ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Είναι έτοιμη η Ελλάδα να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα; Θα τύγχανε της αναμενόμενης δυτικής υποστήριξης;
Saturday
19/11/2022
10:34 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Ανεξαρτησία Λάζ. Καμπουρίδης Χωρικά Υδατα
0

Σχόλιο GMR: Λογικές σκέψεις (κάτι είναι και αυτό βέβαια όχι αμελητέο, δεδομένης της ανικανότητας ημών των κρινόντων τους κρινόμενους/υπαιτίους), ΕΝΤΟΣ της “λογικής” όμως, κράτους μη αυτεξούσιου.

Υπενθυμίζουμε το περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων-οικονομικής/αναπτυξιακής προοπτικής (άρα και όσον αφορά οικονομικές/παραγωγικές αμυντικές δυνατότητες) καθεστώς της επιβληθείσας από το 2010 χρεοκρατίας (παρά και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015).

Βέβαια η απεμπόληση της αυτεξουσιότητας συνοδεύτηκε όπως αναμενόταν και σε απεμπόληση κυριαρχίας, εμμέσως με την Συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως με τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο (που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν όχι με εκχώρηση κυριαρχίας αλλά με μεσομακροπρόθεσμες ανανεούμενες συμφωνίες και εφ’ όσον θα υπάρχει συμμαχική σχέση βάσει παράλληλων συμφωνιών).

Συνολικά, υπάρχουν τα παρακάτω ζητήματα https://greek-market-research.com/clink/ta-zitimata-mias-ithikis-amp-politikis-quot-anatropis-kai-anadomisis-ton-pragmaton-quot/ και η παρακάτω λύση https://greek-market-research.com/clink/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/ .

_.

 

 

 

 

Λάζαρος Καμπουρίδης(*), 15 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Ιουνίου 1995, εκφράσθηκε η αντίθεση της Άγκυρας σε πιθανή πρόθεση της Αθήνας να επεκτείνει τα Χωρικά της Ύδατα (Χ.Υ.) πέραν των 6 μιλίων και δόθηκαν όλες οι αρμοδιότητες στην τουρκική κυβέρνηση για την προστασία και υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κρίνονται στρατιωτικά απαραίτητες.

Η απειλή αυτή της Άγκυρας, συνεχίζει να αποτελεί τη βασική κόκκινη γραμμή όλων των τουρκικών κυβερνήσεων, κεμαλιστών και νεοοθωμανιστών.

Την τελευταία περίοδο έχουν προστεθεί δύο νέες αξιώσεις της Άγκυρας οι οποίες δεν αποκλείεται να αποτελέσουν αιτίες τουρκικής αντίδρασης και με στρατιωτικά μέσα: ο όρος της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα οποία κατά την Άγκυρα υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και η επέκταση των Χ.Υ. της Ελλάδας νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου.

  • Το τελευταίο, αν και δεν έχει εκφρασθεί ακόμη επίσημα από τουρκικής πλευράς, φαίνεται ότι εντάσσεται σε ένα νέο πλαίσιο αναθεωρητισμού της τουρκικής πλευράς, αφού οι περιοχές νοτίως Κρήτης και ανατολικά Ρόδου κατά την τουρκική θεώρηση αν και δεν ανήκουν στο Αιγαίο, επηρεάζουν κατά ένα μέρος το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο.

Θυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψη του τότε Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2011 αυτός είχε αναφέρει ότι, το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο.

(more…)