ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Αναρτούμε email που στείλαμε στις 12 Σεπτεμβρίου 2026 προς Πρόεδρο Αρείου Πάγου, peti-secretariat, Χρήστος Κωνσταντινίδη, Βασίλη Κοκοτσάκη, Αχιλλέα Μιχόπουλο, Γιώργο Ηλιόπουλο, Σύλλογο Τεμπών, ΕΔΑΠΟ, Σπύρο Μαντούβαλο
ΘΕΜΑ: ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ & ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ Peti ΜΕ ΚΟΙΝ/ΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.
PETITION 1939/2025
ΣΧΕΤΙΚΑ:
1) https://greek-market-research.com/article/to-zoymi-toy-atychimatos-ton-tempon/
3) https://greek-market-research.com/article/simaia-o-nikos-nalmpantis/
4) https://greek-market-research.com/article/tempi-tomografia-enos-tetraploy-kratikoy-egklimatos/

_.
Σπυρίδων Φωτ. Μαντούβαλος, 11 Σεπτεμβρίου 2026
Το παρακάτω μήνυμα διαβιβάστηκε 11/9/2026 με email προς Πρόεδρο Αρείου Πάγου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών PETI, Σύλλογο Τεμπών, ΕΔΑΠΟ, Χρήστος Κωνσταντινίδη, Βασιλης Κοκοτσακη, Αχιλλέα Μιχόπουλο, Γιώργ. Ηλιόπουλο.
——————————————————
ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ & ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Ποινικό αδίκημα δεν καταλογίζεται μόνο για πράξη αλλά και για παράλειψη. Κατά συνέπεια στην τρέχουσα διαδικασία της «ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ» τόσο η Έδρα όσο και οι συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων, θα είναι παράληψη καθήκοντος εάν αγνοήσουν τον σχετικό νόμο – οδηγία 89/391/ΕΟΚ η οποία θεσπίζει τις γενικές αρχές για την πρόληψη των κινδύνων στην εργασία παράλληλα με την προσαρμογή του στην εσωτερική νομοθεσία μας με το Π.Δ.17/1996,έτσι ώστε η δικαιοσύνη να αποδοθεί στην ουσία της παραδειγματικά και για το μέλλον. Μόνο αυτό ΔΕΝ θα καθιστούσε διαχρονικά ατιμώρητη μία διαχρονική εγκληματική πράξη δια παραλείψεως. Θα ήταν η εξαίρεση του κανόνα στην ρήση του Αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα ότι «οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης κρατάνε κάτι ελαφρό»….
ΠΕΙΡΑΙΑΣ 14-9-2Ο26
ΣΠΥΡΊΔΩΝ ΦΩΤΊΟΥ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ, δικηγόρος- (DEA D’ETUDES POLITIQUES- PARIS-1(Συνταγματικό Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις.)
Πολιτευτής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην Α΄ Πειραιά
Πράθεση σχετικού αναλυτικού κειμένου δύο συμπολιτών μας με συλλογική κοινωνική συνείδηση, σεβόμενος το αίτημα για ανωνυμία τους, για λεπτομερή – ουσιαστική ενημέρωσή .
Σεβαστοί αποδέκτες, (Πρόεδρος Αρείου Πάγου και Σύλλογος Τεμπών) Από (διαθέσιμη) επιστολή της Commission 1.5.2026 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών Peti σχετικά με το ατύχημα των Τεμπών: [Το βασικό νομοθέτημα της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία είναι η Οδηγία-Πλαίσιο 89/391/ΕΟΚ, η οποία θεσπίζει, μεταξύ άλλων, τις γενικές αρχές σχετικά με την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων, η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, καθώς και οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή αυτών των αρχών. Εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών μεταφορών, καλύπτει όλους τους κινδύνους. Η οδηγία ορίζει ότι ο εργοδότης εξασφαλίζει την ασφάλεια και την σε κάθε πτυχή που σχετίζεται με την εργασία και απαιτεί από τον εργοδότη να αξιολογεί όλους τους κινδύνους που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να εφαρμόζει προληπτικά μέτρα και να παρέχει την κατάλληλη προστασία.].
Η εναρμόνιση των πολιτικών, βάσει ελαχίστων προδιαγραφών για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας (Οδηγία Πλαίσιο 89/391/ΕΟΚ και οι ειδικές Οδηγίες), θεωρήθηκε ως στοιχειώδης και βασική προϋπόθεση της ΟΝΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην Ελλάδα ακολούθησε η σχετική νομική προσαρμογή με το ΠΔ 17/1996 ισχύοντος και του Ν.1568/1985 ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως “μέρος της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα πρόληψης της αρρώστιας με το ΕΣΥ” (Πρακτικά Βουλής 12- 27/9/1985, σελ.1313), βέβαια ποτέ δεν συνδέθηκε, όπως λειτουργικά επιβαλλόταν, το ΠΔ17/96 με το ΕΣΥ.
Η χρόνια υποβόσκουσα, και ιδιαίτερα μετά το 2010, και με Ελεγκτική και Δικαστική ανοχή, πλήρης παραβίαση του ΠΔ 17/1996, αποτελεί την έμμεση (ή και βασική καλούμενη), γενεσιουργό αιτία (ΕΠΙ της οποίας παραβίασης εδράζονται/εκκινούν/παρανομούν, τα της τηλεδιοίκησης και λοιπών αιτιών και παραγόντων του ατυχήματος) του πολυαιτιακού και πολυπαραγοντικού ατυχήματος των Τεμπών (πολυπαραγοντικό, δηλαδή, μνημόνια/έμμεση αιτία άρα και με υπαιτιότητες, πολυδιάσπαση του ενιαίου σιδηροδρομικού φορέα, κλπ, βλέπετε και σύνδεση πολυαιτιακότητας-πολυπαραγοντικότητας όλα μέσα στο πόρισμα/ανάλυση αιτιών ατυχήματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ασφαλώς και αυτού της Βιολάντα.
Αυτή η γενεσιουργός αιτία διαφεύγει ΑΠΟΛΥΤΩΣ αδικαιολόγητα και με παραβίαση της αρχής για δίκαιη δίκη, του κατηγορητηρίου της δίκης των Τεμπών (και από όσα ακούσαμε στην τηλεόραση και του κατηγορητηρίου της δίκης της Βιολάντα).
Αυτή η καταπάτηση του Ισχύοντος Δικαίου πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και ελεγκτικά και αποκαταστατικά, από την Τακτική Δικαιοσύνη.
Δείτε περισσότερα:
Το βιβλιαράκι Συνέργεια (υπο)συστημάτων κοινωνικής πολιτικής: Το παράδειγμα των συνθηκών εργασίας | ΕΛΙΝΥΑΕ https://www.elinyae.gr/ekdoseis/biblia/synergeia-yposystimaton-koinonikis-politikisto-paradeigma-ton-synthikon-ergasias, μαζι με, το ΠΔ 17/96 https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/11A_96.pdf , τις δηλώσεις Ανδρέα Στοϊμενίδη https://1voice.gr/dr-andreas-stoimenidis-i-anthropothysia-stous-chorous-ergasias-apotelei-politiko-zitima-2/ , https://neostrategy.gr/kaneis-den-mila-gia-tous-nekrous-ergates/ , https://www.documentonews.gr/article/osetee-ta-tebi-einai-to-megalytero-ergatiko-dystychima-sti-chora-ta-teleftaia-chronia/amp/, https://www.voria.gr/article/pollapla-thanatifores-i-sinthikes-ergasias-stin-ellada, που αναδεικνύουν πως πρόκειται για χρονίζουσα και βαθιά παραβίαση του ΠΔ 17/96 και πως τα Τέμπη είναι (ΩΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ) ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ (ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΥΑΕ), πρέπει να κατατεθούν στον εισαγγελέα και να κληθεί να καταθέσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ο κος Ανδρέας Στοϊμενίδης.
Σχετικό video εδώ https://www.facebook.com/reel/959996997191830
——————————————————
Στις 12/92026 εστάλη επίσης στους αποδέκτες του email 11/9/2026 το περιεχόμενο του συνδέσμου https://greek-market-research.com/article/email-schetika-me-petition-1939-2025/
——————————————————
Άλλoι σχετικοί σύνδεσμοι
Προσέξτε:
On Wed, Jul 8, 2026 at 9:33 PM Χρήστος Κωνσταντινίδης <xristoskon1213@gmail.com> wrote:
ΕΙΜΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΧΛΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΙΣ 28/02/2023
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ[1] ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΓΡΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΈΛΟΝΤΕΣ
————————————————-
[1] – Σημείωση: Οταν ο κ. Κωνσταντινίδης γράφει την φράση “ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ” εννοεί το κείμενο που ακολουθεί το οποίο είναι ουσιαστικά ένα email του οποίου ήταν παραλήπτης προς ενημέρωση.
Οι παραλήπτες ηταν οι κάτωθι:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών PETI
ΕΕΔΑ-ΙΜΔΑ, EU-OSHA & Andreas STOIMENIDIS
Κοινοποίηση:
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Χρήστο Κωνσταντινίδη (σύζυγο Βασιλικής Χλωρού θύματος Τεμπών)
Σύλλογο συγγενών θυμάτων Τεμπών
ΕΔΑΠΟ
Bart Accou
Fabrizio Carpinelli
Χρήστο Θ. Παπαδημητρίου (Διδάκτωρ Νομικής / Δ.Ν.)
————————————————-
Στις Τετ 8 Ιουλ 2026 στις 1:40 μ.μ., ο/η Γεώργιος Γρυμπογιάννης <george.griboyiannis@gmail.com> έγραψε:
Σεβαστοί Ολοι, σε συνέχεια της καταγγελίας μας https://greek-market-research.com/article/apantisi-tis-commission-pros-tin-epitropi-anaforon-peti-epi-tis-anaforas-mas-1939-2025/ και με https://greek-market-research.com/article/simaia-o-nikos-nalmpantis/ ,
Σας ενημερώνουμε για την κάτωθι απάντηση την οποία λάβαμε 7 Ιουλίου 2026, 4:13 μμ, μέσω email, από την Ε.Ε.Δ.Α. (από το Ι.Μ.Δ.Α. δεν έχουμε λάβει ακόμα απάντηση, παρά την προς τούτο σχετική επικοινωνία μας με το Ιδρυμα):
Αξιότιμε κύριε Γρυμπογιάννη,
Επιβεβαιώνουμε τη λήψη των από 16.5.2026 και 11.6.2026 μηνυμάτων σας προς ενημέρωση της Ολομέλειας της ΕΕΔΑ και σας ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις σας.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις/θέσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της ΕΕΔΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://nchr.gr/2020-02-26-05-51-20/45-ergasia.html Αντίστοιχα, για θέματα κράτους δικαίου, μπορείτε να δείτε την πρόσφατη σχετική έκθεση της ΕΕΔΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://nchr.gr/2020-02-26-05-51-20/151-kratos-dikaiou.html
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία,
Με εκτίμηση
Από τη Γραμματεία της ΕΕΔΑ
————————————————————
Σε σχέση με την παραπάνω απάντηση της ΕΕΔΑ, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Με τα από 16.5.26 και 11.6.26 email μας προς την ΕΕΔΑ, καταγγείλαμε με αφορμή (αλλά και επί τούτου) το ατύχημα των Τεμπών, την επί δεκαετίες συστηματική παραβίαση σε εθνικό επίπεδο της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (επιβεβαιώθηκε από ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το πόρισμά του για τα Τεμπη, επιβεβαιώθηκε με το ατύχημα στην Βιολάντα-“παράδειγμα καλού εργοδότη” δείτε [Δείτε το βίντεο “Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στις «Συνδέσεις»” στο YouTube https://youtu.be/gCDx0bI-Fzc?is=YymiNFI_HsHCkeIM ] και όχι μόνο, όπως δημόσια το κατήγγειλε πολλάκις ο Πρόεδρος της Επιτροπής ΥΑΕ/ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΥΑΕ κος Ανδρέας Στοϊμενίδης, όπως η πλήρης κατάργηση του ατομικού βιβλιαρίου ατομικού κινδύνου, κλπ) και τούτο παρά την συνημμένη προειδοποιητική επιστολή της Commission την οποία μέλος της εργατικής πλευράς προκάλεσε και όχι η Ελληνική Δικαιοσύνη (η οποία ομού μετά των κυβερνήσεων συγκάλυπτε διαχρονικά τις σχετικές παρανομίες) ή άλλος Δικαιικός ή επιστημονικός (πχ Δικηγορικός Σύλλογος) φορέας, που τουλάχιστον όφειλε και οφείλει να ερευνήσει εξονυχιστικά και να αποφανθεί αρμοδίως (όπως εν προκειμένω η ΕΕΔΑ, που έχει Ολομέλεια τέλη Ιουλίου, να αποφανθεί τώρα και μέσω της σύνταξης της ετήσιας έκθεσης για τα κοινωνικά δικαιώματα και της υποβολής προς την κυβέρνηση των σχετικών με την καταγγελία μας επισημάνσεων, για τις οποίες η ΕΕΔΑ μας ευχαριστεί, αλλά και των ακόμα πιο σχετικών προτάσεών μας), με ιδιαίτερη προς τούτο μέριμνα, της καθ’ ύλην αρμόδιας αντιπροέδρου της ΕΕΔΑ(*) και του κου Ανδρέα Στοϊμενίδη με την χρειαζούμενη για την ΥΑΕ και για τα θύματα των Τεμπών παρέμβασή του, τόσο επί των καταγγελλομένων μεγεθών όσο και επί των δύο αμέσως παρακάτω συγκεκριμένων προτασεών μας.
1) Να γίνει ουσιαστική σύνδεση της ΥΑΕ με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας (προϋποθέτει ανάλογη αξιοποίηση/χρήση του ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου για την ψυχοσωματική κατάσταση, συμπληρώνουμε με το παρόν email: και με την γνώμη του εργαζόμενου για τα συμβαίνοντα στην ΥΑΕ της εργασίας του).
2) Να διδάσκεται στην Ε.Σ.ΔΙ. το εργατικό δίκαιο περιλαμβανομένου του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ με θεσμοθετημένη την εργατική συμμετοχή στην διδασκαλία, αλλά και να εισάγονται ως “μελέτη περίπτωσης” χαρακτηριστικές εκδικάσεις αλλά (λαμβανομένης υπ’ όψιν της εδραιωμένης και εμβαθυνόμενης “εγγενούς ανισότητας των μερών”) και εργατικές αναφορές για φιλεργοδοτικές κακοδικίες.
Τέλος, στα πλαίσια της προκύπτουσας από τα email μας 16.5 και 11.6 του ετους 2026 αδιάφορης έως και συνένοχης στάσης της Commission, με πιο πρόσφατη την αναφερόμενη στα email μας 11/6/2026 προσπάθειά της να καταργήσει στην πράξη από τις εργοδοτικές υποχρεώσεις, τα όσα ΟΡΙΖΕΙ η Οδηγία 89/391/ΕΟΚ, σας παραθέτουμε τις κατά παράκαμψη όλων των ανωτέρω επιστολές της (δείτε στο συνημμένο αρχείο πως εκ των υστέρων με ενημέρωσε ο Χρ. Κουτσούκος για αυτές, ιδιαίτερα για το επίμαχο email από SG-THEMIS 5 Μαΐου 2026 5:24 PM) ΜΟΝΟ (μονομέρεια που καθιστά, πέρα από το παρελκυστικό/”απελθέτω απ’ εμού το ποτήριο τούτο“, ουσιαστικά και τυπικά άκυρη ολόκληρη την αλληλογραφία ως μηδέποτε γενόμενη) προς τον κο Χρίστο Κουτσούκο:
(*) ΕΕΔΑ – Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΣΥΝΘΕΣΗ
https://www.nchr.gr/eeda/ds-eeda.html
Β΄Αντιπρόεδρος
Πρόσωπο ορισθέν από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Δικηγόρος
Τμήμα Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων
Προεδρεύουσα
Ολα τα μαιλ απο commission_Ver01.doc
Με σεβασμό προς Ολους,
Γιώργος Γρυμπογιάννης
Χρίστος Κουτσούκος

Σχόλιο GMR: Με αφορμή το άρθρο του κ. Αχιλλέα Μιχόπουλου στο Slpress το οποίο και δημοσιεύουμε, αναρτούμε σχετικό email που αποστείλαμε προς τους κάτωθι αποδέκτες:
Αχιλλέα Μιχόπουλο, Βασ. Κοκοτσάκη, Χρ. Κωνσταντινίδη, Χρ. Χούπα, Ηλ. Παπαγγελή, Γ. Ηλιόπουλο, Ακαδημία Αθηνών, ΕΕΔΑ, ΙΜΔΑ, Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Συλλογος Τεμπών, ΕΔΑΠΟ, ΟΣΕΤΕΕ, ΣΤΥΕ/κ. Α ΣΤΟΙΜΕΝΙΔΗ, Bart.Accou, Fabrizio Carpinelli, Χρ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, Παν. Βερζαμανη, Ευρωπαική Επιτροπή Αναφορών PETI (αναφορά 1939/2025).
ακολουθεί το email
Το άκρως ουσιώδες άρθρο/συνοπτικό επιστημονικό πόρισμα ανάλυσης αιτιών του ατυχήματος των Τεμπών, του κου Α.Μιχόπουλου, μπορεί και πρέπει, με ενυπόγραφη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ/ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΟΥ κου Α.Μιχόπουλου, να εισαχθεί προσθετικά τάχιστα (και να γίνει θέμα συστηματικής και αλληλέγγυας δημόσιας συζήτησης μαζί με κάθε άλλη σχετική τεκμηρίωση), σε κάθε δικογραφία και σε κάθε αναφορά σε ελληνικό ή και ευρωπαϊκό δικαιικό φορέα (Ακαδημία Αθηνών-ΕΕΔΑ-ΙΜΔΑ-Ευρωπαϊκή Επιτροπή Petì-Commision-Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας-Ινστιτούτο V-dem Στοκχόλμης-ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ προς τους οποίους επίσης απευθύνεται η παρούσα επιστολή).
Το βιβλιαρακι Συνέργεια (υπο)συστημάτων κοινωνικής πολιτικής:Το παράδειγμα των συνθηκών εργασίας | ΕΛΙΝΥΑΕ https://www.elinyae.gr/ekdoseis/biblia/synergeia-yposystimaton-koinonikis-politikisto-paradeigma-ton-synthikon-ergasias(*) μαζι με, το ΠΔ 17/96 https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/11A_96.pdf , τις δηλωσεις Ανδρέα Στοϊμενίδη https://1voice.gr/dr-andreas-stoimenidis-i-anthropothysia-stous-chorous-ergasias-apotelei-politiko-zitima-2/ , https://neostrategy.gr/kaneis-den-mila-gia-tous-nekrous-ergates/ , https://www.documentonews.gr/article/osetee-ta-tebi-einai-to-megalytero-ergatiko-dystychima-sti-chora-ta-teleftaia-chronia/amp/ , που αναδεικνύουν πως προκειται για χρονίζουσα ( https://greek-market-research.com/article/simaia-o-nikos-nalmpantis/ ) και βαθιά παραβίαση του πδ 17/96 και πως τα Τεμπη είναι (ΩΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟΣ ΑΙΤΙΑ) ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ (ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΥΑΕ), πρέπει να κατατεθούν στον εισαγγελέα και να κληθεί να καταθεσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ο κος Ανδρεας Στοϊμενίδης.
Με βάση τα πραγματικά περιστατικά, που όλοι οι πραγματογνώμονες και τεχνικοί συμβουλοι της μεγάλης πλειοψηφίας των συγγενών των θυμάτων (και οι οποιοι πρέπει να διατηρήσουν άρρηκτη την ενότητά τους για την δικαστική δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών) εχουν ερευνήσει και οπωσδήποτε με βάση το μεγάλου βάθους πόρισμα (ανάλυση αιτιών ατυχήματος) του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, προκύπτουν:
Ακόμα και τα “ελάχιστα” δηλαδή το ΠΔ 17/1996 που πρέπει οπωσδήποτε να το δείτε εδώ https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2019-07/11A_96.pdf , ήταν και είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ να αποτρέπουν θύματα οφειλόμενα σε αιτίες (άμεσες & έμμεσες) που σχετίζονται με την εργασία άμεσα ή έμμεσα (πχ επιβάτες σιδηροδρόμων, ρύπανση και γεωλογικά προβλήματα Δυτικής Μακεδονίας από ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, κλπ). Ακόμα, ναι μεν η εφαρμογή σε λειτουργία της σύμβασης 717 θα απέτρεπε να συμβεί το ατύχημα των Τεμπών, όμως, οποιαδήποτε παραπέρα στο χρόνο και στη συγκυρία προβλήματα τεχνικής δυσλειτουργίας της 717, προβλήματα από μετατροπές σε σιδηροδρομικό δικτυο, ράγες, συρμούς κλπ, από φθορές υλικών και φυσικά φαινόμενα, από οργανωτικά προβλήματα, κλπ, ήταν και είναι ευθύνη της ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΔ 17/1996.
Η μη συμμορφωση, οδηγεί σε εξέταση, ανάλογα και λογοδοσία, των εμπλεκομένων βάσει του ΠΔ 17/1996 ως εξής, και μάλιστα και αναδρομικά λόγω χρονίζουσας παράκαμψης του πδ 17/96:
1) Εργοδοσίες σιδηροδρομων
2) Υπηρεσίες ΥΑΕ Εταιρειών
3) Επιτροπές (εργαζομένων) ΥΑΕ
4) Επιθεώρηση Εργασίας
5) ΡΑΣ
6) ΣτΠ
7) Ποινική Δικαιοσύνη (κάθε παραβίαση ΥΑΕ=ποινικό αδίκημα)
8) Υπουργοί Εργασίας
9) Υπουργοί Μεταφορών
10) Πρωθυπουργοί Μνημονίων-Τρόϊκα (μνημόνια=υποκείμενη πολυθανατηφόρα αιτία σύμφωνα με το πορισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ)
11) Επιτελικός Πρωθυπουργός
12) Commission (2003 εξέδωσε προειδοποιητική επιστολή για ΥΑΕ “για τα μάτια του κόσμου” (όπως αποδεικνύεται και με μηνυτήρια αναφορά https://greek-market-research.com/article/anafora-kataggelia-pros-tin-elliniki-dikaiosyni-gia-paraviasi-toy-thesmikoy-plaisioy-yae-me-aformi-to-atychima-ton-tempon/ και σχετική επίσημη αλληλογραφία https://greek-market-research.com/article/apantisi-tis-commission-pros-tin-epitropi-anaforon-peti-epi-tis-anaforas-mas-1939-2025/ ) από τότε έως και σήμερα.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών Peti, με κομβικής σημασίας την εξέταση των διαχρονικών καταγγελιών, ειδικά και για τα Τέμπη, του εκπροσώπου των Ευρωπαίων Εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΥΑΕ, κου Ανδρέα Στοϊμενίδη, με τον οποίον ευλόγως θα όφειλαν οι συγγενείς των θυμάτων και οι δικηγόροι τους, ήδη να είχαν αλληλέγγυα (και μεταξύ τους οπωσδήποτε) συνεργαστεί.
Η Δικη των Τεμπών έχει ήδη τελειώσει (δείτε και κρίνετε: https://greek-market-research.com/article/to-zoymi-toy-atychimatos-ton-tempon/ ), ας την αναστήσουν οι συγγενείς των θυμάτων με πανταχόθεν αγωνιστική/νομική&τεκμηριωτική/πολιτική=”δ.ά.δ.α.” δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγυης, βοήθεια και συμπαράσταση.
—————————————
(*) – Το βιβλιαράκι (ανοίγει pdf μέσα) είναι μικρό και διαβαζεται εύκολα. Περιγράφει το πως η Ελλάδα θεσμοθέτησε όσα μπορουσε λιγότερα για ΥΑΕ (διχως δηλαδή θεσμοθετημένες συνέργειες) και τελικά, απο αυτα που θεσμοθετησε ελαχιστα και περιστασιακα εφαρμοζονται. Δηλαδη το βιβλιο αποτελει προάγγελο ( https://greek-market-research.com/article/to-zoymi-toy-atychimatos-ton-tempon/ ) του ατυχήματος των Τεμπών.
_.
Αχ. Μιχόπουλος, 3 Αυγούστου 2026
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν ένα ατύχημα. Ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενός συστήματος που είχε μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, και η μετατροπή της σε έκρηξη ακολουθήθηκε από μια συστηματική, οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης που συνιστά από μόνη της ένα διαρκές έγκλημα.
Το τεχνικό πόρισμα του Χημικού Μηχανικού Αχιλλέα Μιχόπουλου για την τραγωδία στα Τέμπη, που συνυπογράφεται από τέσσερις έμπειρους Χημικούς Μηχανικούς με δεκαετίες εμπειρίας στη βιομηχανική ασφάλεια, δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας. Δεν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία, αλλά για επιστημονικά αδιάσειστη, πολυεπίπεδη ανάλυση που συντρίβει την επίσημη αφήγηση. Μια συστηματική ανάλυση όλων των σημερινών δεδομένων αναδεικνύει τέσσερα διακριτά, αλληλένδετα εγκλήματα.
Το δυστύχημα ήταν προδιαγεγραμμένη έκρηξη που απαιτούσε την ταυτόχρονη αστοχία κάθε βαθμίδας του πολυεπίπεδου συστήματος ασφάλειας. Και μετά την έκρηξη ακολούθησε συστηματική επιχείρηση συγκάλυψης, που καθιστά το έγκλημα διαρκείας. Το πρώτο και θεμελιώδες έγκλημα είναι η συνειδητή απουσία των πολυεπίπεδων συστημάτων ασφαλείας, που θα έπρεπε να καθιστούν μια ανθρώπινη αστοχία μη θανατηφόρα. Η διεθνής πρακτική, όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση LOPA (Layer of Protection Analysis), επιτάσσει πολλαπλά, ανεξάρτητα στρώματα προστασίας. Σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο αυτά είναι σαφώς καθορισμένα: ………..
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr

_.
focusfm/ Γ.Ηλιόπουλος, 29 Ιουνίου 2026
Στην εκπομπή του Γρηγόρη Σερέτη «Κόντρα στο Σύστημα» στον Focus FM 103,6 και ΜΑΧΗ FM 99,8 – τα μόνα πατριωτικά ραδιόφωνα – βρέθηκε καλεσμένος ο νομικός Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος προχώρησε σε ιδιαίτερα σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία των funds, των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), το πρόγραμμα «Ηρακλής» και τον τρόπο με τον οποίο, όπως υποστήριξε, διαχειρίζεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν οι νομικές διαστάσεις των τιτλοποιήσεων, οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», οι πλειστηριασμοί, καθώς και τα ερωτήματα που τίθενται γύρω από τη διαφάνεια, τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών και την προστασία της περιουσίας των πολιτών.
«Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα διαφάνειας»
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα γύρω από τα λεγόμενα funds είναι η πλήρης έλλειψη διαφάνειας. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί επενδυτές που εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει τα κόκκινα δάνεια, ενώ, όπως είπε, δεν έχουν παρουσιαστεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μία υπόθεση που, κατά την άποψή του, δεν αφορά μόνο όσους έχουν δάνεια αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δημόσια περιουσία, τις κρατικές εγγυήσεις και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
«Πλιάτσικο στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία»
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο νομικός υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «πλιάτσικο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εις βάρος τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα «Ηρακλής», μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα ως προς την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Όπως εξήγησε, οι εγγυήσεις αυτές δεσμεύουν το Ελληνικό Δημόσιο για πολλές δεκαετίες, με ορισμένες τιτλοποιήσεις να έχουν χρονικό ορίζοντα που φτάνει ακόμη και μέχρι το 2060 ή το 2080. Για τον λόγο αυτό διερωτήθηκε ποιος θα κληθεί να αναλάβει το οικονομικό βάρος εφόσον προκύψουν προβλήματα στο μέλλον.

Σχόλιο GMR: 1908 Εργατικό Ατύχημα Πατεράδων! Και στα Τέμπη σκοτώθηκαν πατεράδες, αδέρφια, παιδιά σε εργατικό ατύχημα και επιβάτες σε αυτό το ατύχημα, που σύμφωνα με τη βασική οδηγία 89/391/ΕΟΚ ήταν εργατικό ατύχημα και σαν τέτοιο αντιμετωπίστηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Με αφορμή το εργατικό ατύχημα στην Βιολάντα όπου πλέον και μανάδες σκοτώνονται λόγω επελθούσης “ισότητας φύλων” και “κοινωνικής προόδου”, αλλά και το ατύχημα των Τεμπών, ΟΠΟΥ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ με υπερπρόεδρο τον Κώστα Καραμανλή (για Βιολάντα είναι ποινικό ζήτημα η εμετική και διαχρονική εργοδοτική υποστήριξη του Α.Γεωργιάδη και της κυβέρνησης), θα πρέπει να αντιληφθούμε ΤΟ ΕΞΗΣ:
Πως ο παράγοντας Εργασία, ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥΣ στη περίπτωση των Τεμπών ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ, από εργοδότη, μέχρι υπουργό εργασίας (στο απυρόβλητο οι διαδοχικοί υπουργοί εργασίας αγαπητέ κύριε Κοκοτσάκη που πολιτεύεστε (επιδεικνύοντας μάλιστα και σωστά αντανακλαστικά(1) και που μας είχατε παροτρύνει να αντιδρούμε στις αδικίες), μέχρι υπουργούς μεταφορών (στο απυρόβλητο οι προηγούμενοι του Κ.Καραμανλή αγαπητέ κύριε Κοκοτσάκη…), μέχρι πρωθυπουργούς ιδιαίτερα μνημονίων (στο απυρόβλητο οι προηγούμενοι του Επιτελικού αγαπητέ κύριε Κοκοτσάκη, , μέχρι Τρόϊκα, αυτή κι αν ευθύνεται πιο πολύ από όλους (στο απυρόβλητο κι αυτή αγαπητέ κύριε Κοκοτσάκη και σας παρακαλούμε θερμά να βοηθήσετε την ανάδειξη όλων των προαναφερομένων αιτιών και υπαιτιοτήτων).
Αφού ενστερνιστούμε τα περί Δικαίου και τα διεκδικήσουμε με σωστό και όχι πολιτικάντικο τρόπο (και ο νοών νοείτω: https://greek-market-research.com/article/simaia-o-nikos-nalmpantis/), να μιλήσουμε και ΓΙΑ ΑΛΛΑ.
Να μιλήσουμε δηλαδή, για τα ξεχασμένα και παρότι υφιστάμενα, ήτοι:
ασύδοτη και ιερόσυλη πολιτική καπηλεία στα ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, δηλαδή για 8ωρο και 5νθημερο (το πολύ),
για εξαφάνιση της ανεργίας [“η απειλή της ανεργίας είναι χειρότερη από την ανεργία” της οποίας όμως στόχος των ΕΛΙΤ είναι η διατήρηση της, γι’ αυτό εργοδότες-κυβερνήσεις-κοινοβούλια-ΕΕ, καταργούν με εκβιασμό-εξαγορά (συνδικαλιστών-πολιτικών-ΜΜΕ-δικαστικών λειτουργών)-νόμους-μνημόνια-καταστολή προηγούμενες εργατικές κατακτήσεις],
για κοινωνικοπολιτικό έλεγχο μέσω της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (=πληροφόρηση-διαβούλευση-συμμετοχή-έλεγχος όπως τουλάχιστον προβλέπει ο προκλητικά καταπατημένος νόμος 1767/88 (δείτε σχετικά την εικόνα ανοίγοντας τον σύνδεσμο Συνδικαλιστικό Περίγραμμα ), σε ΟΛΑ τα πολιτικά συστήματα),
για Ειρήνη κλπ (2) με Οδηγητή την πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού.
———————————–
(1) – (Βασίλης Κοκοτσάκης: Αποχωρεί από το κόμμα Καρυστιανού | ΣΚΑΪ)
(2) – «Ο εντοπισμός του κρίσιμου σημείου αποκοπής του Κράτους Δικαίου από την εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου, είναι το κρισιμότερο κάθε φορά, σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτικό σύστημα, εργατικό – συνδικαλιστικό καθήκον.»
«Τα δικαιώματα των ανθρώπων και τα δικαιώματα της ανθρωπότητας για την επιβίωσή της (βλέπετε, ειρήνη, περιβάλλον-βιοποικιλότητα , πυρηνικές δοκιμές/εφαρμογές, γενετικοί κώδικες κλπ) , ευρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο αλληλεξάρτησης από κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας , με τους χώρους εργασίας και παραγωγής να κατέχουν αποφασιστικής σημασίας θέση στο κρίσιμο σταυροδρόμι αυτής της αλληλεξάρτησης.»
_.
DocumentoNews, 21 Ιουνίου 2026
Η Ιστορία της Ημέρας του Πατέρα
Η ιστορία της Ημέρας του Πατέρα ανάγεται στο μακρινό 1908 και τη Δυτική Βιρτζίνια. Τότε, στο Φέρμοντ της Δ. Βιρτζίνια, πραγματοποιήθηκε μια λειτουργία προς τιμήν των πατέρων που χάθηκαν στην καταστροφή του ορυχείου του Μονονγκά. Η λειτουργία διοργανώθηκε από τη Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, της οποίας ο πατέρας είχε χαθεί στο ατύχημα. Ορισμένοι συνέδεσαν αυτή τη λειτουργία ως μία πρώτη εκδήλωση τιμής για την Ημέρα του Πατέρα, αν και δεν προσέλκυσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρόμοια εκδήλωση όμως πραγματοποιήθηκε το 1909 στο Σποκάν της Ουάσιγκτον από τη Σονόρα Σμαρτ Ντοντ.
Η ιδέα της προήλθε ενώ άκουγε ένα κήρυγμα για την Ημέρα της Μητέρας. Τελικά, η πρώτη Ημέρα του Πατέρα πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 1910, τον μήνα των γενεθλίων του πατέρα της Ντοντ. Ωστόσο, η γιορτή είχε αντιδράσεις, ιδίως από άνδρες που αμφισβητούσαν την υπονόμευση της «ανδρικότητας» από μία εκδήλωση που συνδέονταν με την Ημέρα της Μητέρας και τα λουλούδια και άλλους που τη θεώρησαν «εμπορικό τέχνασμα».
Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το 1924, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Κάλβιν Κούλιτζ προσέφερε την υποστήριξή του για την Ημέρα του Πατέρα, ενώ το 1966 ο Πρόεδρος Λίντον Μπ. Τζόνσον εξέδωσε διακήρυξη με την οποία αναγνώριζε την ημέρα αυτή. Το 1972, η Ημέρα του Πατέρα καθιερώθηκε ως εθνική εορτή στις ΗΠΑ.
Πότε Τιμάται η Ημέρα του Πατέρα;
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ημέρα του Πατέρα γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, ημερομηνία που έχει υιοθετήσει κι η Ελλάδα. Φέτος, τιμάται στις 21 Ιουνίου. Ωστόσο, η Ημέρα δεν τιμάται σε όλες τις χώρες το ίδιο. Ορισμένες χώρες έχουν καθιερώσει μια σταθερά ημερομηνία που τιμούν τους πατεράδες. Για παράδειγμα, φέτος, η Ονδούρα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τίμησαν την Ημέρα του Πατέρα στις 19 Ιουνίου 2026. Άλλες χώρες όμως, όπως το Λουξεμβούργο κι η Ρωσία, επρόκειτο να τιμήσουν την Ημέρα εντός του Οκτώβρη!
Σκοπός και Μηνύματα της Ημέρας
Η Ημέρα του Πατέρα δίνει την ευκαιρία για εκτίμηση του πατέρα, του θετού πατέρα, του παππού, του κηδεμόνα και κάθε άλλο υγιές ανδρικό πρότυπο που προάγει τα στοιχεία της αγάπης, της καθοδήγησης και της υποστήριξης. Είτε πρόκειται για μια καθημερινή συνάθροιση είτε για μια μεγάλη γιορτή, αυτή η μέρα έχει ως σκοπό την εκτίμηση στον ρόλο που παίζουν οι πατεράδες στη ζωή μας.
Πώς Τιμάται η Ημέρα του Πατέρα
Η Ημέρα του Πατέρα συγκαταλέγεται στις ημέρες που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει αποστολή ευχετήριων καρτών, λουλουδιών και άλλων δώρων στις πατρικές φιγούρες. Όπως αναφέρει το Britannica, ορισμένοι τηρούν ένα ιδιότυπο έθιμο, φορώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για να δείξουν ότι ο πατέρας τους ζει ή ένα λευκό τριαντάφυλλο για να δείξουν ότι έχει φύγει από τη ζωή.
Πηγή: documentonews.gr

_.
G-M-R, 16 Ιουνίου 2026
ΣΗΜΑΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ (Τέμπη: «Απειλούν μηχανοδηγούς με πειθαρχικά» – Νέα καταγγελία)
Κύριε Ηλία Παπαγγελή, κύριε Βασίλη Χατζηχαραλάμπους, κύριε Χρήστο Χούπα, κύριε Παναγιώτη Βερζαμάνη, κύριε Νίκο Πλακιά, κύριε Χρήστο Κωνσταντινίδη, ας ενωθούν ανυποχώρητα οι όποιες κινήσεις, αν όχι μεταξύ τους, οπωσδήποτε με τη φωνή του Νίκου Ναλμπάντη μπροστά (όλα τα άλλα πέραν του ότι είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την γενεσιουργό αιτια του ατυχήματος, δεν μπορούν και δεν πρέπει να σκεπάσουν την κραυγή του Ν.Ν.). Ετσι το κάστρο της κάθε χτεσινής-σημερινής-αυριανής διεφθαρμένης και διαφθοροποιού πολιτικοδικαστικής διαπλοκής, θα πέσει με πάταγο. Για προσωπική σας σχετική ενημέρωση αν μπορείτε δείτε: https://greek-market-research.com/article/apantisi-tis-commission-pros-tin-epitropi-anaforon-peti-epi-tis-anaforas-mas-1939-2025/. ΣΗΜΑΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Σχόλιο GMR: ΜΕΓΑΛΗ ευκαιρία να σταλεί ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ υποστήριξη με τίτλο ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ της Απάντηση της Commission προς την Επιτροπή Αναφορών Petì επί της αναφοράς μας 1939/2025. σε όλους τους αποδέκτες Ελλάδα-ΕΕ και σε διανοούμενους κλπ, πχ τεχνικούς συμβούλους, Κοκοτσάκη, Μιχόπουλο, ΠΑΣΣΑ κλπ και σιγα σιγα να γινει και προσφυγή στο ΕΔΑΔ για χονδροειδή συγκάλυψη σε σχέση με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ .
Αυτό επείγει.
_.
Εφημερ.Συντακτών/ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 14 Ιουνίου 2026
Τρεις από τους βασικούς συντελεστές του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που απορρίπτει τη δημιουργία πυρόσφαιρας από έλαια σιλικόνης, βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που χαιρέτισε ο Κυρανάκης.
Εδώ και καιρό στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία ελάχιστα μιλούν δημοσίως για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά όποτε το κάνουν το πρώτο που λένε είναι ότι έχουν καταρρεύσει οι «ψεκασμένες θεωρίες για τα ξυλόλια». Και όμως το πόρισμα του επίσημου κρατικού φορέα διερεύνησης ΕΟΔΑΣΑΑΜ όχι μόνο συνεχίζει να μιλά για ξυλόλιο απορρίπτοντας την πυρόσφαιρα από έλαια σιλικόνης, αλλά και οι βασικοί συντελεστές της έρευνας βραβεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα σε εκδήλωση που χαιρέτισε ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Η «Εφ.Συν.» επιχείρησε να παρακολουθήσει τη βράβευση, που έγινε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Οργανισμών Διερεύνησης (NIB Network), αλλά στον υπογράφοντα δεν επετράπη η είσοδος με το σκεπτικό ότι οι εργασίες είναι τεχνικού χαρακτήρα και κλειστές για το ευρύ κοινό. Από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δόθηκαν υποσχέσεις ότι για την τελετή βράβευσης θα έβγαινε Δελτίο Τύπου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, κάτι που δεν συνέβη ώς την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ.
Η πραγματογνωμοσύνη
Τα βραβεία για τη συνεισφορά στην έκδοση του πορίσματος για τα Τέμπη δόθηκαν σε τρία πρόσωπα. Οι δύο ήταν μέλη της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή ο επικεφαλής του τομέα έρευνας ατυχημάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), Bart Accou, και το μέλος του ERA, Fabrizzio Carpinelli. Ο τρίτος είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, στην πραγματογνωμοσύνη του οποίου στηρίζονται οι ερμηνείες της πυρόσφαιρας που προκάλεσε τον θάνατο επιβατών που δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση.
Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα είχε προαναγγελθεί με ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τις 25/5/2026 με την επισήμανση ότι «συνιστά σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτύξει οι Ευρωπαίοι εταίροι στον τομέα των διερευνήσεων». Εμεινε κρυφή όμως η απόφαση να βραβευτούν οι δύο εκπρόσωποι του ERA και ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος από το Αριστοτέλειο…
Πάντως σε άλλη ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα τρία χρόνια από τα Τέμπη, στις 27/2/2026, επισημαινόταν η «καθοριστικής σημασίας συνδρομή και υποστήριξη» των τριών προσώπων: «Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται προς τα εξέχοντα μέλη του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και προς τον Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, για την αφιλοκερδή και ουσιαστική συνεισφορά του στην ανωτέρω διερεύνηση» ανέφερε εκείνη η ανακοίνωση, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έλεγε στο παρελθόν ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, πριν παραιτηθεί στις 9 Απριλίου 2025.
_.
G-M-R, 11 Ιουνίου 2026
Την εν θέματι απάντηση μπορείτε να δείτε μεταφρασμένη από το αγγλικό κείμενο εδώ Reply_Commission_to_Peti_regarding_our_report 1939-2025
Με αφορμή αυτή την απάντηση στείλαμε email όπως ακολουθεί:
Προς:
ΕΕΔΑ-ΙΜΔΑ ( email 16 Μαΐου 2026:https://greek-market-research.com/article/epistoli-pros-tin-eeda-koinopoiisi-imda/ )
EU-OSHA & Andreas STOIMENIDIS (EU-OSHA Workers representative) προκειμένου να εξετάσουν και διαβιβάσουν την παρούσα σε Επιτροπή Peti και Commission.
Κοινοποίηση:
Σε συνέχεια του email μας 16 Μαΐου 2026 9:26 μ.μ. “ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ:ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (link εδώ)
ΑΠΟ Γ.ΓΡΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Χ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ, Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΔΗΣ(*)/ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ (ΚΑΙ ΩΣ ΔΟΛΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ/ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΥΑΕ) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Commission, της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, μέσω της απάντησης ( https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PETI-CM-788945_EN.pdf ) που έδωσε προς την Επιτροπή Peti επί της αναφοράς μας 1939/2025:
Λαμβανομένων υπ’οψιν:
(από AI) Ο ΟΣΕ διαθέτει ειδική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, επιφορτισμένη με την αξιολόγηση κινδύνων, την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και την εκπαίδευση του προσωπικού. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για έκτακτα ζητήματα εμπλέκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
[1], επιφορτισμένη με την αξιολόγηση κινδύνων, την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και την εκπαίδευση του προσωπικού. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για έκτακτα ζητήματα εμπλέκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. [1]
Η υπηρεσία είναι οργανωμένη και προσβάσιμη μέσω των παρακάτω στοιχείων:
Κεντρικά Γραφεία ΟΣΕ
• Διεύθυνση: Καρόλου 1-3, Τ.Κ. 104 37, ΑθήναΓραμματεία Προέδρου Δ.Σ.: 210 5297857, 210 5297561Γραμματεία Διευθύνοντος Συμβούλου: 210 5297865, 210 5297867 [1]
Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας
• Διευθυντής: 213 1516564Τμήμα Συνθηκών Εργασίας: 213 1516564 [1]
Και εδώ: Στοιχεία ΕπικοινωνίαςΟΣΕ
YΠΗΡΕΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
T. 210 5297671 E. yyae@osenet.gr
https://ose.gr/epikoinonia/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/ .
Και εδώ: Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία: θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα – ECOPRESS
https://ecopress.gr/ygeia-asfaleia-stin-ergasia/.
Και “στην τελική”, εδώ: «O Νίκος χάθηκε 29 χρονών. Ήταν μόνο 1,5 χρόνο στα τρένα. Τον πρώτο χρόνο έκανε τη θεωρητική του εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στα τρένα. Τον Νοέμβρη άρχισε να εκφράζει ανησυχίες γιατί η θεωρία απείχε πολύ από την πράξη. Αυτά που του έδειχναν στη θεωρία δεν ίσχυαν στην πράξη. Δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας. Είχε πει στη σύζυγό μου ‘νονά θα το δω να έρχεται από απέναντι και θα πηδήξω. Θα γίνει κάτι μεγάλο. Θα μας δείχνουν οι τηλεοράσεις. Θα προσπαθήσουν να κατηγορήσουν τους μηχανοδηγούς, να μην τους αφήσετε’».
https://www.ieidiseis.gr/ellada/466536/tempi-apeiloyn-michanodigoys-me-peitharchika-gia-na-mi-milane-nea-kataggelia/.
Ερώτηση (και απάντηση, ταυτόχρονα μομφή-καταγγελία, κατά της Commission, για το πιο κάτω παρατιθέμενο εντός αγκυλών απόσπασμα της απάντησης https://www.europarl.europa.eu/petitions/el/petition/content/html?petitionNumber=1939%252F2025 της Commission προς την Επιτροπή Αναφορών Peti): Είναι υποχρεωμένη (ΝΑΙ Ή ΟΧΙ) η υπηρεσία/διεύθυνση ΥΑΕ του ΟΣΕ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (εργαζομένων) ΥΑΕ, πέραν των πολλών άλλων υποχρεώσεών της και πάντα με ισόρροπη εργατική συμμετοχή στην ΥΑΕ, να κάνει, ετήσια γραπτή εκτίμηση πιθανών και ενδεχομένων κινδύνων (ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ), να διερευνά τα αίτια ατυχημάτων και παρ’ ολίγον ατυχημάτων και να προβαίνει σε σχετικές γραπτές συστάσεις και οδηγίες προς τον εργοδότη, οι δε εργαζόμενοι ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΛΟΓΩ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (όπως η βεβαιότητα Νίκου Ναλμπάντη για επερχόμενο ατύχημα) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ;;;

Σχόλιο GMR: [Οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν νομιμοποιούνται για παράσταση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διότι επλήγησαν συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν εμπίπτουν στην έννοια του γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.]
Ούτε ο κος Εισαγγελέας ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ θέτουν την κατηγορία “χρόνια, συστηματική, ολιστική παραβίαση του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ (= γενεσιουργός αιτία του ατυχήματος των τεμπών), με ιδιαιτερότερη κακοποιητική επίδραση από τα μνημόνια”, κατηγορία που εμπίπτει στην έννοια του γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αναλυτικότερα στον σύνδεσμο https://greek-market-research.com/article/sidirodromos-to-schedio-epopteias-tis-ras-apokalyptei-anoichtes-pliges-kai-ekkremotites/ .
Πρόκειται για γενικευμένη απαξίωση του κατακτημένου νομικού πολιτισμού, εν προκειμένω πρόκειται και για εκ των έσω πλήγμα κατά της ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ για το ατύχημα των Τεμπών.
Και βέβαια, ΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ή ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ (και ο Σύλλογος των Τεμπών, η κα Καρυστιανού και το κόμμα της, άλλα κόμματα, κλπ) είχαν θέσει τα θέματα “παραβίαση ΥΑΕ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ”, που ούτε και τώρα θέλουν να το θέσουν ως απάντηση στον επίορκο εισαγγελέα, θα μιλάγαμε με άλλους όρους και άλλες δυνατότητες για ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.
——————————————————-
Υστερόγραφο: Η παράσταση πολιτικής αγωγής σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος επιτρέπεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άμεσα παθών (π.χ. υπέστη περιουσιακή ζημία ή ηθική βλάβη). Θεσμικά, ο όρος έχει αντικατασταθεί στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τη διαδικασία «παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας». Εν προκειμένω, η χρόνια επίδραση παραβίαση (ΔΙΚΑΙΟ) ΥΑΕ+Μνημόνια (για τα οποία με Πρόεδρο Δ. Παξινό αντέδρασε ο ΔΣΑ τεκμηριώνουν ηθική βλάβη με την έννοια “παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας” και μόνο.
Ένας σωστός εισαγγελέας, ακόμα κι αν επέμενε στον αποκλεισμό του ΔΣΑ απο την παράσταση πολιτικής αγωγής θα έπρεπε να καλέσει τον ΠτΔΣΑ ως μάρτυρα κατηγορίας.
Έχοντας υπ’ όψιν το επί δεκαετίες διαρκές υφ’ έρπον έγκλημα κατά αορίστου αριθμού επιβατών, που στο ατύχημα (που είναι κατ’ εξοχήν ΕΡΓΑΤΙΚΟ/ΥΑΕ πολυαιτιακό & πολυπαραγοντικό) των Τεμπών μετρήθηκαν 57 θάνατοι και πολλοί τραυματίες, λόγω ολικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ + τα μνημόνια=υποκείμενες αιτίες (βλ.πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ανασφάλειας στους σιδηροδρόμους:
παραθέτουμε απόσπασμα από το Pro Justitia τ.1 (2018) E-ISSN: 2529-0401 Available online at https://ejournals.lib.auth.gr/projustitia
(το αρχείο σε μορφή PDF στο τέλος του σχολίου)
ΘΕΜΑ: Παράσταση πολιτικής αγωγής επί προσβολής αγαθών νομικού προσώπου
σελίδα 343, σημείωση 169 Βλ. άρθρο 87 (αλλά και άρθρο 86), στο οποίο ορίζεται αυτολεξεί: «Ενεργητική νομιμοποίηση νομικών προσώπων -1. Σε δίκες όπου το έγκλημα στρέφεται κατά αόριστου αριθμού προσώπων ή κατά του κοινωνικού συνόλου μπορεί να παραστούν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου για την υποστήριξη της κατηγορίας και το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια των οποίων τελέστηκε η πράξη, καθώς και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον έχουν συσταθεί νομοτύπως πριν από την τέλεση της πράξης με καταστατικό σκοπό την προστασία των εννόμων αγαθών που προσβλήθηκαν απ’ αυτήν.», Το Σχέδιο Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (από επιτροπή υπό την εποπτεία του καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη), Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996, 88.
Παράσταση πολιτικής αγωγής επί προσβολής αγαθών νομικού προσώπου
_.
In.gr/Newspaper, 2 Ιουνίου 2026
Μόλις τρεις από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση της δίκης για τα Τέμπη – Η πρόταση της εισαγγελέως στο επίκεντρο της δικασίμου, «νηφάλια και ισορροπημένη» τη χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Μαντάς
Με τις προτάσεις της εισαγγελέως για τις δηλώσεις παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας, συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου, η έβδομη δικάσιμος της δίκης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που διεξάγεται στο συγκρότημα Γαιόπολις στη Λάρισα.
Ειδικότερα, απορριπτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως ως προς τις παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας από το ελληνικό δημόσιο και την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (σωματείο μηχανοδηγών).
Ως προς το δημόσιο, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υπογράμμισε πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 63 του ποινικού κώδικα, λέγοντας ότι το δημόσιο δεν ζημιώνεται άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά του σταθμάρχη Λάρισας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, Βασίλειου Σαμαρά, των σταθμαρχών Παναγιώτη Χαμηλού και Κωνσταντίνου Πουλόπουλου, οι οποίοι φέρονται να αποχώρησαν πρόωρα από τα καθήκοντά τους, καθώς και του επιθεωρητή διοίκησης Λάρισας του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου.
Αντίθετα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η παράσταση των Δικηγορικών Συλλόγων ως προς το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 παρ. 1 του ποινικού κώδικα).
«Συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 90. Οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν νομιμοποιούνται για παράσταση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διότι επλήγησαν συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν εμπίπτουν στην έννοια του γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.