ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Καστελλόριζο και ΑΟΖ – Συμφέρει την Ελλάδα η δικαστική διευθέτηση;
Saturday
01/08/2020
02:51 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ Χάρης Τσιλιώτης
0

Σχόλιο GMR:   Ο Καθηγητής Άγγελος Μ. Συρίγος (ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ την άποψη του Καθηγητή Χ. Τσιλιώτη περί ενδεχομένης μειωμένης επήρειας του Καστελόριζου.

._

 

 

 

 

Χάρης Τσιλιώτης, 27 Ιουλίου 2020

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Τις τελευταίες ημέρες γράφτηκαν πολλά, υπεύθυνα και, κυρίως, ανεύθυνα σχετικά με το Καστελλόριζο, το οποίο αποτέλεσε (και ακόμα αποτελεί) εστία ανάφλεξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ας τα βάλουμε σε μία τάξη.

Η Τουρκία δεν αμφισβητεί, τουλάχιστον επίσημα, την κυριαρχία της χώρας μας επί του Καστελλόριζου, σε αντίθεση με άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ή του Λιβυκού Πελάγους (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Γαύδος κ.ά.). Υπό αυτήν την έννοια είναι τουλάχιστον ανεύθυνα όσα λέγονται και γράφονται ότι τουρκικά πολεμικά πλοία θα καταλάβουν το ακριτικό μας νησί. Αμφισβητεί, όμως, ότι το Καστελλόριζο όπως, κατ’ αυτήν, και όλα τα ελληνικά νησιά έχει δική του υφαλοκρηπίδα και ότι μπορεί να έχει ΑΟΖ σε περίπτωση ανακήρυξης.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν αποτελούν τμήματα της επικράτειας, όπου το παράκτιο κράτος, εν προκειμένω η χώρα μας, ασκεί πλήρη κυριαρχία. Αποτελούν θαλάσσιες ζώνες, όπου το παράκτιο κράτος έχει κυριαρχικά δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης. Η μεν ΑΟΖ θα πρέπει να ανακηρυχθεί, κάτι που δεν έχει κάνει η χώρα μας, εκτός από την πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία στο Ιόνιο Πέλαγος.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

 

Πηγή: slpress.gr