ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η Μέση Ανατολή σε μετάβαση – Οι παίκτες και τα πιόνια
Tuesday
10/12/2024
14:50 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος Μέση Ανατολή Συρία
0

Σχόλιο GMR: Η πληρέστερη ανάλυση της κατάστασης, αναμένεται συμπλήρωση, αναλόγως εξελίξεων βέβαια, για την ελληνική πραγματικότητα.

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 10 Δεκεμβρίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η ειδησεογραφία από τη Συρία είναι καταιγιστική. Όμως, οι συνεχείς ενημερώσεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ είναι απλά θόρυβος. Οι εγχώριοι παράγοντες στην κρίση της Συρίας είναι σαν βάρκες χωρίς πανιά που μετακινούνται από τα μεγάλα ρεύματα της θάλασσας. Η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί στα θαλάσσια ρεύματα κι όχι στις βάρκες.

Σε μια κρίση όπως αυτή της Συρίας, σημασία έχει η μακροδυναμική της ευρύτερης περιοχής, όχι η τοπική μικροδυναμική. Η μακροδυναμική περιλαμβάνει την Τουρκία, το Ισραήλ, και τις χώρες του Κόλπου (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου: Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η μικροδυναμική περιορίζεται στις τρομοκρατικές/ανταρτικές ομάδες και τη συριακή κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ενδιαφέρεται να εξουδετερώσει την επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή και οραματίζεται την επέκταση της σφαίρας επιρροής του στις ακτές της Μεσογείου.
  • Η Τουρκία θέλει διακαώς να καθιερώσει τον ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη, με τη Συρία –κι όχι μόνο– να είναι τμήμα αυτής της περιφέρειας.
  • Το Ισραήλ επιδιώκει την εξάλειψη της παρουσίας του Ιράν στη περιοχή και την εγκατάσταση ελεγχόμενων καθεστώτων στις γειτονικές χώρες. Επειδή η αμερικανική πολιτική στην περιοχή έχει πάντα στο κέντρο της τα συμφέροντα του Ισραήλ, ΗΠΑ και Ισραήλ μπορούν να θεωρηθούν ως ένας και ο αυτός παίκτης στην περιοχή.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr