ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ σήμερα
Tuesday
22/02/2022
02:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης G-M-R Μπέρτολτ Μπρέχτ
3

_.

 

 

 

GMR, 22 Φεβ. 2022

 

 

 

 

Η G-M-R εμπλέκεται στα κοινωνικά ζητήματα, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αυτά της εργατικής τάξης (με κορυφαίο την ενοικίαση εργαζομένων = αποσύνδεση σχέσης από σύμβαση εργασίας), ιδιαίτερα στο ζήτημα ΕΙΡΗΝΗ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΤΡΙΠΛΟΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΑ αγωνιστικάδικαιϊκά+επιστημονικά (=πραγματογνωμοσύνη)-πολιτικά(όχι κομματικά αλλά[*]) και έχει να επιδείξει σημαντικότατα αποτελέσματα αυτής της τριπλοσυνδυασμένης εμπλοκής.

 

Παρόλα αυτά (εννοώντας όλο τον ως άνω παρατιθέμενο σύνδεσμο στο ΕΙΡΗΝΗ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ) συναισθανόμενοι την ευθύνη μας (που δεν πολεμάμε ακόμα και με τα πιο αδύναμα μέσα το άδικο και τον πόλεμο), παραθέτουμε και μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη προς αυτήν του Ν. Μιχαλκόφ, εδώ ρωσία-ψέματα-προς-όλες-τις-κατευθύνσεις-γιατί-το-καθεστώς-πούτιν-θα-πέσει-σαν-χάρτινος-πύργος

 Αυτή η μεθοδολογία-στάση ζωής της G-M-R και λίγων ακόμα ενεργών πολιτών που ακολουθούν παρόμοια στάση, προκαλεί από ειρωνεία ως πολεμική, από πλευράς κυρίως των (κατά δήλωσή τους) κομμουνιστών (αλλά όχι μόνον αυτών) που συμβαίνει να πολιτεύονται κιόλας.

Η συνήθης “κομμουνιστική” επιχειρηματολογία, ειρωνική ως πολεμική, είναι: “το θέμα δεν είναι νομικό-το θέμα είναι πολιτικό[**] και “μα, πιστεύετε στην Ελληνική (ή, την αστική) Δικαιοσύνη;“.

Για την G-M-R είναι κατανοητό, πως όπου επικρατεί εγωκεντρισμός, πολιτικός ή άλλος, λιγότερο ή περισσότερο ιδιοτελής, το οφειλόμενο πλαίσιο αρχών, για την G-M-R η “δ.ά.δ.α.” Δικαιοσύνης-Ανιδιοτέλειας-Δημοκρατίας (σοσιαλισμός=δημοκρατία σε εφαρμογή)-Αλληλεγγύης, υποκαθίσταται από τον κάθε φορά επιλεγμένο τακτικισμό (σήμερα προκλητικά εχθρικό προς την δ.ά.δ.α. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΝΤΙdebtocracy ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣενδεικτικά  ΚΚΕ: Επιζήμια η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αυτή τη στιγμή ως “αριστερή” επικύρωση της   https://greek-market-research.com/article/sakellaropoyloy-etsi-apofasisame-gia-ta-mnimonia/ ),  στο όνομα μιας μελλοντικής στόχευσης, ή άλλως, “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”[***].

Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ στο άρθρο του “Πρέπει να πολεμάει κανείς την αδικία ακόμα και με αδύναμα μέσα” τοποθετείται πολύ καθαρά στο ζήτημα (συνημμένες 4 φωτογραφίες από το βιβλίο Scripta Manent των Εκδόσεων Στοχαστής/Λουκά Αξελού).

Μπορείτε επίσης να δείτε συμπληρωματικά, την σχετική συνδικαλιστική βιωματική προσέγγιση ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ.PDF.

Η G-M-R διαρκώς προτείνει, την σύσταση και λειτουργία, με την μέθοδο “δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο”, μιας διαδικτυακής “Δεξαμενής Σκέψης & Δράσης για ΕΙΡΗΝΗ-ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, για “δ.ά.δ.α.” Δικαιοσύνης-Ανιδιοτέλειας-Δημοκρατίας-Αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και λαών. Συντόμως: “δ.ά.δ.α.” Ειρήνης-Προκοπής”.

 

Υστερόγραφο ελπίδας:

Καὶ νὰ ἀδελφέ μου ποὺ μάθαμε νὰ κουβεντιάζουμε ἥσυχα κι ἁπλά.

Καταλαβαινόμαστε τώρα, δὲν χρειάζονται περισσότερα.
Κι αὔριο λέω θὰ γίνουμε ἀκόμα πιὸ ἁπλοί.
Θὰ βροῦμε αὐτὰ τὰ λόγια ποὺ παίρνουνε τὸ ἴδιο βάρος
σ᾿ ὅλες τὶς καρδιές, σ᾿ ὅλα τὰ χείλη.
Ἔτσι νὰ λέμε πιὰ τὰ σύκα-σύκα καὶ τὴ σκάφη-σκάφη.
Κι ἔτσι ποὺ νὰ χαμογελᾶνε οἱ ἄλλοι καὶ νὰ λένε,
«Τέτοια ποιήματα, σοῦ φτιάχνουμε ἑκατὸ τὴν ὥρα.»
Αὐτὸ θέλουμε κι ἐμεῖς.
Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ᾿ τὸν κόσμο.
Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο. (Γιάννης Ρίτσος).-

 

==========================

 

[*] https://greek-market-research.com/clink/i-igemonia-ston-gkramsi/

[**] Δηλαδή, λένε πως πιστεύουν, “αν δεν έρθει στην εξουσία το κόμμα μας, αν δεν γινει κομμουνισμός, οποιαδήποτε προσπάθεια εσωτερικών αλλαγών εντός του καπιταλισμού αποτελεί φενάκη σε βάρος του κομμουνιστικού ιδεώδους“.

Βέβαια, αυτοί που λένε πως πιστεύουν αυτό, συμβαίνει να αξιοποιούν κάθε προσφορά (βλέπε και ως εξαγορά) του καπιταλισμού για ίδιο ή κομματικό οικονομικό ή άλλο όφελος.

[***]  Κατά την G-M-R, το θέμα δεν είναι μόνο το “για τι” παλεύει κάθε κόμμα-σχήμα-πολίτης, αλλά, ο συνδυασμός του “για τι” με το “τίνι τρόπω”, όπου ο τρόπος αναδεικνύει και αρχές-ήθος και ικανότητες-θέληση (πχ δ.ά.δ.α. που προαναφέραμε, υπομονή και αγάπη προς τον άνθρωπο, επιχειρησιακό σχέδιο, κλπ):

         «Μη μας δείχνετε το στόχο

          αν δεν μας πείτε τον τρόπο.

          Γιατί οι στόχοι και οι τρόποι

          συγχέονται τόσο σ΄αυτή τη γη,

          που αν αλλάξεις τον τρόπο

          αλλάζεις το στόχο

          και στόχο άλλο δείχνουνε

          τα νέα μονοπάτια».

                                  ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΛΑΣΑΛ

Παράδειγμα (και αλληλεγγύης της G-M-R) του “να πολεμάει κανείς την αδικία ακόμα και με αδύναμα μέσα”: https://greek-market-research.com/clink/sto-edolio-o-politis-poy-fonaze-katolisthisi/