ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Κυριάκος κατάφερε να κάνει εχθρό της Ελλάδας και την Σερβία!
Sunday
21/04/2024
22:35 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εξωτερική Πολιτική Κυρ. Μητσοτάκης Κώστας Κόλμερ Ντόρα Μπακογιάννη
0

_.

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Κόλμερ, 21 Απριλίου 2024

 

 

 

 

Σαν δεν έφθαναν τα τόσα προβλήματα που έχει ν’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με την Τουρκία, την Αλβανία του Έντι Ράμα, τα Σκόπια με τους πρώην κομιτατζήδες και τη Ρωσία με νικητή τον Πούτιν, η Νέα Δημοκρατία αναμίχθηκε στη υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου και έκανε άλλον ένα εχθρό της Ελλάδος, την Σερβία.

Η πολυπράγμων πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε να μεσιτεύσει υπέρ της εντάξεως του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης – το “καφενείο” που έγραφε ο μακαρίτης Κύρος Κύρου στην ΕΣΤΙΑ το 1969. Μετά ο Γιώργος Γεραπετρίτης τα μάζεψε, αλλά η ζημία έγινε, ειδικά στις σχέσεις μας με την Σερβία. Εντούτοις, το Κόσοβο δεν χρειάζεται συνηγορίες που στέλνουν αποσχιστικά μηνύματα σ’ άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Καταλονία, την Φλάνδρα και την Σκωτία.

Όμως, μήπως αυτή είναι η επιδίωξη των μεγάλων που εξυπηρετούνται από καλοθελητές των μικρών, για να κυβερνούν οι πρώτοι κατακερματισμένα κράτη, χωρίς ικανότητα αντιδράσεώς τους στη μεγα-πολιτική κι οι μικροί ν’ ασχολούνται με ανώδυνα ζητήματα, αφού δεν μπορούν να λύσουν τα ουσιώδη ως λχ. το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος. Πάντως η έκθεση ενός “καφενείου” δεν μπορεί ν’ αφορά στην Κύπρο που είναι θύμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία το 1974, ούτε την δυτική Θράκη που ανήκει στη κυρίαρχη Ελλάδα από το 1923, με την Συνθήκη της Λωζάννης.

 

Η περίπτωση του Κοσόβου είναι διαφορετική. Μπορεί ν’ άρχισε από εκεί η γιουγκοσλαβική κρίση το 1990, αλλά δεν πρέπει να τελειώσει στο Κόσοβο, με προσάρτηση στην Αλβανία, ως επιδιώκουν ορισμένοι “διπλωμάτες” της Δύσεως σήμερα. Το Κόσοβο δεν προσφέρεται για ανεξαρτησία (είναι μικρό) ούτε για διχοτόμηση (απορρίπτεται απ’ την Σερβία) μήτε για γεωπολιτική εκμετάλλευση (“κείται μακράν” της Αμερικής και Ρωσίας).Η αυτονομία του Κοσόβου είναι προσφορότερη λύση του γρίφου, καθώς οι μεν περισσότεροι κάτοικοι είναι αλβανικής καταγωγής, αλλά αρκετοί δεν είναι μουσουλμάνοι ή άθρησκοι ως οι Αλβανοί, αλλά Καθολικοί κι Ορθόδοξοι (οι εναπομείναντες Σέρβοι).

Το γλωσσικό ιδίωμα είναι τ’ αλβανικά και εν χρήσει τα Σλαβικά, αλλ’ αυτός δεν είναι λόγος διαχωρισμού των κατοίκων. Αμφότερες οι δύο κοινότητες πολέμησαν τους εισβολείς Οθωμανούς (1389), Αυστριακούς (1737), Τούρκους (1912), Ιταλούς (1940) και τους Γερμανούς  (1944). Οι Κοσοβάροι δεν εξισλαμίσθηκαν πολιτιστικώς ούτε… εξευρωπαΐσθησαν πολιτικώς. Είναι γνήσιοι Ευρωπαίοι, προερχόμενοι από το αρχαίο φύλο των Ιλλυριών. Δικαιούνται να ζήσουν εν ειρήνη ως τμήμα της Σερβίας, εν απολύτω αυτονομία…

 

Πηγή: slpress.gr