ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η πολιτική του ποδοσφαίρου σε κρίση
Saturday
15/02/2020
15:45 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΙΑΠΛΟΚΗ Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR:   μόνο η «ανυπακοή» μπορεί να επιλύσει τις διαφορές με γνώμονα το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και όχι το ιδιοτελές συμφέρον οιουδήποτε παράγοντα της οικονομικής και δημόσιας ζωής“, μας προτρέπει ο εξαιρετικός νομικός κος Μηλιαράκης. Επειδή η προτροπή του κου Μηλιαράκη φέρει ΑΥΤΟ το ειδικό βάρος του ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ δικηγόρου, καλόν θα είναι, όσοι θέλουν να λέγονται αντιμνημονιακοί, να ΤΗΝ αξιοποιήσουν ενώπιοι-ενωπίω της (“ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ-ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ”) ΕισαγγελικοΔικαστικής Εξουσίας (Πρόεδρο & Εισαγγελέα Α.Π.), και κατά του οποιουδήποτε (κατά την γνώμη τους) παράγοντα της οικονομικής και Δημόσιας ζωής, πχ, κατά των επωνύμως διαπλεκομένων ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ πολιτικοτηλεοπτικών ένθεν και ένθεν ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ, λέμε τώρα…

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 11 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

Η πρόσφατη κρίση του ποδοσφαίρου που αφορά αναπαραγωγή της κρίσης, έφερε στο επίκεντρο (για μια ακόμη φορά) τη σύγκρουση συμφερόντων. Τη σύγκρουση συμφερόντων παραγόντων της οικονομικής ζωής όπου με αιχμή δόρατος το οπαδικό φρόνημα και την αγορά Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών (ΠΑΕ), επιδιώκεται η υπεράσπιση και εξυπηρέτηση λοιπών οικονομικών συμφερόντων, άσχετων με το ποδόσφαιρο. Αυτά πλέον είναι πασίδηλα στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της «ευρεσιτεχνίας» των πολιτικών της κατάφερε: αφενός α) να οξύνει την κρίση του ποδοσφαίρου και αφετέρου β) να δυσαρεστήσει τους πάντες. Ό,τι και εάν επιχείρησε στη συνέχεια, ακόμη και από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προδήλως είναι ατελέσφορο, καθόσον η κρίση είναι ενεστώσα.

Έτσι η κοινή γνώμη στην Ελλάδα (ποδοσφαιρόφιλη και μη), παρά την κρίσιμη καμπή που διέρχονται τα εθνικά θέματα και παρά την οικονομική κρίση που είναι πάντοτε παρούσα και αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, απασχολήθηκε και απασχολείται, με τις εντάσεις της «Θύρας 7» του Ολυμπιακού και της «Θύρας 4» του ΠΑΟΚ. Κοντολογίς γίνεται συζήτηση για τη διένεξη του «ποδοσφαιρικού Βορρά-Νότου», πράγμα που οφείλεται αποκλειστικώς στις αστοχίες της κυβέρνησης της ΝΔ, και για να ακριβολογούμε, των επιλογών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τούτο γιατί, για να είμαστε δίκαιοι, ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν θα ενεργούσε, όπως ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη, εάν όχι εντολή, του Πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου και κατά μείζονα λόγο ο Πρωθυπουργός φέρει, και εκ του Συντάγματος άλλωστε, το βάρος για την ευθύνη αποφόρτισης της όλης κατάστασης.

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

Η διένεξη όμως ανάμεσα στις προαναφερόμενες «αντίπαλες θύρες», (σύμφωνα με το περιεχόμενο των δηλώσεων «εμπόλεμες θύρες»), εστιάζει αποκλειστικώς και μόνο, όπως προαναφέρθηκε, στη σύγκρουση ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων της ολιγαρχικής ελίτ της Ελλάδας, για την οποία μόνο η «ανυπακοή» μπορεί να επιλύσει τις διαφορές με γνώμονα το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και όχι το ιδιοτελές συμφέρον οιουδήποτε παράγοντα της οικονομικής και δημόσιας ζωής.
Αφού όμως «ξεπεράσουμε» τα του οπαδικού φρονήματος της «Θύρας 7» του Ολυμπιακού και της «Θύρας 4» του ΠΑΟΚ, χρήσιμα είναι τα εξής:

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ…

Είναι ιστορικώς βέβαιον, σε βάθος χρόνου, ότι οι κοινωνίες οργάνωναν μεταξύ τους αγώνες όπου οι εμπλεκόμενοι λάκτιζαν μια μπάλα (σφαίρα). Το αγώνισμα αυτό ήταν γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αυστραλία, στη Ρώμη αλλά και στην Κίνα.

Το ποδόσφαιρο όμως όπως σήμερα εννοείται και διεξάγεται σε αγωνιστικούς χώρους, επί τούτω και επί τούτο προορισμένους, έχει τις βάσεις του πριν από 170 περίπου χρόνια! Ωστόσο, έλαβε πιο οργανωμένο χαρακτήρα περί τα μέσα του 19ου αιώνα, όπου «τυποποιήθηκαν» οι πρώτοι κανόνες και οργανώθηκαν Ομοσπονδίες ανά τις Ηπείρους, καθώς μάλιστα συστάθηκε και Παγκόσμια Ομοσπονδία. Ωστόσο, άξιο επισημείωσης είναι ότι το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε από τις ελίτ στην Αγγλία και μεταφέρθηκε αργότερα και στις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις της βρετανικής κοινωνίας. Όμως, η εντυπωσιακή εξάπλωση του ποδοσφαίρου οφείλεται κυρίως στους Άγγλους ναυτικούς, λόγω τηςΒρετανικής αυτοκρατορίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Όπως έχει προεκτεθεί το ποδόσφαιρο έχει τη βάση του στην αγγλική παιδεία, πράγμα άγνωστο στο ευρύ κοινό. Όμως, από την παιδεία το ζήτημα πλέον, έχει όχι απλώς διολισθήσει, αλλά «εγκατασταθεί» στην οικονομία και μάλιστα σε επίπεδο εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων. Η «αλλαγή» αυτή άρχισε να πραγματοποιείται από τη δεκαετία του 1980, όταν οι μεγάλες πολυεθνικές αθλητικών ειδών (Nike, Adidas), οι βιομηχανικοί κολοσσοί (Matra) και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μπήκαν αποφασιστικά στην αγορά του αθλητισμού. Η είσοδος αυτή προσέλκυσε και μεγάλους χορηγούς (CocaCola, Mastercardκ.ά) οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι μία νέα επικοινωνιακή πηγή τους προσέφερε τεράστιες δυνατότητες επέκτασης των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Σ’ αυτό προστέθηκε και ο «στοιχηματισμός» που αφορά πολλές φορές αιτία «στημένων παιχνιδιών».

ΤΟ «ΟΠΑΔΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ»

Είναι κοινός τόπος ότι σε συνθήκες ομαλού πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου το «οπαδικό φρόνημα» είναι αρκετό για να εξάπτει τα πνεύματα και να παρεμβαίνει στην οικονομική και πολιτική ζωή ως «ομάδα πίεσης». Έτσι, όμως, ένας οπαδός μεταπίπτει στην κατάσταση ένας χούλιγκαν (hooligan). Η λέξη αυτή ερμηνευόμενη από την αγγλική γλώσσα αποδίδει τον όρο του «ταραξία», αλλά και του «αλήτη».

Με τούτα τα δεδομένα καθίσταται αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας ως ρυθμιστικού παράγοντα του εννόμου αγαθού του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου.
Σε τελευταία ανάλυση, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος, ο αθλητισμόςως ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα «τελεί υπό την προστασία και την εποπτεία του κράτους»!

————————————————
*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

 

Πηγή: matrix24.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.