ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Μα πολύ φυσιολογικά έρχεται η Τουρκική Δήλωση, από την στιγμή που η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει μετά τιμών τον “Ηγέτη” των Κατεχομένων.
Απομένει η επικύρωση, εν μέσω των σχετικών Ελληνοκυπριακών παρακαλετών, της Διζωνικής-Δικοινοτικής ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ (ΕΘΕΛΟμετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Κοινότητα).
_.
hellasjournal_σύνταξη, 27 Απριλίου 2021
Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αμφιβολίες σχετικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αυτή η κυριαρχία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Κύπρο, τόνισε ο ο Πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) Ανδρέας Χατζηράφτης απαντώντας σε δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΤΠ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται για τη διεξαγωγή της 2ης Συνόδου της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα Γεωγραφικά Ονόματα (UNGEGN), η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, με αφορμή την έκθεση προόδου που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων (ΜΚΕΤΓΟ) Ανδρέας Χατζηράφτης, υπέβαλε επίσημη δήλωση με την οποία αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ).
«Με τη δήλωση αυτή, η Τουρκία ανέφερε ότι το όνομα που χρησιμοποιήθηκε στην επίσημη έκθεση της ΚΔ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως μία και μόνη αρχή που εκπροσωπεί το νησί στο σύνολό του. Για τον λόγο αυτό, η Τουρκία δήλωσε ότι, η έγκριση αυτού και άλλων εγγράφων στη Σύνοδο δεν συνιστά αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, ούτε προδικάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τη Συνθήκη Συμμαχίας και τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960», αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως σημειώνεται, ο κ. Χατζηράφτης αντέδρασε άμεσα με πολύ έντονο τρόπο, καταθέτοντας επίσημη δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι «η διεθνής κοινότητα δεν έχει αμφιβολίες σχετικά με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αυτή η κυριαρχία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Κύπρο. Γι’ αυτό, η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως αντικείμενο διεθνούς δικαίου και γιατί η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου εκπροσωπεί τη χώρα διεθνώς».
«Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί την Κύπρο στο σύνολό της απορρίφθηκε κατηγορηματικά, επιτακτικά και οριστικά από το εξέχον όργανο που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας σε πολλά από τα ψηφίσματά του», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε, «εξέφρασε τη λύπη του για την υποτιθέμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας νομικά άκυρη την επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κάλεσε όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν οποιοδήποτε άλλο κράτος εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία».
Επιπρόσθετα, είπε ότι «οποιαδήποτε απόπειρα ίδρυσης αποσχιστικής οντότητας στην επικράτεια της Κύπρου δεν επηρεάζει το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή έννομη τάξη σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες και κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ομοίως, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί από οποιεσδήποτε δηλώσεις που υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες».
Ο κ. Χατζηράφτης κάλεσε την τουρκική αντιπροσωπεία να σεβαστεί τον τεχνικό χαρακτήρα της Συνόδου για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων και να αποφύγει οποιεσδήποτε προσπάθειες πολιτικοποίησής της. Είπε ότι η αναφορά της τουρκικής αντιπροσωπείας σχετικά με την έκθεση που υπέβαλε η ΜΚΕΤΓΟ δεν σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με το πρόγραμμα της Συνόδου. Η μόνη πτυχή του Κυπριακού που σχετίζεται με το περιεχόμενο της Συνόδου είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αλλάξει παράνομα και αυθαίρετα πάνω από 35.000 γεωγραφικά ονόματα στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου που κατέλαβε με στρατιωτική βία, σε μια προσπάθεια να διαγράψει την ιστορική της ταυτότητα και χιλιετίες ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, προστίθεται.
Σημειώθηκε, επίσης, ότι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού αυτή τη στιγμή τυγχάνουν παράνομης εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ιδιοκτητών. Οι εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής και της επακόλουθης κατοχής, και εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματός τους να επιστρέψουν.
Για τους πιο πάνω λόγους, ο κ. Χατζηράφτης ζήτησε όπως αγνοηθεί η δήλωση της Τουρκίας, καθώς περιλαμβάνει παραπλανητικές πληροφορίες.
Επιπλέον, ο κ. Χατζηράφτης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Έκθεσης που υπέβαλε η Τουρκία και συγκεκριμένα στην Ενότητα 2: «Ονόματα και πρωτεύουσες χωρών, Κατάλογος χωρών και πρωτευουσών». Δυστυχώς, αυτός ο κατάλογος, μεταξύ άλλων, παραθέτει το όνομα του ψευδοκράτους ως επίσημο όνομα χώρας. Επιπλέον, ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Χατζηράφτης τόνισε ότι αυτός ο κατάλογος των χωρών και πρωτευουσών που εκπόνησε η Τουρκία πρέπει επίσης να αγνοηθεί εντελώς, καθώς περιλαμβάνει ψευδείς πληροφορίες.
Πηγή: hellasjournal.com