ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Στη Μνήμη Νίκου Στεφανή
Monday
30/01/2023
00:07 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Νίκ. Στεφανής
0

Σχόλιο GMR: Ο Νίκος ήταν ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ, εκεί που “δεν έπρεπε” για να ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙ. Ήταν ο Νίκος ο ΑΤΑΚΤΟΣ, ο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. Ηταν ο Νίκος που συχνά έλεγε, “εγώ αδελφέ δεν σε πούλησα ποτές, όπως και ‘σύ ποτές δεν με πούλησες αλήθεια δεν είναι;“.

Ήταν και ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Νίκος ΜΑΣ.

Τιμή μας που βρεθήκαμε ΠΛΑΪ-ΠΛΑΪ.

ΠΑΝΑΞΙΟΣ ο Νίκος Στεφανής για την εμπιστοσύνη του ΙΜΔΑ προς αυτόν και την αγάπη προς αυτόν, της Μεγάλης Κυρίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Προέδρου του ΙΜΔΑ Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου!

Αιωνία του η Μνήμη, για εμάς και τους επόμενους να του μοιάσουμε, ο ίδιος έχει Αγιάσει.-

_.

 

 

 

+ 20 Ιανουάριος 2023

 

 

 

 

 

 

Bαθειά θλίψη για τον ξαφνικό χαμό, του φίλου και συναγωνιστή Νίκου Στεφανή, μηχανικού ορυχείων της ΔΕΗ, σε ηλικία 68 ετών. Του γλυκύτατου Νικόλα με την παιδική ψυχή και το μαχητικό και ανυπότακτο πνεύμα.

 

Ο Νίκος Στεφανής ήρθε σε σύγκρουση με το κατεστημένο της ΔΕΗ, όταν δημοσίευσε μελέτες για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ορυχείων και τη μείωση της σπατάλης (συγκεκριμένα, οι μελέτες του αφορούσανε την προληπτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ορυχείων και την εξοικονόμηση ενέργειας από μείωση κατανάλωση ρεύματος με κάποιες αλλαγές στους περιστροφείς (ράουλα)). Κατήγγειλε συχνά τις ληστρικές πρακτικές εξόρυξης της ΔΕΗ και γενικότερη, τραγική, διαχείριση των λιγνιτοφόρων κοιτασμάτων εκ μέρους της. Το πλήρωσε ακριβά αφού πέρασε χρόνια στο “ψυγείο” της ΔΕΗ, στην προσπάθεια της διοίκησης της επιχείρησης να τον κάνει να σωπάσει. Δεν τα κατάφεραν. Σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει με την παντοδύναμη ΔΕΗ, ο “άτακτος” Νίκος, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, κατήγγειλε την εργοδότρια εταιρεία του και το Ελληνικό Δημόσιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη ρύπανση του περιβάλλοντος στις Περιοχές Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί η Ελλάδα για παραβίαση του Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και να χαρακτηριστεί ως «έγκλημα κατά της ζωής» ή μη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας κατοίκων και εργαζομένων κατά τη διάρκεια εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

Πιο πρόσφατα, συνταξιούχος πλέον, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου για τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο 2017, που προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία για την εταιρεία, οδηγησε σε καταστροφή τμήματος του παρακείμενου οικισμού των Αναργύρων και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επτά στελέχη της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του τότε διευθύνοντος συμβούλου, καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε οκτώ μήνες φυλάκισης για “κοινώς επικίνδυνη βλάβη”, με αναστολή φυσικά. Για το θράσος του να υποδείξει την εταιρεία ως υπεύθυνη, η ΔΕΗ του έκανε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση η οποία δεν εκδικάστηκε ποτέ.

Ο ακούραστος Νίκος δεν το έβαζε ποτέ κάτω. Στα είκοσι χρόνια που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, στο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ, ενώ κατέθετε συχνά τις απόψεις του σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα των οποίων ήταν καλός γνώστης. Στην τελευταία μας συνάντηση πριν από περίπου ένα μήνα, συζητούσαμε την αναφορά κατά της ΔΕΗ που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και τις νέες του ιδέες για να αναγκαστεί, επιτέλους, η ΔΕΗ να πληρώσει για την περιβαλλοντική βλάβη που έχει προκαλέσει στη Δυτική Μακεδονία.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

 

Πηγή: antigoldgr.org

Αυτά έμαθα στην Πολωνία που σπούδασα … Αξίωμα 1!!!!
Wednesday
23/11/2022
07:38 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΝΕΡΓΕΙΑ Νίκ. Στεφανής
0

_.

 

 

 

 

Νικ. Στεφανής, 20 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Για να υπάρξει αέναη ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία, απαιτείται ενεργειακή αυτάρκεια, στο βαθμό που μπορεί αυτό να υλοποιηθεί.

Με άλλα λόγια, αν από τον λιγνίτη μας μπορούν να καλυφθούν οι ηλεκτρικές ενεργειακές μας ανάγκες για τα επόμενα 60 χρόνια κατά 70%, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη δεν τις κλείνεις, αντιθέτως τις χρησιμοποιείς και τις βελτιώνεις, για να έχεις και επάρκεια ενέργειας και καθαρό περιβάλλον.

Αν υπάρχουν κοιτάσματα αερίου ή πετρελαίου στη χώρα μας, σπεύδει η χώρα, χωρίς καθυστέρηση, να τα εξορύξει και να τα εκμεταλλευτεί και ξεχνά τους ύποπτους ευαίσθητους πράσινους που φοβούνται δήθεν ότι οι θάλασσές μας θα γίνουν κόλπος του Μεξικού, κόλπος που όμως έχει και πετρέλαιο αλλά και υψηλότατο τουρισμό.

Τι άλλο μας λέει η ιστορία. Η ύφεση που δημιουργήσαν με την ενεργειακή πείνα (απολιγνιτοποίηση )και πληθωρισμό , τις μειωμένες κρατικές δαπάνες, τους ελάχιστους μισθούς και γενικά την λιτότητα , οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, γενοκτονία και θέτουν σε κίνδυνο και την κουτσή Δημοκρατία που έχουμε και τις αξίες του Πολιτισμού.

Τέλος καμία άλλη πηγή ενέργειας δεν πρέπει να μην μελετηθεί και εξεταστεί, ακόμα και να χτίσουμε με τους Γάλλους πυρηνικούς σταθμούς.

 

 

Πηγή: oataktos.wordpress.com

 

 

ένα σχόλιο μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Φλώρινας
Tuesday
08/11/2022
01:28 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΕΗ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Νίκ. Στεφανής
0

_.

 

 

 

Νίκ. Στεφανής, 4 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Καταδικάστηκαν τελικά μόνο για το δεύτερο αδίκημα, διότι το πρώτο, της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος, είχε παραγραφεί όταν έφτασε η υπόθεση στο δικαστήριο. Συμπτωματικά τελείως, βέβαια…

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ δικαιώνομαι πλήρως αφού αμέσως είχα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου, με αποτέλεσμα να με μηνύσει η ΔΕΗ για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας

 

 

 

 

Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου
Tuesday
08/11/2022
01:13 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Νίκ. Στεφανής Νίκος Στεφανής/ΔΕΗ
0

Σχόλιο GMR: Η καταδίκη της ΔΕΗ προκλήθηκε μετά από δημόσια καταγγελία του Ν. Στεφανή.

_.

 

 

 

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου, 31 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου
Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017.Για το πρώτο αδίκημα της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος από αμέλεια και δια παραλείψεως ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα και έπαυσε η ποινική δίωξη, παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ και για αυτό το αδίκημα και το δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα. Στο εξής δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη γιατί το αδίκημα παραγράφτηκε.

Για το δεύτερο αδίκημα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης ασκήθηκε δίωξη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας σε επτά τελικά από τα εννιά στελέχη της ΔΕΗ με ποινή φυλάκισης οχτώ μήνες με αναστολή .Η απόφαση αυτή είναι πρωτόδικη μετά από δυο πολύωρες δίκες στις 19 Οκτωβρίου (μέχρι τις 5 μ.μ.) και στις 26 Οκτωβρίου (μέχρι τις 9μ.μ.) και μετά από καταθέσεις 32 μαρτύρων. Εκτιμήθηκαν τόσο οι φθορές σε δυο αρχαιολογικούς χώρους, σε σπίτια και οικόπεδα, αλλά και ο κίνδυνος ζωής και υγείας. Ασκήθηκαν εφέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης.

(more…)

Μια απροσδόκητη απειλή για το ενεργειακό σύστημα της χώρας
Monday
07/11/2022
15:35 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΕΗ Νίκ. Στεφανής
0

 

_.

 

 

 

 

Νίκ. Στεφανής, 6 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Μια απροσδόκητη απειλή για το ενεργειακό σύστημα της χώρας είναι η …τροφοδοσία με λιγνίτη της νέας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 (600MW) με λιγνίτη.

Μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμία διάνοιξη νέου Ορυχείο που θα τροφοδοτούσε την μονάδα. Σημαίνει οτι η τροφοδοσία θα γίνει από το Ορυχείο Ν. Πεδίου. Αυτό πάλι σημαίνει ότι θα σταματήσουν την λειτουργία 3 μονάδες του σταθμού του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου (900MW ), και δημιουργείτε το πρόβλημα στην τηλεθέρμανση της Κοζάνης…… Πουφ 2 δις στον αέρα


Άκρα του τάφου σιωπή στα ΜΜΕ της περιοχής…και στο πανελλήνιο
Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά…
Tα σοβαρά περιβαλλοντική προβλήματα της κατολίσθησης στα αζήτητα…
Μια υπόθεση (κατολίσθηση Ορυχείου Αμυνταίου) χαρακτηρίστηκε από την «ανεξάρτητη»
[1] ελληνική δικαιοσύνη ως… πλημμέλημα και όχι ως …κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της «απιστίας κατ’ εξακολούθηση» αφού η ζημία του Δημοσίου ξεπέρασε τα ..7 δις Ευρώ!!!

 

 

[1]Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis, (που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου 2022 και σε αυτή πήραν μέρος 1.316 άτομα, ηλικίας από 17 ετών και πάνω), το 69% θεωρεί ότι η δικαιοσύνη έχει πολιτικές εξαρτήσεις και κατά 64% ότι είναι κοινωνικά άδικη.

Και πριν μερικές ημέρες η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με σχετική Ανακοίνωση-απάντηση, τα ‘χωσε κανονικά στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κλείνοντας τη σχετική ανακοίνωση ως εξής: «Καλούμε την Ένωση Εισαγγελέων, αντί νουθεσιών προς τους δικηγόρους, να απευθύνει συστάσεις προς τα μέλη της για την κατά νόμο άσκηση των καθηκόντων τους και να απομονώσει όσους τυχόν με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους διαταράσσουν την ομαλή πορεία της ποινικής δικής και την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης«. Από εδώ, Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός: Η δίκη για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου και το μήνυμα της “Δικαιοσύνης” στους Έλληνες μηχανικούς. (greeklignite.blogspot.com)

 

 

Πηγή: oataktos.wordpress.com

 

Καταδικάστηκαν πρωτόδικα 7 στελέχη της ΔΕΗ, για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου το 2017
Tuesday
01/11/2022
11:36 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΕΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Νίκ. Στεφανής
1

_.

 

 

 

Αμύνταιο-Τοπικά Νέα, 31 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

Στο δικαστικό μέγαρο της Φλώρινας, εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη (26/10), το τελευταίο μέρος της δίκης των 9 στελεχών της ΔΕΗ (της περιόδου 2017), που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση για την μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν ότι έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και ότι προκάλεσαν επικίνδυνες βλάβες στο περιβάλλον. Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, η οποία λίγο έλειψε να προκαλέσει και ανθρώπινες απώλειες, καθώς το ορυχείο ήταν απρόβλεπτο, και η απόσταση από τον οικισμό των Αναργύρων πολύ μικρή. Θυμίζουμε, ότι λόγω της κατολίσθησης, το ορυχείο “έφαγε” μια μεγάλη επιφάνεια γης, στην οποία περιλαμβάνονται εδάφη που δεν ανήκουν στο ορυχείο, και που έφταναν στα όρια του χωριού των Αναργύρων.

Όπως είναι γνωστό, η Εισαγγελία Φλώρινας έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα μετά την έκδοση πορίσματος από το Συνήγορο του Πολίτη, που “έδειχνε” ευθύνες σε τότε στελέχη της ΔΕΗ. Μετά από τρεις αναβολές, που προκάλεσαν περίπου 2 χρόνια αναμονής, η δικάσιμος ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου 2022 και ολοκληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Εννιά πρώην στελέχη της ΔΕΗ (ανώτατα και μεσαία στελέχη) της περιόδου 2017, κατηγορήθηκαν για ευθύνες στην κατολίσθηση, μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας Φλώρινας μετά την έκδοση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

Τουλάχιστον 20 κάτοικοι των Αναργύρων έχουν κληθεί ως μάρτυρες. Ως μάρτυρας έχει κληθεί και ο πρώην Επιθεωρητής της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, ο οποίος με επίσημη αναφορά του προς τις εισαγγελικές αρχές είχε κάνει λόγο για ευθύνες της ΔΕΗ. Εκτός από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο από νομικούς κύκλους χαρακτηρίζεται “καταπέλτης”, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και προγενέστερες δεδικασμένες αποφάσεις αστικών δικαστηρίων, στα οποία προσέφυγαν πληττόμενοι από την κατολίσθηση κάτοικοι, αξίωσαν αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν και δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων και τα όσα είπαν στις απολογίες τους, η κατολίσθηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, για το οποίο δεν ευθύνεται η Επιχείρηση αφού είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους της. Ειπώθηκε επίσης, ότι είχαν προειδοποιήσει για μια τέτοια πιθανή εξέλιξη όπως η κατολίσθηση όπως τελικά και έγινε.

Η ετυμηγορία, ήταν καταδικαστική. Επτά από τους εννέα κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν, με την ποινή να είναι 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρώην Πρόεδρος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, ο τότε επικεφαλής του ΛΚΔΜ Στέφανος Παλαβός και οι πρώην Διευθυντές του Ορυχείου Αμυνταίου Ο. Σούλης και Α. Καναβάρας. Αθώοι κρίθηκαν οι Δημήτρης Δημητρακόπουλος και Αναστασία Τρύφων.

 

Μετά το δεδικασμένο που δημιουργείται σε ποινικό επίπεδο, ανοίγει ο δρόμος και για τα αστικά δικαστήρια, καθώς πολλοί από τους πληττόμενους πολίτες των γύρω περιοχών, έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση να κινηθούν νομικά. Σημειώνεται ότι οι καταδικασθέντες άσκησαν ήδη έφεση, συνεπώς το ζήτημα θα έχει και συνέχεια, στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα εκδικαστεί στις αρχές του 2024.

 

 

Πηγή: e-ptolemeos.gr

 

Είναι να μη σε θυμηθεί το ΤΣΜΕΔΕ…
Saturday
07/05/2022
02:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Νίκ. Στεφανής ΤΣΜΕΔΕ
0

_.

 

 

 

 

 

Συνήγορος Πολίτη, 7 Δεκ. 2021

 

 

 

 

Προς: Διοικούσα Επιτροπή Τομέα Μηχανικών & ΕΔΕ τ. ΕΤΑΑ του e-ΕΦΚΑ ΘΕΜΑ: Αμφισβήτηση οφειλής από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές κ. Νικολάου Στεφανή (ΑΜΚΑ 02035403050, ΑΜ τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ 047733)

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει αναφορά του κ. Νικολάου Στεφανή, με αριθμό
υπόθεσης 305926. Από την επισκόπηση των αιτιάσεων του ενδιαφερομένου κατόπιν
συνεκτιμήσεως των στοιχείων που προσκομίζει ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής,
προκύπτουν τα κατωτέρω:


Ι. Ιστορικό υπό εξέταση Υπόθεσης


O κ. Στεφανής την 01/02/1983 προσλήφθηκε ως εργάτης στη ΔΕΗ ΑΕ και υπήχθη
στην ασφάλιση του τ. ΙΚΑ. Εν συνεχεία, την 01/02/1985 προσλήφθηκε ως τακτικό
προσωπικό και ασφαλίστηκε στο Ταμείο Ασφάλισης ΔΕΗ ενώ από 01/05/1987 μετατάχθηκε
στην κατηγορία του Διπλωματούχου Μηχανικού. Ο ενδιαφερόμενος ουδέποτε έκανε έναρξη
εργασιών στη Δ.Ο.Υ. ούτε άσκησε ελευθέριο επάγγελμα, εργάστηκε δε έως τη
συνταξιοδότησή του ως μισθωτός μηχανικός στην ανωτέρω εργοδότρια εταιρεία.
Παραταύτα, εξ’ αυτής και μόνο της ιδιότητάς του ως μέλους του Τεχνικού
Επιμελητηρίου Ελλάδας (στο εξής ΤΕΕ) από την 01/03/1983, υπαγόταν στην υποχρεωτική
κύρια ασφάλιση του τ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς ωστόσο η εργοδότρια εταιρεία του, καθ’ όλο
το χρονικό διάστημα της μισθωτής απασχόλησής του, να αποδίδει στον ανωτέρω
ασφαλιστικό φορέα ασφαλιστικές εισφορές (εργαζομένου – εργοδότη) ως όφειλε. Ο κ.
Στεφανής υπήχθη αποκλειστικά και μόνο στους κλάδους ασφάλισης του προσωπικού της
ΔΕΗ ΑΕ και συγκεκριμένα, από την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΑΝΠΟ/12480/10.05.2019 Βεβαίωση
της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης της ΔΕΗ ΑΕ, προκύπτει ότι, από
01/02/1985 έως 31/03/2007, παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν από τη μισθοδοσία του
νόμιμες ασφαλιστικές κρατήσεις για: α) τον κλάδο κύριας σύνταξης σε πρ. ΙΚΑ / ΤΑΠ / ΔΕΗ,
β) τον κλάδο επικουρικής σύνταξης σε πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ – ΔΕΗ και τους κλάδους γ)
πρόνοιας και δ) υγείας σε πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ / ΤΕΑΠΑΠ ΔΕΗ, ενώ, την 01/04/2007, του
απονεμήθηκε από τον ΟΑΠ / ΔΕΗ (Διεύθυνση Συντάξεων και Πρόνοιας) σύνταξη γήρατος
πλέον επικουρικού μερίσματος και εφάπαξ.

(more…)

Τα «ανθρωποψυγεία» της ΔΕΗ
Wednesday
09/12/2020
00:31 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΕΗ Νίκ. Στεφανής Στέφ. Πράσσος
0

 

 

 

Στέφ. Πράσσος(*), 23 Φεβρουαρίου 2017

 

 

 

 

Πολύς ντόρος έγινε τελευταία για τα «ψυγεία της ΔΕΗ», με αφορμή τις αποφάσεις του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε για τις εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις και τις επερχόμενες «απολύσεις» εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα όρια συνταξιοδότησης. Παρόλα αυτά ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται αλλά και δεν μπορεί να βρει πληροφορίες αφού η υπόθεση αυτή αποτελεί, για χρόνια, ταμπού και «οικογενειακή υπόθεση» της ΔΕΗ!

 

Η περίπτωση των εργασιακών «ψυγείων» είναι ένα από τα πολλά ηθικά, πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που εξελίσσονται τα τελευταία σαράντα τουλάχιστον χρόνια στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΩ χωρίς να φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά δεν ασχολήθηκε ποτέ στα σοβαρά ούτε ο έντυπος ούτε ο ηλεκτρονικός τύπος.

 

 

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, «ψυγείο» σημαίνει «παροπλισμός», δηλαδή αδρανοποίηση στελεχών που δεν μπορεί να τους γίνει υποβάθμιση θέσης γιατί προστατεύονται από το νόμο. Αυτά τα στελέχη συνεχίζουν να διατηρούν το βαθμό τους, τις μισθολογικές τους αμοιβές, να έχουν ένα γραφείο, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τηλέφωνο και όσον αφορά τα υψηλόβαθμα στελέχη διαθέτουν και μια υπάλληλο που ασκεί καθήκοντα γραμματέα. Το μόνο που δεν έχουν είναι ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας γιατί τυπικά και απ’ αυτό έχουν. Η στάθμη των στελεχών που «ψυγειοποιούνται» συνήθως ξεκινάει από το επίπεδο των Γενικών διευθυντών, των διευθυντών Σταθμών, Ορυχείων και άλλων μονάδων και φτάνει μέχρι τη στάθμη Τομεαρχών και Υποτομεαρχών αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και απλοί μηχανικοί έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία.

(more…)

EKTAKTO-Ανησυχία από ρωγμές στο Ορυχείο Αμυνταίου – Σε επιφυλακή το ΛΚΔΜ
Saturday
28/11/2020
18:55 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΕΗ Νίκ. Στεφανής
0

Σχόλιο GMR: Εν τέλει συνέβησαν τα μισά από αυτά που τα έγκαιρα (κατά την ΔΕΗ μέτρα) θα απέτρεπαν. Και σε όποιον αρκεί, για τους υπόλοιπους υπάρχουν και διαδικασίες φίμωσης που άριστα ξέρει να χειρίζεται το …μέλλον μας.

._

 

 

 

Olympia_gr, 25 Μαϊου 2017

 

 

 

 

Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες ώστε να λάβουν μέτρα οι αρχές:

«Σε επιφυλακή βρίσκεται η διοίκηση του Ορυχείου Πεδίου Αμυνταίου και του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας) για την πρόληψη κατολισθητικών φαινομένων στο εν λόγω ορυχείο της ΔΕΗ, στο οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ρωγμές και μετακινήσεις πρανών (κατολισθήσεις).
Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή προξενούν ανησυχία στους εργαζόμενους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, λόγω της γνωστής αστάθειας που παρατηρείται στην εν λόγω περιοχή. Ωστόσο, το φαινόμενο παρακολουθείται στενά τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ όσο και από τον καθηγητή του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Καββαθά ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ για θέματα μετατοπίσεων πρανών.


Κληθείς από το «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής Εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ, Στέφανος Παλαβός, να σχολιάσει αν έχει βάση η ανησυχία των εργαζομένων για κίνδυνο νέων κατολισθήσεων στο Ορυχείο Αμυνταίου, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «έχουμε εμφάνιση ρωγμών σε διάφορα σημεία του Ορυχείου Αμυνταίου, τις οποίες παρακολουθούμε και εξετάζουμε που μπορεί να οφείλονται». Σημείωσε μάλιστα ότι η εμφάνιση ρωγμών σε διάφορα σημεία του ορυχείου παρατηρείται «εδώ και δύο χρόνια, όμως το φαινόμενο παρακολουθείται για να δούμε τι εξέλιξη μπορεί να έχει».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα είμαστε σε επαγρύπνηση. Υπάρχει ένα δίκτυο καταγραφών των ρωγμών, γίνονται μετρήσεις τις οποίες αναλύουμε για να γνωρίζουμε την εξέλιξη του φαινομένου» και επισήμανε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή δούμε ότι υπάρχει κίνδυνος μετατοπίσεων, λαμβάνουμε εγκαίρως μέτρα για μην έχουμε επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τον εξοπλισμό του ορυχείου».

Σημειώνεται ότι τα ρήγματα και οι κατολισθήσεις στο Ορυχείο Αμυνταίου οφείλονται «στην ύπαρξη γεωλογικού ρήγματος, στον έντονο τεκτονισμό και κατακερματισμό των υλικών και σε υπόγεια νερά που είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή», σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η ΔΕΗ παλαιότερα, με αφορμή φαινόμενο κατολίσθησης που είχε σημειωθεί στις 17/01/2006 σε μικρό τμήμα των πρανών των σταθερών ταινιόδρομων του Ορυχείου Αμυνταίου.»

 

 

Πηγή: olympiada.wordpress.com

 

 

Για τη μήνυση της ΔΕΗ κατά του Νίκου Στεφανή
Saturday
28/11/2020
01:19 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΕΗ Νίκ. Στεφανής
0

Σχόλιο GMR: ΔΕΗ, βίος και πολιτεία. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η νέα διαφήμηση της η οποία σχολιάζεται γλαφυρά στην εδώ ανάρτηση. Εμείς να προσθέσουμε τι βλέπουμε και ακούμε στην εν λόγω διαφήμιση.

Χαμογελαστά πρόσωπα, ευχαριστημένοι πολίτες σε χλιδάτους χώρους, ηλεκτρονική γκλαμουριά, επιδοτούμενα (λες και είναι δώρον, αλλά τη επιδότηση κάποιος την πληρώνει, ποιός άραγε;) ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όλα αυτά μας λέει (η ΔΕΗ) είναι για το “μέλλον” που “είναι επιλογή”, καταλήγοντας, “ΔΕΗ, ένα με το μέλλον”. Μόνο που δεν μας λέει για το μέλλον ποίων. Την απάντηση (μέσα και από αναφορές και στα φωτοβολταϊκά της διαφήμισης) μας δίνει ο Η. Κονοφάγος μέσα από την εκπομπή της 27/11/2020 “Εμείς οι Έλληνες” (περίπου από το 00:50:00 και έπειτα).

Μέσα σε αυτό το βίο και πολιτεία (κοντά παντού αλλού εκτός από τον πολίτη) δεν θα μπορούσαμε να δούμε κάτι διαφορετικό εκ μέρους της ΔΕΗ στην περίπτωση του καλού ανθρώπου και αγωνιστή Νίκου Στεφανή. Ελπίζουμε να δει η δικαιοσύνη, αφού πρώτα μας εξηγήσει τι έχει γίνει με την αρχικά κατατεθείσα μήνυση του Ν. Σ. την οποία ευκόλως προσπέρασε για να φτάσει στα δύσκολα…, με τα οποία τις περισσότερες φορές και ασχολείται.

._

 

 

thepressproject.gr, 21 Νοεμβρίου 2020

 

 

Στις 9-12-2020 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας θα εκδικαστεί η μήνυση της ΔΕΗ Α.Ε. κατά του συνταξιούχου μηχανικού Νίκου Στεφανή για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας”. Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει “ψευδή και συκοφαντική” την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Ν. Στεφανής στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 10-6-2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, και που δημοσίευσε το antigoldgr.org. Με την εμπειρία των 25 χρόνων στα ορυχεία λιγνίτη της ΔΕΗ και ως υπεύθυνος ενεργός πολίτης, ο Ν. Στεφανής ζητούσε να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία στην επιχείρηση και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του παρακείμενου οικισμού των Αναργύρων. Και ενώ τα ερωτήματα που έθεσε η μηνυτήρια αναφορά ουδόλως έχουν απαντηθεί, η ΔΕΗ επιχειρεί να φιμώσει όχι μόνο τον “άτακτο” Στεφανή που τόλμησε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά και όποιον άλλον διανοηθεί να το πράξει στο μέλλον.

 

από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Για το θέμα της κατολίσθησης στο Αμύνταιο υπάρχει εκτενής αρθρογραφία στο antigoldgr.org. Οι επιστήμονες και τεχνικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ υποτίμησαν τραγικά το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει και βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 24 Μαΐου, για να καταλήξει στις 10 Ιουνίου σε μια από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις που έχει σημειωθεί ποτέ σε ανοικτό ορυχείο, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αγνοήθηκαν τα “πρόδρομα φαινόμενα”, δηλαδή η εμφάνιση και επέκταση ρηγμάτων στο έδαφος και ρηγματώσεων στις οικοδομές του οικισμού Αναργύρων, για τα οποία οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν από μέρες στους αρμόδιους της ΔΕΗ, για να εισπράξουν μόνο διαβεβαιώσεις ότι “δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος”. Αγνοήθηκε η προειδοποίηση του μηχανικού μεταλλείων και πρώην διευθυντή ορυχείων της ΔΕΗ, Μάριου Λεονάρδου, δεκαπέντε μέρες πριν το συμβάν, ότι το όριο της μη-αναστρεψιμότητας της κατάστασης είχε ξεπεραστεί και άρα η κατάρρευση του ορυχείου επίκειτο από στιγμή σε στιγμή. Αγνοήθηκε φυσικά και ο Νίκος Στεφανής που είχε δει τα σημάδια και από πολλούς μήνες προειδοποιούσε, μέσω διαδικτύου, για την αστάθεια των πρανών του ορυχείου, ενώ λίγες μέρες πριν την κατάρρευση ζητούσε δημόσια την εκκένωση του οικισμού Αναργύρων.

(more…)

123