ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στις φυλακές της χώρας – Υπερπληθυσμός και απάνθρωπες συμπεριφορές
Tuesday
23/04/2024
15:56 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ιωάννης Κτιστάκις
0

Σχόλιο GMR: Ούτε που περνάει από το μυαλό του καλού δικαστή κου Κτιστάκι, πως θα ‘πρεπε ίσως να εξεταστεί η κρατικοκυβερνητική κτηνωδία ΚΑΙ σε συνέργεια με την μνημονιακή κτηνωδία.

Διότι, αν περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό του κου Κτιστάκι, γρήγορα θα ανακαλύψει σε πόσες άλλες περιπτώσεις παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα εξ αιτίας της μετονομασίας αναγκών σε πλεονάσματα για το τάϊσμα της χρεοκρατίας.

Κι αν βέβαια, ο πράγματι καλός νομικός(*) κος Κτιστάκις είχε τέτοιο “ενοχλητικό” κατά της €χρεοκρατίας μυαλό, δεν θα ‘κανε εξ αρχής γι αυτή τη θέση. 

(*)Άρθρο Γιάννη Κτιστάκι στην «Κ»: Μια δεκαοκταετής εκκρεμότητα (Ο κ. Γιάννης Κτιστάκις είναι δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.)

_.

 

 

 

 

newsbeast|Newsroom, 23 Απριλίου 2024

 

 

 

 

Η Ελλάδα έχει 139 δικαστικές υπόθεσης εις βάρος της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

 

Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στις φυλακές της χώρας αφού ήδη υπάρχουν 139 καταδικαστικές υποθέσεις- προσφυγές για απάνθρωπη μεταχείριση εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κατοχυρώνει την απαγόρευση των βασανιστηρίων, φέρνει στα ευρωπαϊκά κράτη το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών και οι συνακόλουθα ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης των τροφίμων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αν. καθηγητής Ιωάννης Κτιστάκις, σε διάλεξη με θέμα «Η απαγόρευση των βασανιστηρίων», στο πλαίσιο εκδήλωσης της εκδήλωσης «Τιμή Δημητρίου Ευρυγένη», που διοργάνωσε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο Έλληνας δικαστής αναφέρθηκε στη νομολογία του ΕΔΔΑ βάσει της οποίας «στο ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών -ενός σύγχρονου, επίμονου ευρωπαϊκού προβλήματος- η ευθύνη του κράτους είναι αντικειμενική». «Η απουσία πρόθεσης των αρχών -των σωφρονιστικών ή άλλων- δεν αποκλείει τη διαπίστωση παραβίασης της ευρωπαϊκής Σύμβασης λόγω του αντικειμενικού στοιχείου του υπερπληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη οικονομικών πόρων ή άλλες υλικοτεχνικές δυσκολίες, δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης», επισήμανε ο κ. Κτιστάκις, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό το ευρωπαϊκό δικαστήριο προχώρησε στη διαμόρφωση συνδυαστικών κριτηρίων για την αξιολόγηση κάθε καταγγελίας για υπερπληθυσμό στις ευρωπαϊκές φυλακές, με σημαντικότερο εξ αυτών το πρότυπο των τριών τετραγωνικών μέτρων, ως το ελάχιστο ωφέλιμο εμβαδό κρατουμένου ανά θάλαμο, ακολουθώντας την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

(more…)

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΘΑΝΕ «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» 29.11.98 (αρχείο pdf)
Saturday
04/11/2023
19:53 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ε.Ε. Κοινωνικό Κράτος Νικήτας Κακλαμάνης Πολιτισμός
0

Σχόλιο GMR: Και με επαναεπιβεβαίωση από τον ίδιο τον κο Ν.Κ., του άρθρου του 20 χρόνια μετά

insider.gr-«Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε… ζήτω η Ευρώπη των τραπεζιτών!»

_.

 

 

 

 

Νικήτας Κακλαμάνης, 29 Νοεμβρίου 1998

 

 

 

 

 

Αναρτούμε άρθρο του κ. Νικήτα Κακλαμάνη που δημοσιεύτηκε στις 29/11/1998 στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” με θέμα «Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε… ζήτω η Ευρώπη των τραπεζιτών!»

Την εποχή εκείνη ο κ. Νικ. Κακλαμάνης ήταν Ευρωβουλευτής με το κόμμα ΠΟΛΑΝ (Πολιτική Άνοιξη με αρχηγό τον Αντ. Σαμαρά)

κλικ στον σύνδεσμο για ανάγνωση/download

«Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε… ζήτω η Ευρώπη των τραπεζιτών!» -Paron 29.11.98

 

 

“Δυστυχώς Δικαιώθηκα…” O Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στο ThePresident
Saturday
04/11/2023
19:26 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ε.Ε. Κοινωνικό Κράτος Νικήτας Κακλαμάνης Πολιτισμός Τράπεζες
0

_.

 

 

 

Νικήτας Κακλαμάνης, 21 Απριλίου 2019

 

 

 

 

Πριν από 20 χρόνια είχα γράψει ένα άρθρο στο «ΠΑΡΟΝ» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε αρχίσει ήδη να μεταλλάσσεται (ο τίτλος ήταν ενδεικτικός: «Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε…ζήτω η Ευρώπη των τραπεζιτών»). Όντας ευρωβουλευτής έβλεπα εκ των έσω, ότι το όραμα της Κοινωνικής Ευρώπης, για ίσες ευκαιρίες για όλους στην Εργασία, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στον Πολιτισμό, χάνεται.

Του Νικήτα Κακλαμάνη

Οι Τράπεζες και οι τραπεζίτες αποκτούσαν το «πάνω χέρι» και μετέτρεπαν την Ευρώπη σε ένα κλειστό κλαμπ των ολίγων, όπου οι λαοί θα περνούσαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Δυστυχώς και το λέω με κάθε ειλικρίνεια οι εξελίξεις με δικαίωσαν.

Τα οικονομικά συμφέροντα κυριάρχησαν, αφού κατάφεραν και επέβαλλαν αυτή την εικοσαετία άβουλους ηγετίσκους αντί Πραγματικών Ηγετών.

Για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά πολιτικών προσωπικοτήτων:

Τότε:  Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ντε Γκωλ, Αντενάουερ, Φρανσουά Μιτερράν, Χέλμουτ Κολ, Βίλυ Μπράντ

Τώρα: Άνγκελα Μέρκελ, Εμμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι.

Χάος.

Το αποτέλεσμα των κοινωνικών ανισοτήτων, που συντελέστηκε από το 1999 ως το 2019,  έμελλε να προκαλέσει την έκρηξη του ακραίου λαϊκισμού, ο οποίος πλέον εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε γωνιά της ηπείρου μας.

Ξαναγυρνώ στο 1998. Για τις απόψεις μου εκείνης της εποχής «βαφτίστηκα» από κατ’ επάγγελμα «δημοκρατικούς» και «προοδευτικούς» ως «Λεπέν της Ελλάδας».

Σήμερα, πολλοί από τους ίδιους ανθρώπους «κρούουν τον κώδωνα» για την εκρηκτική άνοδο των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη.

(more…)

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόσμο, δεν είναι καλή για την Ελλάδα: Αναφορές για παραβιάσεις…
Thursday
23/03/2023
10:40 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ελλάδα
0

Σχόλιο GMR: Αγαπητοί αναγνώστες:

Μπας και γράφει η έκθεση των προστατών μας, και δεν το είδαμε, για ανεξέλεγκτη καταπάτηση εργατικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, και υ.α.ε.(1) ντε, και θεσμοθέτηση της ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(2);;;

 

(1) – Υγιεινή & Ασφάλεια Εργασίας

(2) – ενοικίαση εργαζομένων, εργολαβίες, μπλοκάκια (βλέπετε σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπων, υαε, ασφάλεια επιβατών, ατύχημα μεγάλης έκτασης) και κάθε λογής εργατικούς “εκσυγχρονισμούς” από διεφθαρμένους εγκεφάλους.

Μπας κι ειδατε στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη κανα “κιχ” από τους “αριστερούς” βρε αδελφέ, για τέτοια “ζητηματάκια”;

_.

 

 

 

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 22 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) για την κατάσταση των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο, σε 198 χώρες, για το έτος 2022.

Την Έκθεση παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken).

Κατά την παρουσίαση, εστίασε το ενδιαφέρον του σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Βιρμανία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα απολυταρχικά καθεστώτα, όπως τα χαρακτήρισε, της Κούβας, της Λευκορωσίας, της Βενεζουέλας και της Καμπότζης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις αυτού.

Η έκθεση, όπως κάθε χρόνο, χωρίζεται σε κεφάλαια ανά χώρα.

ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στην εισαγωγή, του 43 σελίδων σχετικού κεφαλαίου, αναφέρεται ότι:

Η Ελλάδα είναι συνταγματική Δημοκρατία και πολυκομματική κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, το οποίο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην  κυβέρνηση όπου επικεφαλής είναι ο Πρωθυπουργός.

Το 2019 στη χώρα πραγματοποιήθηκαν κοινοβουλευτικές εκλογές που οι παρατηρητές χαρακτήρισαν ως ελεύθερες και δίκαιες. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ηγείται της χώρας.

Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια των συνόρων και τη τήρηση της τάξης. Υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για τις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις. Το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την τήρηση του νόμου και των συνόρων στα χωρικά ύδατα, αναφέρεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις μοιράζονται τα καθήκοντα επιβολής του νόμου σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές. Η προστασία των συνόρων συντονίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Τέλος τα αδέσποτα: Απαγορεύεται η πώληση σκυλιών και γατιών από pet shop – Ζευγάρωμα μόνο με άδεια
Wednesday
24/02/2021
00:23 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ κατοικίδια
0

Σχόλιο GMR: ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ (ΔΥΝΑΤΟΥΣ λύτες προβλημάτων): Αυτές τις παρακάτω αναγνωρισμένες ελευθερίες των ΖΩΩΝ  μπορούν να τις απολαμβάνουν και οι άνθρωποι-ζώα, δηλαδή οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι-ζώα (ενοικιαζόμενοι,  μερικώς απασχολούμενοι, χαμηλόμισθοι, κλπ), τα θύματα της Χρεοκρατίας, των Πολέμων, της Φτώχειας, τα δολοφονούμενα κατά την εργασία τους θύματα (https://www.newsbeast.gr/sports/arthro/7131282/perissoteroi-apo-6-500-ergates-echasan-ti-zois-tous-doulevontas-gia-to-mountial-2022),  οι φυλακισμένοι στο μέτρο του εγκλεισμού τους, και οι γονείς και τα τέκνα αυτών;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλέον ρητά στον νόμο τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων: την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα με πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα, την ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες, την ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ελευθερία από φόβο και αγωνία με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση και την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

_.

 

 

 

HellasJournal, 23 Φεβρουαρίου 2021

 

 

 

 

Νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών -ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων- περιλαμβάνει τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

Δημιουργεί Εθνικό Μητρώο Ζώων, βάζει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες και την ασυδοσία των Δήμων με τον ορισμό Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης, προβλέπει άμεσα τη μαζική στείρωση 1 εκατ. αδέσποτων ζώων, voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση δεσποζόμενων, τη μείωση δημοτικών τελών έως και 10% σε επιμελείς κηδεμόνες και την ίδρυση εθνικής γραμμής καταγγελιών.

Η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς με τίτλο “Πρόγραμμα Άργος” θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Φεβρουαρίου και φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο πλέον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, όπως είχε δεσμευθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός.

Οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του skai.gr, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλέον ρητά στον νόμο τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων: την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα με πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα, την ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες, την ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ελευθερία από φόβο και αγωνία με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση και την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ)

Για πρώτη φορά δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ) Συντροφιάς για δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικό βιβλιάριο, Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων & Οργανώσεων, Μητρώο Καταφυγίων, Μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αλλά ακόμη και Μητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ζώα συντροφιάς θα αποκτήσουν ψηφιακό φάκελο υγείας πριν από τους ανθρώπους, μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με το ιατρικό ιστορικό των ζώων να είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες & τους κτηνιάτρους, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.

Τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες 

Το νομοσχέδιο τολμά να βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες επιβάλλοντας υποχρεωτική στείρωση, μιας και σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα σε δρόμους και κάδους σκουπιδιών γατάκια και κουταβάκια. Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο με άδεια και μία μόνο γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο με προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Έξι θα είναι ο ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή για τους επαγγελματίες εκτροφείς. Μόνο με άδεια θα μπορούν να προχωρούν σε αναπαραγωγή και οι ερασιτέχνες εκτροφείς με έως 2 γέννες, από έως 2 ζώα, ανά έτος. Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρεωτική στείρωση θα είναι η ιατρική γνωμάτευση. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε ορίζοντα πενταετίας.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει ρητά την πώληση σκυλιών και γατιών από pet shop, την αναπαραγωγή γεννητόρων με συγγένεια α’ βαθμού, τις αγγελίες για ζευγάρωμα αλλά και τις αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.

Συνεχίστε την ανάγνωση και της υπόλοιπης ενδιαφέρουσας κατά τα άλλα ανάρτησης εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Ποινική ευθύνη των Υπουργών και άρθρο 86: μια «αντισυνταγματική διάταξη του Συντάγματος»
Sunday
24/01/2021
18:41 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Δημήτρης Κουκιώτης ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
0

 

 

 

Δ. Κουκιώτης, ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝ, Τεύχος 8-9/2010, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

 

 

 

 

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΥΚΙΩΤΗ, Δικηγόρου, 2010

8-9/2010, Αύγουστος-Σεπτέμβριος

Δ. Κουκιώτης, Ποινική ευθύνη των Υπουργών και άρθρο 86: μια «αντισυνταγματική διάταξη του Συντάγματος»

 

 

Στην παρούσα μελέτη οι διατάξεις του Συντάγματος διακρίνονται σε θεμελιώδεις και μη. Η διάταξη του άρθρου 86 Συντ. που προβλέπει σχετικά με τη δίωξη και την «παραγραφή» των ποινικών αδικημάτων των Υπουργών ανήκει στις μη θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Επειδή αυτή συγκρούεται και αναιρεί ολοκληρωτικά και στην ουσία τους τις θεμελιώδεις διατάξεις των άρθρων 4 Συντ. (αρχή της ισότητας) και 26 Συντ. (αρχή της διάκρισης των λειτουργιών) είναι ανίσχυρη και επομένως δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη δυνατότητα (και υποχρέωση) δίωξης των Υπουργών με τη συνήθη ποινική διαδικασία και με τη συνήθη «παραγραφή» που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Οι διατάξεις του Συντάγματος που καθιερώνουν τα θεμελιώδη και απαράγραπτα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, καθώς και τις θεμελιώδεις δικαιοκρατικές αρχές και αρχές δικαιοσύνης, οφείλουν να αποτελούν τον «ήλιο» υπό το φως του οποίου πρέπει να ερμηνεύονται όλες οι υπόλοιπες τεχνικές ή ειδικές διατάξεις του Συντάγματος.

Στις διατάξεις που θεσπίζουν αυτές τις αρχές συμπυκνώνεται ό,τι αξιότερο έχουν κληροδοτήσει στο ανθρώπινο γένος οι συσσωρευμένες εμπειρίες από την ιστορική διαδρομή του μέχρι τον σύγχρονο ιστορικό ορίζοντα, σχετικά με τις διαδικασίες θέσμισης μιας ελεύθερης κοινωνίας[1] .

Παρά ταύτα όμως, όταν μια βασική δικαιοκρατική αρχή ή αρχή δικαιοσύνης όπως η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και η αρχή της ισότητας (αντιμετώπιση των όμοιων καταστάσεων με όμοιο τρόπο και των ανόμοιων με ανόμοιο), που καθιερώνεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντ., συγκρούεται με κάποια άλλη διάταξη του Συντάγματος, θα πρέπει κατ’ αρχήν (λόγω της τυπικής ισοδυναμίας όλων των διατάξεων του Συντάγματος) και κρίνοντας τα δικαστήρια μία συγκεκριμένη περίπτωση που εμφανίζεται ενώπιόν τους να επιχειρούν να εναρμονίσουν στην πράξη τα συγκρουόμενα δικαιώματα ή διατάξεις.

(more…)

ZERO SUM GAME και καταστρεπτικά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;
Sunday
15/11/2020
00:02 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος G-M-R ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
0

 

 

G-M-R, 14 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

 

Αναρτούμε(*) μια τεκμηριωμένη, πιστεύουμε και απολύτως αναγκαία τούτη την εποχή που σταθερά σημεία αναφοράς κλυδωνίζονται, κριτική τοποθέτηση επάνω στο άρθρο που κυρίου Κώστα Μελά https://slpress.gr/idees/ta-anthropina-dikaiomata-os-ideologiko-oplo/ .

(*) — διότι θεωρούμε άξιο προσοχής, ένας σοβαρός καθηγητής να πετάει το μπαλάκι του (όπως του γκολφ ας πούμε) στον ωκεανό των επιχειρημάτων του και “άντε βγάλε άκρη μαζί του”,  γι αυτό και επισημαίνουμε: Αν ψάχνεις το μπαλάκι του και όχι την στραβοριξιά του, ΑΚΡΗ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.

 

Λόγω του μεγάλου μεγέθους του κειμένου και των αρκετών επεξηγήσεων το αναρτούμε ως αρχείο pdf για να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

ZERO SUM GAME και καταστρεπτικά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Υπενθυμίζουμε ακόμα και το προγενέστερο ταυτόσημο άρθρο/ανάρτηση μας, του Καθηγητή κου Κώστα Μελά:

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ως ιδεολογικό όπλο

 

 

 

Οι έμποροι του κοσμοπόλιταν ανθρωπισμού – Τι έφερε ο Έβρος στο προσκήνιο
Monday
16/03/2020
16:55 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Δημ. Τζουβάνος
0

Σχόλιο GMR: Βάση της διεθνοποίησης δεν μπορεί να αποτελέσει η ζητιανιά ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά η κατάδειξη της ευρύτερης απειλής για την Ευρώπη και τη Δύση (και της αναγκαίας αποτροπής) που εκπροσωπεί η έφοδος του Τρίτου Κόσμου.

Βλέπετε, αντιμνημονιακοί διανοούμενοι, τι ωραία έρχεται η λύση της διεθνοποίησης, το λέει καθαρά το κείμενο, διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος της Ελλάδας για την σωτηρία Ευρώπης-Δύσης από την έφοδο του κακού Τρίτου Κόσμου.

Ξεχάστηκαν, δημοσιογραφικά πάντα, οι έφοδοι του “πολιτισμένου κόσμου” κατά του Τρίτου Κόσμου και η κατάντια του Τρίτου Κόσμου η δημιουργία του μεταναστευτικού εξ αιτίας των εφόδων των “πολιτισμένων”;

Ξεχάστηκαν τα μνημόνια ΚΑΙ Η ΕΘΕΛΟΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑΣ, που ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ για την σωτηρία της ΕΥΡΩΠΗΣ;

Πιασάρικο(*) θέμα το μεταναστευτικό και μάλιστα με ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ περί σύνδεσης εθνικού-οικουμενικού, συστάσεις σωστές μονο αν αποσπαστούν από τα επί μέρους στο ίδιο κείμενο ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ προτεινόμενα ( “Το ΝΑΤΟ,… θα χρειαστεί βαθιά αναθέσμιση”) και αν επανατοποθετηθούν σε συνολικό πλαίσιο ΔΙΚΑΙΟΥ, εθνικού-πατριωτικού, Διεθνούς, εντός της ΟΔΔΑ.

Πιασάρικο το θέμα , διότι εν μέσω ΠΑΝΤΟΕΙΔΟΥΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, εκχωρήσαμε τους ΖΩΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ/ΟΡΟΥΣ(**) για την απελευθέρωση της πατρίδας από την ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΕΙΑ. ΕΚΧΩΡΗΣΑΜΕ δηλαδή, και τον χώρο της “πεζοδρομιακής” (**) αντίστασης και τον χώρο της ολιστικής/εφ’ όλης της ύλης των προβλημάτων πατρίδας-λαού διεπιστημονικής τεκμηρίωσης, δηλαδή οικονομικής-δικαιϊκής-γεωπολιτικής-κλπ, και τον ΧΩΡΟ της ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ των προβλημάτων, στην πατριωτική δηθενιά των ελληναράδων και στην “αποκλειστικότητα ενασχόλησης” των εν καιρώ Κατοχής ΑΒΡΟΠΡΕΠΩΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ.

Ας θυμηθούμε επιτέλους πως εκτός από τους συστηματικά και συστημικά δημοσιολογούντες (καθόλου ενοχλητικά για τους ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ), υπάρχουν οι παρακαταθήκες του κατακτημένου νομικού πολιτισμού και των εκπροσώπων του, όπως της Αλίκης ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Μαραγκοπούλου και του Αριστόβουλου Μανεση (εδώ).

(*)— δηλαδή επιφανειακό, μεγαλόστομα πατριωτικό μέχρι δακρύων και “Μην κουράζετε πιο πολύ το μυαλουδάκι σας, γι αυτό είμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι/δημοσιολογούντες για να ψάχνουμε αυτά τα θεματα” (Γιώργος Χίος πραγματική κουβέντα του), στο βάθος ΟΜΩΣ, ευρωσωτηριακό και φιλοαμερικανονατοϊκό.

(**)— “πεζοδρομιακή” έως και διεθνοποιημένη αντιστασιακή-απελευθερωτική συσπείρωση διανοουμένων και επιστημόνων μετά του λαού, κατά της ΠΑΝΤΟΕΙΔΟΥΣ ΕΘΕΛΟ-εκχώρησης Εθνικής Κυριαρχίας (και μνημόνια και “Πρέσπες” και Μεταναστευτικό και Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό και Γερμανικές οφειλές και Αμερικανονατοϊκή υποταγή και διασυρμός της παρακαταθήκης του 1821 και…και… ).

._

 

 

Δημ. Τζουβάνος, 5 Μαρτίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Έστω αργά και μπουσουλώντας η χώρα βρίσκει κάποιον προσανατολισμό στο μεταναστευτικό, όπως συνοψίζεται σε δύο λέξεις που τολμήθηκαν μετά από χρόνια παθών κι εμφύλιας κυοφορίας: Αποτροπή και διεθνοποίηση. Χρειάστηκε πρώτα η εισβολή να λάβει διαστάσεις οργανωμένης μαζικής πολιορκίας (Έβρος) κι εμφύλιων συρράξεων εν μέσω εντεινόμενων ερντογανικών απειλών που στρουθοκαμηλικά αντιμετωπίζονταν ως “κίνδυνος ατυχήματος” και με πολιτικές κατευνασμού. Χρειάστηκε να αποκαλύψει το βαρβαρικό πρόσωπό του ο “ανθρωπισμός” των πολιτικών “αντικατάστασης λαού” και “ιθαγενοποίησης ψηφοφόρων”.

Χρειάστηκε να αρχίσουν να αποκαλύπτουν την πραγματική θέση τους στη ζωή και την ιστορία το «δεν θέλουμε μια Ευρώπη-φρούριο» του Σημίτη, το «είμαστε λαός μεταναστών» του Γιώργου Παπανδρέου, οι αντιρατσιστικές συναυλίες Νταλάρα, Παπούλια και Ιερώνυμου, το «ανοίξτε τα σύνορα» του ΣΥΡΙΖΑ, το «θα τους αμολύσουμε στην Ευρώπη» του Καμμένου, το «η 28η Οκτωβρίου δίνει ένα μήνυμα στο ρατσισμό και την ξενοφοβία» του Τσίπρα, το «είναι πρόσφυγες κι όχι μετανάστες» του ΚΙΝΑΛ. Όλα αυτά και τόσα άλλα “προοδευτικά”, όπως ο “πολυπολιτισμός”, το «καμιά απειλή, απλώς λιάζονται», το «παράτυποι κι όχι παράνομοι», το «είναι φασιστικό να μιλούμε για εισβολή», το «λύση στο δημογραφικό», οι «μετανάστες-επενδυτές», οι ΜΚΟ…

Πάντα με λεζάντα τις ακρότητες τύπου Βελόπουλου, τις καταγγελίες «στρατιωτικοποίησης» τύπου Βαρουφάκη και τα “αντινατοϊκά” χαιρετίσματα τύπου ΚΚΕ. Φυσικά, στο τεχνικό-εφαρμοστικό της σκέλος η αποτροπή δεν είναι καθόλου απλή. Απαιτεί κατάλληλη οικονομία και κλιμάκωση κινήσεων, ευρηματικότητα, διαχειριστική αποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως αποφασιστικότητα και συνέπεια προσανατολισμού.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

ΟΗΕ: Συνένοχο το ΔΝΤ και οι «οικονομικοί θεσμοί» σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Sunday
15/09/2019
21:07 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΗΕ
0

 

ΟΗΕ, 11 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς όπως το ΔΝΤ, προκαλούν συστηματικά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, σε έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβριο.

«Αν και η λιτότητα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο της διακυβέρνησης κατά της σπατάλης πόρων, είναι απαραίτητο να κρατήσουμε στο μυαλό μας πως η λιτότητα επηρεάζει διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με πολύ διαφορετικούς τρόπους, ειδικά τις πιο ευπαθείς και περιθωριοποιημένες», λέει ο Μποχοσλάβσκι.

«Παρότι τα Κράτη είναι οι κύριοι εγγυητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί μπορούν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνοι αν είναι συνεργοί στην υπαγόρευση πολιτικών με πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα», συνεχίζει.

(more…)