ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η Αθήνα χορεύει στον ρυθμό του Ράμα
Friday
10/05/2024
15:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Video Αλβανία Έντι Ράμα Κυρ. Μητσοτάκης Στ. Λυγερός
0

_.

 

 

 

Στ. Λυγερός , 10 Μαϊου 2024

 

 

 

Ο Σταύρος Λυγερός για την φιέστα του Έντι Ράμα.

Το SLpress.gr σε συνεργασία με το Cognosco Team παρουσιάζουν το ΕΝ ΘΕΡΜΩ για καυτά θέματα της επικαιρότητας.

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Η κατάργηση του βέτο στην ΕΕ – Ομοσπονδία ή ένωση εθνικών κρατών;
Wednesday
03/01/2024
18:38 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ε.Ε. Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Μετά την υποταγή στην Χρεοκρατία, έρχεται η υποταγή στα οποιαδήποτε κέφια της κάθε συγκυριακής ή καλοστημένης (δεν λείπουν οι μηχανισμοί γι’ αυτό) πλειοψηφίας ευρωπαίων ηγετών.

Καλόν ύπνο Έλληνες διανοούμενοι, καλά Ευρωκέρδη και Ευρωβολέματα σεις οι κατά δήλωσή σας αριστεροί και πατριώτες και προς δόξαν του “τι κι αν είναι Ευρω-Κατοχή και Χρεοκρατία αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού” πολιτευόμενοι.

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 1 Ιανουαρίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Τα μεγάλα κράτη της ΕΕ έχουν βαλθεί να καταργήσουν το βέτο. Δεν πρόκειται για εκτίμηση. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Σλοβακία έχουν αναλάβει και επισήμως πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Ας σημειωθεί ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας για το 80% περίπου των αποφάσεων ισχύει η αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας κι όχι της ομοφωνίας. Ενισχυμένη πλειοψηφία υπάρχει όταν υπερψηφίζουν τουλάχιστον 15 κράτη-μέλη, που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν την κατάργηση του βέτο και για το 20% των αποφάσεων (για κρίσιμα ζητήματα) είναι η ανάγκη για αποτελεσματικότητα, για ταχεία λήψη αποφάσεων και για αποφυγή “νερωμένων” συμβιβασμών. Αυτή η επιχειρηματολογία εστιάζει στη λειτουργικότητα, αποφεύγοντας τον πυρήνα του προβλήματος. Κι αυτός είναι ότι η ΕΕ ιδρύθηκε ως ένωση εθνικών κρατών κι όχι με δεδηλωμένη προοπτική την ομοσπονδοποίηση. Η ομοσπονδοποίηση είναι ποιοτική τομή και σήμερα άλμα στο κενό. Οι υποστηρικτές της οφείλουν να την θέσουν ξεκάθαρα ως στόχο κι όχι να την προωθούν “από το παράθυρο” με επιχειρήματα περί λειτουργικότητας.

Το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα κατέστη ελκυστικό, επειδή ακριβώς διακήρυξε ότι θα σεβαστεί απολύτως τα εθνικά κράτη, τις πατρίδες και τους πολιτισμούς, που την συναποτελούν. Δηλαδή, θα σεβαστεί απολύτως τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες κάθε εθνικής συνιστώσας όσο μικρής και φτωχής κι αν είναι. Εξου και η θεσμοθέτηση του βέτο. Το βέτο, όμως, δεν υπάρχει μόνο για να προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα των μικρών κρατών-μελών από τον ηγεμονισμό των μεγάλων και ειδικά της Γερμανίας.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η θεμελιώδης αυτή αρχή είναι κάτι πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να καταργηθεί μόνο με τη συναίνεση των κυβερνήσεων, δηλαδή με τροποποίηση των Συνθηκών. Πολύ δε περισσότερο θα είναι καταστροφικό για την ΕΕ να γίνει παράκαμψη του βέτο μέσα από “ρήτρες-γέφυρες”. Ο μόνος δημοκρατικός τρόπος είναι εάν με δημοψηφίσματα κάθε λαός κράτους-μέλους συναινέσει ουσιαστικά να παραχωρήσει την εθνική του κυριαρχία και να μετατρέψει το κράτος του σε ομόσπονδο κρατίδιο, περίπου όπως οι Πολιτείες στις ΗΠΑ.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Από το 1991 είχε προαναγγείλει τα Ίμια Τούρκος ναύαρχος…
Sunday
05/02/2023
16:33 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Κυριαρχία Ιμια ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Στ. Λυγερός ΤΟΥΡΚΙΑ Τουρκικός Σχεδιασμός
0

Σχόλιο GMR: Όλα τα παρακάτω (που θα διαβάσετε) μπορεί σε κάποιους να μοιάζουν ιστορικού χαρακτήρα αναφορές, αλλά στην πραγματικότητα είναι η “καρδιά” της ελληνοτουρκικής διένεξης (και ο βίος και πολιτεία του εκάστοτε “επιτελικού κράτους” θα συμπληρώσει η GMR) μέχρι και σήμερα. Κι αυτά τα ζητήματα θα εισέλθουν από το “παράθυρο” όποτε Ελλάδα και Τουρκία αρχίσουν συνομιλίες. Γι’ αυτό ας αρχίσουμε να διδασκόμαστε από το παρελθόν, όταν μάλιστα αυτό έχει να μας διδάξει πολλά.

(από τον επίλογο της εξαιρετικής [μη λήθης] εν λόγω ανάρτησης)

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 30 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Μπορεί να έχουν παρέλθει 27 χρόνια από τα Ίμια, αλλά οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία για να υπογραμμίζουν αυτό που είχαν τότε κερδίσει: “γκριζάρισαν” τις δύο βραχονησίδες και κυρίως χρησιμοποίησαν αυτό το “γκριζάρισμα” για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία σε 152 ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, άλλωστε, τα τουρκικά ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πολεμικούς τόνους, θριαμβολογούν που πολεμικά σκάφη τους εμποδίζουν την Ελλάδα από το να προβεί σε “πρόκληση” στην περιοχή!

Και βέβαια πρόκληση εννοούσαν την κίνηση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να ρίχνει ένα στεφάνι στη γύρω θαλάσσια περιοχή όπου βρήκαν τότε τον θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου! Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα ούτε να τιμήσει επιτόπου τους νεκρούς της! Επιπροσθέτως, παραδοσιακά τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο η Άγκυρα ενορχηστρώνει μία επικοινωνιακή επίθεση. Στόχος της να υπενθυμίσει την τουρκική νίκη του 1996 και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι σε θέση και σήμερα να ρυθμίζει το τι μπορεί να κάνει και τι όχι η Ελλάδα όχι μόνο στα Ίμια, αλλά συνολικότερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το “μοντέλο Ίμια” (αποβίβαση Τούρκων σε ελληνική νησίδα) μπορεί να έχει μπει στο ράφι ως μέθοδος πρόκλησης ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε συγκυρία που η Άγκυρα θα κρίνει κατάλληλη δεν θα επανενεργοποιηθεί. Η κεμαλική αντιπολίτευση, άλλωστε, κατηγορεί τον Ερντογάν που επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει “υπό κατοχή 152 τουρκικά νησιά! Όπως φάνηκε το καλοκαίρι του 2020, αλλά και η κύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του περιβόητου Μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, ο Ερντογάν προτιμάει τη μέθοδο των παράνομων σεισμικών ερευνών, επόμενο βήμα των οποίων είναι η αποστολή γεωτρύπανου σε δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Οι πέντε υπεκφυγές της Γερμανίας για να μην πληρώσει επανορθώσεις
Saturday
05/11/2022
03:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γερμανικές Αποζημιώσεις Στ. Λυγερός
0

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 28 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Παρότι υπεύθυνη για πρωτοφανή εγκλήματα, η ηττημένη Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ευνοήθηκε γενναιόδωρα από τους νικητές. Η ίδια, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στην ηθική και συμβατική υποχρέωσή της προς την Ελλάδα για να εξοφλήσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και να καταβάλει τις οφειλόμενες επανορθώσεις. Ακολούθησε παρελκυστική τακτική. Παρέπεμψε την ικανοποίηση των ελληνικών απαιτήσεων, όσον αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις, μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Όταν αυτή πραγματοποιήθηκε, το Βερολίνο ισχυρίσθηκε ότι το θέμα έχει κλείσει!

Η πρώτη γερμανική υπεκφυγή είναι ότι το ζήτημα έχει κλείσει με υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1960 και την καταβολή εκ μέρους της Γερμανίας 115 εκατ. μάρκων. Η αλήθεια είναι πως για να επιτύχουν την αποφυλάκιση του δημίου των 54.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν, που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση, η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε 115 εκατ. μάρκα ως αποζημίωση, την οποία «δικαιούνται Έλληνες υπήκοοι διωχθέντες από 6 Απριλίου 1941 μέχρι τέλους του 1945, υπό οργάνων του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος δια λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς ή αντιθέσεως προς την εθνικοσοσιαλιστικήν κοσμοθεωρίαν». Δηλαδή για αποζημίωση κυρίως των Εβραίων θυμάτων του Γ’ Ράιχ.

 

Για να μην υπάρξει, μάλιστα, η οποιαδήποτε παρεξήγηση, σε επιστολή του (αποτελεί μέρος της συμφωνίας) προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ο τότε Έλληνας πρεσβευτής στη Βόννη Θωμάς Υψηλάντης αναφέρει: «(η Ελλάδα) επιφυλάσσεται εντούτοις όπως προβάλη νέας απαιτήσεις, αίτινες προέρχονται εξ εθνικοσοσιαλιστικών μέτρων διώξεως κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής». Με άλλα λόγια, η Αθήνα δεν έχει ποτέ παραιτηθεί από τις αξιώσεις της, κάτι που ομολογεί και η Γερμανία σε απαντητική ρηματική διακοίνωσή της στις 31-3-1967.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

Πού πάτε χωρίς πιστοποιητικό αντιρωσικών φρονημάτων;
Wednesday
06/04/2022
19:08 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ουκρανικό Ρωσία Στ. Λυγερός
0

_.

 

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 25 Μαρ. 2022

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Αλάνθαστο κριτήριο για τη δημοκρατική ωριμότητα μίας κοινωνίας είναι η ικανότητά της να διεξάγει δημοκρατικό διάλογο στη δημόσια σφαίρα για τα ζητήματα που κάθε φορά τίθενται επί τάπητος. Αντιστρόφως, η διολίσθηση σε φανατικό “οπαδισμό” αποτελεί αλάνθαστο κριτήριο εκτροπής από το δημοκρατικό πλαίσιο. Όποιος παρακολουθεί αυτόν τον καιρό και τα κατεστημένα ΜΜΕ και τα social media διαπιστώνει τη διολίσθηση όχι απλώς σε φανατικό “οπαδισμό”, αλλά και σε ένα είδος ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Η συναυλία υπέρ της ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή πλήθους γνωστών καλλιτεχνών, μάλιστα, πυροδότησε το κλίμα. Τους κατηγόρησαν ότι μιλώντας γενικά για την ειρήνη, εμμέσως πλην σαφώς εξισώνουν τους θύτες (Ρώσους) με τα θύματα (Ουκρανούς). Ορισμένοι, μάλιστα, συνέκριναν την τωρινή στάση πολλών καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν με τη πιο καταγγελτική στάση που οι ίδιοι είχαν υιοθετήσει στη δεκαετία του 1990, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία.

Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά η κατηγορία που απευθύνουν στους καλλιτέχνες μπορεί εύκολα να αντιστραφεί. Πολλοί από τους επώνυμους που σήμερα “πυροβολούν” τους εισβολείς Ρώσους, τί στάση άραγε είχαν τηρήσει όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Σερβία, ή όταν οι Αμερικανοί έκαναν εισβολή στο Ιράκ με αποδεδειγμένα ψευδή προσχήματα; Μήπως είχαν σιωπήσει και πολύ περισσότερο χειροκροτήσει; Όποιος κάνει τον κόπο να ψάξει θα το διαπιστώσει.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία
Wednesday
23/03/2022
04:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ουκρανικό Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Προσθέτουμε στο κατατοπιστικό άρθρο του Σταύρου Λυγερού, τέσσερις συνδέσμους ενδεικτικούς για τα αδιέξοδα λαών που γίνονται έρμαια εξωτερικών επεμβάσεων, αλλά, και εσωτερικών διχονοιών. Ενδεικτικό το περιστατικό στάσης-αγανάκτησης εν μέσω της Ρωσικής Εισβολής: Mεσόκοπος Ουκρανός ξεστόμισε σηκώνοντας το χέρι, με την πλάτη προς τους δημοσιογράφους: “δεν με νοιάζει ποιός φταίει και ποιός δεν φταίει. Ανάθεμα σε όλους”.

Για την Ελλάδα και τους Ελληνες διανοούμενους, δεν τρέχει και τίποτα. Μετά την πλήρη υποταγή στην νατοϊκή Κατοχή, ολοκληρώνεται με την Frontex ( Frontex- Βασικές αρμοδιότητες ) και η ευρωστρατιωτική Κατοχή ( Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ευρώπη ενώνεται – Κοινή απόφαση των «27» για δημιουργία Ευρωστρατού ).

1) https://slpress.gr/diethni/o-serezini-sto-ntonmpas-neofasistes-kai-kommoynistes/

2) https://www.newsbomb.gr/diplomatiko-diavatirio/story/1295789/polemos-stin-oykrania-ki-omos-i-dysi-den-einai-amoiri-eythynon

3) https://slpress.gr/videos/otan-o-mpainten-ekviaze-tin-oykrania-video/

4) ομιλία-Μπέρνι-Σώντερς-στη-Γερουσία-για-Ουκρανία.pdf

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 22 Μαρ. 2022

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Πώς άραγε θα καταλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Μπορεί ο Ζελένσκι να απειλεί με Γ’ παγκόσμιο πόλεμο και να ζητάει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά είναι σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την πολιτική της μη στρατιωτικής εμπλοκής. Η Δύση, βεβαίως, έχει εμπλακεί και μάλιστα ευθέως σ’ όλα τα άλλα επίπεδα. Όχι μόνο στέλνοντας όπλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και ενορχηστρώνοντας τον επικοινωνιακό πόλεμο και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις εναντίον του Κρεμλίνου με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν αργά. Η επιλογή των Ουκρανών να αμυνθούν στις πόλεις ήταν αναμφίβολα σωστή. Στις μάχες μέσα στον αστικό ιστό, το ρωσικό πλεονέκτημα χάνεται. Οι επιτιθέμενοι εκτίθενται με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες απώλειες και να προχωρούν αργά, αφού είναι υποχρεωμένοι να εκκαθαρίζουν δρόμο-δρόμο, γειτονιά-γειτονιά. Εκτός αυτού, πληρώνουν βαρύ πολιτικό κόστος. Για να προχωρήσουν οι δυνάμεις τους είναι υποχρεωμένοι να βομβαρδίζουν ολοένα και πιο εντατικά. Αυτό προκαλεί μεγάλες απώλειες σε αμάχους, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδοτεί τη διεθνή κοινή γνώμη με εικόνες θυμάτων που προκαλούν συγκίνηση και τροφοδοτούν περαιτέρω το αντιρωσικό κλίμα στη Δύση κι όχι μόνο.

Από την άλλη πλευρά, για τον Πούτιν η στρατιωτική κλιμάκωση είναι μονόδρομος. Μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει (απώλειες, κυρώσεις κλπ) μία υποχώρηση θα ήταν ταπεινωτική ήττα για τη Ρωσία. Όχι μόνο, επειδή θα καταρράκωνε το κύρος της διεθνώς, αλλά και επειδή αναπόφευκτα οι Αμερικανοί θα την στρίμωχναν ακόμα περισσότερο. Προφανώς, μία υποχώρηση θα αποσταθεροποιούσε και το σημερινό καθεστώς, όπως προσδοκούν στην Ουάσινγκτον και στις δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Γιατί όταν ακούμε συνεκμετάλλευση πρέπει να κουμπωνόμαστε
Sunday
20/03/2022
10:50 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Εξωτερική Πολιτική Στ. Λυγερός
0

_.

 

 

 

Στ. Λυγερός, 19 Μαρ. 2022

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Άμυνας να διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι συζήτησαν για συνεκμετάλλευση, αλλά είναι δεδομένο ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται εδώ και χρόνια στο τραπέζι. Δεν ισχυρίζομαι ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί την τουρκική πρόταση. Ισχυρίζομαι, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ισχυροί κύκλοι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα φλερτάρουν με την ιδέα.

Οι αναγνώστες θα θυμούνται τη δήλωση Κοτζιά (όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών), με την οποία κατηγορούσε τους Έλληνες ότι είναι «μοναχοφάηδες» στο ζήτημα της ΑΟΖ και του πιθανολογούμενου υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου. Το γεγονός ότι δεν ήταν μία ατυχής δήλωση, αποδεικνύεται από τα όσα είπε στη συνέχεια ο διάδοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών. Αντί ο Κατρούγκαλος να υπογραμμίσει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, δήλωσε: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;»!

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα που ερωτοτροπούσε με την περιβόητη συνεκμετάλλευση. Ήρθε και ο Δένδιας (διάδοχος των ανωτέρω δύο στο υπουργείο Εξωτερικών) να δείξει ότι με τη συνεκμετάλλευση ερωτοτροπούν και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι στη ΝΔ. Ο Δένδιας, λοιπόν, αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική συνεργασία, είχε δηλώσει στο Blooberg: «Υπάρχουν χιλιάδες συνέργειες από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων». Αργότερα, ο ίδιος τορπίλισε με δήλωσή του την αξιοποίηση ελληνικών κοιτασμάτων, στο όνομα οικολογικής ευαισθησίας!

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Η Μέρκελ δεν άκουσε στην Αθήνα για κατοχικό δάνειο και επανορθώσεις
Monday
01/11/2021
13:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αικ. Σακελλαροπούλου Γερμανικές Αποζημιώσεις Κυρ. Μητσοτάκης Ν.Δ. Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR:   Μόνο που για αυτές τις απαιτήσεις, και την αντιμετώπιση του ζητήματος δηλαδή αντιμετώπιση χρεοκρατίας-έξωθεν εξάρτησης ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει να κάνει κάτι, μόνο βουρ για την βουλή και οι υπόλοιποι, ειδημοσύνη χωρίς το παραμικρό αντιστασιακό κόστος.

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 30 Οκτ. 2021

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η Μέρκελ ήλθε και απήλθε και όπως αναμενόταν ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η Πρόεδρος Δημοκρατίας ξεστόμισαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τις λέξεις κατοχικό δάνειο και γερμανικές επανορθώσεις. Κι όμως, δεν θα έπρεπε να αναμενόταν. Πρόκειται δια παραλείψεως εθνικό έγκλημα, το οποίο με ρητορικές διακοπές συνεχίζεται για δεκαετίες. Κι αν επαναφέρουμε σήμερα (σε δύο διαδοχικά άρθρα) το ζήτημα είναι για να υπογραμμίσουμε όχι μόνο την ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και την αφόρητη υποκρισία της Γερμανίας.

Διευκολυνόμενο από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, το Βερολίνο συνεχίζει να αρνείται να πληρώσει τις επιβαλλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμα και το κατοχικό δάνειο. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που κουνάει το δάκτυλο στους Έλληνες και που βεβαίως αρνείται επιμόνως την οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη. Μπορεί ο Σόιμπλε να έπαιζε τον ρόλο του “κακού μπάτσου”, αλλά ήταν η Μέρκελ, ο “καλός μπάτσος”, που είχε την μπαγκέτα.

Ας δούμε, όμως, την εικόνα. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα είχε θέσει με ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων. Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο 2019 η απόφαση της ελληνικής Βουλής –με συντριπτική πλειοψηφία– να ενεργοποιήσει τις διεκδικήσεις για όσα η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους ναζί του Χίτλερ. Η ΝΔ του Μητσοτάκη είχε υπερψηφίσει, αλλά ως κυβέρνηση έπαθε …αμνησία.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Χώρα ή χώρος η Ελλάδα; – Η Πρόεδρος την θέλει χώρο, ο λαός χώρα…
Wednesday
09/06/2021
13:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Σταύρου Λυγερού κατα της https://greek-market-research.com/clink/katina-stin-proedria-tis-dimokratias/ , κατά του ΓΑΠ, κατά της ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑΣ. Επισημαίνουμε μόνο, μια λεξούλα του Σταύρου Λυγερού στον επίλογο “Κι αν αυτό είναι ατόπημα για στελέχη κομμάτων, για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ό,τι ο θεσμός συμβολίζει για το κράτος, τον λαό και την εθνική ταυτότητα, είναι πολιτικό έγκλημα.“, το “πολιτικό έγκλημα” θα έπρεπε για λόγους αφαίρεσης κάθε ασάφειας να συγκεκριμενοποιηθεί, πχ “έγκλημα κατά της χώρας”, βλέπετε σχετικά Το Πολιτικό Έγκλημα στην Ελλάδα: ιστορικές καταβολές και σύγχρονησυνταγματική πραγματικότητα , ούτως ώστε να παραπέμπει ευθέως στην, ούτως ή άλλως ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ.

Συσχετίζουμε το άρθρο με τις αναρτήσεις μας, https://greek-market-research.com/article/sakellaropoyloy-dilosi-ntropi-gia-to-dimografiko/ και https://greek-market-research.com/article/i-ellada-diethnes-kentro-anthropistikon-spoydon-mia-protasi/ .

Σχηματίζουμε στην στήλη (δεξιά) “ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ-ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ” τον τίτλο/ετικέτα/tag, “ΠτΔ ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ-ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”

_.

 

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 9 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Τα όσα είπε προ ημερών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το δημογραφικό δεν είναι κάτι νέο. Είναι το στερεότυπο των κάθε είδους δικαιωματιστών. «Η Ελλάδα θα λύσει το δημογραφικό της πρόβλημα με την ενσωμάτωση μεταναστών». Τόσο απλά! Ούτε καν μία επιφύλαξη για το εάν κατηγορίες μεταναστών μπορούν να ενσωματωθούν και να γίνουν Έλληνες. Ο φιλελέ λαϊκισμός στο απόγειό του.

Υπενθυμίζω ότι –με την Ελλάδα να πέφτει στον γκρεμό– μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (2009-2011) ήταν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση ιθαγένειας! Πριν το 1990 ο Κώδικας Ιθαγένειας απασχολούσε μόνο τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους νομικούς, όχι την κοινή γνώμη, επειδή μέχρι το 1990 η Ελλάδα φιλοξενούσε ελάχιστους μετανάστες. Δεν είχε πολιτική σημασία εάν οι προϋποθέσεις απόδοσης ιθαγένειας θα ήταν σφικτές ή χαλαρές. Το 2010, όμως, είχε κρίσιμη σημασία, επειδή επηρέαζε την ταυτότητα και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Το επιχείρημα της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η «ανάγκη τακτοποίησης». Από αυτή την άποψη, συνέχιζε και κλιμάκωνε την απαράδεκτη πρακτική της ελληνικής Πολιτείας να νομιμοποιεί μαζικά καταστάσεις οι οποίες είχαν διαμορφωθεί με παράνομο τρόπο. Δύο φορές η κυβέρνηση Σημίτη και άλλη μία η κυβέρνηση Καραμανλή είχαν νομιμοποιήσει μαζικά παράνομους μετανάστες, αλλά τουλάχιστον δεν τους είχαν δώσει ιθαγένεια.

 

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Κόμματα-φυλές και Επιτελικό Κράτος
Monday
10/05/2021
01:29 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΚΛΟΓΕΣ Μορφή Πολιτεύματος Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Προεδρική Δημοκρατία για να σωθούμε από τα κόμματα-φυλές!

Επαναλαμβάνεται(1) ο Σταύρος Λυγερός. Αντί Δημοκρατία, για απαλλαγή από τον τριπλό έλεγχο Χρεοκρατίας-Εξωθεν Εξάρτησης-παγκοσμιοποίησης, ΞΑΝΑπροτείνει Προεδρική Δημοκρατία για μεταφορά της τριπλής εθελοκατοχής, από την αγαπημένη “να καεί-να καεί…”(2) των κομμάτων (φαίνεται κάηκε στα μάτια του κόσμου η Βουλή) στο πρόσωπο του ΠτΔ(3). Έτσι, λέει ο Σταύρος Λυγερός, για να απαλλαγούμε από τα πολλά κόμματα-φυλές, [που ξέρετε μπορεί το σύστημα να κινδυνεύει και από τα πολλά, αν και σήμερα όλα… μην πώ(4) γι’ αυτά, κόμματα]!

Και Φιλόσοφος μας προέκυψε ο καλός Δημοσιογράφος; Λέτε (λόγω αγάπης προς την φιλοσοφία η επαναλαμβανόμενη πρόταση);  

==========================

(1) https://greek-market-research.com/article/kommata-fyles-epiteliko-kratos-kai-proedriki-dimokratia/

(2) Μήπως έπρεπε, τελικά, «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»;

(3) Προεδρική Δημοκρατία: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και αρχηγός του κράτους και Πρόεδρος της Κυβέρνησης, η οποία δεν εκλέγεται από το λαό αλλά σχηματίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται είτε άμεσα από το λαό είτε από ειδικό σώμα εκλεκτόρων και διαθέτει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες (Η.Π.Α., Κύπρος, Ρωσία).

(4) Στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις των «Αγανακτισμένων» κύριο και κοινό γνώρισμα των διαδηλώσεων ήταν ο ειρηνικός χαρακτήρας και η απουσία επιμέρους κομματικών ταυτοτήτων” και “Βουλευτές ή ηγέτες των κομμάτων της Βουλής εκφράστηκαν απαξιωτικά για τις διαδηλώσεις.” Από τον σύνδεσμο: Διαδηλώσεις στην Ελλάδα 2011

_.

 

 

 

Στ. Λυγερός, 6 Μαίου 2021

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 


Αν και στην πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό φυσούν χαμηλής έντασης άνεμοι, επαναλαμβάνεται το χρόνιο φαινόμενο οι πολιτικοί αρχηγοί, ειδικά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να κάνουν ό,τι μπορούν για να διεγείρουν τον “κομματικό πατριωτισμό” για να ενισχύουν τη συσπείρωση και τη μαχητικότητα της παράταξής τους, με σκοπό να αλιεύσουν ψήφους. Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Θα ήταν αφέλεια να περιμένει κανείς από τα κόμματα και τους αρχηγούς τους να κάνουν επίδειξη αντικειμενικότητας με ακριβοδίκαιες κρίσεις. Ο ρόλος τους είναι διαφορετικός στη δημοκρατία. Όλα, όμως, έχουν ένα όριο, το οποίο –όπως μας αποδεικνύουν συνεχώς τα γεγονότα– έχει προ πολλού καταλυθεί. Κι αυτό, επειδή η όποια αντιπαράθεση δεν γίνεται επί των κρίσιμων προβλημάτων του τόπου, αλλά για δευτερεύοντα, αν όχι για ασήμαντα. Με άλλα λόγια, κατά κανόνα τα κόμματα προσαρμόζουν τον ζωτικά αναγκαίο πολιτικό διάλογο στα μέτρα τους, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από την φτώχεια τους σε επεξεργασίες και προγραμματικές προτάσεις.

Η συνεχιζόμενη –έστω και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με το παρελθόν– αποδοχή εκ μέρους των πολιτών του “ξύλινου” κομματικού λόγου δεν οφείλεται μόνο σε πολιτικό πρωτογονισμό. Συνδέεται και με τον υψηλό βαθμό κομματικοποίησης των θεσμών. Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, τα κόμματα άσκησαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αλλά και έναν υπερβάλλοντα και ασφυκτικό έλεγχο σε όλο σχεδόν το πλέγμα της δημόσιας ζωής.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

123..