ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Γεραπετρίτης: Αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα -Τα 6 ναυτικά μίλια
Tuesday
20/10/2020
04:23 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ Γιώργος Γεραπετρίτης ΗΧΗΤΙΚΑ Ν.Δ. Υφαλοκρηπίδα
0

Σχόλιο GMR: Εδώ σχετική κριτική από τον Σταυρό Λυγερό. (Ηχητικό, Σταύρ. Λυγερός: Φιλανδοποίηση πολύ μαλακό για εμάς. Τα 6 μίλια Γεραπετρίτη είναι το πιο λάθος μήνυμα)

._

 

 

 

 

newsroom_Iefimerida, 14 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

 

 

Τις «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

«Η διπλωματία δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας αλλά ένας αγώνας δρόμου που θέλει στρατηγική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ένα περιθώριο προς την Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, ώστε να προσέλθει στις συζητήσεις, και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αναβάθμιση της επιχειρησιακής θέσης της Ελλάδος. Απεδείχθη στο ανατολικό Αιγαίο, απεδείχθη στη Μεσόγειο», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας νωρίτερα απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας βρίσκεται πάντοτε δυνητικά στο τραπέζι»


«Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται απολύτως το ποιος είναι εκείνος ο οποίος, με τη συνεχή, την εχέφρονα αλλά και τη σθεναρή του στάση καταφέρνει να έχει την Ελλάδα στο προσκήνιο της διπλωματίας».

Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «έχουμε πλήρη επίγνωση της επιθετικότητας της Τουρκίας. «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «αύριο θα απαιτήσει από την Ε.Ε. να θέσει και πάλι τη στάση της Τουρκίας εκ ποδών και υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τουρκίας» και υπογράμμισε πως «το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας βρίσκεται πάντοτε δυνητικά στο τραπέζι. Αφήνουμε ένα παράθυρο στη διαμεσολάβηση, εμείς είμαστε πάντοτε με τη γνήσια συζήτηση και με το Διεθνές Δίκαιο, απειλές και εκβιασμούς δεν πρόκειται να ανεχθούμε», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης: «Αυτές είναι οι ”κόκκινες γραμμές” για την Ελλάδα»


Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα, απάντησε πως αυτές «έχουν να κάνουν με τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας».

«Έχουμε αποδείξει την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Η ”κόκκινη γραμμή” είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα, τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Ενίσχυση ή επίφαση δημοκρατίας;
Sunday
24/03/2019
16:00 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιώργος Γεραπετρίτης
0

Σχόλιο G-M-R : Επισημάνσεις για την χρήση δημοψηφισμάτων, σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων-κατακτημένου νομικού πολιτισμού (βλέπετε το πολιτικάντικο/αντιδικαιικό κατά την γνώμη μας αίτημα δημοψηφίσματος, για την συμφωνία των Πρεσπών).

Υστερόγραφο: Το ΑΔΙΚΟ, ή ΠΡΟΣΒΟΛΗ του κατακτημένου νομικού πολιτισμού, αντιμετωπίζεται με ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ και ΕΝΙΣΧΥΟΜΕΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ, νομικά ΜΕΣΑ (που ουδόλως αποκλείουν την χρήση δύναμης), από το αρχικό στάδιο μέχρι την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ (βλέπετε ΕΔΩ σχετική εργασία του Συνταγματολόγου κου Νικολάου Μπιτζιλέκη). Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Μνημόνια, αυτά τα μέσα ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ από το άρθρο 120Σ παραγρ. 4 και όχι από δημοψήφισμα.


 

 

Γιώργος Γεραπετρίτης(*) , 11 Νοε. 2018

 

Το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου φιλοξένησε πρόσφατα μια σπουδαία έκθεση με τίτλο Το μέλλον ξεκινά εδώ – 100 έργα που διαμορφώνουν τον κόσμο του αύριο. Ανάμεσα σε άλλα μείζονα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, στα οποία η επιστήμη και η τεχνολογία καλούνται να δώσουν λύσεις, η έκθεση εστίαζε στο ερώτημα «Εξακολουθεί η Δημοκρατία να λειτουργεί;». Για την παρουσίαση του προβλήματος, επελέγησαν δύο τεκμήρια: ένα κατασκευασμένο προπαγανδιστικό φυλλάδιο με την επιγραφή του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, που κυκλοφόρησε πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, και ένα ψηφοδέλτιο του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 για το οικονομικό πακέτο διάσωσης, με την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση που το προκάλεσε και στήριξε το όχι, τελικά αγνόησε τη βούληση του εκλογικού σώματος. Στα δύο τεκμήρια εδράζονται όλα τα προβλήματα των σύγχρονων δημοψηφισμάτων.

   Πρώτον, δεν είναι όλα τα ζητήματα δεκτικά δημοψηφίσματος: θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να τίθενται στην κρίση της πλειοψηφίας διότι ακριβώς συνιστούν την άμυνα του ενός απέναντι στους πολλούς, όπως και θέματα υψηλής διπλωματίας δεν είναι δεκτικά μονοσήμαντης απάντησης. Σκεφθείτε απλά ένα δημοψήφισμα για την αποδοχή μεταναστών στη χώρα ή για τη διενέργεια πολέμου με γειτονική χώρα.

   Δεύτερον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθεί με έναν ουδέτερο και ευκρινή τρόπο μια ερώτηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, και μάλιστα με τρόπο ναι/όχι. Σκεφθείτε το ερώτημα του ελληνικού δημοψηφίσματος: παρέπεμπε σε άγνωστο και μη ευπρόσιτο πολυσέλιδο κείμενο, περιείχε ξενόγλωσση διατύπωση και δύσκολα πρόκυπτε η γνήσια διακύβευση του αποτελέσματός του.

   Τρίτον, για την επιτυχία ενός δημοψηφίσματος προϋποτίθεται πλήρης και ακριβής πληροφόρηση, ενόσω η ροή της (ψευδούς) είδησης είναι εξαιρετικά μεγάλη και είναι δύσκολη η αποκάθαρσή της.

   Τέταρτον, το δημοψήφισμα προϋποθέτει εκτενή χρόνο διαβούλευσης -αναλογιστείτε την απόφαση που κλήθηκε να λάβει ο ελληνικός λαός σε μια εβδομάδα- αλλά και ουσιαστικό διαβουλευτικό πνεύμα. Δηλαδή προϋποθέτει μια αντιλογία επιχειρημάτων βασισμένη στον ορθό λόγο και ετοιμότητα των ψηφοφόρων να αλλάξουν την άποψή τους.

Δυστυχώς η ιστορία της τελευταίας εικοσαετίας αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε κανένα δημοψήφισμα το οποίο, ταυτοχρόνως, να ήταν προϊόν μιας γνήσιας και ανόθευτης έκφρασης των πολιτών, να εισακούστηκε από την πολιτική τάξη και να παρήγαγε ωφέλιμο αποτέλεσμα για την κοινωνία. Αντιθέτως, υπήρξε χειραγώγηση και αποπροσωποποίηση της ευθύνης. Η συμμετοχική δημοκρατία δεν είναι ασφαλώς πανάκεια. Αντιθέτως, απαιτείται ενίσχυση των θεσμών του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος και της γνήσιας διαβουλευτικής δημοκρατίας.

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινή, 11/11/2018

(*) Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

 

Πηγή: constitutionalism.gr