ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
ΣΧΟΛΙΟ G-M-R: Αναρτούμε ως ντοκουμέντο αλληλοεπίρριψης ευθυνών για το έγκλημα.
Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξη δίνει στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard o επικεφαλής του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στην οποία τονίζει ότι το ΔΝΤ επιχειρηματολογούσε κατά της στρατηγικής της αύξησης των φορολογικών βαρών, ενώ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν από η πρώτη, από τις δύο προηγούμενες επί μνημονίων, η οποία συμφώνησε για «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή περικοπές στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επέκταση των ωριμάνσεων, το οποίο συζητείται, αρκεί αλλά θα πρέπει να είναι σημαντική «όχι όμως και 100 χρόνια» όπως σημειώνει, ενώ υπογραμμίζει ότι πλέον οι Έλληνες θέλουν να πάρουν μια ανάσα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις:
«Αυτό που ζητάμε είναι χώρος για τους Ελληνες να αναπνεύσουν, ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να ανακάμψουν», σημειώνει ο κ. Τόμσεν απαντώντας στην ερώτηση για το πώς μπορεί να εξηγηθεί στον αυστριακό φορολογούμενο ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τόμσεν εκτιμά, μιλώντας στην εφημερίδα, ότι οι Αυστριακοί πολίτες θα πάρουν όλα τα δανεικά πίσω. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να αποπληρώσει τα χρέη της και μία περίοδο στην οποία θα επωφεληθεί από μορατόριουμ πληρωμών».
Ο αξιωματούχος δεν παρέλειψε να αφήσει και τις αιχμές τους για τους Ευρωπαίους, υποστηρίζοντας ότι ”συμφώνησαν σε στόχους που ήταν ”άσκοπα φιλόδοξοι”. «Εμείς, ως ΔΝΤ, το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, επισημάναμε ότι κάτι πηγαίνει λάθος. Είπαμε: Χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι αυτές ήταν οι κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν».
O επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι το Ταμείο πάντα ήταν κατά της αύξησης της φορολογίας. «Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά! Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».
ΠΗΓΗ:
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list