ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η άγνωστη πτυχή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία
Sunday
29/01/2023
21:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αλβανία ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

 

 

Γεωπολιτικός, 26 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η υπαναχώρηση των Τιράνων από την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πραγματοποιήθηκε, παρότι η συμφωνία στηριζόταν στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η υπογραφή της είχε καταστεί δυνατή, επειδή η Αθήνα την είχε συνδέσει με το “πράσινο φως” για να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ και σύνδεσή της με την ΕΕ. Ουσιαστικά, τα Τίρανα δεν έκαναν καμία παραχώρηση, αφού η ανάγκη για οριοθέτηση ήταν αυτονόητη και για τις δύο χώρες που είχαν κυρώσει τη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι Αλβανοί, βεβαίως, απεδείχθησαν “μπαμπέσηδες”, αφού πρώτα υπέγραψαν την συμφωνία και μετά, προσχηματικώ τω τρόπω, αθέτησαν τον λόγο τους, ακυρώνοντάς την μονομερώς με εσωτερικές τους διαδικασίες, με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η Ελλάδα έπρεπε να επιμείνει σταθερά στην εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας κι όχι να ικετεύει τα υποχείρια της Άγκυρας στα Τίρανα για την υπογραφή συνυποσχετικού με σκοπό την παραπομπή στη Χάγη. Πρόκειται για καταφανή περίπτωση εθνικής υποχώρησης από την πλευρά της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, η οποία ανέχεται να εμπαίζεται η Ελλάδα από τον Ράμα και τους Τούρκους πάτρωνές του. Κάπως έτσι, κινδυνεύουμε “να πάμε για μαλλί και να βγούμε κουρεμένοι”.

Οι ελληνικές ακτές είναι αφ’ ενός μεν αντικείμενες προς τις αλβανικές στην περιοχή του συμπλέγματος Κερκύρας (Κέρκυρα, Διαπόντια νησιά και εξαρτώμενες νησίδες και βράχοι), αφ’ ετέρου παρακείμενες κατά την άκρα της λωρίδος Σαγιάδας (στο χερσαίο σύνορο που καταλήγει στην θάλασσα). Όμως ως αντικείμενη στην Κέρκυρα (μαζί με Βίδο και Λαζαρέτο) αφορά σε πολύ μικρή θαλάσσια έκταση.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.