ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Κώστας Βενιζέλος, 20 Αυγούστου 2024
Εδραιώνει την παρουσία της στη Λιβύη η κατοχική Τουρκία, με τις εκτεταμένες εξουσίες που παρέχονται, διά του Μνημονίου που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, στον τουρκικό στρατό.
Μια ακόμη χώρα της περιοχής περνά κάτω από την πλήρη πολιτική και στρατιωτική επιρροή της κατοχικής δύναμης. Κι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, αλλά έχοντας υπόψη ότι έντονη τουρκική παρουσία υπάρχει στην Αφρική, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία.
Για τη Λιβύη, ο σχεδιασμός ξεκίνησε εδώ και χρόνια, με το γνωστό τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και την Τουρκία να αξιοποιεί στο έπακρο τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα αυτή. Είναι σαφές πως η Λιβύη καθίσταται αποικία της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, το άλλο στρατόπεδο, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, δεν φάνηκε μέχρι στιγμής να αντιδρά στα όσα διαδραματίζονται σε σχέση με την εκχώρηση σημαντικών εξουσιών στην Τουρκία από την Τρίπολη. Είναι, πάντως, σαφές πως το Μνημόνιο υπογράφηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης είναι στρυμωγμένη στο στρατιωτικό πεδίο.
Σχόλιο GMR: Όλα τα παρακάτω (που θα διαβάσετε) μπορεί σε κάποιους να μοιάζουν ιστορικού χαρακτήρα αναφορές, αλλά στην πραγματικότητα είναι η “καρδιά” της ελληνοτουρκικής διένεξης (και ο βίος και πολιτεία του εκάστοτε “επιτελικού κράτους” θα συμπληρώσει η GMR) μέχρι και σήμερα. Κι αυτά τα ζητήματα θα εισέλθουν από το “παράθυρο” όποτε Ελλάδα και Τουρκία αρχίσουν συνομιλίες. Γι’ αυτό ας αρχίσουμε να διδασκόμαστε από το παρελθόν, όταν μάλιστα αυτό έχει να μας διδάξει πολλά.
(από τον επίλογο της εξαιρετικής [μη λήθης] εν λόγω ανάρτησης)
_.
Στ. Λυγερός, 30 Ιανουαρίου 2023
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Μπορεί να έχουν παρέλθει 27 χρόνια από τα Ίμια, αλλά οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία για να υπογραμμίζουν αυτό που είχαν τότε κερδίσει: “γκριζάρισαν” τις δύο βραχονησίδες και κυρίως χρησιμοποίησαν αυτό το “γκριζάρισμα” για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία σε 152 ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο. Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, άλλωστε, τα τουρκικά ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πολεμικούς τόνους, θριαμβολογούν που πολεμικά σκάφη τους εμποδίζουν την Ελλάδα από το να προβεί σε “πρόκληση” στην περιοχή!
Και βέβαια πρόκληση εννοούσαν την κίνηση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου να ρίχνει ένα στεφάνι στη γύρω θαλάσσια περιοχή όπου βρήκαν τότε τον θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου! Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα ούτε να τιμήσει επιτόπου τους νεκρούς της! Επιπροσθέτως, παραδοσιακά τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο η Άγκυρα ενορχηστρώνει μία επικοινωνιακή επίθεση. Στόχος της να υπενθυμίσει την τουρκική νίκη του 1996 και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι σε θέση και σήμερα να ρυθμίζει το τι μπορεί να κάνει και τι όχι η Ελλάδα όχι μόνο στα Ίμια, αλλά συνολικότερα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το “μοντέλο Ίμια” (αποβίβαση Τούρκων σε ελληνική νησίδα) μπορεί να έχει μπει στο ράφι ως μέθοδος πρόκλησης ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε συγκυρία που η Άγκυρα θα κρίνει κατάλληλη δεν θα επανενεργοποιηθεί. Η κεμαλική αντιπολίτευση, άλλωστε, κατηγορεί τον Ερντογάν που επιτρέπει στην Ελλάδα να έχει “υπό κατοχή 152 τουρκικά νησιά“! Όπως φάνηκε το καλοκαίρι του 2020, αλλά και η κύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση του περιβόητου Μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης, ο Ερντογάν προτιμάει τη μέθοδο των παράνομων σεισμικών ερευνών, επόμενο βήμα των οποίων είναι η αποστολή γεωτρύπανου σε δυνάμει ελληνική ΑΟΖ.
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr