Η Ελλάδα “έκαψε” κυριαρχικό δικαίωμα στο βωμό του τουρκολυβικού μνημονίου
Sunday
09/08/2020
02:29 GMT+2
Αναστ. Λαυρέντζος 8 Αυγούστου 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Την Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Η Συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και σε σημαντικό βαθμό το επιτυγχάνει. Όμως με τί κόστος; Όπως προκύπτει, η συμφωνία έχει τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά:
- Πρώτον και σημαντικότερο: Η συμφωνία αναγνωρίζει με ελληνική υπογραφή ότι η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ. Όπως προκύπτει, η διανομή της ενδιάμεσης θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου δεν έγινε με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Αντιθέτως έγινε με έναν ετεροβαρή για την Ελλάδα τρόπο που καταλήγει σε ένα 56%-44% υπέρ της Αιγύπτου. Πρόκειται για μια σημαντικότατη ελληνική παραχώρηση, διότι δεν αφορά μόνο αποδοχή μικρότερης ΑΟΖ από αυτή που μας αναλογεί, αλλά και παραδοχή του ότι ένα νησί με το μέγεθος της Κρήτης μπορεί να έχει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ.
- Δεύτερον, πρόκειται για μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης, η οποία εκτείνεται έως τον 28ο μεσημβρινό. Δηλαδή η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο, που είναι και το πιο επίμαχο σημείο, ούτε καν ολόκληρη τη Ρόδο. Για την ακρίβεια ο 28ος μεσημβρινός τέμνει στη μέση τη Ρόδο. Αυτό σημαίνει ότι έστω και δια παραλείψεως, η Ελλάδα φαίνεται να έχει σεβαστεί την τουρκική επεκτατική πολιτική, η οποία θεωρεί δικό της ζωτικό χώρο την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Comments