ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Κλιδωνίζεται η ελληνική Οικονομία – Κίνδυνος το χρέος: Κώστας Μελας καθηγητής Οικονομικών
Saturday
21/09/2024
19:21 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Dept-Χρέος Video Κώσ. Μελάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τράπεζες
0

_.

 

 

 

 

Κώστας Μελάς, 21 Σεπτεμβρίου 2024

 

 

 

 

Συνέντευξη στο Kontra news

Κλυδωνίζεται η ελληνική Οικονομία – Κίνδυνος το χρέος: Κώστας Μελάς καθηγητής Οικονομικών

Αρνητικό Εμπορικό ισοζύγιο (εισαγωγές Εξαγωγές) τρεχουσών συναλλαγών βαίνων συνεχώς αυξανόμενο ως προς τις εισαγωγές.

Μη καταγραφόμενο χρέος στο χρέος της Γενικής κυβέρνησης 54 δισ euro για κάθε χρόνο (ετησίως) από repos τα τελευταία 4 χρόνια.

Υπολογιζόμενο Χρέος για κάθε Ελληνα πολίτη > 38000 €

Αυξανόμενο χρέος παρά τις μνημονιακές πολιτικές.

Η κυβέρνηση μιλάει για ανθηρή οικονομία ενώ από την άλλη βλέπουμε να υπάρχει ακρίβεια, ζόρια στο κόσμο για το πως θα αντεπεξέλθουν στα οικονομικά δεδομένα της αγοράς. Αυτή η ακρίβεια οδηγεί σε ανάπτυξη εσόδων για το κράτος, για τον κρατικό κορβανά και φτωχοποίηση των πολιτών,

Η απάντηση του κ. Μελά δίνεται ως ότι, ΓΙΑΤΙ ΑΣΚΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. Δεν ασκούμε οικονομική πολιτική για την οικονομία, ένα μέγεθος αυτόνομο, ένα μεταφυσικό πράγμα που έχουμε ονομάσει οικονομία. Ασκούμε οικονομική πολιτική για να μεγαλώνει καθημερινά η ευημερία των πολιτών μας. Αν λοιπόν οι πολίτες μας δεν είναι καθημερινά ικανοποιημένοι αλλά ειναι ικανοποιημένοι οι 10,100 ολιγάρχες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία κάτι δεν πάει καλά.

Η ΤτΕ έκανε εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ούτε το 2026 θα πάει στο 2%. Επομένως αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον ΜΟ του πληθωρισμού της ΕΕ, άρα λοιπόν η ακριβεια θα συνεχίσει να υπάρχει.

Πολλά περισσότερα μπορείτε να ακούσετε στην συνέντευξη.

 

 

Η μάστιγα του τουρισμού
Saturday
17/08/2024
16:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Μαρκέλλα Καβαλιεράτου ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τουρισμός
0

_.

 

 

 

 

Μαρκέλλα Καβαλιεράτου, 16 Αυγούστου 2024

 

 

 

 

Ως τη «Βαριά Βιομηχανία» της Ελλάδος αποκαλεί, διαχρονικά, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα τον τουρισμό γιατί δε θέλει ούτε βαριά, ούτε ελαφριά βιομηχανία, αλλά ούτε και ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα.

Στο παρελθόν η Ελλάδα ήταν μια κυρίως αγροτική χώρα με σημαντικές βιομηχανικές- βιοτεχνικές νησίδες. Δεν μπόρεσε έκτοτε να αναπτύξει το βιομηχανικό τομέα της. Όλα κατέρρευσαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την είσοδο στην τότε ΕΟΚ (τώρα ΕΕ), γιατί προοδευτικά καταργήθηκε η δασμολογική προστασία και καθιερώθηκε η ενιαία αγορά. Σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει μια χώρα παροχής υπηρεσιών, όπως ακριβώς την ήθελαν – για να μην τους ανταγωνίζεται – τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, πέρυσι η χώρα μας εισέπραξε από τον εξωτερικό (όχι τον εσωτερικό) τουρισμό 20,5 δις ευρώ. Το πρώτο πεντάμηνο (Ιανουάριος – Μάϊος) του 2024 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 3,8 δις, αυξημένες κατά 16,2% (οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 20,6%) σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023. Θεωρητικά και μόνο, τα περσινά έσοδα των 20,5 δις αντιπροσώπευαν το 9,3% του ΑΕΠ της Ελλάδος (220,3 δις το 2023).

Λέμε θεωρητικά, γιατί οι εισπράξεις από τον τουρισμό δεν είναι κέρδος αλλά τζίρος. Για να επιτευχθούν οι εισπράξεις αυτές πρέπει οι κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος, να επενδύσουν – δαπανήσουν. Οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι εποχικοί καταναλωτές. Όταν η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την καταναλωτική ζήτηση που δημιουργούν τότε αυτή καλύπτεται από εισαγωγές. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται το έλλειμμα του εμπορικού Ισοζυγίου.

(more…)

Πολιτικό παιχνίδι με την υπερδόμηση στην Αττική
Monday
20/05/2024
11:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Κώστας Κόλμερ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣτΕ
0

_.

 

 

 

 

Κων. Κόλμερ , 19 Μαίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), που προ εκατό ετών ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη από της αυθαιρεσίες της διοικήσεως, δηλαδή της εκάστοτε κομματικής πίεσης των συντεχνιακών συμφερόντων με αντάλλαγμα την ψήφο κι εξουσία, ακύρωσε την απόφαση της “Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αττικής”.

Δηλαδή είχαμε την ακύρωση του δευτέρου βαθμού γραφειοκρατίας, οποία υπήκουσα σε οργανωμένα συμφέρονται αδίστακτων κατασκευαστών και άπληστων ιδιοκτητών της αττικής γης, που από την εποχή του Αριστοφάνη (*) κερδοσκοπούσαν εις βάρος του αθηναϊκό λαού, είχε ακυρώσει την εντολή του Δήμου Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης προς τις αντίστοιχες Πολεοδομίες να παύσουν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, προ οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όμως το υπουργείο… “υπερδόμησης”, απειλεί να επαναφέρει με διάφορα νομοθετικά τερτίπια.

Η καλή μας κυβέρνηση έδωσε “δώρον” σε ιδιοκτήτες και οικοδόμους έναν επιπλέον όροφο πάνω από τον υπάρχοντα συντελεστή δομήσεως, συνεπής στην… καραμανλική παράδοση, που στην δεκαετία του 1950 επινόησε την αντιπαροχή σε οικοπεδούχους κι εργολάβους, προκειμένου να στεγάσει τους συρρέοντες από την επαρχία στο “κλεινόν άστυ” (Αθήναι), λόγω της τότε ανασφάλειας και ανεργίας που είχε συνεπιφέρει ο ανταρτοπόλεμος (1945-49).

Ως αποτέλεσμα της φθοράς της υπαίθρου, μετεφέρθη η καταστροφή εις Αθήνας και στα προάστεια της πρωτευούσης. Εν ονόματι της ελλείψεως στέγης, κατεδαφίσθηκαν υπάρχουσες προπολεμικές κατοικίες και στην θέση τους ανεγέρθησαν πολυκατοικίες πολλών ορόφων, αξιοποιήθησαν ακόμη και τα ανθυγιεινά υπόγεια, χωρίς καν να ληφθεί πρόνοια για γκαράζ αυτοκινήτων των οποίων, από τις δεκαετίας του 1960-70 ήδη διαφαίνονταν η διάδοση τους. Σήμερα η πόλις έχει γίνει ένα απέραντο πάρκινγκ, χωρίς πεζοδρόμια και με αποψιλωμένο “πράσινο”.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής οικονομίας
Saturday
04/05/2024
10:29 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γεώρ. Παπασίμος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Γεώργιος Παπασίμος, 3 Μαϊου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές, όπου και πάλι συνωθούνται κατά τη συγκρότηση των ευρωψηφοδελτίων πρόσωπα άσχετα με το αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν και την ήδη πολύ κακή εικόνα των Ελλήνων ευρωβουλευτών ως τώρα, βρισκόμαστε μπροστά στην οδυνηρή πραγματικότητα της πλήρους απουσίας σοβαρού πολιτικού λόγου και της ψηλάφησης ενός ολιστικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την τροχιά παρακμής και θέσεως των βάσεων για υγιή οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Η χώρα παρά το ισχυρό σοκ της χρεωκοπίας της το 2010, μετά την προηγηθείσα κίβδηλη ευημερία, και του μνημονιακού οδοστρωτήρα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και της συνεχιζόμενης μεταμνημονιακής κηδεμονίας, φαίνεται ξεκάθαρα, ότι δεν εισέπραξε ουδέν μήνυμα αυτογνωσίας, αφού πορεύεται στον αυτόματο πιλότο ενός ληστρικού παρασιτικού μοντέλου, που με την πρώτη μεγάλη σοβαρή διεθνή οικονομική κρίση είναι βέβαιο ότι θα την ρίξει ξανά στα βράχια.

Πλήρης μακαριότητα αλλά και κυνισμός όσον αφορά την ενίσχυση των προνομίων στο πολιτικό προσωπικό, που σε συνδυασμό με το στοιχείο εξάρτησης, αλλά και της ανικανότητας του, αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις μεγάλες ευθύνες που ορθώνονται μπροστά για την προστασία της κοινωνίας, αλλά και του Ελληνισμού, που αντιμετωπίζει δομικό κίνδυνο από τον τουρκικό νέο-οθωμανισμό.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Πηγή: slpress.gr

 

 

Το αέναο χρέος ως συντελεστής εξάρτησης
Monday
04/03/2024
09:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Ανεξαρτησία Νικ. Ιγγλέσης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
0

_.

 

 

 

Νίκ. Ιγγλέσης, 3 Μαρτίου 2024

 

 

 

Το δημόσιο χρέος (Χρέος Κεντρικής Διοίκησης) ανήλθε στο τέλος του 2023 σε 406,5 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 6,2 δις, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Για το χρέος αυτό το Δημόσιο πλήρωσε το 2023 τόκους 6,5 δις ευρώ.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, ότι ο προϋπολογισμός έχει πλεόνασμα (εννοεί το πρωτογενές αποτέλεσμα που δεν είναι όμως πλεόνασμα), ότι το χρέος μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και ότι έχουμε άφθονη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Τότε, τι συμβαίνει και το χρέος συνεχώς αυξάνεται; Μήπως δε μας λένε ότι ως κράτος επιβιώνουμε μόνο με δανεικά;

Η Ελλάδα, το 2023, δανείστηκε 9,5 δις από τις χρηματαγορές με την έκδοση νέων ομολόγων, 1,9 δις από επανεκδόσεις ομολόγων και 3,9 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά δανείστηκε 15,3 δις.  Παράλληλα πλήρωσε 6 δις για ομόλογα που έληξαν, 7 δις για αποπληρωμή  δανείων του Μηχανισμού Στήριξης (Μνημόνια) και 895 εκατ. για άλλα δάνεια (Τράπεζα της Ελλάδος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ). Συνολικά πλήρωσε 13,9 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,4 δις του δανεισμού πήγαν στην πληρωμή, μέρους μόνο, των τόκων του χρέους.

(more…)

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,9 δισ. στο 9μηνο
Sunday
22/10/2023
22:43 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σπ. Στάλιας
0

Σχόλιο GMR:

Αντί σχολίου, άρθρο του κ. Σπ. Στάλια που δημοσιεύθηκε εδώ

Αγράμματοι Δημοσιογράφοι: Η Κυβέρνηση θα μοιράσει το ‘πρωτογενές πλεόνασμα’ του 2023.

_.

 

 

 

 

Ναυτεμπορική\ Οικονομία, 16 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

Μία ανάσα από τα 6 δισ. ευρώ έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα το 9μηνο του 2023, κινούμενο σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον στόχο. Αυξημένα κατά 3,15 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο ήταν και τα φορολογικά έσοδα, τα οποία πλησίασαν τα 45 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος αλλά και άλλων φόρων συνέβαλλαν στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού το 9μηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 400 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.704 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.221 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.984 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.436 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Ανάλυση/Κώστας Μελάς: Η νέα και η παλαιά “κανονικότητα” της ελληνικής οικονομίας
Monday
21/08/2023
14:27 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Κώσ. Μελάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Κώστας. Μελάς, 21 Αυγούστου 2023

 

 

 

 

 

Η πανδημία Covid 19, και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση (που οξύνθηκε στο έπακρο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες προμηθεύονταν τον μεγαλύτερο όγκο των ενεργειακών πόρων από τη συγκεκριμένη χώρα)  ήταν δύο σημαντικότατα έκτακτα εξωτερικά σοκ τα οποία προκάλεσαν μη αναμενόμενες επιδράσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες που τις οδήγησαν σε  σημαντικές αποκλίσεις από την χαραγμένη κανονικότητα.

Οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ, ανεργία)  έπρεπε να αντιμετωπιστούν με αντίστοιχα έκτακτα μέτρα, κάτι που συνέβη με τις ευλογίες της ΕΕ  πρωταρχικά διαμέσου της άρσης των δημοσιονομικών περιορισμών που επέβαλε το ΣΣΑ.  Παράλληλα και η ασκούμενη νομισματική πολιτική έγινε περισσότερο επεκτατική προκειμένου να συμβάλλει στην υποστήριξη της πληττόμενης οικονομικής δραστηριότητας.

 

Επιπλέον, με σημαντική καθυστέρηση και με τον γνωστό γραφειοκρατικό τρόπο ( εφαρμογή πλήθους κριτηρίων, προελέγχων, ελέγχων κτλ.) δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (Pnrr) προκειμένου οι πόροι με τους οποίους πριμοδοτήθηκε  να χρησιμοποιηθούν  ως συμπληρωματικοί στις δημόσιες επενδύσεις των χωρών –μελών, σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Το βασικό αρνητικό αποτέλεσμα της πανδημίας ήταν η διάσπαση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω των διοικητικών μέτρων που λάβανε οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας. Η κατάσταση οξύνθηκε με τα διάφορα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ στην Κίνα (κύριο προμηθευτή τελικών καταναλωτικών και διαρκών αγαθών προς τις χώρες της Δύσης) λόγω του γνωστού γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων.

 

Η μείωση της προσφοράς αγαθών αρχικά, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας (αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σχεδόν ένα χρόνο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία), η επεκτατική οικονομική πολιτική (δημοσιονομική και νομισματική) προκειμένου να υποστηριχθεί η παραπαίουσα οικονομική δραστηριότητα, προκάλεσε την αύξηση του πληθωρισμού που εγκαταστάθηκε ως βασικός αρνητικός παράγοντας στην καρδιά της διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το τέλος της πανδημίας  και η σχετική αποκατάσταση των τιμών ενέργειας σήμαναν την περάτωση της «μη κανονικής» περιόδου της οικονομίας και την επιστροφή στην «κανονικότητα» η οποία μεταφράζεται σε: στενή και περιοριστική νομισματική (προκειμένου να χτυπηθεί ο πληθωρισμός) και δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο του παλαιού ΣΣΑ (προκειμένου να μειωθεί ο λόγος ΔΧ/ΑΕΠ).

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: libre.gr

 

 

Γιάννης Στουρνάρας: Καθήκοντα της νέας κυβέρνησης μεταρρυθμίσεις και πρωτογενές πλεόνασμα για την επενδυτική βαθμίδα
Wednesday
17/05/2023
00:48 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιάννης Στουρνάρας ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Σε συνέχεια των σχετικών συνδέσμων Κομισιόν: «Βλέπει» χρέος κάτω από το 160% και πλεόνασμα 2,5% το 2024 στην Ελλάδα, και ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα και σταθερή μείωση του χρέους προβλέπει για την Ελλάδα, (τα οποία είδαμε και διαβάσαμε προσεκτικά στο διαδίκτυο) ιδού και το κερασάκι στην τούρτα της χρεοκρατίας, όπως το τοποθετεί ο τεχνοκράτης γκαουλάϊτερ.

Ένα κερασάκι που θα ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό μέχρι να διαπιστωθεί πως δεν παίρνει άλλο ξεζούμισμα (“κάναμε λάθος” θα ξαναπούν), αλλά τότε ο ελληνικός λαός δεν θα ειναι ούτε το 50% του πληθυσμού της χώρας, γη-ακίνητα-ιδρύματα-επιχειρήσεις μαλλον και στρατός, θα ανήκουν σε ξένους, προς δόξα του “τι κι αν ειναι κατοχή” καλοβολεμένου αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού.

Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητέ έλληνα πολίτη εσύ θα αποφασίσεις.

_.

 

 

 

 

Γιάν. Στουρνάρας, 16 Μαίου 2023

 

 

 

 

 

 

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα»

 

πρωταρχικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να είναι (α) η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και θα αυξήσει την ολική παραγωγικότητα της οικονομίας και (β) η επιστροφή σε πρωτογενή, διαρθρωτικά δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ώστε φέτος να ανακτηθεί, να διατηρηθεί, και μεσοπροθέσμως να υπερακοντιστεί, η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έχει ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σήμερα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών«2nd Banking Forum: Internal Audit, Risk Management & Compliance: Three voices – Two lines – One mission!» παρά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε πολλούς τομείς και την άνοδο στην κλίμακα κατάταξης των τελευταίων ετών, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ακόμα σχετικά χαμηλά στους δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου, όπως είπε, το ΑΕΠ της χώρας εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των επιπέδων του 2008, το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο της ευρωζώνης, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, προειδοποίησε δε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που τόσο δύσκολα έχει ανακτηθεί, και η επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα υποστήριξε ότι έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία έτη σημαντικά βήματα προόδου και έχει ισχυροποιηθεί, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αναταράξεις και κλυδωνισμούς, όπως αυτούς που βιώσαμε πρόσφατα. Ωστόσο, όπως είπε, ενώ οι προοπτικές για το εγγύς μέλλον προδιαγράφονται θετικές, παραμένουν προκλήσεις, όπως είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εν μέσω πιέσεων στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του πληθωρισμού, της ανόδου των επιτοκίων αλλά και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο προκλήσεις αποτελούν η επίτευξη διατηρήσιμης κερδοφορίας και η περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η οποία υπολείπεται του μέσου όρου των πιστωτικών ιδρυμάτων υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

ΜΑΡΙΟΛΗΣ_ΜΠΑΤΣΗΣ, Ομιλία Ηράκλειο 3Δεκ.2022
Saturday
01/04/2023
01:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα Θεόδ. Μαριόλης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Θεόδωρος Μαριόλης, 3 Δεκεμβρίου 2022

Θεόδωρος Μαριόλης : Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ομάδα Μελέτης Σραφφαϊανών Οικονομικών, και Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θα εστιάσω σε δύο, κεντρικά ζητήματα, τα οποία και θα συνδέσω, εν συνεχεία, μεταξύ τους. Το πρώτο είναι η  κατά τις τελευταίες δεκαετίες επιβληθείσα Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική, και το δεύτερο είναι ο πυρήνας  της θέσης του Δημήτρη Μπάτση, στο βιβλίο του «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα». Έτσι, θα κινηθώ από το «σήμερα» στο «τότε», ούτως ώστε να επιστρέψω στο «σήμερα». Τέλος, θα κλείσω τα λεγόμενά μου με μία υπόμνηση για τις καταβολές του έργου του Μπάτση: ο λόγος είναι ότι αυτό το «προδικαστικό» ζήτημα – κατά κανόνα – παρακάμπτεται διανοίγοντας, έτσι, το πεδίο στις καταθέσεις των εξαρτημένων αντανακλαστικών, της μίας ή της άλλης «απόχρωσης».

1. Η Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική που επιβάλλεται στους ακαδημαϊκούς χώρους και, συνεπώς, στο σύνολο της κοινωνικής ζωής, εμφανίζεται ως μία τεράστια συσσώρευση μαθηματικών τύπων, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η – λεγόμενη – Αγορά, η συγκροτούμενη από εγωιστικά οικονομικά υποκείμενα, τα οποία δεν επιδιώκουν παρά το ίδιο συμφέρον τους, συνιστά αυτο-ρυθμιζόμενο (ομοιοστατικό) και οικονομικά αποτελεσματικό σύστημα. Και αυτή η συσσώρευση μαθηματικών τύπων εμφανίζεται, με τη σειρά της, ως αδιάλειπτη ανάπτυξη του επιστημονικού προγράμματος του – λαμπρού μηχανικού και οικονομολόγου – Léon Walras (1834–1910), το οποίο θεμελιώθηκε, κατά πρώτον, με το έργο του Éléments d’Économie Politique Pure (1η έκδοση το 1874).

 

Συνεχίστε την ανάγνωση κατεβάζοντας το συνημμένο αρχείο σε μορφή PDF.

ΜΑΡΙΟΛΗΣ_ΜΠΑΤΣΗΣ_ΟΜΙΛΙΑ_ΗΡΑΚΛΕΙΟ_3_12_2022

 

 

Προϋπόθεση γιά τήν ἐπενδυτική βαθμίδα ἡ ἀθώωση τοῦ Ἀνδρέα Γεωργίου!
Friday
17/03/2023
00:21 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ανδρ. Γεωργίου ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοττάκης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Μανώλης Κοττάκης, 16 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

ΤΗΝ «ΓΡΑΜΜΗ» ἔδωσε πρῶτο τό ἐπίσημο Ἀθηναϊκό Πρακτορεῖο Εἰδήσεων, τό ὁποῖο διευθύνει ὁ τέως συνεργάτης τοῦ Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Αἰμίλιος Περδικάρης

«Ἀθῶος» ὁ τέως διοικητής τῆς ΕΛΣΤΑΤ, Ἀνδρέας Γεωργίου, γιά τήν ἀλλοίωση τῶν στατιστικῶν τοῦ 2009, μέ ἀπόφαση τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου. «Δικαίωση». Τήν σκυτάλη εὐθύς ἀμέσως ἔλαβαν ἡ Χαριλάου Τρικούπη καί ὁ πρώην Πρόεδρος τοῦ ΠΑΣΟΚ Εὐάγγελος Βενιζέλος, μέ πανηγυρικές ἀνακοινώσεις τους. Ἐπί τέλους τό ΠΑΣΟΚ «ἀπηλλάγη» ἀπό τό ἄγος τῆς εὐθύνης γιά τά μνημόνια. Εἶναι ὅμως ἔτσι; Ἄς βάλουμε τά πράγματα στήν θέση τους.

Ὁ κύριος Γεωργίου ἀπηλλάγη μέ βούλευμα τοῦ Ἀρείου Πάγου γιά τήν ὑπόθεση τῆς ἀλλοίωσης τοῦ ἐλλείμματος τοῦ 2009 μέ ὁριακή πλειοψηφία καί μέ τήν ἰσχυρά μειοψηφία νά εἶναι καταπέλτης γιά τίς εὐθῦνές του. Γιά τήν ὑπόθεση αὐτή ἐκκρεμεῖ ἀκόμη ἀναίρεση στόν Ἄρειο Πάγο, ὅπως ἀκούω. Ὁ κύριος Γεωργίου καταδικάστηκε ἐπίσης ἀπό τήν ἑλληνική δικαιοσύνη μέ δύο τελεσίδικες ἀποφάσεις γιά παράβαση καθήκοντος, ἐπειδή φέρεται ὅτι παραβίασε τούς ἱδρυτικούς νόμους τῆς ΕΛΣΤΑΤ καί ἄλλαξε τούς ἀριθμούς αὐξάνοντας τό ἔλλειμμα τοῦ 2009 κατά 1,5% τοῦ ΑΕΠ, χωρίς νά συγκαλέσει Ὁλομέλεια τῆς Ἀρχῆς. Ὁ Ἄρειος Πάγος ἀπέρριψε τήν αἴτηση τῆς καταδικαστικῆς ἀπόφασής του καί ἀρνήθηκε, ὅπως εἶχε τήν εὐχέρεια, νά στείλει τό προδικαστικό ἐρώτημα πού ζητοῦσε ὁ κύριος Γεωργίου στό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο. Κατόπιν αὐτοῦ, ὁ τέως διοικητής τῆς ΕΛΣΤΑΤ κατέθεσε προσφυγή στό ΔΕΕ μέ τό ἐπιχείρημα, ὅτι παραβιάστηκαν τά δικαιώματά του ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων τοῦ Ἀνθρώπου.

Μέχρι νά ἐκδικαστεῖ ἡ προσφυγή τοῦ κυρίου Γεωργίου στό ΔΕΕ, συνέβησαν τά ἑξῆς ὡραῖα, ἀθέμιτα καί σέ κάθε περίπτωση ἀναντίστοιχα γιά μιά καταδίκη Ἕλληνος ἀξιωματούχου ἀπό Ἑλληνικό Δικαστήριο γιά πλημμέλημα:

Πρῶτον, ἐτέθη ζήτημα ἀθώωσης τοῦ κυρίου Γεωργίου στόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ἀπό τόν δημοσιογράφο τῆς «Οὐάσιγκτον Πόστ» κύριο Ἰγνάσιους, κατά τήν συνομιλία μαζί του στό Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν στίς ΗΠΑ τήν ἄνοιξη τοῦ 2022, κατά τήν διάρκεια τῆς ἐπίσημης ἐπίσκεψής του στήν φίλη χώρα.

(more…)

123