά αν το άρθρο έβλεπε τις αιτίες, τότε θα έκανε και κάποια νύξη (έστω) για άλλη πορεία.

 

Υ.Γ. Για να είμαστε δικαιότεροι στο σχολιασμό μας μπορούμε να συμπληρώσουμε την πιο πάνω τοποθέτηση μας λέγοντας πως ο κ. Μίχας, ναι, κάνει νύξεις. Νύξεις για τα εξοπλιστικά και την αλλαγή πολιτικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας. Το πρόβλημα είναι κατά πιο τρόπο από όλο αυτό το μείζον/ πολυεπίπεδο ζήτημα, αφαίρεσε όλα τα επίπεδα και ασχολήθηκε μόνο με τα δυο πιο πάνω. Εν τέλει, το στενάχωρο και μέγιστο κακό ειναι η κανονικότητα την οποία οι πάντες (σχεδόν) έχουν αποδεχθεί και προχωρούν έχοντας σβήσει με μονοκονδυλιά ακόμα και “χθεσινά” συμβάντα, ντροπές, αδικίες, εγκλήματα, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

 

 

(*)

1 – δήθεν η ανάπτυξη ήρθε, έρχεται ή θα έρθει,

2 – Η οικονομική φτώχεια που φέρνουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ και η πολιτική φτώχεια της Αριστεράς

3 – Στ. Μαυρουδέας – Συνέντευξη tvxs.gr για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

_.

 

 

 

 

Μίχας Ζαχαρίας, 27 Μαίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

Τα ελληνοτουρκικά μας έχουν συνηθίσει στην αυξομείωση της έντασης αναλόγως της συγκυρίας. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει διαρκώς η Τουρκία, ως η χώρα που δεν κρύβει πως δυσαρεστημένη από το status quo της περιοχής… ασφυκτιά στο πλαίσιο των συνόρων της και κινείται με σκοπό να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Η κατάσταση αυτή είναι λογικό να προκαλεί συζητήσεις στην Ελλάδα αναφορικά με τη σωστή πολιτική αντιμετώπισης της πρόκλησης. Τι θα αποκάλυπτε όμως, ενδεχόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να ακολουθήσει πανομοιότυπο τρόπο διακηρυκτικής και εφαρμοσμένης πολιτικής με τον τουρκικό; Ποιο είναι το δέον γενέσθαι;

Αφορμή για το σχόλιο δίνουν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ. Μια μόλις ημέρα μετά το… τηλεφώνημα αιφνιδιασμού στον “φίλο του” Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έχοντας δίπλα του Έλληνα ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε τουρκική ομάδα και είναι αρχηγός της, επανήλθε στα συνήθη. Με φαινομενικά ειρηνικό λόγο, ζήτησε έναρξη μιας διαδικασίας εκ του σύνεγγυς ειρηνικού διαλόγου με σκοπό «να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και «να μοιραστούμε με δίκαιο τρόπο τον πλούτο και οι δυο πλευρές να ζήσουν με ευημερία και χαρά».

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων από ελληνικής πλευράς όμως, φρόντισε να προσθέσει: «Αυτή είναι η ευχή και η επιθυμία μας… Αυτό όμως μην το δείτε ως αδυναμία μας. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Κι αυτό μην το δείτε ως απειλή»! Δηλαδή, ζητά τον διαμοιρασμό του πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (αλιεία, υδρογονάνθρακες κ.λπ.) και θα φροντίσει να βραχυκυκλώσει οποιαδήποτε διαδικασία αν δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Ευτυχώς που η Κύπρος αποφασίζει, γιατί η Ελλάδα…
Thursday
30/03/2023
13:28 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εξωτερική Πολιτική ΚΥΠΡΟΣ Κώστας Κόλμερ
0

_.

 

 

 

 

Κωνσ. Κόλμερ, 28 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς… συμπαρίσταται”! Ήταν το μεταπολιτευτικό εφεύρημα για να απεκδύεται το εθνικό κέντρο των μεγάλων ευθυνών του στο Κυπριακό και να αξιοποιούνται διεθνώς οι δύο ψήφοι του Ελληνισμού. Έτσι η Κύπρος απεδεσμεύθη από την πατρωνία των Αθηνών και  κατέστη χώρα-μέλος της ΕΕ κατά την τρίτη διεύρυνσή της, αλλά εν συνεχεία απέρριψε με 70% των Ελληνοκυπρίων το άθλιο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του αειμνήστου Κυπρίου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τότε ούτε κι ο Αμερικανός πρόεδρος ετόλμησε να το αποδοκιμάσει. Αλίμονο, ο Θωμάς Τζέφερσον θα στριφογύριζε στον τάφο του! Τώρα όμως Αθήνα και Λευκωσία ευρίσκονται “στα μαχαίρια”. Ως εδήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυπιώτης, «η Κύπρος δεν δεσμεύεται να ψηφίσει υπέρ της Τουρκίας για την προεδρία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO)» ως απεφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, επ’ ανταλλαγή της υποστηρίξεως της Τουρκίας στην ελληνική υποψηφιότητα για μία θέση μη-μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν ξέρουμε ποία τα οφέλη από την ελληνική μωροφιλοδοξία να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την τράμπα να αναγνωρισθή ο…ναυτικός χαρακτήρας των  Τούρκων, που ενώ δεν είχαν δει θάλασσα προ του 12ου αιώνος μ.Χ. χαρακτηρίζουν σήμερα την Ανατολική Μεσόγειο σαν “Γαλάζια Πατρίδα”! Περιμένουμε εξηγήσεις από τον κ. Νίκο Δένδια. Αν ο συνονόματός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέδιδε στην σύσταση του κ. Δένδια θα  μειοδοτούσε στο Κυπριακό θα νομιμοποιούσε την τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Το βιβλίο «Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο» εκθέτει τον Κώστα Σημίτη για το 1997 στη Μαδρίτη
Saturday
12/11/2022
01:15 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΙΓΑΙΟ Γιώρ. Καραμέρος Εθνική Κυριαρχία Εξωτερική Πολιτική Κώσ. Σημίτης
0

_.

 

 

 

 

Γιώργος Καραμέρος, 16 Ιουνίου 2020

 

 

 

 

 

 

Ο Διευθυντής του flash.gr Γιώργος Καραμέρος γράφει με αφορμή τις προδημοσιεύσεις του βιβλίου «Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο» των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη για τη συμφωνία της Μαδρίτης που «ουδετεροποίησε» το Αιγαίο μακροπρόθεσμα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων

 

Οι δύο κορυφαίοι δημοσιογράφοι του διπλωματικού ρεπορτάζ μέσα από απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα και τηλεγραφήματα αλλά και μία λιτή αντικειμενική γραφή αποκαλύπτουν για την συμφωνία της Μαδρίτης που στην πράξη έβαλε στο τραπέζι τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις. Στις 8 Ιουλίου του 1997 εν καιρώ ευμάρειας, χαλαρότητας και… αισιοδοξίας της ελληνικής κοινωνίας.

 

Οι δύο συνάδελφοι έκαναν χρήση του νόμου των ΗΠΑ για την «Ελευθερία στην πληροφορία» (Freedom of information – ActFOIA) και εξασφάλισαν επίσημα έγγραφα και τηλεγραφήματα με νόμιμο τρόπο.

Στις 412 σελίδες του αξιόλογου βιβλίου, περιέχονται μαρτυρίες, αφηγήσεις και τεκμήρια που σοκάρουν και αποδεικνύουν ότι η συμφωνία της Μαδρίτης σχεδιάστηκε για πολύ καιρό από τους Αμερικανούς προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας με το πρόσχημα της «αμοιβαίας συνεργασίας» και αφού είχε προηγηθεί η κρίση στα Ίμια το Νοέμβριο του 1996.

 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς και έτσι αποδείχθηκε από τα γεγονότα και τα όσα ζούμε σήμερα, μετά τα Ίμια η συμφωνία «έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ανασυντάξει τις δυνάμεις της να οργανώσει ένα διαφορετικό μοντέλο δομής εξουσίας να βελτιώσει την εικόνα της και να εμπεδωθεί ως Περιφερειακή δύναμη ανατρέποντας συγχρόνως την ισορροπία Δυνάμεων που υπήρχε στο Αιγαίο ύστερα από μία μακρά περίοδο μετά τη μεταπολίτευση όπου υπήρχε ελληνική υπεροπλία»

Η μεθόδευση της συμφωνίας του 1997 φαίνεται από τηλεγραφήματα με βάση τα οποία οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι επιθυμούν συγκεκριμένο προσχέδιο του κειμένου της απόφασης πριν φτάσουν οι δύο αντιπροσωπείες ελληνική και τουρκική στην ισπανική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνεται στο βιβλίο η κυβέρνηση Σημίτη έλεγε ψέματα. Υποβάθμιζε τις επαφές και τις συνεννοήσεις σε απλές «κοινωνικές επαφές»

 

Στις 6 Ιουλίου (η συμφωνία υπεγράφη στις 8/7) το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων σε τηλεγράφημα του, ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι στη Μαδρίτη τον Κώστα Σημίτη θα συνοδεύουν ο υπουργός τύπου Δημήτρης Ρέππας και ο Υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Το πρακτορείο προσθέτει ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των κύριων Σημίτη και Ντεμιρέλ» επικαλείται όμως δηλώσεις  «κυβερνητικών πηγών» ότι εάν υπάρξει συνάντηση θα είναι απλώς «κοινωνικού χαρακτήρα».

Καμία αναφορά δεν γίνεται στην προεργασία που έχει υπάρξει και στο έντονο διπλωματικό Παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών για τη διαμόρφωση κειμένου κοινής δήλωσης που θα αποτελούσε ένα κορυφαίο βήμα στα ελληνοτουρκικά. Παρασκήνιο που προκύπτει από εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται στο βιβλίο με κάποιες μικρές περικοπές, κυρίως για να μη βλάψουν οι συγγραφείς του τα εθνικά συμφέροντα.

Ενδεικτικό είναι ότι από τη στιγμή που δόθηκε το πράσινο φως για την υπογραφή της συμφωνίας η Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Τζον Κορνμπλουμ παρέμειναν σε διπλανή αίθουσα, την ώρα που χωρίς κάμερες και φωτογραφικές μηχανές Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαήλ Τζεμ ως υπουργοί εξωτερικών υπό τα βλέμματα τον Σημίτη, Ντεμιρέλ, Κρανιδιώτη και Οϊμέν (υφυπουργοί εξωτερικών) υπέγραψαν τη συμφωνία.

Το μόνο στιγμιότυπο που υπάρχει είναι μία αμήχανη χειραψία Σημίτη Ντεμιρέλ έξω από την αίθουσα.

 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το δελτίο τύπου για τη συμφωνία, το έβγαλε το State Department σφραγίζοντας την ταυτότητα της εγγυήτριας δύναμης που επέβαλε τη συμφωνία. Αναφορά γίνεται και στα ελληνικά ΜΜΕ της εποχής που «εξωράισαν»τη συμφωνία. Ανεξαρτήτως από την οπτική που έχει ο καθένας και μόνο για τα τηλεγραφήματα και τα εμπιστευτικά έγγραφα που εξασφάλισαν ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Νίκος Μελέτης αξίζει κανείς να διαβάσει το βιβλίο από τις εκδόσεις «Πεδίο» και να το έχει στο αρχείο του.

 

Τι απαντά ο κ. Σημίτης

Ο πρώην πρωθυπουργός στο πολυσέλιδο βιβλίο του «Πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα» σε μια ελάχιστη σε έκταση αναφορά σε έκταση  χαρακτηρίζει συγκρίνει τη συμφωνία της Μαδρίτης ως μία δήλωση και σύμφωνο φιλίας και μη επίθεσης που εξουδετέρωνε το Casus Belli. Λέει μάλιστα ότι «δεν πίστευε ιδιαίτερα στη συμφωνία Αλλά το έκανε για να κερδίσει χρόνο». Δυστυχώς από ότι αποδείχτηκε  το βάθος του χρόνου ευνόησε την Τουρκία.

 

Δείτε ΦΩΤΟ της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ

 

Πηγή: flash.gr

 

Μια θέση του Χρήστου Ροζάκη που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα: “Βλέπει” θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία στον 28ο Μεσημβρινό!
Sunday
06/11/2022
03:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Εξωτερική Πολιτική Θεόδ. Καρυώτης ΤουρκοΛυβικό Μνημόνιο Χρήστος Ροζάκης
0

_.

 

 

Θεόδ. Καρυώτη, 1 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 Σε άρθρο του, στην εφημερίδα Καθημερινή (ΕΔΩ), ο Χρήστος Ροζάκης προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα στον 28ο Μεσημβρινό!

Κοιτάξετε με προσοχή τον χάρτη που δημοσίευσε:

Εντός του χάρτη αναφέρει το εξής εξωφρενικό:

«Στις 6 Αυγούστου 2020 οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ που, από ελληνικής πλευράς, χαράχθηκε με βάση το νοτιοανατολικό τμήμα της Κρήτης και το μέσον της Ρόδου. Η γραμμή σταματάει λίγο πριν τον 28ο μεσημβρινό, ουσιαστικά αφήνοντας ανοικτή τη δυνατότητα οριοθέτησης με την Τουρκία.»

Δηλαδή ο Χρήστος Ροζάκης μας εξηγεί ότι η Τουρκία μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα και η ΑΟΖ της μπορεί να φτάσει στο 28ο μεσημβρινό! Έτσι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, η Τουρκία διαθέτει  θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου έχει μηδενική ΑΟΖ!

Στο τέλος του άρθρου του συμπεραίνει:

  • «Η μόνη λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αν αυτός δεν αποδώσει, η από κοινού παραπομπή των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το μόνο αρμόδιο να δίνει δεσμευτικές και οριστικές λύσεις σε τέτοιου είδους διαφορές.
  • Και όσον αφορά το ποιες διαφορές θα αποσταλούν στο Δικαστήριο, αυτές θα πρέπει, οπωσδήποτε, να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί το Μήλον της Έριδος ανάμεσα στις δύο χώρες

Για μια άλλη φορά ο Ροζάκης συνεχίζει να αγνοεί, επιδεικτικά, την ΑΟΖ και να αναφέρεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα. Όλα τα παράκτια κράτη ζητούν οριοθέτηση ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδας διότι, πολύ απλά, μια οριοθέτηση ΑΟΖ καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα , ενώ μια οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας δεν καλύπτει την ΑΟΖ. Τα γειτονικά μας κράτη Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ και Λίβανο έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ!

(more…)

Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία: Αταλάντευτος στόχος μας ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του νησιού
Sunday
30/10/2022
23:03 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εξωτερική Πολιτική Ιωάν. Παπαμελετίου ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: «Δυστυχώς, σήμερα η Κύπρος δεν έχει την ελευθερία που θέλουμε, με τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Αταλάντευτος στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της νήσου με μία λύση, η οποία θα βρίσκεται εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

 

Τα υπογραμμισμένα έντονα, μας δίνουν την “λύση” της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας(Δ-Δ.Ο.), αφού, αφ’ ενός ο ποιητής αποφεύγει τεχνηέντως ή χοντροκομμένα να πει την ποιά ακριβώς λύση, αφ’ ετέρου η μέχρι στιγμής “λύση” από τους ΠΑΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ, είναι η Δ-Δ.Ο. .

Δηλαδή, για όσους προσποιούνται πως διαθέτουν μειωμένο καταλογισμό, είτε περνούν για βλάκες εμάς τους υπολοίπους, η Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέπεται σε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ και μάλιστα, με συνεταιρική κοινότητα τα Κατεχόμενα, παραγεμισμένα με εποίκους και πράκτορες και εντεταλμένους πολιτικούς της Τουρκίας και με τις δύο κοινότητες μαζί να ελέγχονται πλέον από την εκάστοτε Τουρκική Κυβέρνηση (το τελευταίο δεν το εξηγούμε παραπέρα για να μην μας εγκαλέσουν, ίσως και μας μηνύσουν, πως “θεωρούμε πως δεν μπορούν να το καταλάβουν από μόνοι τους διότι είναι ΒΛΑΚΕΣ“).

Αναφορικά με το “Δυστυχώς, σήμερα η Κύπρος δεν έχει την ελευθερία που θέλουμε“, που να αναφέρεται άραγε ο ποιητής; στην Κυπριακή Δημοκρατία ή στα Κατεχόμενα; (διότι αυτά ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ). Οσο δε γι’ αυτό το που θέλουμε, έ, όχι ρε … .

Το ανέκδοτο που ρωτάει το παιδάκι τον μπαμπά, “μπαμπά τι είναι π@$?#ς”, το ξέρετε;

_.

 

 

 

 

Ιωάν. Παπαμελετίου, 28 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

«Δυστυχώς, σήμερα η Κύπρος δεν έχει την ελευθερία που θέλουμε, με τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Αταλάντευτος στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της νήσου με μία λύση, η οποία θα βρίσκεται εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου.

Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία, ο κ. Παπαμελετίου αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα λέγοντας ότι σήμερα τιμούμε τους ήρωες του 1940, που με σθένος και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν την ελευθερία.

«Τιμούμε επίσης τους Κύπριους και τις Κύπριες που συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και οι Κύπριοι υπερασπίστηκαν την ελευθερία. Με σθένος και με αυταπάρνηση νικήσαμε το 1940. Με τις ίδιες αξίες θα δικαιωθούμε και σήμερα αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής μας. Χρόνια πολλά σε όλους για τη σημερινή ημέρα. Συγχαρητήρια στη νεολαία μας για την υποδειγματική παρέλαση», υπογράμμισε ο κ. Παπαμελετίου.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Θα ήταν εθνικό στρατηγικό λάθος η ουδετερότητα της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας
Monday
04/04/2022
18:43 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εξωτερική Πολιτική Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης Ουκρανικό
0

Σχόλιο GMR: «Η Ρωσία με την εισβολή της διέρρηξε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και επιτέθηκε στις πιο βαθιές αξίες της Δύσης»

Με την παραπάνω επίσημη θέση-σημαντική επεξήγηση, αποκαλύπτει δια του κου Μ.Βαρβιτσιώτη η ελληνική κυβέρνηση, και ποιός είναι ο “πόνος” της και ποιός είναι ο κύριος/βαθύτερος/ουσιαστικός σκοπός και ποιά η ΑΜΕΣΗ (με ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ) ΑΙΤΙΑ, που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία και στις πιο βαθιές ανθρώπινες αξίες, σκοτώνοντας, καταστρέφοντας, ζωές και πολιτισμό αιώνων, οπωσδήποτε και με δικές της θυσίες, πως δηλαδή, αυτό έγινε στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης πλανητικής διαμάχης-σύγκρουσης.

Βεβαίως, η “ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας” και οι “πιο βαθιές αξίες της Δύσης”, είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη Γη, πως εκπροσωπούνται καταναγκαστικά, από το ΝΑΤΟ.

Επ’ ΑΥΤΗΣ της ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ, ο (παρ’ ότι) πολεμοχαρής εθνικιστής Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν, κατάφερε με πολιτικούς ελιγμούς απλησίαστου επιπέδου για το δικό μας πολιτικό προσωπικό, να διαδραματήσει ηγετικό ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ρόλο για την διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία (Κωνσταντινούπολη: Θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας ).

Η Ελληνική “ΝΑΤΟ-ΕΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ” Κυβέρνηση, ούτε να συνδέσει το Ουκρανικό ζήτημα με το Κυπριακό, δεν διανοήθηκε.

Όσο για την γενικότερη των καιρών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ, έχουμε να παρέμβουμε με το https://greek-market-research.com/clink/o-mpertol-mprecht-simera/ .

_.

 

 

 

 

 

Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, 28 Μαρ. 2022

 

 

 

 

«Η στάση μας δε στρέφεται κατά του ρωσικού λαού και δεν επηρεάζει τους δεσμούς των λαών μας» διευκρίνισε

 

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ισχυρό μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και μια χώρα που επί κυβέρνησης Μητσοτάκη επενδύει σκληρά στη διπλωματία, αλλά και στην άμυνά της. Ενωμένοι, ως Έλληνες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε εκδήλωση με θέμα «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Πετρούπολη.

Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, καταδίκασε για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι αντίθετη στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας κάθε κράτους, αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. «Η Ρωσία με την εισβολή της διέρρηξε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και επιτέθηκε στις πιο βαθιές αξίες της Δύσης», σημείωσε. Πρόσθεσε, όμως, ότι μπροστά σε αυτή την κρίση η Ευρώπη άρχισε να «ξυπνά» και να βρίσκει τον νέο της ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη ως Ένωση πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας με ενισχυμένη στρατηγική αυτονομία.

(more…)

Γιατί όταν ακούμε συνεκμετάλλευση πρέπει να κουμπωνόμαστε
Sunday
20/03/2022
10:50 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Εξωτερική Πολιτική Στ. Λυγερός
0

_.

 

 

 

Στ. Λυγερός, 19 Μαρ. 2022

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Άμυνας να διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι συζήτησαν για συνεκμετάλλευση, αλλά είναι δεδομένο ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται εδώ και χρόνια στο τραπέζι. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί την τουρκική πρόταση. Ισχυρίζομαι, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ισχυροί κύκλοι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα φλερτάρουν με την ιδέα.

Οι αναγνώστες θα θυμούνται τη δήλωση Κοτζιά (όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών), με την οποία κατηγορούσε τους Έλληνες ότι είναι «μοναχοφάηδες» στο ζήτημα της ΑΟΖ και του πιθανολογούμενου υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου. Το γεγονός ότι δεν ήταν μία ατυχής δήλωση, αποδεικνύεται από τα όσα είπε στη συνέχεια ο διάδοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών. Αντί ο Κατρούγκαλος να υπογραμμίσει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, δήλωσε: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;»!

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα που ερωτοτροπούσε με την περιβόητη συνεκμετάλλευση. Ήρθε και ο Δένδιας (διάδοχος των ανωτέρω δύο στο υπουργείο Εξωτερικών) να δείξει ότι με τη συνεκμετάλλευση ερωτοτροπούν και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στη ΝΔ. Ο Δένδιας, λοιπόν, αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική συνεργασία, είχε δηλώσει στο Blooberg: «Υπάρχουν χιλιάδες συνέργειες από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων». Αργότερα, ο ίδιος τορπίλισε με δήλωσή του την αξιοποίηση ελληνικών κοιτασμάτων, στο όνομα οικολογικής ευαισθησίας!

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Αγωγός EastMed: «Φταίμε» μόνο εμείς
Thursday
17/02/2022
12:31 GMT+2
Κείμενα Γνώμης East Med ΑΟΖ Εξωτερική Πολιτική Μάρκος Τρούλης
0

_.

 

 

 

Μάρκος Τρούλης, 02 Φεβ. 2022

 

 

 

 

Ποια τα λάθη μας;

Ενδεχομένως η πιο σαφής και εναργής περιγραφή της πραγματικότητας της διεθνούς πολιτικής, μετά τη θουκυδίδεια περί «του ισχυρού που επιβάλλει όσα του επιτρέπει η δύναμή του και του αδυνάμου ο οποίος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του», είναι εκείνη του Λόρδου Πάλμερστον, κατά τον οποίο «τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα».

Η φράση του Πάλμερστον συνιστά την καταλληλότερη εκκίνηση για την ανάλυση μιας υπαρκτής ή δυνητικής συμμαχικής σχέσης, όμως αλίμονο αν την αντιμετωπίζαμε ως μια «μεταφυσική επιταγή». Τα κράτη χαράσσουν στρατηγική με άξονα την εξυπηρέτηση των σταθερών συμφερόντων τους και ο οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος σύμμαχος συγκροτεί στρατηγική ευθυγράμμισης με αυτά τα σταθερά συμφέροντα, εφόσον κρίνει ορθολογικά ο ίδιος ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω εν τοις πράγμασι;Ότι ουδείς πρόκειται να προστρέξει να σε βοηθήσει, αν εσύ ο ίδιος δε βοηθήσεις τον εαυτό σου και δεν αποδείξεις κατ’ επέκταση με τις πράξεις σου ότι επιθυμείς την ύπαρξη της συμμαχίας. Να το αποδείξεις όχι με εθελόδουλες πρακτικές ή πιθανό «ξεπούλημα ασημικών», αλλά συνδράμοντας αποφασιστικά στο κοινό συμφέρον και προχωρώντας σε βήματα αύξησης του βαθμού δέσμευσης του συμμάχου στη δική σου ατζέντα. Αυτή η πολιτική θα διευρύνει το αποτύπωμά σου εντός του πλαισίου της συμμαχίας και θα αυξήσει το κόστος εξοβελισμού σου από τους σχεδιασμούς του εταίρου σου.

123