ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Χρήστος Ζερεφός, 14 Ιανουαρίου 2025
Στην εκπομπή ΣΤΟΥΝΤΙΟ4 της ΕΡΤ1, Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή, μιλάει για την παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και τον πλανήτη μας.
_.
newsbeast/Newsroom, 14 Αυγούστου 2024
«Η φωτιά στην Αττική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακραία πυρκαγιά λόγω της εγγύτητας και των πιθανών ζημιών στους ανθρώπους»
«Την ώρα που μια τεράστια πυρκαγιά σαρώνει τα προάστια της Αθήνας, οι επιστήμονες στην Ευρώπη αγωνίζονται να καταλάβουν γιατί “ακραίες” πυρκαγιές, όπως αυτή, γίνονται, όλο και πιο συχνές», γράφει σε ανάλυσή του το βρετανικό Sky News. «Οι συνθήκες για ορισμένες από αυτές τις σφοδρές πυρκαγιές έχουν γίνει τρεις έως 20 φορές πιο πιθανές, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα του είδους της», σημειώνει το δημοσίευμα.
Κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστικά καταστροφική περίοδο πυρκαγιών από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, αναφέρεται σε μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η οποία διαπιστώνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές την περίοδο 2023-2024 ήταν 16% πάνω από τον μέσο όρο, εκτοξεύοντας στην ατμόσφαιρα 8,2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
«Και, αν δεν ήταν μια ήσυχη περίοδος πυρκαγιών στις αφρικανικές σαβάνες, οι παγκόσμιες εκπομπές από τις πυρκαγιές θα ήταν οι μεγαλύτερες από κάθε άλλη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί από το 2003».
Τι είναι μια «ακραία» πυρκαγιά;
Δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός για το τι συνιστά μια ακραία πυρκαγιά, επειδή είναι κάτι που σχετίζεται με την τοποθεσία, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο δρ Ντάγκλας Κέλι, από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH). «Θα μπορούσε να μετρηθεί από πράγματα, όπως η καμένη έκταση, η ένταση ή το πόσο ασυνήθιστες είναι, ανάλογα με την περιοχή».
«Η φωτιά στην Αττική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακραία πυρκαγιά λόγω της εγγύτητας και των πιθανών ζημιών στους ανθρώπους», δηλώνει ο Τζο Μακνόρτον από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων (ECMWF).
Οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις εκτάσεις που κάηκαν την περασμένη αντιπυρική περίοδο, σημειώνει το ΜακΝόρτον και προσθέτει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σημερινές φλόγες βρίσκονται στο «μεσοδιάστημα δασικής έκτασης-αστικού χώρου» που μπορεί να φέρουν απώλειες ζωών, καταστροφές, οικονομικές καταστροφές.
_.
Κων. Κόλμερ , 19 Μαίου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), που προ εκατό ετών ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη από της αυθαιρεσίες της διοικήσεως, δηλαδή της εκάστοτε κομματικής πίεσης των συντεχνιακών συμφερόντων με αντάλλαγμα την ψήφο κι εξουσία, ακύρωσε την απόφαση της “Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αττικής”.
Δηλαδή είχαμε την ακύρωση του δευτέρου βαθμού γραφειοκρατίας, οποία υπήκουσα σε οργανωμένα συμφέρονται αδίστακτων κατασκευαστών και άπληστων ιδιοκτητών της αττικής γης, που από την εποχή του Αριστοφάνη (*) κερδοσκοπούσαν εις βάρος του αθηναϊκό λαού, είχε ακυρώσει την εντολή του Δήμου Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης προς τις αντίστοιχες Πολεοδομίες να παύσουν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, προ οριστικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όμως το υπουργείο… “υπερδόμησης”, απειλεί να επαναφέρει με διάφορα νομοθετικά τερτίπια.
Η καλή μας κυβέρνηση έδωσε “δώρον” σε ιδιοκτήτες και οικοδόμους έναν επιπλέον όροφο πάνω από τον υπάρχοντα συντελεστή δομήσεως, συνεπής στην… καραμανλική παράδοση, που στην δεκαετία του 1950 επινόησε την αντιπαροχή σε οικοπεδούχους κι εργολάβους, προκειμένου να στεγάσει τους συρρέοντες από την επαρχία στο “κλεινόν άστυ” (Αθήναι), λόγω της τότε ανασφάλειας και ανεργίας που είχε συνεπιφέρει ο ανταρτοπόλεμος (1945-49).
Ως αποτέλεσμα της φθοράς της υπαίθρου, μετεφέρθη η καταστροφή εις Αθήνας και στα προάστεια της πρωτευούσης. Εν ονόματι της ελλείψεως στέγης, κατεδαφίσθηκαν υπάρχουσες προπολεμικές κατοικίες και στην θέση τους ανεγέρθησαν πολυκατοικίες πολλών ορόφων, αξιοποιήθησαν ακόμη και τα ανθυγιεινά υπόγεια, χωρίς καν να ληφθεί πρόνοια για γκαράζ αυτοκινήτων των οποίων, από τις δεκαετίας του 1960-70 ήδη διαφαίνονταν η διάδοση τους. Σήμερα η πόλις έχει γίνει ένα απέραντο πάρκινγκ, χωρίς πεζοδρόμια και με αποψιλωμένο “πράσινο”.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ-ΚΑΠΗΛΕΙΑ
Πρώτη, η καπηλεία/βανδαλισμός, επί της διδασκαλίας του Χριστού (επί είκοσι αιώνες, μετράμε αιώνες με βάση αυτή την καπηλεία, δεδομένου ότι η διδασκαλία του Χριστού επέζησε συλλογικά περίπου πενήντα χρόνια, τώρα επιζεί στο κρυφό σχολειό αρκετών ψυχών).
Δεύτερη, η καπηλεία επί της πραγματο-γνωμοσύνης(*) των Μαρξ-Ενγκελς(αυτή συντηρείται στην Ελλάδα με νύχια και με δόντια, αμειβόμενη από τον Αντί-Προσώπου Σου Κοινοβουλευτισμό).
Τρίτη, η καπηλεία επί της προστασίας του περιβάλλοντος(για την προστασία της ενότητας άνθρωπος-περιβάλλον καμμιά κουβέντα). Αυτή αποτελεί το υποκατάστατο όπου δεν ευδοκιμεί η δεύτερη καπηλεία.
Τέταρτη, η καπηλεία επί των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέσω του Δικαιωματισμού σε διάφορες αποχρώσεις Π.χ., για το διαίρει και βασίλευε εντός έθνους τα “δικαιώματα” των ομοφυλοφίλων (σεξουαλικές απαιτήσεις βάσει σχεδίου υπέρτερης προβολής ως ΕΠΙΒΟΛΗΣ αυτών στα ανήλικα παιδιά, στην πραγματικότητα), για το διαίρει και βασίλευε επί έθνους, ένα σχέδιο Ανάν διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας βλέπετε Βάσος Λυσσαρίδης: «Ο λαός είναι κουρασμένος, αλλά δεν περνάει το “Ναι”» και Μία εκ βαθέων εξομολόγηση του Βάσου Λυσσαρίδη , Κόσσοβο Πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου , κλπ.
(*) πραγματο-γνωμων(=εξεταστής)-οσύνη(= επίθημα θηλυκών ουσιαστικών που δηλώνει την ιδιότητα που φανερώνει η πρωτότυπη λέξη), και GREEK LAW – Πραγματογνωμοσύνη
_.
Κώσ. Γρίβας, 18 Οκτωβρίου 2022
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Η είδηση ότι ακτιβίστριες οικολογικής οργάνωσης βανδάλισαν τον φημισμένο πίνακα “Ηλιοτρόπια” του Βαν Γκονγκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για την… κλιματική αλλαγή, είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η σχετική συζήτηση έχει πλέον ξεφύγει από το επίπεδο της αντιπαράθεσης επιστημονικών επιχειρημάτων. Αυτή πλέον διεξάγεται με χιλιαστικούς και εσχατολογικούς όρους. Οι ζηλωτές της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής βλέπουν την αλλαγή του κλίματος ως μια μείζονα καταστροφή κοσμογονικών διαστάσεων, θεωρώντας υπεύθυνο αποκλειστικά τον άνθρωπο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα ορυκτά καύσιμα, παραμερίζοντας (φοβούμαστε προσωρινά) μία επικίνδυνη ατζέντα, με τεράστιες συνέπειες για τον πολιτισμό μας, αν και οι “ζηλωτές” της δεν πτοούνται. Στην πραγματικότητα, ο τρόμος για την κλιματική αλλαγή αλλάζει την ίδια μας την θεμελιακή κοσμοαντίληψη για τη φύση, τον κόσμο και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν.
Η μεγάλη συνεισφορά του Δαρβίνου και της θεωρίας της εξέλιξης στην επιστήμη ήταν ότι καθιέρωσε την άποψη ότι η φύση είναι ένα δυναμικό μέγεθος, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή και δεν επιδέχεται στασιμότητα. Αυτή η αντίληψη ενός διαρκώς μεταλλασσόμενου κόσμου αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης και του σύγχρονου πολιτισμού. Σήμερα, όμως, η τάση αυτή απειλεί να αντιστραφεί.
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Άλλο θέμα η οφειλόμενη (στον α’ ή β’ βαθμό) στην ανθρώπινη δραστηριότητα κλιματική αλλαγή και άλλο θέμα η υπαγωγή του θέματος στην κρίση και στην εξουσιαστική διαχείρισή του από τους ίδιους τους υπαίτιους.
Προβληματιζόμαστε με τους δημοσιολογούντες (όσους διαθέτουν αυτό το προνόμιο, να εκθέτουν απόψεις μη δεχόμενοι όμως επικοινωνία και συνέργεια με τον “απλό” λαό, άλλως θα μιλούσαμε για ενεργούς συμπολίτες) που έχουν λησμονήσει πως η σύμφωνα με το Σύνταγμα – κατακτημένο νομικό πολιτισμό προστασία λαού-πατρίδας-περιβάλλοντος, διαχειρίζεται από υπαιτίους-ενόχους σοβαρών αδικημάτων, περιβαλλοντικών (βλέπετε ενδεικτικά την ρύπανση και την γεωλογική υπονόμευση της Δυτικής Μακεδονίας από την ΔΕΗ), έως και πολλαπλώς κακουργηματικής φύσης, όπως σφετερισμού λαϊκής κυριαρχίας-εσχάτης προδοσίας.
Ας σκεφθούμε για τους ενδεχόμενους και πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, ξεκινώντας από την σουρωτηροποίηση της Μεσογείου (και τα απαιτούμενα αντίστοιχα μέτρα πρόληψης-προστασίας, περιλαμβανομένων σε αυτά ίσως και των αριθμητικών-εκτατικών και άλλων ενδεχόμενων περιορισμών των εγχειρημάτων), έως και την fast track και μακράν κάθε εργατικής-διεπιστημονικής-λαϊκής-διακρατικής συμμετοχής (όσον αφορά τα επικίνδυνα λόγω υποθαλάσσιας γειτνίασης/συνωστισμού, “κρατικά οικοπέδα”) έναρξη των ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ παρεμβάσεων.
Οι έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, της διασύνδεσης υγείας και ασφάλειας εργασίας με το περιβάλλον, των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, αξιοποιήθηκαν στην Ελλάδα από την κρατική και Ευρωπαϊκή ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
Αυτή η χρηματοδότηση πήγε στράφι (αλλά σε κάποιες τσέπες), διότι γινόταν ΑΝΕΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ-ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ-ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ και νομοθεσίας υ.α.ε..
Αυτή η χρηματοδότηση γινόταν ΥΠΕΡ προγραμμάτων/εκδηλώσεων/θέσεων εργασίας, ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΗ ποσοστιαία αναλόγως της αντιπροσωπευτικοκοινοβουλευτικής δύναμης (ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ), σε οργανισμούς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμό, επιμελητήρια και με τον διασυνδεόμενο ιδιωτικό τομέα (εξωτερικές υπηρεσίες προστασίας υγείας και πρόληψης κλπ, πολλές προσαρμοσμένες/ενδεικτικά κτίριο Marfin, στο εργοδοτικό και το ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα, όπως με τραγικό τρόπο αναδεικνύουν εργατικά και περιβαλλοντικά ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ “ατυχήματα” και ασθένειες).
Σωτήρης Καμενόπουλος, 6 Ιανουαρίου 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Αφορμή για το παρόν άρθρο στάθηκε ένα καταπληκτικό άρθρο του Βαγγέλη Γεωργίου στο SLpress.gr με τίτλο “Γιατί δεν διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ”, το οποίο ομολογώ θα το κρατήσω στο αρχείο μου προς κατανόηση όλων των επόμενων πολιτικών γεγονότων τα οποία θα αφορούν τη χώρα μας. Ο κ. Γεωργίου επικαλέστηκε έρευνα του vouliwatch, σύμφωνα με την οποία «στο 60% σχεδόν των ψηφοφοριών, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ταυτίστηκαν πλήρως».
Η κατακλείδα του άρθρου του κ. Γεωργίου περιγράφει ίσως τα θεμέλια της περίεργης συναίνεσης των κομμάτων: τα κόμματα «δεν έχουν περιθώρια διαφοροποίησης. Ωστόσο, ο καθένας τους θα μιλάει πάντα για το καλό του έθνους διότι τα χρήματα εκλογής είναι πολύ καλά για το… καλό του κόμματος». Στο παρόν άρθρο θα καταδειχθεί μία ακόμη περίεργη συναίνεση των κομμάτων η οποία ξεπερνά κατά πολύ το 60% της συναίνεσης του ευρήματος του vouliwatch.
Η συναίνεση των κομμάτων, στην οποία θα αναφερθώ σήμερα αγγίζει το 100%. Σε ποιο θέμα τα ελληνικά κόμματα συναινούν σε ποσοστό 100%; Στο θέμα της κλιματικής ψευδοκρίσης. Όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής έχουν υιοθετήσει το ψευδέστατο θεώρημα της κλιματικής κρίσης. Δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα στη Βουλή το οποίο να διαφοροποιείται.
Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR : ναι, …, Ναι, ΝΑΙ!
Han de Groot, 2 Αυγούστου 2019
Η φρέσκια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δεν μασάει τα λόγια της για την κατάσταση του πλανήτη μας: πρέπει να δράσουμε τώρα για να επιτύχουμε παγκόσμια αλλαγή σε κλίμακα που δεν έχει «τεκμηριωμένο ιστορικό προηγούμενο», προκειμένου να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή που θα προέκυπτε από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς C. Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα άτομα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών αγροτικών κοινοτήτων που εξαρτώνται από τη γη και τις παράκτιες κοινότητες σε όλες τις τροπικές περιοχές.
Πράγματι, έχουμε ήδη δει την έντονη ασυμμετρία των δεινών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές και άλλα. Μέχρι στιγμής, οι υπέρμαχοι της κλιματική αλλαγής και οι πολιτικοί τείνουν να επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσω τεχνολογίας ή εφαρμογής πολιτικών –όπως ένας απότομος φόρος άνθρακα– ως λύση.
Φυσικά, τέτοιες προτάσεις είναι απαραίτητες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Σημειώνεται ότι 71% των εκπομπών αυτό προέρχεται από μόλις 100 εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Για τον λόγο αυτό, δικαίως οι μειώσεις των εκπομπών που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα απεικονίζονται στις εθνικές δεσμεύσεις 181 χωρών μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Σχόλιο GMR : Το θέμα των θεμάτων (μαζί με πυρηνικά-πόλεμο)… .
Σιγά-σιγά, θα καταλάβουμε οι “απλοί” (σ.σ.: μη πολιτευόμενοι) πολίτες, πώς πρέπει και μπορούμε ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΜΕ!
newsBeast , 25 Ιουλίου 2019
Καμπανάκι κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη κρούουν Ελβετοί επιστήμονες, επισημαίνοντας πως «εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο χιλιετίες», όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βέρνης Ράφαελ Νεουκομ.
Σε άρθρο τους στο περιοδικό Nature, ο καθηγητής Νεουκομ και η ομάδα του, αποδεικνύουν τώρα μια σημαντική διαφορά στο κλίμα, αντικρούοντας εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο, γιατί η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τίποτα ανησυχητικό.
Οι Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μεγάλη συλλογή δεδομένων του δικτύου Pages 2k, που εκτείνεται στις τελευταίες δύο χιλιετίες. Οι θερμοκρασίες εξήχθησαν από τους δακτυλίους των δένδρων, για παράδειγμα, επειδή το πάχος τους και η πυκνότητα ξύλου αλλάζουν με τη θερμοκρασία, ή από τους βραδέως αναπτυσσόμενους κοραλλιογενείς υφάλους, που δείχνουν αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά άλλη ένδειξη εναλλαγής ψυχρής ή θερμής φάσης σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από την πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι επιστήμονες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, αναφέρουν για παράδειγμα τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα: Τον 15ο αιώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίεςεπικράτησαν στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, τον 17ο αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική και τον 19ο αιώνα σε άλλα μέρη του κόσμου. «Αντιθέτως, βλέπουμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών στον 20ό αιώνα κάλυψε το 98% της γης», γράφουν. «Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου», προσθέτουν.
Ο καθηγητής γεωγραφίας, Τζορτζ Σκοτ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα σε σχετικό σχόλιο στο περιοδικό Nature αναφέρεται στα όρια των δεδομένων θερμοκρασίας των τελευταίων 2.000 ετών. Όπως επισημαίνει είναι μερικές φορές δύσκολο να συγκρίνουμε τις παλιές ψυχρές και θερμές φάσεις, επειδή οι ετήσιοι δακτύλιοι στα δέντρα, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν πολύ αξιόπιστα την αργή αλλαγή του κλίματος που θα επεκταθεί σε αρκετούς αιώνες. «Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι αν πάμε πίσω στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να δούμε κανένα γεγονός που να προσεγγίζει το επίπεδο ή την έκταση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών», λέει ο καθηγητής. «Το σημερινό κλίμα ξεχωρίζει ιστορικά» προσθέτει ο καθηγητής Σκοτ.
Πηγή: newsbeast.gr
Σχόλιο GMR : Μόνο μια μόνιμη “ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” θα ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ και θα ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ. Οι πνευματικές και πολιτικές “αυθεντίες” ΔΕΝ ΤΗ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ. Αναζητούνται ενδιαφερόμενοι μεταξύ και των ενεργών και των καλόπιστων πολιτών.
SLpress , 17 Ιουν. 2019
«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. «Η γνώση αυτή προέρχεται τόσο από τα μοντέλα προβλέψεων για τα επόμενα 70 με 80 χρόνια όσο και από το παρελθόν» επισημαίνει ο ίδιος. Όπως υπενθυμίζει, ο πρώτος που περιέγραψε αυτό το φαινόμενο ήταν ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του. «Εκεί αναρωτιέται πώς έγινε έρημος η Σαχάρα. Και αναφέρεται σε μια μεγάλη κλιματική αλλαγή για τους μηχανισμούς της οποίας θέτει ερωτήματα» λέει.
Εκατό χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το ένα τρίτο των εδαφών της οποίας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο είναι οι αριθμοί της ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Οι αριθμοί λένε ακόμη πως έως το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα δυο τρίτα του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων. Λένε ακόμη πως η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή και πως εξαιτίας του φαινομένου περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Σχόλιο G-M-R : “Ριζική παγκόσμια επανάσταση” (ΡΠΕ). Σωστά!
Δίνουμε ενδεικτικά, μια συνοπτική διατύπωση, για κοινή στόχευση για την ΡΠΕ: «Τα δικαιώματα των ανθρώπων και τα δικαιώματα της ανθρωπότητας για την επιβίωσή της (βλέπετε, ειρήνη, περιβάλλον-βιοποικιλότητα , πυρηνικές δοκιμές/εφαρμογές, γενετικοί κώδικες κλπ), ευρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο αλληλεξάρτησης από κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας, με τους χώρους εργασίας και παραγωγής να κατέχουν αποφασιστικής σημασίας θέση στο κρίσιμο σταυροδρόμι αυτής της αλληλεξάρτησης.»,
εν ολίγοις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ(*) – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (το επί της ουσίας αίτημα των Κίτρινων Γιλέκων https://www.economistas.gr/diethni/3013_gallia-ta-42-aitimata-ton-kitrinon-gilekon )
Αυτό που χρειάζεται όμως η ΡΠΕ πέραν της κοινής στόχευσης, είναι:
1. — Υποκείμενα, 2. — Οργάνωση εθνική-διεθνική, 3. — Οργανωτική συνέχεια αλλά και συνεχή τελειοποίηση της οργάνωσης. 4. — Επιχειρησιακά σχέδια εθνικά-διεθνικά (στα πλαίσια της στόχευσης και της οργάνωσης).
(*) Η απολυτοποίηση του αιτήματος της Δημοκρατίας (“Τα δικαιώματα ευδοκιμούν εκεί όπου δεν συντρέχει η ελευθερία” όπου η Δημοκρατία νοείται ως Ελευθερία), ενώ είναι σωστός στόχος, δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την συνεχή πάλη υπέρ των Δικαιωμάτων, μέχρις ότου αυτά (τα δικαιώματα) να αποτελούν την κατά το δυνατότερον αυτονόητη, και τοις πράγμασι κατακτημένη, κατάσταση. Με άλλα λόγια, η κάθε φορά, σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτικό σύστημα, τριπλοσυνδυασμένη αγωνιστική/νομική/πολιτική υπεράσπιση του κατακτημένου νομικού πολιτισμού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πλησίασμα σε Δημοκρατία, για πλησίασμα σε Ελευθερία.
του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, 27 Μαρ. 2018
To παρακάτω άρθρο γράφτηκε στα τέλη Νοέμβρη. ‘Όταν το έγραφα, δεν περίμενα ασφαλώς ούτε ότι θα ξεσηκωθεί ο γαλλικός λαός με τα Κίτρινα Γιλέκα, ούτε ότι οι μαθητές σχολείων σε όλο τον κόσμο θα έβγαιναν στον δρόμο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο μια «επανάσταση», μια προσπάθεια δηλαδή ριζικής τομής της πραγματικότητας να φαίνεται περίπου αδιανόητη λίγο πριν ξεσπάσει. Κι αυτό γιατί, όταν το σύστημα έχει ολοκληρωθεί πια, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κάπως ομαλής διόρθωσης και τότε είναι που η Ιστορία επιστρατεύει την «επανάσταση» να διορθώσει τα πράγματα.
Είχα συγκεντρώσει ένα σωρό υλικό για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ετοιμαζόμουνα να γράψω το σχετικό άρθρο, όταν ένας φίλος μούπε κάπως θυμωμένος με την κριτική που τούκανα «εσύ ονειρεύεσαι διαρκώς επαναστάσεις». ‘Ηταν Νοέμβρης. Εμπνευσμένος από αυτή τη συζήτηση αποφάσισα να εισάγω και την θεματική της επανάστασης στο άρθρο μου για την κλιματική αλλαγή. Μόλις το τελείωσα, άρχισα να διαβάζω τις ειδήσεις από τη Γαλλία. Η επανάσταση ήταν ήδη παρούσα!