ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν: Αυτός ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης
Thursday
06/05/2021
04:08 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Αυγ. Αυγουστής Βάσος Λυσσαρίδης ΚΥΠΡΟΣ
0

 

 

 

Αυγουστίνος Αυγουστής[*], 5 Μαίου 2021

 

 

 

 

Αν εθνικισμός είναι να σέβεσαι την εθνότητα όλων και να διαφυλάττεις την δική σου τότε δηλώνω αδιόρθωτος εθνικιστής.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, γνωστός σε όλους μας με την ταυτότητα «Γιατρός», ταξίδεψε για τους ουρανούς τρεις βδομάδες πριν κλείσει τα 101 του χρόνια. Αγωνιστής, δημοκράτης, μαχητικός, ευφυής, δημιουργικός, απροσκύνητος και αγονάτιστος πατριώτης, σπουδαίος ποιητής και ζωγράφος, έχαιρε εκτίμησης από όλους, ενέπνεε γενιές Ελλήνων και δικαίως κατέκτησε μια εξέχουσα θέση στο Πάνθεον των Μεγάλων Ανδρών της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Ήταν βουλευτής από το 1960 μέχρι το 2006, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής από το 1985 έως το 1991. Ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ το 1969 και παρέμεινε πρόεδρός του ως το 2002. Έκτοτε ήταν επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος.

(more…)

Μία εκ βαθέων εξομολόγηση του Βάσου Λυσσαρίδη
Thursday
29/04/2021
23:38 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Βάσος Λυσσαρίδης ΚΥΠΡΟΣ
0

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 28 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί πως αποχαιρετούμε την ιστορία. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της Κύπρου, έφυγε από τη ζωή. Η πολιτική του διαδρομή ήταν ταυτισμένη με την πορεία της Κύπρου και του Ελληνισμού. Μαχητικός, με έντονες απόψεις, πατριώτης, διεθνιστής. Ρομαντικός, αλλά και ρεαλιστής, διαλεκτικός, με ιδέες, χωρίς στατικές απόψεις και δογματισμούς. Ευαίσθητος ποιητής, ζωγράφος, ο Γιατρός έχει αφήσει τα δικά του αποτυπώματα στην ιστορία της Κύπρου.

Από την εποχή της Ομάδας Αριστερών Πατριωτών που συμμετείχε στην ΕΟΚΑ, στον Πενταδάκτυλο με τους κοκκινοσκούφηδες, την αντίσταση στη χούντα και την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την αντίσταση στους υπονομευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πραξικόπημα και την εισβολή και τον αντικατοχικό αγώνα. Αλλά ο Γιατρός είχε και διεθνείς διασυνδέσεις. Από τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τα οποία βοηθούσε, μέχρι και Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μπραντ.

Το 2014 είχα πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις με τον Γιατρό. Συνεντεύξεις για πολλά και διάφορά ζητήματα, πολιτικά, φιλοσοφικά, τέχνη. Η δέσμευση που είχα αναλάβει ήταν να μη δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε από τις συνομιλίες μας, ενόσω ήταν εν ζωή. Η δέσμευση εκείνη τηρήθηκε και κάποια αποσπάσματα θα δημοσιευθούν σήμερα. Σε εκείνες τις πολύωρες συναντήσεις προσπάθησα να “εξομολογήσω” τον Γιατρό. Και μίλησε για πολλά και διάφορα, αν και πολλές φορές έδειχνε συγκρατημένος.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

500.000 χιλιάδες λίρες για τον Μακάριο νεκρό – Η εξομολόγηση Λυσσαρίδη
Thursday
29/04/2021
00:43 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Βάσος Λυσσαρίδης Μακάριος
0

 

 

 

SLPress_Σύνταξη, 27 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Σχέδιο εξόντωσης του Μακαρίου με εμπλοκή της CIA είχε αποκαλύψει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, που έφυγε χθες από τη ζωή πλήρης ημερών. Ο Λυσσαρίδη υπήρξε ιστορική προσωπικότητα του αντιαποικιακού αγώνα της Κύπρου και προσωπικός γιατρός και φίλος του Αρχιεπισκόπου και προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποκάλυψη έγινε στην ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης” και ο “γιατρός” είχε ζητήσει να δημοσιοποιηθεί μόνο μετά τον θάνατο του.

Μάλιστα ο Λυσσαρίδης αποκαλύπτει πως η CIA είχε αποπειραθεί να εξαγοράσει και τον ίδιο προκειμένου να εγκαταλείψει και να «τελειώσει» τον Μακάριο, του οποίου υπήρξε πιστός μέχρι τέλους και τον υπερασπίστηκε τις τραγικές μέρες του πραξικοπήματος από την ελληνική χούντα και την ΕΟΚΑ Β. Η εφημερίδα “Πολίτης” δημοσιοποίησε την αποκάλυψη του “γιατρού”, μετά θάνατον, όπως είχε ο ίδιος ζητήσει Είχε ζητήσει να μην δημοσιεύσουμε τότε όσα μας είπε.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης είχε αναφερθεί για απόπειρα προσέγγισης του από τους Αμερικανούς, οι οποίοι όπως υποστήριξε του είχαν προσφέρει χρήματα για να κάνει δικό του κόμμα, ενώ υπονοεί πως εμμέσως του σύστησαν να σκοτώσει τον Μακάριο, ο οποίος τον εμπιστεύονταν απόλυτα. Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της αποκάλυψης Λυσσαρίδη, όπως ακριβώς την δημοσίευσε η εφημερίδα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Απεβίωσε ο ιστορικός σοσιαλιστής ηγέτης της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης: Ήταν 100 ετών…
Wednesday
28/04/2021
18:04 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Βάσος Λυσσαρίδης
0

Σχόλιο GMR: “ΕΦΥΓΕ” Ο ΚΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.

Η Ποιότητα ΔΕΝ “φεύγει”, ΔΕΝ χάνεται!

Μένει η εικόνα του, μένει πάντα ζωντανή η παρουσία του, μας οδηγεί ο πατριωτισμός του https://greek-market-research.com/clink/vasos-lyssaridis-o-laos-einai-koyrasmenos-alla-den-pernaei-to-nai/ .

_.

 

 

 

hellasjournal_σύνταξη, 26 Απριλίου 2021

 

 

 

 

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης σε ηλικία 101 χρόνων.

Βιογραφικό

Ο Βάσος Λυσσαρίδης (13 Μαΐου 1920). Διατέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1985-1991), πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ (1969-2001) και βουλευτής εκλεγμένος στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας την περίοδο 1960-2006.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Πάνω Λεύκαρα στις 13 Μαΐου 1920.Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Εργαζόταν ως ιατρός.

Ήταν νυμφευμένος με την Βαρβάρα Κόρνγουολ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διατέλεσε πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Η επιτροπή διοργάνωνε μαζικές εκδηλώσεις για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Επιπλέον, υπήρξε πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων. Στη συνέχεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης συμμετείχε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ο Λυσσαρίδης έπεισε τον Γεώργιο Γρίβα να δημιουργήσει μέσα στους κόλπους της ΕΟΚΑ την «Οργάνωση Αριστερών Πατριωτών», μέσω της οποίας θα μπορούσαν να προσελκύσουν στελέχη της κυπριακής Αριστεράς στον αγώνα.

Η ενεργός συμμετοχή του Λυσσαρίδη στον αγώνα της ΕΟΚΑ και η συνεργασία του με τον Γρίβα ενάντια στους Βρετανούς οδήγησε στη διαγραφή του από το ΑΚΕΛ, του οποίου ήταν μέλος: το ΑΚΕΛ στην απόφαση της διαγραφής του τον κατηγόρησε ως «ηγέτη της φραξιονιστικής σπείρας» και «ένα στοιχείο που παίζει επάξια το ρόλο του πράκτορα της Ιντέλλιτζενς Σέρβις». Ο ίδιος ο Λυσσαρίδης αργότερα υποστήριξε ότι «η Οργάνωση [ΕΟΚΑ] παρά τα όσα λέγονται, δεν είχε ιδεολογικό χαρακτήρα. Εγώ μετείχα με την ιδεολογία μου σε πλήρη αρμονία, δεν είχα ποτέ πρόβλημα».

(more…)

Βάσος Λυσσαρίδης: «Ο λαός είναι κουρασμένος, αλλά δεν περνάει το “Ναι”»
Sunday
07/02/2021
19:57 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Βάσος Λυσσαρίδης ΚΥΠΡΟΣ
0

 

 

Βάσος Λυσσαρίδης, 31 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

Συνέντευξη στους Ιάκωβο Τσαγγάρη, Κυριάκο Κολοβό, Σοφία Ιορδανίδου, Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη*

Προς στιγμή, οι συνεντεύξεις με τον Δρ. Βάσο Λυσσαρίδη εμφανίζουν μια ομοιότητα λόγω της κεντρικής θέσης που κατέχει σ’ αυτές το Κυπριακό. Εντούτοις, σε κάθε μία, είναι βέβαιο ότι ο δημοσιογράφος και ο αναγνώστης θα βρίσκουν πάντοτε κάτι καινούργιο που δεν είχαν υπόψη τους.

Στα 95 του χρόνια ο «γιατρός» γνωρίζει ότι έχει ακόμα τις πνευματικές δυνάμεις και είναι παρών στις εξελίξεις με τον τρόπο του, αλλ’ αυτό που τον στενοχωρεί, όπως μας εκμυστηρεύεται, είναι που συνειδητοποιεί ότι του λείπουν τα νιάτα του όταν βλέπει πως δεν μπορεί να βγει έξω, ενώ θα ήθελε να συμμετέχει, να είναι μέσα στον κόσμο.

Ερώτηση: Έχοντας ζήσει το Κυπριακό εν τη γενέσει του, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ποιο ρόλο νομίζετε έχει παίξει η κοινή γνώμη στο να λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, στο να αρχίζουν και να σταματούν οι διαπραγματεύσεις, για μία λύση που ποτέ δεν έρχεται;

(more…)