ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Κων. Κόλμερ, 10 Ιανουαρίου 2025
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Επειδή πολλά εγράφησαν για τον Κώστα Σημίτη (1936-2025) επιβάλλεται να φωτισθή κάπως η πολιτική του πορεία, μακρυά από κομματικά συμφέροντα και ανθρώπινες συμπάθειες, για να θυμούνται οι παληοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Ο Κώστας Σημίτης κατάφερε κι έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδος τον Ιανουάριο του 1996 (αντί του Τσοχατζόπουλου), μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου τον Απρίλιο. Προηγουμένως ήταν υπουργός Βιομηχανίας αλλά παρητήθηκε τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, προκειμένου να μετάσχει στις κομματικές εκλογές για την διαδοχή του “προφητάνακτος” του ΠΑΣΟΚ.
Προφασίσθηκε ένα σκάνδαλο για την κρατικοποίηση ενός ναυπηγείου, αλλά εργαζόταν συστηματικά για να ελέγξει το κόμμα και τη κυβέρνηση, «ένα ετερόκλητο σύνολο» κατά τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Νάϊλς. Είχε όμως την υποστήριξη των Γερμανών λόγω και των στενών σχέσεων του αδελφού του με το Βερολίνο.
Το όνειδος των Ιμίων
Αμέσως με την ανάληψη της εξουσίας, ο Σημίτης είχε την ατυχία να κληρονομήσει το επεισόδιο στα Ίμια, μία δίδυμο νησίδα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα που διεκδικούσαν οι Τούρκοι με την Τανσού Τσιλέρ πρωθυπουργό , που αργότερα παρεδέχθηκε ότι με την ΜΙΤ έβαζε φωτιές στα δάση της Αττικής.
Κατόπιν της αιματηρής αντιπαραθέσεως εις βάρος του Πολεμικού Ναυτικού και της ανικανότης του ΑΓΕΣ ναυάρχου Λυμπέρη, ενεπλάκη στην διένεξη ο Αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος «γκριζάρισε» όχι μόνο τα ΄Ιμια, αλλά και όλη την θάλασσα του Αιγαίου.
Ο Κώστας Σημίτης απέφυγε μεν την αναμέτρηση με την Τουρκία (ενώ είχε υπεροπλία επί του μετώπου), ευχαρίστησε δε εκ βαθέων την Αμερική για τη μεσολάβηση της κι έπειτα έγινε το “χαϊδεμένο παιδί” της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Μέχρι τον πόλεμο του Ιράκ κατά Σαντάμ Χουσεήν το 2003.
Με υπουργό εξωτερικών τον Γιωργάκη Α. Παπανδρέου (ο οποίος δεν παρέστη στην εχθεσινή κηδεία) ο Σημίτης τότε (Αύγουστος 2002) είχε κατά σύμπτωσιν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (τα περίφημα “παίγνια της τύχης”), εναντιώθηκε στην Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κι απέτυχε να συνταχθεί με τους Γάλλους και Γερμανούς για την έκδοση της λεγομένης “επιστολής των 8” που δικαιολογούσε ατεκμηρίωτα την εισβολή.
Αλλά ο πρόεδρος Μπούς ο νεώτερος «δεν νοιαζόταν τι εσκέπτοντο επι του θέματος οι Ευρώπαίοι» (Πρέσβης Μίλλερ) κι εισβολή έγινε.Ο Σημίτης έπεσε στην δυσμένεια της υπερδύναμης και τον Μάρτιο του 2004, η ελληνική κυβέρνηση περιήλθε στον Κώστα Καραμανλή που κέρδισε τις εκλογές απ’ τον Γιωργάκη Παπανδρέου, ο οποίος «πήρε το δακτυλίδι» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απ’ τον Σημίτη, αντισυνταγματικότατα, όστις εμυρίσθη την εκλογική ήττα, παρά το γεγονός ότι… «λεφτά υπήρχαν».
Ο Σημίτης της χρεωκοπίας και της εξάρτησης
Κύριος υπεύθυνος της μετέπειτα χρεωκοπίας της Ελλάδος πρέπει να θεωρείται ο Κώστας Σημίτης που δανείστηκε 10 δις. ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το έλλειμμα των οποίων έφθασε τα 24 δις. ευρώ. Οι Έλληνες έχασαν δύο φορές τα περιουσιακά των στοιχεία επί Σημίτη, με τη φούσκα του Χρηματιστηρίου το 1999 και τη δεύτερη με το ευρώ το 2002. «Ας πρόσεχαν» όπως είπε επιγραμματικά ο Κώστας Σημίτης.
Άξιος συνεχιστής της «ξένης εξάρτησης» της παρασιτικής Ελλάδος που ξεκίνησε από τον Λάζαρο Κουντουριώτη το 1821, ζητώντας την προστασία των… Γάλλων κι όχι των Άγγλων ως υποστηρίζουν τινές ιστορικοί του συρμού αυτοπροβαλλόμενοι, ο Κώστας Σημίτης θα μείνει στην ιστορία ως τον είχε χαρακτηρίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Καθ’ έξιν συνωμότης»…
Πηγή: slpress.gr
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list