ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Αναπτυξιομανία και μάλιστα σε οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες κυριαρχίας ανεξέλεγκτων χρηματιστηριακών μεθόδων-παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση καταλύει το φιλελευθερισμό, ανεξέλεγκτων αλλά και σχεδιασμένων πολεμικών καταστάσεων, χειραγωγούμενης Δικαιοσύνης, Ψευδεπίγραφης Δημοκρατίας Λανθάνουσα δημοκρατία – Έθνος-κράτος και μεταμοντέρνες ελίτ, Το λυκόφως του κοινοβουλευτισμού; .
_.
Newspost.gr 26 Οκτωβρίου 2024
Σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακραία φτώχεια εκτιμά ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας κοστίζουν στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η κοινωνία μας, «παθιασμένη» με την οικονομική ανάπτυξη, βιώνει παγκοσμίως μια κρίση ψυχικής υγείας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο μειονεκτούντες, σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ακραία Φτώχεια, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Η έκθεσή του, με τίτλο «Τα οικονομικά της εξουθένωσης», που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, εξετάζει τον «φαύλο κύκλο» μεταξύ της φτώχειας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπου η φτώχεια μπορεί να είναι τόσο πηγή όσο και αποτέλεσμα των ψυχικών προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν περίπου 970 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η μόδα είναι να προωθηθούν κοινωνίες με εμμονή στην ανάπτυξη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα κλίμα ανταγωνισμού και έναν αγώνα δρόμου για απόδοση, που οδηγεί σε ένα αίσθημα άγχους για την κατάσταση και οδηγεί στην κατάθλιψη όσους εργαζόμενους δεν ανταποκρίνονται στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι σημαίνει να ζεις μια παραγωγική ζωή», γράφει ο Olivier De Schutter, ο οποίος περιγράφει αυτή την εμμονική επιδίωξη για αύξηση του ΑΕΠ ως «αναπτυξιομανία».
Είναι, ωστόσο, δυνατό να ξεφύγουμε από αυτούς τους φαύλους κύκλους», λέει, «αρκεί να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ευημερία από όση στην ατέρμονη αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την απλή παροχή ιατρικής υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος», δήλωσε ο εισηγητής, ενώ αρνείται ότι η λύση είναι να «αντιμετωπίσουμε απλώς τα συμπτώματα».
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία ασκεί πλέον πίεση στους ανθρώπους», ιδίως στους φτωχότερους.
Ουσιαστικά ευάλωτοι είναι οι φτωχοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο «ψυχικό βάρος» για να τα βγάλουν πέρα, που αντιμετωπίζουν τον στιγματισμό, ιδίως σε κοινωνίες όπου οι ανισότητες είναι μεγάλες, και που δεν έχουν τα μέσα να θεραπευτούν για τυχόν ψυχικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Ακόμη και αν, κατά την άποψη του εισηγητή, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητα πανάκεια, «η απόδοση της επένδυσης από τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους θα ήταν σημαντική», δεδομένου ότι οι διαταραχές της ψυχικής υγείας «προκαλούν απώλειες της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, με την κατάθλιψη να αποτελεί την κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας».
Και αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες δεν έχουν απαραίτητα επιλογή για την εργασία τους, αποδεχόμενοι «υψηλό φόρτο εργασίας, απαιτήσεις για αυξημένη παραγωγικότητα και έλλειψη ελέγχου του τρόπου εκτέλεσης των καθηκόντων».
Για να «σπάσει ο φαύλος κύκλος», ο Olivier De Schutter ζητά να αναληφθεί δράση για την καταπολέμηση της ανισότητας, να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας και να καθιερωθεί ένα «βασικό εισόδημα χωρίς όρους».
Πηγή: newpost.gr
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list