ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Το ΔΝΤ, το country risk και οι εκλογές…
Tuesday
28/09/2021
14:37 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Dept-Χρέος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πέτρ. Μηλιαράκης ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
0

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 28 Σεπ. 2021

 

 

 

 

Νέα δεδομένα που διαφοροποιούν ευθέως την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με ευθεία επίδραση και επίπτωση στο λεγόμενο country risk, επιδιώκει να αποκαλύψει το παρόν κείμενο. Επίσης, η ωραιοποίηση της πραγματικότητας αποπροσανατολίζει τον λαό, τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και εντέλει δημιουργεί κακοπιστία για το πολιτικό σύστημα.
Ήδη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι ανυποψίαστη για τις ενδείξεις αλλαγής του πλαισίου άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας, που είχε ανασταλεί λόγω της COVID-19, με όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι επανέρχεται, και αυτό γιατί ο ESM “πρέπει” να αναλάβει και πάλι τον από καθέδρας ρόλο του. Η αλλαγή δε του δημοσιονομικού πλαισίου άσκησης πολιτικής απειλεί με ασφυξία την ελληνική οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την παρούσα κυβέρνηση και ίσως δημιουργήσει συνθήκες δυσοίωνους οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού κλίματος. Μια τέτοια δε διαδικασία θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς αυξάνει το προαναφερόμενο country risk.

Η πρόσφατη θέση του ΔΝΤ

Η πρόσφατη για την Ελλάδα επισκόπηση-έκθεση του ΔΝΤ (πόσοι άραγε ασχολήθηκαν;), στο πλαίσιο της financial monitoring, προϊδεάζει ότι το προσεχές έτος 2022 η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό όμως μεταφράζεται στο ότι: α) παύουν τα μέτρα στήριξης, β) έρχεται νέα περίοδος λιτότητας και γ) συνομολογείται νέο μνημόνιο συνεννόησης-συνεργασίας. Αυτή όμως η εξέλιξη προοιωνίζει και στο ότι δ) υποβαθμίζεται η προοπτική του “Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ταμείου” και – προσοχή – αντιστοίχως αναβαθμίζεται ο ESM. Βεβαίως ο ESM έχει δυνατότητες για χρηματοδότηση και για να ακριβολογούμε για δανειοδότηση, εφόσον διαθέτει επί τούτω 750 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια οικονομική στήριξη συνεπάγεται σκληρές συνθήκες εποπτείας και επί τούτω μνημόνια συνεργασίας-συνεννόησης με “επαχθείς όρους”.

(more…)

ΕΛΣΤΑΤ – Στοιχεία σοκ: Και τα μη φτωχά νοικοκυριά στερούνται βασικά αγαθά – Πολυτέλεια ο οδοντίατρος, το ψάρι και το σινεμά
Monday
27/09/2021
00:28 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΛΣΤΑΤ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
0

Σχόλιο GMR: “Κανονικότητα”! 

_.

 

 

 

NewPost, 23 Σεπ. 2021

 

 

 

 

Το 71,6% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

 

Όχι μόνο στον φτωχό πληθυσμό, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας αφορά η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών).

Και χαρακτηριστικό είναι ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα για την υλική στέρηση το 2020 της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα επίσης με την οποία:

Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:

-το 6,2% των νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.),

-το 4,9% διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.),

-το 8,6% διαμένει σε ενοικιασμένη κατοικία,

-το 8,1% διαμένει σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία.

Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 29% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 25,8% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 43,9% για τον φτωχό πληθυσμό. Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας έως και 17 ετών και ανέρχεται σε 43,2% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 38,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 61,2% για τον φτωχό πληθυσμό.

(more…)

Σχετικά με την σχεδιομετρική ανάπτυξη της οικονομίας
Monday
31/05/2021
14:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
4

 

 

 

 

 

 

Alfred Müller, 29 Μαίου 2021

 

 

 

 

 

 

 Θέσεις για τον αμεσοδημοκρατικό δρόμο προς την κομμουνιστική κοινωνία

Αν και για ορισμένες θέσεις του παρόντος κειμένου έχουμε ενστάσεις, εντούτοις το δημοσιεύουμε διότι θεωρούμε ότι αξίζει να διαβαστεί. Ουσιαστικά, εντάσσεται σε μια συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και μερικά χρόνια από μαρξιστές επιστήμονες στη Γερμανία και αφορά κυρίως σε δυο θέματα: α) Στο ζήτημα της συμβουλιακής δημοκρατίας ως μορφή εργατικής εξουσίας και β) στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ψηφιακή τεχνολογία σε συνθήκες σοσιαλισμού. Στο κείμενο που ακολουθεί ο συγγραφέας δίνει έμφαση ιδιαίτερα στο δεύτερο ζήτημα (Παν. Γαβανάς).

του Alfred Müller

Όταν ένα σύστημα, όπως ο καπιταλισμός, μέσω της περιβαλλοντικής καταστροφής, της άγριας εκμετάλλευσης των φυσικών πρώτων υλών, της συσσώρευσης απορριμμάτων και της οξίνισης των θαλασσών, της απαξίωσης των εδαφών, των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, των πανδημιών, των περιοδικών οικονομικών κρίσεων, της μαζικής ανεργίας, της επιδεινούμενης ανισότητας, της δραματικά αυξανόμενης φτώχειας, του ρατσισμού, της ασιτίας, των πολέμων και των αναξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης καταστρέφει τις ανθρώπινες βάσεις ύπαρξης, τότε είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα νέο, καλύτερο σύστημα. Με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει αυτό; Στο σημερινό κίνημα της αριστεράς, όπως και στους δυο τελευταίους αιώνες, υπάρχουν δυο προσεγγίσεις για τον μετασχηματισμό: Η μία είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα, η άλλη η υπέρβαση του συστήματος.

Στους περισσότερους αριστερούς, και ειδικά στο κόμμα Die Linke (Η Αριστερά), επικρατούν οι ρεφορμιστικές λύσεις προβλημάτων ενσωμάτωσης στο σύστημα. Επιδιώκουν μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία μέσα στον καπιταλισμό. Η κοινωνική και οικολογική αλλαγή πορείας για αυτούς πρέπει να λάβει χώρα μέσω της αγοράς και του κράτους. Πεποίθησή τους είναι ότι η αγορά είναι αναντικατάστατη ως όργανο ελέγχου, και από τη σκοπιά τους το καπιταλιστικό κράτος που είναι προσανατολισμένο στο κοινό καλό, έχει ως καθήκον να εξαλείψει τις ελλείψεις της αγοράς, να αποτρέψει τις απειλές και με τη βοήθεια της κοινωνίας των ιδιωτών να εφαρμόσει τις επιθυμητές βελτιώσεις. Ως πρόσθετα δημοκρατικά στοιχεία πρέπει -κατά την άποψή τους- να επεκταθεί η συναπόφαση και να συμπεριληφθεί η κοινωνία των ιδιωτών. Η πολιτική πάλη πρέπει -για αυτούς- να διεξαχθεί πρωτίστως ενάντια στους νεοναζί και στη νεοφιλελεύθερη παραλλαγή του καπιταλισμού. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιτευχθούν με τον κοινοβουλευτικό δρόμο[1]. Ο «δημοκρατικός σοσιαλισμός» για αυτούς τους αριστερούς εξακολουθεί μεν να αποτελεί προγραμματικό στόχο, στην πράξη όμως δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο. Τη βάση για αυτό αποτελεί η κατευθυντήρια γραμμή του Έντουαρντ Μπέρνσταϊν ότι ο καπιταλισμός είναι «εύκαμπτος, ικανός να μεταβάλλεται και να αναπτύσσεται». Γι’ αυτό «δεν [χρειάζεται] να ανατιναχθεί, (αλλά) απλά να αναπτυχθεί περαιτέρω»[2].

(more…)

Το νέο πενταετές ομόλογο και η ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών
Thursday
06/05/2021
04:36 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Ερώτημα της G-M-R:

Αγαπητή Σύνταξη SLpress.gr , “Ως νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία” ή ως Ψήφος στην Χρεοκρατία “αποτιμάται  η αντίδραση των αγορών απέναντι στο νέο πενταετές ομόλογο…”;

_.

 

 

 

SLPress_Σύνταξη, 5 Μαίου 2021

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Ως νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτιμάται η αντίδραση των αγορών απέναντι στο νέο πενταετές ομόλογο, που εκδόθηκε σήμερα, καθώς οι προσφορές ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια Ευρώ και η απόδοση βελτιώθηκε  στο 0,20% από το αρχικό 0,28%. Την ίδια ώρα, το ΙΟΒΕ καταγράφει ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο, βοηθούμενη και από την επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, που κατέγραψε για την ίδια περίοδο έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Σημειώνεται ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές είναι η τρίτη που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει αντλήσει ήδη έξι δισεκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό των δέκα έως δώδεκα δισεκατομμυρίων που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός, τον οποίο έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε, στις 17 Μαρτίου, η έκδοση του τριακονταετούς ομολόγου, με λήξη τον Ιανουάριο του 2052, από το οποίο το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. Ευρώ με επιτόκιο 2,75%. Σε εκείνη την δημοπρασία είχε καταγραφεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 26,1 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, στις 27 Ιανουαρίου, με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, το Δημόσιο είχε αντλήσει άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%. Σε εκείνη την έκδοση, οι επενδυτές είχαν προσφερθεί να δανείσουν στο Ελληνικό Δημόσιο 29 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Πρέπει να Μάθουμε-θα Μάθουμε: Ο Piero Sraffa είναι εδώ!
Sunday
02/05/2021
22:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Θεόδ. Μαριόλης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

 

 

 

 

Θεόδ. Μαριόλης, Απρίλίος 2019

Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Study Group on Sraffian Economics, και Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης

 

Το παρόν κείμενο συντάχθηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών του 1ου Συνεδρίου του Study Group on Sraffian Economics. Το συνέδριο έχει τίτλο: «Ολοκλήρωση και Υπέρβαση της Παραδοσιακής Πολιτικής Οικονομίας και Οικονομικής Πολιτικής: Από τη διαμάχη για το κεφάλαιο του 1960 στην Ελλάδα της virtual πτώχευσης του 2010», και θα λάβει χώρα στις 11 & 12 Απριλίου 2019, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ, του Παντείου Πανεπιστημίου.

1.   

Ο Piero Sraffa (1898-1983) είναι ο επικεφαλής της τελευταίας επιστημονικής επανάστασης στην Πολιτική Οικονομία. Αυτή η επανάσταση εκδηλώθηκε στη δεκαετία του 1960, και βρίσκεται, έως σήμερα, σε αδιάλειπτη εξέλιξη.
Ο Sraffa υπήρξε συστηματικός μελετητής και ερμηνευτής της Κλασικής Πολιτικής Οικονομίας, γενικά, και του Συστήματος του David Ricardo, ειδικά. Επίσης, είχε συγκροτήσει μία καινοτόμο κριτική της Νεοκλασικής Πολιτικής Οικονομίας περί αποδόσεων κλίμακας, τιμών και ενδοκλαδικού ανταγωνισμού.
Περαιτέρω, είχε άμεση γνώση (και) των ύστερων επεξεργασιών του John Maynard Keynes, δεδομένου ότι ο Sraffa ήταν ο δημιουργός εκείνης της ομάδας οικονομολόγων στο Cambridge της Αγγλίας (ομάδα γνωστή ως «
Circus»), με την οποία ο Keynes συζητούσε, πριν από την ολοκλήρωση μεγάλου έργου του: Η Γενική Θεωρία της Απασχολήσεως του Τόκου και του Χρήματος, και, συγκεκριμένα, κατά το διάστημα 1931-35, τα ευρήματά του. Βασικοί συμμετέχοντες στον Circus ήταν, επίσης, οι Roy Harrod, Richard Kahn, James Meade, Austin Robinson και η Joan Robinson, ενώ το εν λόγω έργο του Keynes δημοσιεύτηκε το 1936, και, ως γνωστόν, επηρέασε καθοριστικά όχι μόνο την οικονομική θεωρία αλλά και την οικονομική πολιτική, επί τέσσερις δεκαετίες.


Τέλος, ο Sraffa είχε μελετήσει τη Μαρξι(στι)κή Θεωρία (και όχι μόνο στην οικονομολογική της διάσταση), και θεωρούσε το σχετικό με την Αξία-Υπεραξία-Χρήμα τμήμα της ως το πλέον ζωτικό και επιστημονικά σημαντικό.
(more…)

Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ
Thursday
01/04/2021
00:54 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
0

 

 

 

 

 

Capital.gr, 30 Μαρτίου 2021

 

 

 

 

 

 Τίτλοι τέλους για το εργοστασίου της Πίτσος, υπό την γερμανική BSH και οι εργαζόμενοι της έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό αναφέρουν πως πάρα τις συνεχείς οχλήσεις τους προς όλους τους φορείς κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του την αγωνία των εργαζομένων. “Αφήσαν στην τύχη τους τους εργαζομένους καθώς η μηδενική άσκηση  πίεσης από  τις Κυβερνήσεις για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ  (αφορούσε την Πίτσος)” αναφέρουν.

 

Οι εργαζόμενοι ζητούν εμμέσως συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για διευκρινήσεις επί του θέματος με στοιχεία και αποδείξεις.

Επίσης καλούν τον πρωθυπουργό “έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες”. “Ζητούμε να αναλάβετε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα αποτρέψει την τραγική κατάσταση για τους εργαζόμενους της ΠΙΤΣΟΣ” σημειώνουν.

 

“Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης σας για επενδύσεις και ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρόταση για παραμονή του εργοστασίου και διατήρηση των θέσεων εργασίας.”, καταλήγει η επιστολή τους.

Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως  φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.

 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

Ύφεση 8,2% – Το μεγάλο ψέμα και η μεγάλη απάτη της κυβέρνησης
Saturday
27/03/2021
12:16 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κώστας Παπουλής ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

 

 

 

 

Κώσ. Παπουλής, 17 Μαρτίου 2021

 

 

 

 

 

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα εξής στοιχεία: «Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή, το ΑΕΠ το 2020 σε όρους όγκου ανήλθε σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 183,6 δισ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2%. Αυτή η μείωση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, οι οποίες παρουσιάζονται….».  Επίσης : «Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2020 ανήλθε σε 165,8 δισ. ευρώ έναντι 183,4 δισ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,6%. Αυτή η μείωση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, οι οποίες παρουσιάζονται…».

Όμως με τα περσινά στοιχεία το ΑΕΠ ήταν περίπου 187,7 δις. Έκαναν πρωτοφανές μαγείρεμα για να δείξουν μικρότερη ύφεση …. Όμως, για να ρίξουν το ΑΕΠ του 2019 από τα 187,5 δισ. στα 183 δισ., (αν κάνανε μόνο αυτό) , θα φαινότανε μια μεγάλη ύφεση του 2019 σε σχέση με το 2018. Από εκεί που υποστήριζαν ότι το 19 ήταν χρονιά ανάπτυξης, θα ήταν χρονιά μεγάλης ύφεσης. Όμως για να μην φαίνεται και αυτό, τι κατασκεύασαν λοιπόν; Αλλάξανε και του 2018, το κατέβασαν, αλλάξανε το ΑΕΠ και του ’17 και του ’16 και του ’15 και του ’14 και του ’13 και του ’12 και του ’11 και του ’10 προς τα κάτω, έτσι ώστε να συμπιέσουν το ΑΕΠ του ’19 για να φαίνεται η ύφεση του ’20 μικρότερη….. και να μην πολύ-αλλάζουν οι άλλες χρονιές…. Απίθανο μαγείρεμα-απίθανο ψέμα….

Όμως αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε με «δημιουργική λογιστική» και άλλα τερτίπια, είναι το λόγο Χρέους προς ΑΕΠ, που διαρκώς μεγαλώνει και οδηγεί σε όλο πιο σκληρή πολιτική υπερ της ολιγαρχίας και σε νέα μνημόνια και εξαθλίωση του λαού και της νεολαίας…. Επειδή η ακραία κοινωνική πόλωση που δημιουργεί η εντός ευρώ και υπερχρεωμένη στο εξωτερικό ελληνική οικονομία, θα φέρνει κοινωνική έκρηξη στήνουν με ευκαιρία την επιδημία το αστυνομικό-φασιστικό κράτος.

Η μόνη λύση για την πατρίδα μας είναι η νίκη των Δυνάμεων της Δημοκρατίας και της Εργασίας με την έξοδο από το ευρώ και την άρνηση του επαχθούς χρέους. Πρώτο βήμα, η ανατροπή του αστυνομικού-φασιστικού κράτους που στήνει η Ν.Δ..

Κατεβάζουν λοιπόν προληπτικά τα “τανκς” στους δρόμους. Όλοι στις πλατείες λοιπόν, για να καταργήσουμε το αστυνομικό-φασιστικό κράτος, για έναν Ελεύθερο Λαό σε μια Ελεύθερη Ελλάδα.

 

Πηγή: iskra.gr

 

 

Η ζοφερή κατάσταση και το πολιτικό μας πρόβλημα
Thursday
24/12/2020
04:43 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πέτρ. Μηλιαράκης ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Τι ειρωνεία, αλήθεια, ο Λαός εκουσίως με την ψήφο του να νομιμοποιεί συμφέροντα αλλότρια προς αυτόν!..
Και εδώ εστιάζει το πολιτικό μας πρόβλημα! Ότι ο λαός, πολλές φορές, δε συνειδητοποιεί ότι με την ψήφο του καταδικάζει το παρόν και το μέλλον του!..

Μα, κύριε Μηλιαράκη, ακόμα δεν βάλαμε μυαλό με δέκα χρόνια διαρκή “τι κι αν είναι Κατοχή” ενδοαντιμνημονιακή προεκλογική αλληλοσφαγή (κοινώς πέμπτη”αντιμνημονιακή” φάλαγγα), στην ψήφο μείναμε;

Άλλα λέγατε εδώ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ-ΣΤΟ-KONTRA-CHANNEL-ΓΙΑ-ΤΟ-ΑΡΘΡΟ-86Σ , για τα οποία ΑΛΛΑ, αν ως οπαδοί και ψηφοφόροι λειτουργούμε, πάντα θα ψηφίζουμε για το κοινοβουλευτικό βόλεμα της πέμπτης φάλαγγας.

_.

 

 

 

Πέτρος Μηλιαράκης, 21 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

  Ασφαλώς ο COVID-19 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία, στην δημόσια οικονομία αλλά και στην ιδιωτική οικονομία. Επίσης βέβαιον είναι ότι από το Μάιο και μετά η κυβέρνηση δεν έχει διαχειριστεί την κρίση σε τέτοιο επίπεδο και με τέτοιο τρόπο για να αποτρέψει ή έστω για να ελαχιστοποιήσει τις ζοφερές συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία.
Έτσι η ελληνική οικονομία (με την οποία ασχολείται το παρόν κείμενο), έχει εισέλθει σε περιδίνηση. Επιτηδείως δε αποκρύπτεται η κατάρρευση των δεικτών της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, όπου το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώνεται στα 13.80 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ισχύουν τα εξής:

ΙΔΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

1). Με αναφορά στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο που προαναφέρεται, εμφανίζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού της τάξης των 18.313 δισ. ευρώ.
Τα «συνολικά» έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47.129 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 5.065 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.064 δισ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 4.850 δισ. ευρώ. Απο την άλλη πλευρά:

(more…)

Έκθεση Πισσαρίδη: Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι;
Sunday
13/12/2020
12:52 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Εκθεση Πισσαρίδη Νίκ. Βαρσακέλης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Είδατε τι εγκεφαλική (π)λύση μπορεί να δώσει ένα τέτοιο βιογραφικό;;;!!!

Ο Νίκος Βαρσακέλης είναι καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και στις εφαρμογές πολύπλοκων συστημάτων στην οικονομία. Έχει εργασθεί ως εθνικός εμπειρογνώμων στις Γενικές Διευθύνσεις ΙΙ και ΧV της Κομισιόν. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητικός υπεύθυνος και ως ερευνητής σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα, τόσο της ΕΕ, όσο και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Πολιτικής της ΕΕ, του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Γεωργίας. Επισκέπτης ερευνητής στα πανεπιστήμια Alicante και Κοπεγχάγης ενώ έδωσε σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το Max Planck. Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικής Πολιτικής από το 2010 έως το 2014 και Αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2014 έως το 2019.

Κατά τα λοιπά, και μετά τον επίλογο, θα περιμένουμε με κομμένη την ανάσα να δούμε τις πολιτικές…..

_.

 

 

 

Νίκ. Βαρσακέλης, 10 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Ο Robert Solow (Νόμπελ οικονομικών) θεμελίωσε την θεωρία της οικονομικής μεγέθυνσης στο άρθρο του 1956 και στην συνέχεια ακολούθησε μια σειρά επιστημονικών εργασιών στο θέμα αυτό, από κορυφαίους οικονομολόγους όπως ο Edmund Phelps, Robert Lucas, Paul Romer (όλοι τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ κυρίως για την συνεισφορά στην θεωρία της οικονομικής μεγέθυνσης).

Τα θεωρητικά συμπεράσματα όλων αυτών των μελετών ερμηνεύουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, μέχρι σήμερα, την οικονομική εξέλιξη και μέχρι να εισαχθεί από την οικονομική επιστήμη, κάτι που να κάνει καλύτερες προβλέψεις από την υπάρχουσα θεωρία, θα εξακολουθούν να αποτελούν ίσως τον μοναδικό οδηγό, για την εφαρμοστέα πολιτική οικονομικής μεγέθυνσης.

Σύμφωνα λοιπόν με την θεωρία της μεγέθυνσης, το κατά κεφαλήν εισόδημα μιας χώρας είναι συνάρτηση του κατά κεφαλήν κεφαλαίου που απασχολείται στην οικονομία. Όσο αυξάνει το κατά κεφαλήν κεφάλαιο, αυξάνει ανάλογα και το κατά κεφαλήν εισόδημα και οι πολίτες της χώρας απολαμβάνουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Για να αυξηθεί, όμως, το κατά κεφαλήν κεφάλαιο απαιτούνται αποταμιεύσεις.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Η αποτίμηση της δεκαετίας των μνημονίων από τέσσερις υπουργούς
Tuesday
01/12/2020
21:18 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Ο πρόλογος του άρθρου τα λέει όλα, ή μάλλον σχεδόν όλα. Για την “εις το όλον” συμπλήρωση του προλόγου παραθέτουμε την λύση που δολίως καταπολεμήθηκε: Μετωπικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση

_.

 

 

 

 

Μάκης Ανδρονόπουλος, 26 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Την ημέρα (24.11.2020) που το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας παρουσίαζε διαδικτυακά την αποκαλυπτική μελέτη “Η μακροοικονομική και δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής: 2010-2018” με σχολιαστές της, τέσσερις υπουργούς Οικονομικών των μνημονίων, κατά διαβολική σύμπτωση η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία της “Επιτροπής Πισσαρίδη”.

Έτσι απομακρύνθηκαν οι προβολείς της δημοσιότητας από την τρομερή δεκαετία της χρεοκοπίας και τις πολιτικές ευθύνες του πολιτικού της προσωπικού. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τη μελέτη που παρήγγειλε η Κομισιόν, εκπόνησαν η δεξαμενή σκέψης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις CEPS που ιδρύθηκε το 1983 στις Βρυξέλλες και το NIESR (National Institute of Economic and Social Research) που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1938.

Τη μελέτη παρουσίασαν η Cinzia Alcidi, Director of Research CEPS και οι Corrado Macchiarelli, Principal Investigator NIESR και Cyrille Lenoel, Senior Economist NIESR. Σχολιαστές ήταν, οι Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Χρήστος Σταϊκούρας,υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πρώην υπουργός Οικονομικών και Ευάγγελος Βενιζέλος,πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

12