ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραίες πυρκαγιές στην Ελλάδα – Η ανάλυση του Sky News
Tuesday
20/08/2024
20:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΩΤΙΕΣ καλοκαίρι 2024
0

_.

 

 

 

 

newsbeast/Newsroom, 14 Αυγούστου 2024

 

 

 

 

«Η φωτιά στην Αττική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακραία πυρκαγιά λόγω της εγγύτητας και των πιθανών ζημιών στους ανθρώπους»

 

«Την ώρα που μια τεράστια πυρκαγιά σαρώνει τα προάστια της Αθήνας, οι επιστήμονες στην Ευρώπη αγωνίζονται να καταλάβουν γιατί “ακραίες” πυρκαγιές, όπως αυτή, γίνονται, όλο και πιο συχνές», γράφει σε ανάλυσή του το βρετανικό Sky News. «Οι συνθήκες για ορισμένες από αυτές τις σφοδρές πυρκαγιές έχουν γίνει τρεις έως 20 φορές πιο πιθανές, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα του είδους της», σημειώνει το δημοσίευμα.

Κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστικά καταστροφική περίοδο πυρκαγιών από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, αναφέρεται σε μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η οποία διαπιστώνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές την περίοδο 2023-2024 ήταν 16% πάνω από τον μέσο όρο, εκτοξεύοντας στην ατμόσφαιρα 8,2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

«Και, αν δεν ήταν μια ήσυχη περίοδος πυρκαγιών στις αφρικανικές σαβάνες, οι παγκόσμιες εκπομπές από τις πυρκαγιές θα ήταν οι μεγαλύτερες από κάθε άλλη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί από το 2003».

Τι είναι μια «ακραία» πυρκαγιά;

 

Δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός για το τι συνιστά μια ακραία πυρκαγιά, επειδή είναι κάτι που σχετίζεται με την τοποθεσία, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο δρ Ντάγκλας Κέλι, από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKCEH). «Θα μπορούσε να μετρηθεί από πράγματα, όπως η καμένη έκταση, η ένταση ή το πόσο ασυνήθιστες είναι, ανάλογα με την περιοχή».

«Η φωτιά στην Αττική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ακραία πυρκαγιά λόγω της εγγύτητας και των πιθανών ζημιών στους ανθρώπους», δηλώνει ο Τζο Μακνόρτον από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων (ECMWF).

Οι φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις εκτάσεις που κάηκαν την περασμένη αντιπυρική περίοδο, σημειώνει το ΜακΝόρτον και προσθέτει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σημερινές φλόγες βρίσκονται στο «μεσοδιάστημα δασικής έκτασης-αστικού χώρου» που μπορεί να φέρουν απώλειες ζωών, καταστροφές, οικονομικές καταστροφές.

(more…)