ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Το αέναο χρέος ως συντελεστής εξάρτησης
Monday
04/03/2024
09:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Ανεξαρτησία Νικ. Ιγγλέσης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
0

_.

 

 

 

Νίκ. Ιγγλέσης, 3 Μαρτίου 2024

 

 

 

Το δημόσιο χρέος (Χρέος Κεντρικής Διοίκησης) ανήλθε στο τέλος του 2023 σε 406,5 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο κατά 6,2 δις, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Για το χρέος αυτό το Δημόσιο πλήρωσε το 2023 τόκους 6,5 δις ευρώ.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό, ότι ο προϋπολογισμός έχει πλεόνασμα (εννοεί το πρωτογενές αποτέλεσμα που δεν είναι όμως πλεόνασμα), ότι το χρέος μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ και ότι έχουμε άφθονη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Τότε, τι συμβαίνει και το χρέος συνεχώς αυξάνεται; Μήπως δε μας λένε ότι ως κράτος επιβιώνουμε μόνο με δανεικά;

Η Ελλάδα, το 2023, δανείστηκε 9,5 δις από τις χρηματαγορές με την έκδοση νέων ομολόγων, 1,9 δις από επανεκδόσεις ομολόγων και 3,9 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά δανείστηκε 15,3 δις.  Παράλληλα πλήρωσε 6 δις για ομόλογα που έληξαν, 7 δις για αποπληρωμή  δανείων του Μηχανισμού Στήριξης (Μνημόνια) και 895 εκατ. για άλλα δάνεια (Τράπεζα της Ελλάδος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ). Συνολικά πλήρωσε 13,9 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,4 δις του δανεισμού πήγαν στην πληρωμή, μέρους μόνο, των τόκων του χρέους.

(more…)

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,9 δισ. στο 9μηνο
Sunday
22/10/2023
22:43 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σπ. Στάλιας
0

Σχόλιο GMR:

Αντί σχολίου, άρθρο του κ. Σπ. Στάλια που δημοσιεύθηκε εδώ

Αγράμματοι Δημοσιογράφοι: Η Κυβέρνηση θα μοιράσει το ‘πρωτογενές πλεόνασμα’ του 2023.

_.

 

 

 

 

Ναυτεμπορική\ Οικονομία, 16 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

Μία ανάσα από τα 6 δισ. ευρώ έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα το 9μηνο του 2023, κινούμενο σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον στόχο. Αυξημένα κατά 3,15 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο ήταν και τα φορολογικά έσοδα, τα οποία πλησίασαν τα 45 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος αλλά και άλλων φόρων συνέβαλλαν στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού το 9μηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 400 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.704 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.221 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5.984 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.436 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 52 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Γιάννης Στουρνάρας: Καθήκοντα της νέας κυβέρνησης μεταρρυθμίσεις και πρωτογενές πλεόνασμα για την επενδυτική βαθμίδα
Wednesday
17/05/2023
00:48 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιάννης Στουρνάρας ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

Σχόλιο GMR: Σε συνέχεια των σχετικών συνδέσμων Κομισιόν: «Βλέπει» χρέος κάτω από το 160% και πλεόνασμα 2,5% το 2024 στην Ελλάδα, και ΔΝΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα και σταθερή μείωση του χρέους προβλέπει για την Ελλάδα, (τα οποία είδαμε και διαβάσαμε προσεκτικά στο διαδίκτυο) ιδού και το κερασάκι στην τούρτα της χρεοκρατίας, όπως το τοποθετεί ο τεχνοκράτης γκαουλάϊτερ.

Ένα κερασάκι που θα ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό μέχρι να διαπιστωθεί πως δεν παίρνει άλλο ξεζούμισμα (“κάναμε λάθος” θα ξαναπούν), αλλά τότε ο ελληνικός λαός δεν θα ειναι ούτε το 50% του πληθυσμού της χώρας, γη-ακίνητα-ιδρύματα-επιχειρήσεις μαλλον και στρατός, θα ανήκουν σε ξένους, προς δόξα του “τι κι αν ειναι κατοχή” καλοβολεμένου αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού.

Αγαπητέ αναγνώστη, αγαπητέ έλληνα πολίτη εσύ θα αποφασίσεις.

_.

 

 

 

 

Γιάν. Στουρνάρας, 16 Μαίου 2023

 

 

 

 

 

 

«Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα»

 

πρωταρχικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να είναι (α) η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και θα αυξήσει την ολική παραγωγικότητα της οικονομίας και (β) η επιστροφή σε πρωτογενή, διαρθρωτικά δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ώστε φέτος να ανακτηθεί, να διατηρηθεί, και μεσοπροθέσμως να υπερακοντιστεί, η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έχει ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας σήμερα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών«2nd Banking Forum: Internal Audit, Risk Management & Compliance: Three voices – Two lines – One mission!» παρά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας σε πολλούς τομείς και την άνοδο στην κλίμακα κατάταξης των τελευταίων ετών, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να έχει χρονίζοντα διαρθρωτικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται ακόμα σχετικά χαμηλά στους δείκτες διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Εξάλλου, όπως είπε, το ΑΕΠ της χώρας εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των επιπέδων του 2008, το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο της ευρωζώνης, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, προειδοποίησε δε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, που τόσο δύσκολα έχει ανακτηθεί, και η επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα υποστήριξε ότι έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία έτη σημαντικά βήματα προόδου και έχει ισχυροποιηθεί, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αναταράξεις και κλυδωνισμούς, όπως αυτούς που βιώσαμε πρόσφατα. Ωστόσο, όπως είπε, ενώ οι προοπτικές για το εγγύς μέλλον προδιαγράφονται θετικές, παραμένουν προκλήσεις, όπως είναι η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εν μέσω πιέσεων στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω του πληθωρισμού, της ανόδου των επιτοκίων αλλά και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο προκλήσεις αποτελούν η επίτευξη διατηρήσιμης κερδοφορίας και η περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, η οποία υπολείπεται του μέσου όρου των πιστωτικών ιδρυμάτων υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

ΜΑΡΙΟΛΗΣ_ΜΠΑΤΣΗΣ, Ομιλία Ηράκλειο 3Δεκ.2022
Saturday
01/04/2023
01:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα Θεόδ. Μαριόλης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Θεόδωρος Μαριόλης, 3 Δεκεμβρίου 2022

Θεόδωρος Μαριόλης : Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ομάδα Μελέτης Σραφφαϊανών Οικονομικών, και Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών Δημήτρης Μπάτσης

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θα εστιάσω σε δύο, κεντρικά ζητήματα, τα οποία και θα συνδέσω, εν συνεχεία, μεταξύ τους. Το πρώτο είναι η  κατά τις τελευταίες δεκαετίες επιβληθείσα Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική, και το δεύτερο είναι ο πυρήνας  της θέσης του Δημήτρη Μπάτση, στο βιβλίο του «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα». Έτσι, θα κινηθώ από το «σήμερα» στο «τότε», ούτως ώστε να επιστρέψω στο «σήμερα». Τέλος, θα κλείσω τα λεγόμενά μου με μία υπόμνηση για τις καταβολές του έργου του Μπάτση: ο λόγος είναι ότι αυτό το «προδικαστικό» ζήτημα – κατά κανόνα – παρακάμπτεται διανοίγοντας, έτσι, το πεδίο στις καταθέσεις των εξαρτημένων αντανακλαστικών, της μίας ή της άλλης «απόχρωσης».

1. Η Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική που επιβάλλεται στους ακαδημαϊκούς χώρους και, συνεπώς, στο σύνολο της κοινωνικής ζωής, εμφανίζεται ως μία τεράστια συσσώρευση μαθηματικών τύπων, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η – λεγόμενη – Αγορά, η συγκροτούμενη από εγωιστικά οικονομικά υποκείμενα, τα οποία δεν επιδιώκουν παρά το ίδιο συμφέρον τους, συνιστά αυτο-ρυθμιζόμενο (ομοιοστατικό) και οικονομικά αποτελεσματικό σύστημα. Και αυτή η συσσώρευση μαθηματικών τύπων εμφανίζεται, με τη σειρά της, ως αδιάλειπτη ανάπτυξη του επιστημονικού προγράμματος του – λαμπρού μηχανικού και οικονομολόγου – Léon Walras (1834–1910), το οποίο θεμελιώθηκε, κατά πρώτον, με το έργο του Éléments d’Économie Politique Pure (1η έκδοση το 1874).

 

Συνεχίστε την ανάγνωση κατεβάζοντας το συνημμένο αρχείο σε μορφή PDF.

ΜΑΡΙΟΛΗΣ_ΜΠΑΤΣΗΣ_ΟΜΙΛΙΑ_ΗΡΑΚΛΕΙΟ_3_12_2022

 

 

Προϋπόθεση γιά τήν ἐπενδυτική βαθμίδα ἡ ἀθώωση τοῦ Ἀνδρέα Γεωργίου!
Friday
17/03/2023
00:21 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ανδρ. Γεωργίου ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοττάκης ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Μανώλης Κοττάκης, 16 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

ΤΗΝ «ΓΡΑΜΜΗ» ἔδωσε πρῶτο τό ἐπίσημο Ἀθηναϊκό Πρακτορεῖο Εἰδήσεων, τό ὁποῖο διευθύνει ὁ τέως συνεργάτης τοῦ Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Αἰμίλιος Περδικάρης

«Ἀθῶος» ὁ τέως διοικητής τῆς ΕΛΣΤΑΤ, Ἀνδρέας Γεωργίου, γιά τήν ἀλλοίωση τῶν στατιστικῶν τοῦ 2009, μέ ἀπόφαση τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου. «Δικαίωση». Τήν σκυτάλη εὐθύς ἀμέσως ἔλαβαν ἡ Χαριλάου Τρικούπη καί ὁ πρώην Πρόεδρος τοῦ ΠΑΣΟΚ Εὐάγγελος Βενιζέλος, μέ πανηγυρικές ἀνακοινώσεις τους. Ἐπί τέλους τό ΠΑΣΟΚ «ἀπηλλάγη» ἀπό τό ἄγος τῆς εὐθύνης γιά τά μνημόνια. Εἶναι ὅμως ἔτσι; Ἄς βάλουμε τά πράγματα στήν θέση τους.

Ὁ κύριος Γεωργίου ἀπηλλάγη μέ βούλευμα τοῦ Ἀρείου Πάγου γιά τήν ὑπόθεση τῆς ἀλλοίωσης τοῦ ἐλλείμματος τοῦ 2009 μέ ὁριακή πλειοψηφία καί μέ τήν ἰσχυρά μειοψηφία νά εἶναι καταπέλτης γιά τίς εὐθῦνές του. Γιά τήν ὑπόθεση αὐτή ἐκκρεμεῖ ἀκόμη ἀναίρεση στόν Ἄρειο Πάγο, ὅπως ἀκούω. Ὁ κύριος Γεωργίου καταδικάστηκε ἐπίσης ἀπό τήν ἑλληνική δικαιοσύνη μέ δύο τελεσίδικες ἀποφάσεις γιά παράβαση καθήκοντος, ἐπειδή φέρεται ὅτι παραβίασε τούς ἱδρυτικούς νόμους τῆς ΕΛΣΤΑΤ καί ἄλλαξε τούς ἀριθμούς αὐξάνοντας τό ἔλλειμμα τοῦ 2009 κατά 1,5% τοῦ ΑΕΠ, χωρίς νά συγκαλέσει Ὁλομέλεια τῆς Ἀρχῆς. Ὁ Ἄρειος Πάγος ἀπέρριψε τήν αἴτηση τῆς καταδικαστικῆς ἀπόφασής του καί ἀρνήθηκε, ὅπως εἶχε τήν εὐχέρεια, νά στείλει τό προδικαστικό ἐρώτημα πού ζητοῦσε ὁ κύριος Γεωργίου στό Εὐρωπαϊκό Δικαστήριο. Κατόπιν αὐτοῦ, ὁ τέως διοικητής τῆς ΕΛΣΤΑΤ κατέθεσε προσφυγή στό ΔΕΕ μέ τό ἐπιχείρημα, ὅτι παραβιάστηκαν τά δικαιώματά του ἀπό τήν Εὐρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων τοῦ Ἀνθρώπου.

Μέχρι νά ἐκδικαστεῖ ἡ προσφυγή τοῦ κυρίου Γεωργίου στό ΔΕΕ, συνέβησαν τά ἑξῆς ὡραῖα, ἀθέμιτα καί σέ κάθε περίπτωση ἀναντίστοιχα γιά μιά καταδίκη Ἕλληνος ἀξιωματούχου ἀπό Ἑλληνικό Δικαστήριο γιά πλημμέλημα:

Πρῶτον, ἐτέθη ζήτημα ἀθώωσης τοῦ κυρίου Γεωργίου στόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ἀπό τόν δημοσιογράφο τῆς «Οὐάσιγκτον Πόστ» κύριο Ἰγνάσιους, κατά τήν συνομιλία μαζί του στό Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν στίς ΗΠΑ τήν ἄνοιξη τοῦ 2022, κατά τήν διάρκεια τῆς ἐπίσημης ἐπίσκεψής του στήν φίλη χώρα.

(more…)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Ευρώ: Μας κράτησε ζωντανούς ή αποδυνάμωσε και την τσέπη μας και την οικονομία μας;
Wednesday
15/03/2023
02:10 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνικό Νόμισμα Μελέτης Μελετόπουλος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

_.

 

 

 

 

Μελέτης Μελετόπουλος, 3 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

1.   Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο νομίσματος κοινού σε ομάδα κρατών με διαφορετικά οικονομικά χαρακτηριστικά. Το νόμισμα αποτελεί ευθεία έκφραση των πλουτοπαραγωγικών και ανθρώπινων πόρων, των δομών και των δυνατοτήτων μίας οικονομίας. Η Ελλάδα, χώρα που δεν πέρασε ποτέ από την διαδικασία της Βιομηχανικής Επανάστασης, με παράδοση κυρίως γεωργική, εμποροναυτική και μικροαστική, βρέθηκε σε κοινή νομισματική επικράτεια με ναυαρχίδες της βαριάς βιομηχανίας και καπιταλιστικές μητροπόλεις με αποικίες και υπερπόντια συμφέροντα (Γερμανία, Γαλλία κ.λπ.). Νομοτελειακά η ανισορροπία οδηγεί τον αδύναμο νομισματικό εταίρο σε θέση εξάρτησης, εισαγωγέα αγαθών που δεν παράγει και εξαγωγέα φθηνού εργατικού δυναμικού που δεν μπορεί να απασχολήσει. Οπερ και εγένετο στην ελληνική περίπτωση.

 

2.  Επίσης δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κοινού νομίσματος χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών και κοινούς οικονομικούς θεσμούς. Το νόμισμα είναι εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα συμφέροντα του κράτους το οποίο το εκδίδει. Είναι αδύνατον να υπάγονται στο ίδιο νομισματικό σύστημα οικονομίες σε ύφεση και οικονομίες σε πλήρη απασχόληση. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν η Ελλάδα να έχει το ίδιο νόμισμα με την Γερμανία; Η νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση θα δημιουργούσε προβλήματα στη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχεται πλήρως από τα ισχυρά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπηρετεί τη λογική τους. Η Ελλάδα, όπως είναι επόμενο, υπο-εκπροσωπείται και σύρεται από τις αποφάσεις των ισχυρών ως ουραγός.

3.  Η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη απροετοίμαστη και ανοχύρωτη, με σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης Σημίτη, με καθαρά πολιτικά-ιδεολογικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία δεν πληρούσε ούτε κατά διάνοια τα κριτήρια ούτε είχε τις μακρο-οικονομικές προϋποθέσεις. Επρεπε όμως πάση θυσία να συνδεθεί η Ελλάδα με την Ευρωζώνη, ώστε να ενταχθεί στην γεωπολιτική-γεωοικονομική σφαίρα επιρροής της Γερμανίας που ήλεγχε την Ευρωζώνη. Η ένταξη αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2002, δεν είχε όμως τα προσδοκώμενα γεωπολιτικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός έφθασε στο σημείο να απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Ελλάδα, χωρίς καμία πραγματική αντίδραση από ευρωπαϊκής πλευράς, πλην των γνωστών συστάσεων να ….τα βρούμε. Ο ισχυρός εταίρος, όμως, έχει και υποχρεώσεις.

4.  Εντός της Ευρωζώνης η Ελλάδα χρεοκόπησε, ετέθη υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπέστη την επιβολή μνημονίων που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν εσφαλμένα (το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι οι υπολογισμοί του ήταν λανθασμένοι), φτωχοποιήθηκε βίαια, απώλεσε την εθνική οικονομική της κυριαρχία και εισήλθε σε πρωτοφανή και μακροχρόνια ύφεση, από την οποία αδυνατεί να εξέλθει. Μεγάλο μέρος της νεολαίας της μετανάστευσε στο εξωτερικό και έγινε φθηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Η δημογραφία της κατέρρευσε. Ταυτόχρονα, εκποίησε ζωτικούς τομείς της οικονομίας και των υποδομών της σε γερμανικές κ.ά. εταιρείες. Αυτά όλα τα πρωτοφανή έγιναν εντός της Ευρωζώνης. Η δε νομισματική πολιτική η ενδεδειγμένη για την έξοδο από την ύφεση, δηλαδή η εκροή σημαντικών κεφαλαίων με επενδυτικό προορισμό που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας, αποκλείεται, γιατί η ασκούμενη νομισματική πολιτική είναι αυτή που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης. Αν το ελληνικό πολιτικό σύστημα φοβήθηκε τις αναταράξεις που θα προέκυπταν το 2011-2 από ενδεχόμενη επιστροφή στην εθνική νομισματική μας κυριαρχία, ας προσπαθήσει τουλάχιστον σήμερα να σχεδιάσει και να εκτελέσει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα απαιτήσει δυναμικά και με επιχειρήματα. Ή με κάποιο νέο Σχέδιο Μάρσαλ μικρότερης κλίμακας.
Εάν φυσικά θέλει και εάν μπορεί…

Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

 

 

 

 

 

Στο αφιέρωμα που φιλοξένησε η ηλεκτρονική εφημαρίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” δείτε και τις γνώμες ακόμα δυο προσκεκλημένων.

 

Πηγή: pelop.gr

 

 

Πως και γιατί κλείνει η μονάδα της Tupperware μετά από 56 χρόνια
Monday
13/03/2023
18:27 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Κυριαρχία Μνημόνια ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ολγα Μαύρου
0

Σχόλιο GMR: !!!: “Αυτές οι εξελίξεις, με την αναχώρηση πολλών επενδυτών ή την ανεύθυνη διαχείριση άλλων (π.χ. της ιταλικής εταιρείας στα τρένα μας), προσδιορίζουν ένα ζοφερό μέλλον για την οικονομία μας, αν συνδυαστούν και με την νέα επιτήρηση που αποφασίστηκε για την ελληνική οικονομία, καθώς μας υποχρεώνουν μέσα σε δύο χρόνια να περικόψουμε κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες.

_.

 

 

 

 

Ολγα Μαύρου, 12 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Στη Βοιωτία κλείνει το τρίτο εργοστάσιο πολυεθνικής μέσα σε μόλις τρία χρόνια -συγκεκριμένα της Tupperware, που σταματάει την παραγωγή στις 13 Απριλίου. Η μονάδα παραγωγής των πλαστικών δοχείων στη Θήβα βάζει αιφνιδιαστικά λουκέτο, ενώ ήταν το λιγότερο προβληματικό εργοστάσιο από όλες τις θυγατρικές της αμερικανικής πολυεθνικής. Ακόμα και το 2022 παρουσίαζε κέρδη σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα εργοστάσια που παρουσίαζαν ζημίες της τάξης του 20%.

Έκλεισε εντούτοις μετά από 56 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και πλέον η μητρική αμερικανική εταιρεία και η ενδιάμεση θυγατρική της Ολλανδίας θα πουλούν τα είδη αυτά στην Ελλάδα ως εισαγόμενα. Οι 165 εργαζόμενοι κλήθηκαν να πάρουν 50%  παραπάνω από τη νόμιμη αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Τους προτάθηκε στην ουσία “εθελουσία έξοδος” και οι 150 την αποδέχτηκαν. Γιατί όμως η αμερικανική πολυεθνική έκλεισε μόνο το εργοστάσιο της Ελλάδας ενώ συντηρεί της Πορτογαλίας -έστω και με απολύσεις- και του Βελγίου -χωρίς απολύσεις;

Γιατί κλείνει η μονάδα

Από πρόπερσι η εταιρεία είχε μειώσει κάθετα την παραγωγή στο ένα τρίτο και οι εργαζόμενοι -όπως και κάθε πολίτης που θέλει να επιβιώσει η στοιχειώδης “ελληνική” τρόπος του λέγειν, βιομηχανία- ήλπιζε το πρόβλημα να ήταν προσωρινό. Όμως φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε τη χαριστική βολή ως δικαιολογία, διότι η εταιρεία επιβίωνε επειδή εξήγαγε μεγάλη ποσότητα (πάνω από 40 νταλίκες το μήνα) στη Ρωσία. Το  εργοστάσιο έκανε εξαγωγές και σε άλλες πέντε χώρες, όμως όχι στα επίπεδα εξαγωγών προς τη ρωσική ομοσπονδία. Εντούτοις, και παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, το ελληνικό εργοστάσιο παρουσίαζε κέρδη και το 2022!

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ( ΩΣ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ )
Sunday
19/02/2023
23:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης (αναδρομικά) Αλέξιος Λεοντής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Μνημόνια ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0

 

 

 

 

 

Αλέξιος Λεοντής(*), 17 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

1.   ΠΡΟΛΟΓΟΣ

         ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ : Μία μεγάλη πληγή στην Ελληνική Πολιτεία, για την οποία μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρόσφατη έκθεσή της ( 22-11-2022 ) για την Ελληνική Οικονομία, η οποία δεν συνάδει με ένα Κράτος Δικαίου. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται σε σύγχυση, λόγω των πολλών και πολλές φορές αντικρουόμενων δικαστικών αποφάσεων που δημοσιοποιούνται, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο περιμένει εναγωνίως τις νέες πολυαναμενόμενες  κρίσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας. Δυστυχώς το απόστημα αυτής της πληγής έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή με απρόσμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

          Επειδή το θέμα των αναδρομικών είναι πολύ σημαντικό και με μεγάλη χρονική διάρκεια , είναι ανέφικτο να καλυφθεί  πλήρως μέσα από τις γραμμές μίας επιφυλλίδας και για το λόγο αυτό θα αναφέρω επιγραμματικά μερικές μόνο περιπτώσεις με την ελπίδα να εξαχθούν από αυτές χρήσιμα και ασφαλή συμπεράσματα.

      2.  ΚΥΡΙΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

           Μετά τον ορυμαγδό των μνημονιακών  νόμων ( ν.3863/2010, 3865/2010, 3986/2011 4002/2011, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 ) με τους οποίους η Ελληνική Πολιτεία επέβαλε δυσβάστακτες κρατήσεις σε μισθούς και συντάξεις τόσο στον Ιδιωτικό, όσο και στον Δημόσιο Τομέα, εκδόθηκαν ( μετά από προσφυγές πολιτών ) οι πρώτες αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας.

           Το 2014 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ ) ( αποφάσεις  2192-2196/2014 ) είχε δικαιώσει τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ( και όχι τους Ένστολους ), κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1-8-2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς ( καμία Κυβέρνηση έκτοτε δεν εφάρμοσε πλήρως τις αποφάσεις αυτές).

(more…)

Τι διδάσκουν οι οικονομικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Sunday
29/01/2023
23:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Βασ. Μπέτσης Ε.Ε. ΗΠΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σάβ. Ρομπόλης
0

_.

 

 

 

Σ. Ρομπόλης-Β. Μπέτσης, 29 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η επιτάχυνση και η αναβάθμιση του καθεστώτος της παγκοσμιοποίησης, ιδιαίτερα κατά τις τρείς τελευταίες δεκαετίες, με κινητήρια δύναμη τη σύζευξη της παγκοσμιότητας της αγοράς, των νέων τεχνολογιών και της ανταγωνιστικότητας χαμηλού κόστους, λειτούργησε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ως εργαλείο της “άνισης ανταλλαγής” και ως εκ τούτου της ανισοκατανομής του πλούτου και των εισοδημάτων. Στις συνθήκες αυτές, οι οικονομικές πολιτικές νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, συνέβαλαν στην διεύρυνση της φτώχειας και των ανισοτήτων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι το 2020 το 17% των Aμερικανών πολιτών και το 25% των ευρωπαίων πολιτών (Ελλάδα 28,9%) βρίσκονταν στο όριο της φτώχειας. Ταυτόχρονα το ίδιο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο το πλουσιότερο 10% ιδιοποιήθηκε το 52% του εισοδήματος και κατείχε το 76% του πλούτου( ακίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία), δηλαδή σημειώθηκε μία αύξηση του εισοδήματος και του πλούτου κατά 3,6 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με τις δαπάνες υγείας όλων των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το φτωχότερο 50% ιδιοποιήθηκε μόνο το 8,5% του εισοδήματος και κατείχε μόνο το 2% του πλούτου ( 2η Έκθεση Εργαστηρίου των παγκόσμιων ανισοτήτων).

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Το ΔΝΤ, το country risk και οι εκλογές…
Tuesday
28/09/2021
14:37 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Dept-Χρέος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πέτρ. Μηλιαράκης ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
0

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 28 Σεπ. 2021

 

 

 

 

Νέα δεδομένα που διαφοροποιούν ευθέως την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με ευθεία επίδραση και επίπτωση στο λεγόμενο country risk, επιδιώκει να αποκαλύψει το παρόν κείμενο. Επίσης, η ωραιοποίηση της πραγματικότητας αποπροσανατολίζει τον λαό, τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και εντέλει δημιουργεί κακοπιστία για το πολιτικό σύστημα.
Ήδη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι ανυποψίαστη για τις ενδείξεις αλλαγής του πλαισίου άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας, που είχε ανασταλεί λόγω της COVID-19, με όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι επανέρχεται, και αυτό γιατί ο ESM “πρέπει” να αναλάβει και πάλι τον από καθέδρας ρόλο του. Η αλλαγή δε του δημοσιονομικού πλαισίου άσκησης πολιτικής απειλεί με ασφυξία την ελληνική οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την παρούσα κυβέρνηση και ίσως δημιουργήσει συνθήκες δυσοίωνους οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού κλίματος. Μια τέτοια δε διαδικασία θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς αυξάνει το προαναφερόμενο country risk.

Η πρόσφατη θέση του ΔΝΤ

Η πρόσφατη για την Ελλάδα επισκόπηση-έκθεση του ΔΝΤ (πόσοι άραγε ασχολήθηκαν;), στο πλαίσιο της financial monitoring, προϊδεάζει ότι το προσεχές έτος 2022 η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό όμως μεταφράζεται στο ότι: α) παύουν τα μέτρα στήριξης, β) έρχεται νέα περίοδος λιτότητας και γ) συνομολογείται νέο μνημόνιο συνεννόησης-συνεργασίας. Αυτή όμως η εξέλιξη προοιωνίζει και στο ότι δ) υποβαθμίζεται η προοπτική του “Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ταμείου” και – προσοχή – αντιστοίχως αναβαθμίζεται ο ESM. Βεβαίως ο ESM έχει δυνατότητες για χρηματοδότηση και για να ακριβολογούμε για δανειοδότηση, εφόσον διαθέτει επί τούτω 750 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια οικονομική στήριξη συνεπάγεται σκληρές συνθήκες εποπτείας και επί τούτω μνημόνια συνεργασίας-συνεννόησης με “επαχθείς όρους”.

(more…)

123