ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Το άρθρο του καθηγητή κου Διον. Δρόσου αποτελεί, μέσω και της ανάδειξης των αιτιών των πτωχεύσεων που βίωσε η χώρα (1827, 1844, 1893, 1922, 1932, 1943, 2010), μια ακόμα εξαιρετικά χρήσιμη προσπάθεια συν-ενεργοποίησης/σύμπραξης ενεργών πολιτών, με σκοπό να δημιουργηθεί μέσα στον ελληνικό λαό μια άλλη κατάσταση από αυτήν που περιγράφει ο επίλογος του άρθρου: [«Και αυτό θα συμβεί, όταν ο ελληνικός λαός, όσος βρίσκεται εκτός των δικτύων διαπλοκής και όσος παραμείνει στη χώρα, αρχίσει να δείχνει σημάδια αφύπνισης και απορρίψει το ντροπιαστικό στίγμα πως αξίζει να έχει ηγέτες που εμπορεύονται το μέλλον του, με βάση μη εθνική ατζέντα.»].
Η προηγούμενη πρόσφατη https://slpress.gr/politiki/otan-i-odini-ginetai-politiki-praxi-xreiazomaste-merikes-karistianou-akoma/ πρόταση του κου Δ. Δρόσου, για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή η άλλη κατάσταση, έχει δύο σκέλη.
– Το πρώτο σκέλος είναι, το της “…ενεργοποίησης των πολιτών, που χωρίς “υποκίνηση” και χωρίς ιδιοτέλεια δηλώνουν την παρουσία τους στον στίβο των πολιτικών μας κοινών.”, κατά και με αφορμή, το παράδειγμα της κυρίας Καρυστιανού.
Επισημαίνουμε, πως αυτό το πρώτο σκέλος, περιέχει μέσα στο παράδειγμα της κας Καρυστιάνου και των συγγενών των θυμάτων, τέσσερεις βασικές ηθικοπολιτικές αρχές, Δικαιοσύνης (να βρεθούν όλες οι αιτίες-να λογοδοτήσουν όλοι οι υπαίτιοι) – Ανιδιοτέλειας (αυτό το, χωρίς “υποκίνηση” και χωρίς ιδιοτέλεια δείχνει η συμπεριφορά της κας Καρυστιανού και των υπολοίπων συγγενών των θυμάτων) – Δημοκρατίας (οι συγγενείς έφεραν το θέμα στον δημοκρατικό διάλογο[*]) – Αλληλεγγύης(οι συγγενείς απαιτούν δικαιοσύνη, όχι μόνο για τα θύματα αλλά και για να μην θρηνεί και η υπόλοιπη κοινωνία θύματα λόγω εγκληματικών παραλείψεων).
Αυτές είναι και οι αρχές της G-M-R που προβάλλουμε με την συνθηματική μας συντομογραφία ως “δ.ά.δ.α.” (δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης).
Επ’ αυτής της “δ.ά.δ.α.” βέβαια θα πρέπει να στηριχτούν οι κατάλληλες αναλύσεις-τεκμηριώσεις-προτάσεις-δράσεις επί όλων των ζητημάτων που αφορούν “στον στίβο των πολιτικών μας κοινών”.
Επ’ αυτού του πλαισίου, από την “δ.ά.δ.α.”, τις κατάλληλες αναλύσεις-τεκμηριώσεις-προτάσεις-δράσεις, έως και “στον στίβο των πολιτικών μας κοινών”, η G-M-R καταθέτει προς συζήτηση (με όλο τον σεβασμό προς τον πόνο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, που μπορεί να μην συμφωνήσουν μερικά ή ολικά),την θεωρητική και έμπρακτη στάση της, όπως αυτή περιέχεται στον σύνδεσμο https://greek-market-research.com/clink/epistoli-pros-ko-s-seferiadi/ .
– Το δεύτερο σκέλος της πρότασης του κου Δ. Δρόσου, είναι μεν επιθυμητό όχι όμως “εκ των ων ουκ άνευ” προϋπόθεση, αν και κατά την γνώμη μας περισσότερο μοιάζει ευχή προς ώτα μη ακουόντων κομμάτων.
Και εξηγούμεθα.
Η συμπληρωματική του πρώτου σκέλους προϋπόθεση-πρόταση που θέτει ο κος Δρόσος, είναι, “Ασφαλώς, έχει τα όρια της κάθε κίνηση της “βάσης” αν δεν μπορέσει να εκβάλει σε κίνημα με πολιτική αιχμή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει αφύπνιση των κομματικών μηχανισμών και ανάδραση-ανταπόκριση σε τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εμπειρία του Πολυτεχνείου του 1973, …“.
Αυτό το “Και αυτό δεν μπορεί να γίνει…“, θα το αλλάζαμε εμείς ως G-M-R, αυτό προσπαθούμε άλλωστε υπενθυμίζοντας πάλι και τον Albrecht Welmer(*), σε “Και αυτό θα μπορούσε ευκολότερα να γίνει…”, δεδομένης της στάσης κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής πολιτικής αντί-προσώπευσης από το 2010 ως και σήμερα, στάση που σήμερα είναι πιο συστημικά διαβρωμένη από ότι το 1973, έτσι όπως την καταγράφουμε-αναλύουμε-τεκμηριώνουμε στα σχόλια των αναρτήσεων των στηλών επιστημονικής τεκμηρίωσης και κειμένων γνώμης της G-M-R.
——————————–
(*) [«Προσφυγή στον Δημοκρατικό Διάλογο , στη δημοκρατική δημοσιότητα, σημαίνει προσφυγή στη «σφαίρα όπου ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της στιγμής της απόφασης , και μάλιστα με τρόπο ώστε η επικοινωνιακή εξουσία της κοινής γνώμης να μπορεί να επιβάλλει την αναθεώρηση αποφάσεων»] (Albrecht Welmer : «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ–Για μια ερμηνευτική του δημοκρατικού πολιτισμού» , στη σελίδα 148 εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ) .
_.
Διον. Δρόσος, 16 Μαϊου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Όλες οι πτωχεύσεις που βίωσε η χώρα (1827, 1844, 1893, 1922, 1932, 1943, 2010) είχαν ως κοινή παράμετρο, μεταξύ των αιτίων τους, τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες και την συνακόλουθη υπερχρέωση της χώρας για την υλοποίησή τους. Με βάση την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ανέρχονται στο 3,54% του ΑΕΠ, ενώ των ΗΠΑ στο 3,46%.
Με εξαίρεση δε τη Βρετανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές Χώρες, όλες οι υπόλοιπες δαπανούν κάτω του 2% του ΑΕΠ. Το δε 45,3% αυτών των αμυντικών δαπανών αφορά αγορά εξοπλισμών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συναινεί στη συνέχιση της οικονομικής αιμορραγίας, καθώς αναγνωρίζει την ανάγκη θωράκισης της χώρας απέναντι στην τουρκική απειλή. Αν συγκρίνουμε τις δημόσιες δαπάνες Παιδείας με το ΑΕΠ, που είναι και ο διεθνής δείκτης σύγκρισης, θα διαπιστώσουμε ότι παραμένουν στο 2,8% του ΑΕΠ, καταγράφοντας μάλιστα και μικρή πτώση (-0,1) από το περσινό 2,9%. Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης στις δαπάνες αυτές κυμαίνεται στο 5%-5,5%.
Απογοητευτική είναι η μείωση δαπανών που σχεδιάζεται στο υπουργείο Παιδείας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αθροιστικά (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκεί συμπεριλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ) και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χάνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθούν σημαντικά οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές. Ως προς την Υγεία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ετήσια μεταβολή των δημόσιων δαπανών (σε σταθερές τιμές και σωρευτικά για την περίοδο 2009-2021) διαμορφώνεται στο -29,2% στην Ελλάδα έναντι +32,7% στην ΕΕ. Η δαπάνη υγείας είναι κατά 1,6 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερη από την ΕΕ τη δεκαετία 2012-2021.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr