ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Ούτε που περνάει από το μυαλό του καλού δικαστή κου Κτιστάκι, πως θα ‘πρεπε ίσως να εξεταστεί η κρατικοκυβερνητική κτηνωδία ΚΑΙ σε συνέργεια με την μνημονιακή κτηνωδία.
Διότι, αν περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό του κου Κτιστάκι, γρήγορα θα ανακαλύψει σε πόσες άλλες περιπτώσεις παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα εξ αιτίας της μετονομασίας αναγκών σε πλεονάσματα για το τάϊσμα της χρεοκρατίας.
Κι αν βέβαια, ο πράγματι καλός νομικός(*) κος Κτιστάκις είχε τέτοιο “ενοχλητικό” κατά της €χρεοκρατίας μυαλό, δεν θα ‘κανε εξ αρχής γι αυτή τη θέση.
(*) — Άρθρο Γιάννη Κτιστάκι στην «Κ»: Μια δεκαοκταετής εκκρεμότητα (Ο κ. Γιάννης Κτιστάκις είναι δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.)
_.
newsbeast|Newsroom, 23 Απριλίου 2024
Η Ελλάδα έχει 139 δικαστικές υπόθεσης εις βάρος της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στις φυλακές της χώρας αφού ήδη υπάρχουν 139 καταδικαστικές υποθέσεις- προσφυγές για απάνθρωπη μεταχείριση εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Οι καταδικαστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κατοχυρώνει την απαγόρευση των βασανιστηρίων, φέρνει στα ευρωπαϊκά κράτη το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών και οι συνακόλουθα ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης των τροφίμων.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αν. καθηγητής Ιωάννης Κτιστάκις, σε διάλεξη με θέμα «Η απαγόρευση των βασανιστηρίων», στο πλαίσιο εκδήλωσης της εκδήλωσης «Τιμή Δημητρίου Ευρυγένη», που διοργάνωσε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ο Έλληνας δικαστής αναφέρθηκε στη νομολογία του ΕΔΔΑ βάσει της οποίας «στο ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών -ενός σύγχρονου, επίμονου ευρωπαϊκού προβλήματος- η ευθύνη του κράτους είναι αντικειμενική». «Η απουσία πρόθεσης των αρχών -των σωφρονιστικών ή άλλων- δεν αποκλείει τη διαπίστωση παραβίασης της ευρωπαϊκής Σύμβασης λόγω του αντικειμενικού στοιχείου του υπερπληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη οικονομικών πόρων ή άλλες υλικοτεχνικές δυσκολίες, δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για τις ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης», επισήμανε ο κ. Κτιστάκις, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό το ευρωπαϊκό δικαστήριο προχώρησε στη διαμόρφωση συνδυαστικών κριτηρίων για την αξιολόγηση κάθε καταγγελίας για υπερπληθυσμό στις ευρωπαϊκές φυλακές, με σημαντικότερο εξ αυτών το πρότυπο των τριών τετραγωνικών μέτρων, ως το ελάχιστο ωφέλιμο εμβαδό κρατουμένου ανά θάλαμο, ακολουθώντας την υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list