ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ο ιδεολόγος επαναστάτης που αποκάλεσαν «Αφρικανό Τσε»
Monday
24/08/2020
03:38 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Thomas Sankara
0

 

Τομά Σανκαρά 1949 – 1987

 

 

 

Ο Τομά Σανκαρά, η χώρα των τίμιων ανθρώπων και η άνιση μάχη με το χρέος και το ΔΝΤ

 

Παρά το γεγονός ότι έζησε και έδρασε σχετικά πρόσφατα, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, το έκανε σε μια χώρα που περνά μάλλον αδιάφορη στην αναπτυγμένη Δύση.

Άνω Βόλτα την έλεγαν οι γάλλοι αποικιοκράτες και εκείνος τη μετονόμασε σε Μπουργκίνα Φάσο, Χώρα των Τίμιων Ανθρώπων στη γλώσσα του.

Γιατί αυτό ήθελε να την κάνει, μια χώρα με τίμιους και περήφανους πολίτες, μακριά από τη διαφθορά του Δυτικού και τα παιχνίδια των ολιγαρχών.

Τι κι αν απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960; Όπως και οι άλλες πρώην αποικίες των Ευρωπαίων στην Αφρική, παρέμενε υποχείριο των Γάλλων, ένα υποδουλωμένο έθνος που του άρπαζαν τον πλούτο και το άφηναν να σπαράσσεται από τη φτώχεια και την ανέχεια.

 

Έτσι βρήκε τη χώρα του το 1983 ο νεαρός επαναστάτης, σμπαράλια από τη γαλλική πλεονεξία και τη διαφθορά των ντόπιων συνεργατών τους. Ως η φτωχότερη ίσως χώρα του κόσμου, είχε το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και ένα χρέος στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα που δεν ήταν φυσικό να αποπληρωθεί από μια εθνική οικονομία πρακτικά ανύπαρκτη.

Αυτή ήταν η μοίρα της πρώην αποικίας που είχαν προδιαγράψει οι μεγάλοι και δυνατοί, δεν υπολόγισαν όμως αυτόν τον φλογερό 34αρη αξιωματικό που υποσχέθηκε στον λαό δύο πράγματα: 2 γεύματα την ημέρα και 5 λίτρα πόσιμο νερό για κάθε οικογένεια.

(more…)