ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Μία εκ βαθέων εξομολόγηση του Βάσου Λυσσαρίδη
Thursday
29/04/2021
23:38 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Βάσος Λυσσαρίδης ΚΥΠΡΟΣ
0

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 28 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί πως αποχαιρετούμε την ιστορία. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο τελευταίος ιστορικός ηγέτης της Κύπρου, έφυγε από τη ζωή. Η πολιτική του διαδρομή ήταν ταυτισμένη με την πορεία της Κύπρου και του Ελληνισμού. Μαχητικός, με έντονες απόψεις, πατριώτης, διεθνιστής. Ρομαντικός, αλλά και ρεαλιστής, διαλεκτικός, με ιδέες, χωρίς στατικές απόψεις και δογματισμούς. Ευαίσθητος ποιητής, ζωγράφος, ο Γιατρός έχει αφήσει τα δικά του αποτυπώματα στην ιστορία της Κύπρου.

Από την εποχή της Ομάδας Αριστερών Πατριωτών που συμμετείχε στην ΕΟΚΑ, στον Πενταδάκτυλο με τους κοκκινοσκούφηδες, την αντίσταση στη χούντα και την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Από την αντίσταση στους υπονομευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πραξικόπημα και την εισβολή και τον αντικατοχικό αγώνα. Αλλά ο Γιατρός είχε και διεθνείς διασυνδέσεις. Από τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, τα οποία βοηθούσε, μέχρι και Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Μπραντ.

Το 2014 είχα πραγματοποιήσει μια σειρά από συναντήσεις με τον Γιατρό. Συνεντεύξεις για πολλά και διάφορά ζητήματα, πολιτικά, φιλοσοφικά, τέχνη. Η δέσμευση που είχα αναλάβει ήταν να μη δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε από τις συνομιλίες μας, ενόσω ήταν εν ζωή. Η δέσμευση εκείνη τηρήθηκε και κάποια αποσπάσματα θα δημοσιευθούν σήμερα. Σε εκείνες τις πολύωρες συναντήσεις προσπάθησα να “εξομολογήσω” τον Γιατρό. Και μίλησε για πολλά και διάφορα, αν και πολλές φορές έδειχνε συγκρατημένος.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.