ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Μνήμη ενός υπονομευμένου δημοψηφίσματος
Saturday
20/04/2024
11:01 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημήτρης Μάρτος Δημοψήφισμα ΔΝΤ Ε.Ε. Τράπεζες
0

_.

 

 

 

 

Δημήτρης Μάρτος, 6 Ιουλίου 2016

 

 

 

 

Πρίν ένα χρόνο έγινε το δημοψήφισμα που αφορούσε τo Σχέδιο Συμφωνίας των Τριών Θεσμών (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), σχετικά με τους όρους δανειοδότησης της Ελλάδας. Το περιεχόμενο όμως του δημοψηφίσματος, μετά και την παρέμβαση της εγχώριας αντιπολίτευσης και των Εταίρων, συμπεριέλαβε και τη διάσταση της παραμονής ή μη στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και την ΕΕ. Παρόλες τις πιέσεις, ο ελληνικός λαός είπε ένα βροντερό ΟΧΙ (61,3%).

Από κεί και πέρα, αντί οι θιασώτες του «πάση θυσία ευρώ» να ψάξουν να βρουν τα αίτια αυτής της «αντιευρωπαικής» στάσης του ελληνικού λαού του προσήψαν ανωριμότητα. Τον αντιμετώπισαν ως αντικείμενο επιδιόρθωσης και όχι ως υποκείμενο της ιστορίας. Κανείς σχεδόν από τους εμπνευστές και πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος δεν σεβάστηκε την απόφαση του. Προσπάθησαν να την διαστρέψουν, να την υποβαθμίσουν ή να την εκφυλίσουν. Πολλοί θεώρησαν τον ίδιο τον θεσμό λαϊκιστικό και ότι το Σύνταγμα (άρθρο 44) που το προέβλεπε έπρεπε να αλλάξει. Η δε εμπροσθοφυλακή του επαρχιώτικου και νοσηρού ευρωπαϊσμού μας, οι τηλεοπτικοί μανδαρίνοι των Αθηνών, επιδόθηκαν σε μια οργουελιανού τύπου προπαγάνδα, ενάντια στην εκφρασμένη θέληση του λαού και ενάντια στην υπόδειξή του, για μια δημόσια συζήτηση, που θα περιλάμβανε και την επιστροφή σε εθνοκεντρικό νομισματικό σύστημα.

Είδαμε να διαστρεβλώνονται έννοιες όπως: νομιμότητα, συνταγματικότητα, εθνικό συμφέρον κλπ. Το ΝΑΙ να βαφτίζεται νόμιμο, συνετό και νικηφόρο, ενώ το ΟΧΙ παράνομο, αλλοπρόσαλλο και ηττημένο. Οι δυνάμεις του ΝΑΙ, παρά την ήττα τους, είδαμε να καθίστανται κυρίαρχες, να καθορίζουν αυτές την πολιτική ατζέντα και να μοιράζουν πιστοποιητικά νομιμότητας. Είδαμε ένα “κυνήγι των μαγισσών”, στη μόνη εθνικά αξιοπρεπή πράξη του πολιτικού προσωπικού: την επεξεργασία μιας εναλλακτικής νομισματικής όδευσης, ένα “Plan B” και την ανάκτηση του “Νομισματοκοπείου”. Βέβαια, αν και αυτό υπαγόρευε η λογική, η νομιμότητα και η συνταγματικότητα, αυτή η επεξεργασία δεν έγιναν ποτέ.

(more…)

Δημοψήφισμα για το Kυπριακό για «οποιαδήποτε λύση»;
Thursday
01/12/2022
14:36 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Ζουμάς Δημοψήφισμα ΚΥΠΡΟΣ Χρ. Κουτσούκος
0

_.

 

 

 

 

Γιώρ. Ζουμάς/ Χρ. Κουτσούκος[*], 20 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Μια μετά σεβασμού επισήμανση-απάντηση προς τον πατριώτη, κύριο Πέτρο Παντελίδη:

 

Στο αδιαμφισβήτητα πατριωτικής πρόθεσης άρθρο του καταλήγει ο κος Π. Παντελίδης, σε πρόταση που περιλαμβάνει την δημοψηφισματική επιλογή για την “αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.)” :Από τώρα όμως καλούμε όλους τους υποψηφίους να περιλάβουν μέσα στο πρόγραμμά τους και μίαν θέση, που δεν θα έχουν δικαίωμα να παραβούν. Πρέπει να δεσμευτούν, ότι σε όποια συμφωνία καταλήξουν και αποδεχτούν, είτε ως τελική λύση, είτε ως ενδιάμεση συμφωνία, θα την παρουσιάσουν στο λαό και να ζητήσουν την έγκριση του με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.

Η δήλωση αυτή πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένη και να μην έχουν δικαίωμα να την διαφοροποιήσουν. Ο κυπριακός λαός πρέπει να πει το τελευταίο ΝΑΙ ή ΟΧΙ για τη λύση. Μόνο ο λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει αυτοκατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.).

Γιατί αυτή θα είναι η επωδός οποιασδήποτε συμφωνίας, που θα είναι αποτέλεσμα των συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες.

Αναρωτιόμαστε.

Επειδή δηλαδή, υπάρχουν έξωθεν πιέσεις-εκβιασμοί-εξαγορές-οργανωμένα σχέδια και έσωθεν ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ, πρέπει σώνει και καλά, να ωθηθεί μέσω δημοψηφίσματος και (ως δευτερεύουσα, υψίστης όμως ποινικής σημασίας, επισήμανση) εν μέσω οργανωμένης κατάστασης δόλιας παραπλάνησης-εκβιασμών-εξαγορών-αντιποίνων-καταστολής, ο λαός να σκοτώσει την Μητέρα Πατρίδα και Εαυτόν;

Δυστυχώς,η επωδός οποιασδήποτε συμφωνίας, που θα είναι αποτέλεσμα των συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες, δεν είναι μόνον η “άνευ δημοψηφίσματος” εθελοεκχώρηση, της εθνικής αυτεξουσιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, κάθε έννοιας και αρχής του κατακτημένου νομικού πολιτισμού που αφορά Κράτος και Πολίτη.

Είναι και η, μετά δημοψηφίσματος (*”κλειδί”) και μάλιστα παράνομου δημοψηφίσματος, αφού στις προτεινόμενες επιλογές τοποθετείται επιλογή εκτέλεσης εγκλήματος κατά ανεξάρτητου κράτους, και μάλιστα ΚΑΤΑ αυτής της ιδίας της ΗΜΩΝ πατρίδας, κατά σημερινών και αυριανών Πολιτών της, κατά της ως σήμερα διατηρημένης με αίμα Αυτεξούσιας Κρατικής Οντότητας.

Προπαρασκευαστικές πράξεις (του εν λόγω) εγκλήματος υπήρξαν πολλές, που οδήγησαν και στην ποσοτική και στην “ποιοτική” (μέσω “λογικών” επιχειρημάτων), ανάπτυξη και εξάπλωση των εθνομειοδοτικών προτάσεων-πράξεων και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, πρώτα με δόλια παραπλάνηση, παράλληλα με εκβιασμό και με εξαγορά (να πιστέψουμε, για όλους, αν όχι μέσω εκβιασμού, ή ιδιοτέλειας, λόγω βλακείας;), με καταστολή και με αντίποινα.

Και ποιά τελικά μπορεί να είναι η λαϊκή-κοινωνική- Δικαιϊκή στο βάθος, απάντηση-φρένο στην ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ κατάργησης ή ΑΥΤΟΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.), με “αξιωματικά” δεδομένο πως δεν μπορεί να υπερισχύσει καμιά “νομική κατοχύρωση”, όταν όπως κάθε φορά, σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτικό σύστημα, αμβλύνεται το περί Δικαίου και Αγάπης προς Πατρίδα-Δημοκρατία-Αλληλεγγύη λαϊκό-κοινωνικό αίσθημα;

Μα φυσικά, η απάντηση είναι, “με όλα τα μέσα να κινηθούμε”, όπως συστήνει και ο καθηγητής Γεώργιος Κασιμάτης κατά Χρεοκρατίας-Σφετερισμού Λαϊκής Κυριαρχίας και απάντηση οργανωμένη με οδηγητή/ υψωμένη δ.ά.δ.α. Δικαιοσύνης-Ανιδιοτέλειας-Δημοκρατίας-Αλληλεγγύης.

 

(*”κλειδί”) Όπως και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος, Ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, που καταδιαφημίστηκε και τελικά “συνέβη” (πού(; ) οι διανοούμενοι για να μην είχε συμβεί;), η δημοψηφισματική επιλογή ΝΑΙ-Πράξη από δικαιϊκή άποψη, ουσιαστικά Εσχάτης Προδοσίας σε βάρος της Πατρίδας, πράξη καταπάτησης κάθε έννοιας Δικαίου σε βάρος Ελλήνων Πολιτών τωρινών και μελλοντικών.

Βέβαια και εδώ προηγήθηκαν και οι προπαρασκευαστικές και συνυπήρξαν και οι συνοδευτικές, πράξεις του πραγματοποιηθέντος εγκλήματος του έμπρακτου σφετερισμού λαϊκής κυριαρχίας (που οργανώθηκε με, δόλια παραπλάνηση, εκβιασμό, εξαγορά λόγω βλακείας-εκβιασμού-ιδιοτέλειας, αντίποινα, καταστολή κυβερνητική/αστυνομική-δικαστική-δημοσιογραφική-ολοκληροκοινοβουλευτική) και ακολούθησαν και άλλα ακόμα εγκλήματα, όπως, και το διαρκές κουκούλωμα της υπόθεσης Vodafone-δολοφονίας Κ.Τσαλικίδη-απόπειρας δολοφονίας του Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, και η “υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ” και το ΤΑΙΠΕΔ και η Συμφωνια των Πρεσπών, και οι εθελοεκχωρήσεις κυριαρχίας (αντί ανανεούμενης  συμφωνίας για θαλάσσια-υποθαλάσσια εκμετάλλευση-συνεκμετάλλευση, υπό όρους και προϋποθέσεις συμμαχίας) στις συμφωνίες με Αίγυπτο-Ιταλία και οι παραμένουσες στα αζήτητα Γερμανικές Οφειλές, για τις οποίες οι εταίροι και σύμμαχοι μας το ξεκόβουν ωμά, “ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ”  Σολτς: Έχουν κλείσει νομικά και πολιτικά οι γερμανικές αποζημιώσεις – Μην συγκρίνετε Ελλάδα και Τουρκία με τον πόλεμο της Ουκρανίας .

Και τελικά, ποιά η “επωδός” του Ελληνικού Δημοψηφίσματος του 2015;

Η μια υποχώρηση έφερε την άλλη.

Μετά την αποδοχή της ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ακολούθησε, όπως συμβαίνει κάθε φορά που αμβλύνεται το περί Δικαίου αίσθημα, η καταπάτηση της θριαμβευτικής επικράτησης του ΟΧΙ.

 

[*]

Γιώργος Ζουμάς Απτχος(Ι) εα Π.Α.

Χρήστος Κουτσούκος Σμχος(ΜΤ) εα Π.Α.

 

 

Πηγή: militaire.gr

 

 

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ΝΑΙ στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ΟΧΙ στο δημοψήφισμα
Wednesday
23/09/2020
22:57 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημοψήφισμα ΚΕΔΕ
0

Σχόλιο GMR: ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 από τους Αντί-Προσώπου ΣΟΥ.

._

 

 

 

 

ΚΕΔΕ, 30 Ιουνίου 2015

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση με θέμα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κατέληξε ομόφωνα, επί των παρόντων, στο ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο θα παραδοθεί από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και το Προεδρείο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6.30 το απόγευμα.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος εκφράζει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι η θέση της χώρας μας είναι στην Ευρώπη.

Η θέση αυτή διαταράσσεται σοβαρά από την απόφαση της Κυβέρνησης να προκηρύξει για τις 5 Ιουλίου δημοψήφισμα, με ένα «θολό» ερώτημα που αφενός δεν διασφαλίζει τη έκφραση της πραγματικής δημοκρατικής βούλησης του λαού μας, αφετέρου θέτει σε κίνδυνο την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να πετύχει μέχρι σήμερα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ηςΙουλίου, δημιουργεί ήδη πρωτόγνωρες για μια ευρωπαϊκή χώρα καταστάσεις.

(more…)

2015: Οι ρίζες και η κληρονομιά ενός απατηλού δημοψηφίσματος
Thursday
06/08/2020
15:11 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημοψήφισμα Θοδ. Καρναβάς ΣΥΡΙΖΑ
0

 

 

 

Θοδωρής Καρναβάς, 6 Αυγούστου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

 

Πριν από λίγες εβδομάδες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 για να καταργήσει τα δύο μνημόνια του 2010 και 2012, να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια που τα συνόδευαν και να εφαρμόσει το ανορθωτικό “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”.

Μέχρι τότε, η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την περιβόητη τέταρτη αξιολόγηση του προηγούμενου μνημονίου, λόγω των υπερβολικών αξιώσεων των δανειστών. Η νέα κυβέρνηση αμέσως ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μη δανειστεί περαιτέρω μέχρι να αναδιαρθρωθεί το χρέος. Ακόμα, ότι επρόκειτο να διαπραγματευτεί νέο, αναπτυξιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αντί των μνημονίων.

……Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι η ομάδα Τσίπρα έκανε πραξικόπημα, πράττοντας εναντίον της βούλησης του λαού. …..

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

5/7/2015: Το ελληνικό δημοψήφισμα που συντάραξε την Ευρώπη
Saturday
06/06/2020
18:29 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Δημοψήφισμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
0

Σχόλιο GMR: Από πριν ένα μήνα, για μετά ένα μήνα, για να θυμόμαστε.

 

Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 πραγματοποιήθηκε το πρώτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα μετά το 1974 και ήταν επίσης το πρώτο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, το οποίο δεν είχε ως ερώτημά του τη μορφή του πολιτεύματος. Αντίθετα, δόθηκε η εντολή στον ελληνικό λαό να αποφασίσει εάν επιθυμεί να γίνει δεκτή η πρόταση των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με την υλοποίηση του τρέχοντος τότε προγράμματος για την ελληνική οικονομία, καθώς και με την ψήφιση ενός νέου πακέτου διάσωσης.

Το ελληνικό δημοψήφισμα ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015 και εγκρίθηκε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις 28 Ιουνίου (178 υπέρ, 120 κατά, 2 απόντες). Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή, ενώ κατά τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι. Το ΚΚΕ επίσης τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος, ενώ ακόμη κατέθεσε και πρόταση να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα και ερώτηση για συνολική αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία πρόταση που απορρίφθηκε από το Προεδρείο της Βουλής.

Ο λόγος της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ήταν η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έρθουν σε μία συμφωνία με τους θεσμούς για 6 περίπου μήνες, δηλαδή από την ημέρα της εκλογής τους στις 25 Ιανουαρίου του 2015 μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Πιο συγκεκριμένα, στις 22 Ιουνίου η κυβέρνηση υποχώρησε στις αιτήσεις των δανειστών, κάνοντας έτσι πιθανή την επίτευξη συμφωνίας. Στελέχη της κυβέρνησης απέκλειαν ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ωστόσο στις 24 Ιουνίου η κυβέρνηση διαφώνησε εκ νέου με τους θεσμούς και το δημοψήφισμα επανήλθε στο προσκήνιο, μέχρι που τελικά ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του.

Το κείμενο του δημοψηφίσματος ήταν το εξής: 

Αντιδράσεις σχετικά με το δημοψήφισμα

Αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον εγχώριο και εξωτερικό πολιτικό κόσμο. Το ΚΚΕ δήλωσε την καταψήφιση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τέτοιου ερωτήματος, διαφωνώντας σε οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα και δηλώνοντας ότι θα επιδίωκε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νέα Δημοκρατία, δηλώνοντας ότι το ουσιαστικό ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν ΝΑΙ ή ΌΧΙ στην παραμονή στην Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ και ομοίως έπραξε και Το Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ τόνισε την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος και ζήτησε την καταψήφιση της διεξαγωγής του, ενώ τελικά και αυτό τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ. Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκαν και οι τρεις υπέρ του ΝΑΙ με ξεχωριστές τους ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.

(more…)

Έκκληση Μ. Θεοδωράκη και άλλων προσωπικοτήτων να «διακοπεί η μνημονιακή πορεία υποδούλωσης»
Thursday
30/07/2015
23:33 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γεώρ. Κασιμάτης Δημοψήφισμα Μίκης Θεοδωράκης Μνημόνια
0

_.

 

 

 

 

Μ. Θεοδωράκη & άλλες προσωπικότητες, 30 Ιουλίου 2015

 

 

 

 

 

 

«Να γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου»

Έκκληση Μ. Θεοδωράκη και άλλων προσωπικοτήτων να «διακοπεί η μνημονιακή πορεία υποδούλωσης»

Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο συνυπέγραψαν έκκληση με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης».

Στην έκκληση υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Ότι, επίσης, προκάλεσε ήδη τη μακράν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το 1945. Η Ελλάδα, λένε οι υπογράφοντες, χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο», για να δοκιμαστούν οι μέθοδοι καταστροφής του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Για να διατηρηθούν οι πιο βασικοί όροι ηθικής και υλικής επιβίωσης του ελληνικού λαού, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, αυτό το πρόγραμμα πρέπει να διακοπεί, κατά προτίμηση σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, μονομερώς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να σωθεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι η νέα συμφωνία, που συνομολογήθηκε με «εξευτελιστικούς» και «παράνομους» τρόπους, όπως τους χαρακτηρίζουν, θα οδηγήσει σε αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, περιλαμβανομένων των πρώτων κατοικιών, της γης των αγροτών και των τραπεζών.

Το κείμενο της έκκλησης επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση γιατί ενεργεί μετά το δημοψήφισμα, ωσάν να είχαν ψηφίσει «Ναι» οι Έλληνες και γιατί, αντί να οργανώνει την άμυνα της χώρας, ενσταλάζει «αποθάρρυνση», «φόβο» και «πανικό» στον ελληνικό λαό. Επικρίνει τα δύο κόμματα που κυβερνούν, καθώς παρότι επαγγέλθηκαν τη διακοπή του μνημονιακού προγράμματος, επί τρία χρόνια και μέχρι την τελευταία στιγμή, ούτε ετοιμάστηκαν, ούτε προετοίμασαν τον ελληνικό λαό και τη χώρα για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης.

Οι υπογράφοντες καλούν τον ελληνικό λαό, σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας του «να μην το βάλει κάτω, να μη χάσει το θάρρος και την ευθυκρισία» του. Θυμίζουν ότι οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών Ελλήνων άντεξαν, επιβίωσαν, αντιστάθηκαν και νίκησαν και στη γερμανική κατοχή του 1941-44 και στη φοβερή πείνα του 1941-42. Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το «φιλότιμο και ο πατριωτισμός των Ελλήνων» θα υπερισχύσουν τελικά του φόβου και ότι η Ελλάδα, η Δημοκρατία και η Δημοκρατική Ευρώπη θα νικήσουν.

Επίσης οι υπογράφοντες παροτρύνουν τους Έλληνες πολίτες «να οργανωθούν και να παλέψουν άμεσα για να βοηθήσουν τους πιο αδύνατους να αντιμετωπίσουν την πείνα, την αρρώστια, την ανέχεια, για να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να βάλουν πλάτη για να μη διαλυθούν, από το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, οι πιο βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και του κράτους […] να αντισταθούν, όπου μπορούν και όπως μπορούν, στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων» Καλούν τον ελληνικό λαό «να βγάλει τα οδυνηρά αλλά αναγκαία συμπεράσματα από την εμπειρία του και να οικοδομήσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέτωπο αντίστασης, να μην ξαναεμπιστευτεί τυφλά αυτοσχέδιους σωτήρες, τυχοδιώκτες και καιροσκόπους».

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Κασιμάτη, την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων και οι εξής: Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Βένιος Αγγελόπουλος, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, ο βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός, ο Γιάννης Μαύρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, ο δικηγόρος Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Μπελαντής, η οικονομολόγος Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληγιάννη, τρεις φορές εκλεγείσα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελένη Πορτάλιου, ο σκιτσογράφος Στάθης, ο Πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού, διευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας

(το μέιλ επικοινωνίας των υπογραφόντων την έκκληση είναι defend.democracy.in.Greece@gmail.com).

 

Πηγή: matrix24.gr