ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου»(ν. 4387/2016) στις βασικές του διατάξεις
Thursday
26/09/2019
11:02 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΝΥΠΕΚΚ
0

Σχόλιο GMR: Αντιμνημονιακή Νομική Ενότητα; Μην την είδατε, μην την απαντήσατε;

 

 

 

 

ΕΝΥΠΕΚΚ, 23 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

Απόφαση μεγατόνων από το Ελεγκτικό Συνέδριο!

  • Αντισυνταγματική η ενοποίηση του ΕΦΚΑ
  • Αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων
  • Αντισυνταγματική η μη υλοποίηση των αποφάσεων για τις περικοπές-Δώρα
  • Αντισυνταγματική η επιβολή-διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

Η υπόθεση θα κριθεί στην Ολομέλεια τις προσεχείς ημέρες!

Ιδού ολόκληρη η υπ’αριθ. 930/2019 απόφαση (Τμήμα ΙΙ του ΕλΣυν)

Ι.Απόφαση-ανατροπή εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού για πρώτη φορά κρίνεται αντισυνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) στα βασικά του σημεία.

Με την υπ’αριθ. 930/2019 ομόφωνη απόφαση του ΙΙ Τμήματος, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι:

α) Είναι αντισυνταγματική η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, αφού δεν έπρεπε σ’αυτόν να υπαχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι κλάδοι των ένστολων

β) Είναι αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και κυρίως οι υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων που είχαν επιβάλλει οι μνημονιακοί νόμοι 4051/2012 και 4093/2012.

γ) Είναι αντισυνταγματική η επιβολή-διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις «παλαιές» και νέες συντάξεις, όπως άλλωστε είχε κριθεί και με τις υπ’αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΙΙ. Η δικαστική αυτή εξέλιξη είναι η πιο σημαντική των τελευταίων ετών καθόσον:

είναι η πρώτη απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις βασικότερες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016),

φρενάρει τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφού πλέον δεν μπορεί να προβεί σε επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων ούτε στην κοινοποίηση των εκκαθαριστικών προσωπικής διαφοράς πριν η υπόθεση κριθεί αμετάκλητα στην Ολομέλεια και

δίνει βάσιμη ελπίδα σε όλους τους παλιούς και νέους συνταξιούχους ανατρέποντας τα σχέδια δανειστών και κυβέρνησης ΝΔ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.

ΙΙΙ. Η εξέλιξη αυτή από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο είναι σημαντική ενόψει και του γεγονότος ότι επίκειται η δημοσίευση αντίστοιχης κρίσης από το Συμβούλιο Επικρατείας για τα ίδια ακριβώς νομικά ζητήματα.

Οι συναφείς προσφυγές συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4-10-2017 και οι αποφάσεις -όλως παραδόξως- δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει και η παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ, τον Μάιο του 2018, με σαφείς υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του.

  1. IV. Όποια και αν είναι η περαιτέρω έκβαση της σημαντικής αυτής δικαστικής εξέλιξης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δίνει μεγάλες ελπίδες στους συνταξιούχους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση του ΙΙ Τμήματός του στέλνει σαφές μήνυμα ανεξαρτησίας και αντικειμενικής κρίσης για ένα τόσο σημαντικό νομικό και κυρίως κοινωνικό ζήτημα.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ χαιρετίζει την απόφαση-«σταθμό» και θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα συνεχίσει να ενημερώνει αντικειμενικά, επιστημονικά και έγκαιρα τον περήφανο συνταξιουχικό κόσμο μέχρι τελικής δικαίωσης!

Ιδού η υπ’αριθ. 930/2019 απόφαση (Τμήμα ΙΙ του ΕλΣυν)

930.2019 II Τμήμα.pdf

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Π. Μητρόπουλος

 

 

Πηγή: iskra.gr

 

 

ΕΝΥΠΕΚΚ: Η πρότασή μας για την Ελλάδα (ΣΧΕΔΙΟ)
Thursday
06/09/2018
22:20 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κείμενα Γνώμης ΕΝΥΠΕΚΚ
0

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R: Επαναδιαπραγμάτευση και αντίσταση εναντίον νέων μέτρων γίνεται όταν ΔΕΝ έχουν μεσολαβήσει ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ. Εφ’ όσον έχουν μεσολαβήσει εγκλήματα, διεθνοποιούμε και ταυτόχρονα κατεβάζουμε στο πεζοδρόμιο (με εφαρμογή του άρθρου 120Σ/ Γεώργιος Κασιμάτης * ) την έκθεση-υπόδειξη 7/3/2014 του ΟΗΕ (εδώ) για “λογιστικό έλεγχο του χρέους με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ λογοδοσία των υπαιτίων”. Αν και εφ’ όσον γίνουν ΑΥΤΑ με την υποστήριξη όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων (πράγμα που αυτές δεν φαίνεται να το θέλουν), κάποιοι άλλοι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για επαναδιαπραγμάτευση χρέους και ποινικών ευθυνών… .

Αν ως ΕΝΥΠΕΚΚ βρίσκετε συζητήσιμη την πρόταση, απαντήστε, δεδομένου ότι διαθέτουμε (ημών και συναγωνιστών) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χρήσιμη αγωνιστική-οικονομική/δικαιϊκή/δικονομική-πολιτική “προϋπηρεσία” στο θέμα.

* https://bit.ly/2uv83uP

 

 

ΕΝΥΠΕΚΚ, 3 Σεπ. 2018

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) με Πρόεδρο τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο κατέθεσε την “Πρόταση της για την Ελλάδα”

1.   Το καλοκαίρι του 2018 η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε την τελευταία δόση τού τρίτου δανείου (του ESM) που ανεβάζει το δημόσιο χρέος στα 343 δις ευρώ (188,6% του ΑΕΠ). Το χρέος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, ενώ, όταν υπεγράφη η πρώτη Δανειακή Σύμβαση, τον Μάιο του 2010, ανερχόταν -με τα αναθεωρημένα μάλιστα στοιχεία- στα 301,062 δις ευρώ (126,74% του ΑΕΠ).

Και με τα τρία Μνημόνια Συνεννόησης για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής, εφαρμόστηκε –πλην των άλλων- η γενικευμένη ρήτρα εσωτερικής υποτίμησης σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες (σχολεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία και όλα τα καθιδρύματα του ΕΣΥ, τα φάρμακα, στις δομές και παροχές κοινωνικής μέριμνας), ακίνητα, κινητά και όλα τα άλλα αποτιμητά περιουσιακά στοιχεία. Υπολογίζεται ότι ένα ολόκληρο σημερινό ΑΕΠ, παραπάνω από 180 δις ευρώ, αφαιρέθηκαν βίαια από τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς τού ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τα νοικοκυριά, κατά τη μνημονιακή περίοδο 2010-2018.

(more…)