ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Μπορούμε να αποκτήσουμε ελίτ που να αγαπούν την πατρίδα τους;
Monday
15/04/2024
16:10 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος
0

Σχόλιο GMR: Το δυνατό σημείο του άρθρου, κατ’ εμάς  είναι το, [Οι πολίτες πρέπει να κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να συνδεθούν με τους άλλους σε ένα βαθύ, ουσιαστικό επίπεδο, γιατί τελικά, αυτές οι συνδέσεις είναι που δικαιώνουν τον αγώνα τους και κάνουν τη ζωή να αξίζει.].

Το άλλο, κατά τον αρθρογράφο κυρίως δυνατό σημείο, εξ ου και ο τίτλος του άρθρου, είναι το [Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η χώρα θα κατορθώσει να έχει ελίτ που θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν το καλό του τόπου.].

Το δεύτερο σημείο προκύπτει εν δυνάμει, μόνον αν υπάρχει το πρώτο σημείο/προϋπόθεση, άλλως, σε ποιά κοινωνική βάση θα αποτανθεί, με ποιά κοινωνική βάση θα συνεργαστούν οι καλές ελίτ, αν θέλουν μεν “να συνδεθούν με τους άλλους σε ένα βαθύ, ουσιαστικό επίπεδο“, δεν υπάρχουν δε “οι άλλοι” που να τολμήσουν να θέλουν το ίδιο πράγμα με αυτές τις καλές ελίτ.

Η αξία του άρθρου έγκειται (κατ’ εμάς), στο να είναι ο κάθε πολίτης ικανός να κατανοεί τα πνευματικά, ψυχικά και επαγγελματικά όρια και τις ιδιαιτερότερες δεξιότητες, του ιδίου και των άλλων.

Δεν προκύπτει βέβαια κάτι τέτοιο από το χρήσιμο για εμάς άρθρο.

Αντίθετα, διαβάζοντας το σημείο [Αυτό προϋποθέτει ένα κίνημα αντίστασης των πολιτών (η δική μας αντίσταση/στάση εδώ https://greek-market-research.com/article/mati-kai-tempi-echoyn-koino-paronomasti-2/  και εντός του εδώ https://greek-market-research.com/article/tha-ginoyn-kai-nomikes-energeies-leei-i-zoi-konstantopoyloy-gia-tis-fimes-peri-chorismoy-me-ton-diamanti-karanastasi/ ως η Αναφορά 6 Φεβρ. 2015) που θα αφορά την ανάκτηση της κληρονομιάς του έθνους φέρνοντας στο προσκήνιο νέες ελίτ που κατανοούν την Ελλάδα σε όλη της την πολυεπίπεδη πραγματικότητα – τον πλούσιο πλουραλισμό της, την περίπλοκη ιστορία της, τις διαρκείς πεποιθήσεις και φιλοδοξίες της.] , θεωρούμε πως το άρθρο κλίνει περισσότερο σε έναν τύπο ευχής και παροτρυνσης, ο λαός να προσβλέπει και να εργαζεται για την σωτηρια του, υπέρ κάποιων μεσσιών-καλών ελίτ, όποτε, αν και εφ’ όσον αυτές εμφανιστούν και βέβαια, αν οι κακές ελίτ, επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Η πρότασή μας υπέρ συνεργειών αποδόμησης και πολιτικής εξουδετέρωσης των κακών ελίτ παραμένει εδώ https://greek-market-research.com/clink/epistoli-pros-ko-s-seferiadi/  (όπου συνθέτουμε τα καλύτερα ημών και “καλών ελίτ”)  σε ισχύ και όσες καλές ελίτ θέλουν να συζητηθούν τυχόν λεπτομέρειες (μαζί και με τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις που απο το 2010 λείπουν, με εξαίρεση την πρόταση του κου Γ.Κασιμάτη https://greek-market-research.com/clink/gnomateysi-toy-kathigiti-georgioy-kasimati-i-askisi-toy-dikaiomatos-kai-tis-ypochreosis-antistasis-kata-to-arthro-120-4-toy-syntagmatos/,  ο οποίος όμως δεν συζητάει επ’ αυτού), είμαστε διαθέσιμοι να το κάνουμε.

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 11 Απριλίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Το βαθύτερο γεγονός της εποχής μας είναι ότι οι προτεραιότητες, οι στόχοι και τα είδη γνώσης των ελίτ της χώρας είναι εχθρικά προς τη μεγάλη κληρονομιά, τις παραδόσεις και τις αξίες του ελληνικού έθνους. Οι ελίτ δεν ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τίποτα, εκτός από την εξουσία τους. Αναπόφευκτα, οι πολίτες θεωρούν ότι η λέξη “ελίτ” υποδηλώνει μια προνομιακή ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα τους και όχι για τη σωστή καθοδήγηση της κοινωνίας. Όμως, καμία κοινωνία δεν προοδεύει χωρίς ελίτ – πολιτικές, πνευματικές, οικονομικές. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η χώρα θα κατορθώσει να έχει ελίτ που θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν το καλό του τόπου.

Πολλά κρίνονται από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Στα πλαίσια αυτού που οι σημερινές ελίτ φαντάζονται ως μάχη εκμοντερνισμού της κοινωνίας, τίποτα από την ελληνική κληρονομιά δεν αξίζει να διατηρηθεί. Ο αυτοχαρακτηρισμός “εκσυγχρονιστικές” υποδηλώνει ότι τους λείπει η ιστορική γνώση και το εθνικό όραμα, τα οποία αντικαθιστούν με ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Θέλουν να ξεκινήσουν από μια κατάσταση tabula rasa (“λευκό διανοητικό μητρώο”) της κοινωνίας —όλη η παραδοσιακή γνώση πρέπει να σβηστεί ώστε να αντικατασταθεί με νέες αντιλήψεις και θεωρίες. Μάλιστα, συνεπείς με το “tabula rasa” που πρεσβεύουν, πολλοί πολιτικοί έχουν “λευκό επαγγελματικό μητρώο” (διαχρονικά ανεπάγγελτοι ή άεργοι). Ποιος είπε ότι οι “εκσυγχρονιστές” δεν έχουν (μαύρο) χιούμορ;

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.