ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Αναπτυξιομανία και μάλιστα σε οικονομικοκοινωνικοπολιτικές συνθήκες κυριαρχίας ανεξέλεγκτων χρηματιστηριακών μεθόδων-παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση καταλύει το φιλελευθερισμό, ανεξέλεγκτων αλλά και σχεδιασμένων πολεμικών καταστάσεων, χειραγωγούμενης Δικαιοσύνης, Ψευδεπίγραφης Δημοκρατίας Λανθάνουσα δημοκρατία – Έθνος-κράτος και μεταμοντέρνες ελίτ, Το λυκόφως του κοινοβουλευτισμού; .
_.
Newspost.gr 26 Οκτωβρίου 2024
Σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ακραία φτώχεια εκτιμά ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας κοστίζουν στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η κοινωνία μας, «παθιασμένη» με την οικονομική ανάπτυξη, βιώνει παγκοσμίως μια κρίση ψυχικής υγείας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο μειονεκτούντες, σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ακραία Φτώχεια, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Η έκθεσή του, με τίτλο «Τα οικονομικά της εξουθένωσης», που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, εξετάζει τον «φαύλο κύκλο» μεταξύ της φτώχειας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπου η φτώχεια μπορεί να είναι τόσο πηγή όσο και αποτέλεσμα των ψυχικών προβλημάτων, τα οποία επηρεάζουν περίπου 970 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Η μόδα είναι να προωθηθούν κοινωνίες με εμμονή στην ανάπτυξη, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ένα κλίμα ανταγωνισμού και έναν αγώνα δρόμου για απόδοση, που οδηγεί σε ένα αίσθημα άγχους για την κατάσταση και οδηγεί στην κατάθλιψη όσους εργαζόμενους δεν ανταποκρίνονται στις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι σημαίνει να ζεις μια παραγωγική ζωή», γράφει ο Olivier De Schutter, ο οποίος περιγράφει αυτή την εμμονική επιδίωξη για αύξηση του ΑΕΠ ως «αναπτυξιομανία».
Είναι, ωστόσο, δυνατό να ξεφύγουμε από αυτούς τους φαύλους κύκλους», λέει, «αρκεί να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ευημερία από όση στην ατέρμονη αναζήτηση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από την απλή παροχή ιατρικής υποστήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος», δήλωσε ο εισηγητής, ενώ αρνείται ότι η λύση είναι να «αντιμετωπίσουμε απλώς τα συμπτώματα».
«Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η οικονομία ασκεί πλέον πίεση στους ανθρώπους», ιδίως στους φτωχότερους.
Ουσιαστικά ευάλωτοι είναι οι φτωχοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο «ψυχικό βάρος» για να τα βγάλουν πέρα, που αντιμετωπίζουν τον στιγματισμό, ιδίως σε κοινωνίες όπου οι ανισότητες είναι μεγάλες, και που δεν έχουν τα μέσα να θεραπευτούν για τυχόν ψυχικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Ακόμη και αν, κατά την άποψη του εισηγητή, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απαραίτητα πανάκεια, «η απόδοση της επένδυσης από τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους θα ήταν σημαντική», δεδομένου ότι οι διαταραχές της ψυχικής υγείας «προκαλούν απώλειες της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, με την κατάθλιψη να αποτελεί την κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας».
Και αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες δεν έχουν απαραίτητα επιλογή για την εργασία τους, αποδεχόμενοι «υψηλό φόρτο εργασίας, απαιτήσεις για αυξημένη παραγωγικότητα και έλλειψη ελέγχου του τρόπου εκτέλεσης των καθηκόντων».
Για να «σπάσει ο φαύλος κύκλος», ο Olivier De Schutter ζητά να αναληφθεί δράση για την καταπολέμηση της ανισότητας, να ληφθούν καλύτερα υπόψη οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας και να καθιερωθεί ένα «βασικό εισόδημα χωρίς όρους».
Πηγή: newpost.gr
Σχόλιο GMR: Για να κάνει πλεονάσματα ρε κουτά, για να ξαναβγούμε από τα μνημόνια…
_.
newsbeast|Γ.Σαρρής, 24 Απριλίου 2024
Ο φορέας της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «βαθιά άγνοια»
Για «βαθιά άγνοια» κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη η Νέα Αριστερά. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «κάθε φορά που μιλά αναλυτικά για το πρόγραμμά του, αποκαλύπτεται η βαθιά άγνοιά του τόσο για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας όσο και για το πρόγραμμα του κόμματος του οποίου ηγείται. Το «ελληνικό του όνειρο» είναι η άλλη όψη της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας».
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επισημαίνεται πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινή του συνέντευξη δήλωσε πως η δημόσια επένδυση για την υγεία ‘πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ‘. Είναι προφανές πως δεν έχει ιδέα σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η δημόσια υγεία από τις πολιτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη».
Αυτό γιατί ο κ. Κασσελάκης έχει «ψαλιδίσει» όχι μόνο όσα υποσχόταν το κόμμα του στις τελευταίες εθνικές εκλογές (7.5%) αλλά αγνοεί και την υφιστάμενη δαπάνη των πολιτικών διάλυσης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ. Το 2021 η δημόσια δαπάνη για την υγεία έφτασε στο 5,7%, ενώ τις επόμενες χρονιές κινήθηκε στα ίδια αναιμικά επίπεδα, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, προτείνει ουσιαστικά μείωση των δαπανών στην δημόσια υγεία, ώστε να φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα».
Και συνεχίζει: «Η κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει από θαυματοποιούς, που ασκούνται σε ανέξοδες επικοινωνιακές φιέστες», σχολιάζει και τονίζει ότι η δημόσια υγεία πρέπει να στηριχθεί άμεσα. Η Νέα Αριστερά προτείνει η δημόσια δαπάνη για την υγεία «να ευθυγραμμιστεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7,7%) ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα σταθερό και αποτελεσματικό δημόσια σύστημα υγείας για όλους και όλες».
Πηγή: newsbeast.gr
Σ. Ρομπόλης-Β. Μπέτσης, 5 Μαΐου 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Μετά την δεκαετή (2009-2020) οικονομική κρίση-ύφεση και την όξυνση της κλιματικής αλλαγής, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται από τους πρώτους μήνες του 2020 από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με ειδικούς λοιμοξιολόγους αυτή την πανδημία «η ανθρωπότητα δεν την θα ξεχάσει ποτέ».
Κι αυτό γιατί κινδυνεύει η υγεία του πληθυσμού, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «δεν συνιστά μόνο απουσία της ασθένειας αλλά αποτελεί τη πλήρη φυσική, ψυχική και κοινωνική ισορροπία του ανθρώπου» με το ευρύτερο οικογενειακό, φυσικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η εννοιολογική αυτή θεώρηση της υγείας από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσδιορίζει, εκτός από το θεωρητικό περιεχόμενο της υγείας, τον ρόλο, τη θέση και τις σχέσεις της με την οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: slpress.gr