ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο G-M-R: Το ΚΚΕ καταθέτει προτάσεις στην Κατοχική Βουλή, συζητάει στην Κατοχική Βουλή ως εάν επρόκειτο για σώμα, έστω αντι-προσώπων, του λαού και όχι εκπροσώπων της Χρεοκρατίας, ο δε διάλογος ΚΚΕ-πολιτών περιορίζεται ΑΥΣΤΗΡΑ, στον ανεπίδεκτο περί χρεοκρατικής κατοχής αντιλήψεων κύκλο, μελών-οπαδών.
Η μετάλλαξη των “κληρονόμων” αγώνων και θυσιών του παρελθόντος, ήταν φυσικό επακόλουθο της κομματικής διόγκωσης με τραπεζικά δάνεια και με μηχανιστική κατάληψη πόστων αντιπροσώπευσης σε συνδικαλισμό, Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, κλπ.
Από κοντά, με τις ίδιες αντιλήψεις και πρακτικές, οι λοιποί επίδοξοι πολιτευόμενοι “αντι-μνημονιακοί” σωτήρες μας (ταυτόχρονα σωτήρες ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ, άνευ εισαγωγικών, του “τι κι αν είναι Κατοχικός” Αντιπροσωπευτικού Κοινοβουλευτισμού.
Κομβικής σημασίας η προσφορά προς τους Εκπροσώπους της Χρεοκρατίας, επίφασης δημοκρατικής λειτουργίας, με παράλληλο “τάπωμα” κάθε αντιστασιακής ΚΑΙ απελευθερωτικής προσπάθειας.
Τι μένει; Η Ένωση με δημοκρατικό τρόπο αγωνιστών-επιστημόνων-πολιτών που υποφέρουν, παραμερίζοντας το βασικότερο εν Ελλάδι εμπόδιο, παραμερίζοντας το εν Ελλάδι δυστυχώς ισχύον: “Ο Έλληνας δεν είναι συνεργάσιμος”.
G-M-R, 1 Δεκ. 2018
Τις προτάσεις του Κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Τις προτάσεις θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Βουλή (αίθουσα 223).
Όπως αναφέρει στην Εισαγωγή των προτάσεών της η ΚΟ του ΚΚΕ, «το αστικό Σύνταγμα, όπως κάθε Σύνταγμα, κατοχυρώνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης, εν προκειμένω της αστικής τάξης. Διασφαλίζει τα συμφέροντα της και τις διεθνείς της συμμαχίες. Προωθεί νέους στόχους κι επιδιώξεις αυτής της εξουσίας. Οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος γίνονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και για να αποτυπωθούν σε νομική-συνταγματική μορφή, οι νέες ανάγκες του συστήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται στην πορεία των εξελίξεων». Προσθέτει ότι «αυτό το στόχο υπηρέτησαν οι προηγούμενες αναθεωρήσεις του υπάρχοντος Συντάγματος, αυτό το στόχο υπηρετεί και η τωρινή αναθεώρηση, όπως προκύπτει από τις προτάσεις, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».
«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι προηγούμενες αναθεωρήσεις του ελληνικού Συντάγματος προχώρησαν μια σειρά αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας μας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο. Αντίστοιχα, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η ισχύς του δικαίου της ΕΕ, όχι μόνο έναντι των κοινών νόμων, αλλά και έναντι του ίδιου του Συντάγματος. Με βάση τα παραπάνω υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται, η αστική πολιτική μέσω των μνημονίων, η ασφυκτική επιτροπεία, το σύνολο των μέτρων υπέρ του κεφαλαίου, που εκπορεύονται από την ΕΕ και ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει το κείμενο της Εισαγωγής των προτάσεών του κόμματος.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πρώτος στόχος που υπηρετούν, τόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ κι άλλων κομμάτων, είναι να διασφαλιστεί η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα και συνέχεια. Δηλαδή, να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, από μια σειρά παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να είναι και ο λαός, το κίνημα του, ο λαϊκός παράγοντας και η πίεση που μπορεί να ασκεί και πρέπει να ασκεί προς τις κυβερνήσεις».
Ως δεύτερο στόχο, το ΚΚΕ αναφέρει την προσπάθεια «να αναστηλωθεί το κύρος του αστικού πολιτικού συστήματος στα μάτια του λαού, το οποίο κλονίστηκε, ιδιαίτερα εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, αλλά και της ασυνέπειας λόγων έργων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διέπρεψε. Να εμφανιστεί ότι δήθεν ηθικοποιείται ένα σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα».
«Ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάνω στον οποίο επιχειρείται να στηθεί και ο διπολικός καβγάς με τη ΝΔ, είναι αυτός που πλασάρεται με τα ψευδεπίγραφα συνθήματα της “εμβάθυνσης της δημοκρατίας”, της “προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων”, της δήθεν “αντινεοφιλελεύθερης ατζέντας”, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα κι ελευθερίες», προσθέτει το ΚΚΕ.
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι παρά την ύπαρξη και σήμερα στο Σύνταγμα διατάξεων για το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στην απεργία και στο συναθροίζεσθαι, εν τούτοις αυτές «καθόλου δεν απέτρεψαν όλα αυτά τα χρόνια η ανεργία να έχει φτάσει στα ύψη, οι λαϊκές κατοικίες να φορολογούνται και να κατάσχονται, οι απεργίες να βγαίνουν στην πλειοψηφία τους παράνομες και καταχρηστικές».
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «τυπική αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων» αφού «την ίδια στιγμή υπάρχει ένα σύνολο από ρήτρες, εξαιρέσεις, εκτελεστικούς νόμους που τα καταστρατηγούν στην πράξη, για να προστατεύσουν τον υπέρτατο νόμο που είναι το καπιταλιστικό κέρδος, την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τις εκμεταλλευτικές σχέσεις, σε τελική ανάλυση τη δικτατορία του κεφαλαίου».
Επισημαίνει, επίσης, ότι «η αναφορά στο αστικό σύνταγμα -και στο ελληνικό- για την ισότητα των πολιτών είναι ψεύτικη, γιατί είναι μόνο τυπική, αφού εξισώνει τον κάτοχο του κεφαλαίου με τον κάτοχο της εργατικής δύναμης», ενώ εξίσου «κάλπικη και τυπική η λεγόμενη λαϊκή κυριαρχία, μέσω του γενικού εκλογικού δικαιώματος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια στις συνθήκες της ταξικής εκμετάλλευσης, κυριαρχίας παντού της αστικής ιδεολογίας μέσα από πολυπλόκαμους τυπικούς και άτυπους μηχανισμούς».
Το ΚΚΕ, «συμμετέχει στη συνταγματική αναθεώρηση, καταθέτει προτάσεις κι εξαντλεί κάθε περιθώριο για να προστατευθούν και να διευρυνθούν τα λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει “προοδευτικό” και “δημοκρατικό” Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου. Καλούμε το λαό να κάνει αυτές τις προτάσεις, άξονες πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος».
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός, όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει. Σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης, μπορούν να υπάρχουν νέοι λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης και εξουσίας, ένας ανώτερος τύπος δημοκρατίας. Αυτός θα εδράζεται στους τόπους δουλειάς, δηλαδή, στην παραγωγική μονάδα, στην κοινωνική υπηρεσία, θα οργανώνεται σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, σε μια πρωτόγνωρη μορφή άμεσης συμμετοχής, ελέγχου, αιρετότητας, λογοδοσίας και ανάκλησης των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, αξιοποιώντας και τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα».
«Ο λαός έχει το δικαίωμα να παλεύει με όλες τις μορφές σε μια τέτοια κατεύθυνση και, επίσης, έχει το δικαίωμα και τη δύναμη να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή του σημερινού Συντάγματος», τονίζει το ΚΚΕ.
Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συνταγματική Αναθεώρηση περιλαμβάνει:
1) Απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων
2) Προτάσεις για τη λειτουργία της Βουλής και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων
3) Πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
4) Διεύρυνση κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων
5) Προτάσεις για τη Δημόσια Διοίκηση και άλλους κρατικούς θεσμούς
6) Προτάσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης
7) Ριζική αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικής ευθύνης υπουργών
8) Προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και
9) Κατάργηση προνομίων εφοπλιστικού κεφαλαίου και κεφαλαίων εξωτερικού – φυσικός πλούτος και κοινωνικά αγαθά.
Πηγή: newpost.gr