ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Στουρνάρας: «Θα γινόμασταν Συρία, αν βγαίναμε από το ευρώ» – Η επίθεση στον Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση του 2015
Thursday
02/01/2025
19:30 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Euro Grexit Γιάννης Στουρνάρας Τράπεζες
0

Σχόλιο GMR: Και εμείς νομίζαμε πως  Στίγκλιτς: Το μνημόνιο έσωσε τις γαλλογερμανικές Τράπεζες, όχι την Ελλάδα

Γερμανική παραδοχή: Τα μνημόνια έσωσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι την Ελλάδα,   

Ομπάμα για την ελληνική κρίση: ΄Ηθελαν να διασώσουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

Είναι λύση ένα τρίτο μνημόνιο; | HuffPost https://www.huffingtonpost.gr/stergios-skaperdas/-_394_b_6839872.html,

 Ένα καράβι παλιό σαπιοκάραβο που το λένε τράπεζες,

Σιγή τάφου γύρω από τα εγκληματικά μνημόνια.

Βέβαια, ειδικά για την κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη να πούμε, πως όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε συνάντηση οικονομολόγων (στην αίθουσα του ΜΑ.ΧΩ.Μ.Ε.) ως “ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ” (σε συνδυασμό με την καταγγελία του δημόσιου χρέους ως επαχθούς και επαχθούς και λόγω κατάστασης ανάγκης άρνησης αποδοχής του και πληρωμής), η κα ΜΝΔ άφησε άναυδους τους συμμετέχοντες με κατηγορηματική δήλωσή της,  Δεν μπορούμε να συζητήσουμε για εθνικό νόμισμα, χρειαζόμαστε ειδικό νομισματολόγο“.

Ακολούθως, κυρίως με εκ των άνω παρέμβαση της ΛΑ.Ε. (βλέπε Λαφαζάνης-Στρατούλης), βοηθούσης μιας άκαιρης και αδικαιολόγητης για το εγχείρημα διαφωνίας περί του τρόπου εφαρμογής του εθνικού νομίσματος, και αυτή η αντιμνημονιακή προσπάθεια αναδείχθηκε, μακράν κατώτερη των περιστάσεων, όχι όμως με ευθύνη των ανθρώπων (G-M-R) που ο Γιάννης Τόλιος εμπιστεύθηκε (μέχρι η ΛΑ.Ε. να τον υποχρεώσει σε αναδίπλωση, όπως πάντα που του έβαζε πάγο να μην ενοχλεί τον λάτρη του ευρώ Τσίπρα και να εκτιμήσει πως “πρόκειται για αστικές οικονομολογικές απόψεις” ενώ από την αρχή ήταν γνωστές οι θέσεις των συμμετεχόντων) να προβούν στο σχετικό κάλεσμα.

Για την ιστορία, συμμετείχαν, Γ.Τόλιος, Μ.Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Ν. Ιγγλέσης, Σ.Στάλιας, Σ.Λαβδιώτης, Σ.Θεοδωρόπουλος, Δ.Καρούσος, Δ.Χαλυβόπουλος ο οποίος ως μεθοδικότατος άνθρωπος των επιχειρήσεων έκανε οτι μπορούσε καλύτερο να μην χαλάσει αυτή η προσπάθεια και οι Γ.Τριανταφυλλόπουλος, Ν.Στραβελάκης Λ.Βατικιώτης ευρισκόμενοι σε τηλεφωνική ενημέρωση για την πορεία της συζήτησης. Πιο κάτω βλέπετε απόσπασμα από σχετική εσωτερική αλληλογραφία […Ο συναγωνιστής Λεωνίδας Βατικιώτης αδυνατεί τα Σάββατα, οπότε επόμενες συναντήσεις θα γίνονται Κυριακή.

Δεν λάβαμε μέχρι στιγμής απάντηση από τους συναγωνιστές, Κ.Λαπαβίτσα, Σ.Μαυρουδέα, Δ.Καζάκη,Π.Μαυροειδή, ενώ με τον Θ.Ιωαννίδη δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε …].

_.

 

 

 

 

Γιάννης Στουρνάρας, 2 Ιανουαρίου 2025

 

 

 

 

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για τα σενάρια που τον παρουσιάζουν ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον ρόλο της Μέρκελ, ενώ «επιτέθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα για τη διαπραγμάτευση του 2015.

Ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100.3 και στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, τόνισε αρχικά: «Έχω σεβασμό στη Μέρκελ, διότι συνέβαλε τελικά να σωθεί η Ελλάδα κι εκ του αποτελέσματος κρίνονται τα πράγματα, αλλά την άνοιξη του 2014 ήταν η τελευταία φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκταμίευσε δόση» και πρόσθεσε:

«Πολύ καλά έγιναν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Σαμαρά, τώρα τα υπόλοιπα θα τα γράψει η Ιστορία. Η Ελλάδα πραγματικά γλίτωσε στην τρίχα, η Μέρκελ τελικά έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο να σωθεί η Ελλάδα, άρα με σεβασμό την κοιτάζω, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα όσα λέει είναι σωστά». Μάλιστα, αναφερθείς στο παρασκήνιο με το επονομαζόμενο «time out» που είχε προτείνει ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκάλυψε πως «αν η Ελλάδα έβγαινε τότε από το ευρώ, θα γινόταν Συρία».

Το τρίτο μνημόνιο

Σε ερώτηση για το αν ήταν «φάουλ» των δανειστών το ότι το 2014 δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για έξοδο από το μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, και περίμεναν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως το «μεγαλύτερο φάουλ», καθώς ο όρος που είχε τεθεί στη χώρα μας από το Eurogroup ήταν όταν πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γινόταν «αναδόμηση» χρέους, μείωση επιτοκίων.

(more…)

20 χρόνια στο «ευρώ». Εμπειρίες, συμπεράσματα, προοπτικές
Saturday
11/06/2022
11:08 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Euro Γιάν. Τόλιος
1

Σχόλιο GMR: Αναρτούμε κείμενο/επεξεργασία που μας έστειλε ο κ. Γιάννης Τόλιος με αφορμή τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση του “ευρώ” και τις πολύπλευρες προεκτάσεις των συνεπειών στην οικονομία και στον ελληνικό λαό.

_.

 

 

 

 

 

Γιάννης Τόλιος, 8 Ιουνίου 2022

 

 

 

 

 

 

20 χρόνια στο «ευρώ». Εμπειρίες, συμπεράσματα, προοπτικές*

Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών, συγγραφέας

Εισαγωγή

Πέρασαν ήδη είκοσι χρόνια από τη εφαρμογή του ‘ενιαίου νομίσματος’ (ευρώ) και το κοινό αίσθημα που υπάρχει διάχυτο είναι, ότι η εικοσαετία που προηγήθηκε της εισαγωγής του € (1980-2000), ήταν συγκριτικά καλύτερη από την εικοσαετία εφαρμογής του (2001-2021).! Ιδιαίτερα μετά τη βαθειά διεθνή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος 2009, που αγκάλιασε λίγο-πολύ όλες τις χώρες μαζί και την Ελλάδα, φάνηκαν οι τεράστιες ανεπάρκειες του νομισματικού συστήματος «ευρώ», οι οποίες εντάθηκαν με την πανδημία, διαψεύδοντας πολλούς «μύθους» που είχαν καλλιεργηθεί ως τότε για το ρόλο του.!  Ειδικότερα, αντί της υποσχόμενης «οικονομικής σύγκλισης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» μεταξύ των χ-μ της ευρωζώνης, είχαμε μια αυξανόμενη απόκλιση ανάπτυξης των οικονομικών και ασύμμετρες επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα των αδύναμων οικονομιών.

1.Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του «ενιαίου νομίσματος»

Η λειτουργία του ευρωνομίσματος, στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που ακολουθεί η ευρωζώνη, έχει ως βασικούς πυλώνες το ‘Σύμφωνο Σταθερότητας’ και την ‘ΕΚΤ’, που συμπληρώθηκαν από το ‘Δημοσιονομικό Σύμφωνο’ και τον ‘Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας-ΕΜΣ’. Το αποτέλεσμα της πολιτικής των ‘πυλώνων’, ήταν η διεύρυνση των ανισότιμων σχέσεων μεταξύ ισχυρών & αδύναμων οικονομιών, καθώς και μεταξύ χωρών του κέντρου και περιφέρειας της ευρωζώνης. Ειδικότερα οι δείκτες-οδηγοί της ΟΝΕ (3% έλλειμμα, 60% δημόσιο χρέος στο ΑΕΠ και 2% πληθωρισμός), λειτούργησαν σαν ένα είδος ‘ιερατείου’ της ευρωζώνης, που εξέπεμπαν αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, συνοδευόμενες και από μέτρα πολιτικού αυταρχισμού, με κορύφωση την ακύρωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα το 2015.!

(more…)