ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Σωστή η προ τριάντα ετών θέση του ΚΚΕ για το Μάαστριχτ. Σωστός και ο τίτλος του άρθρου, Σωστή και η φοβία του μην τυχόν μετατραπεί σε κόμμα Δραγασάκηδων.
Αμα όμως αυτή η φοβία (του ρεφορμισμού) δικαιολογεί έναν ακραίο-εγκληματικό σεχταρισμό(*) συμβαίνουν τα παρακάτω:
Συμβαίνει η μεγάλη (αναρωτηθείτε, μήπως εγκληματική;) αντίφαση:
1) –– Το ΚΚΕ «καλεί την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες αυτών των κοινωνικών δυνάμεων σε αγωνιστική συμπόρευση, για να δυναμώσει η πάλη για τις δικές τους ανάγκες, να χτιστεί μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων».
2) — Εχθρότητα-ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ του ΚΚΕ απέναντι στον αγώνα: https://greek-market-research.com/clink/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/.
Σε τι, υπ’ αυτήν την (2) συμπεριφορά συνίστανται η “αγωνιστική συμπόρευση”, και η “ισχυρή κοινωνική συμμαχία”;
Το ΚΚΕ ζητάει επομένως (και επιμόνως), κουνώντας και το δάχτυλο στον λαό (τον λαό που δεν διαθέτει τα πολιτευτικά οφίτσια), “αγωνιστική υπακοή” στο να μην κάνει τίποτα (μετά του λαού) μέχρι…, να του δοθεί από τον λαό η εντολή να κυβερνήσει αυτοδύναμο, επίσης θεωρεί “ισχυρή κοινωνική συμμαχία” την κοπαδική ένταξη του λαού στις δυνάμεις των οπαδών του (ούτε καν των μελών του διότι δεν μπορεί να ελέγξει ευρεία εισροή μελών, η εν λευκώ πολιτική εξουσιοδότηση και τα έσοδα από τον κοινοβουλευτισμό και τον ΕΥΡΩκοινοβουλευτισμό ενδιαφέρουν το ΚΚΕ).
Κύριοι του ΚΚΕ, γι’ αυτό που ζητάτε από τον λαό, έχουμε να σας πούμε πως, “Δεν πρόκειται για ισότιμη και φιλική συνεργασία.
(*) Η ύπαρξη του ρεφορμισμού αποτελεί δικαιολόγηση-όρο επιβίωσης του σεχταρισμού και αντίστροφα.
_.
ΚΚΕ, 12 Φεβ. 2022
«Τριάντα χρόνια πριν, στις 7 Φλεβάρη του 1992, υπογράφηκε στην ολλανδική πόληΜάαστριχτ από τα 12 τότε κράτη-μέλη της ΕΟΚ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) η ιδρυτική πράξη της ΕΕ, η “Συνθήκη του Μάαστριχτ”».
Αυτό τονίζει ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 30 χρόνια από τη Συνθήκη και συμπληρώνει:
«Τον Ιούλη του 1992, η Συνθήκη εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες κάθε μορφής στην υπηρεσία της στρατηγικής του κεφαλαίου κατά του λαού.
Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε στη Βουλή την αντιλαϊκή Συνθήκη, απαιτώντας να γίνει δημοψήφισμα, που πεισματικά αρνήθηκαν όλα τα αστικά κόμματα. Η ομοφωνία των αστικών κομμάτων απηχούσε την ομόθυμη στάση της ελληνικής αστικής τάξης, που έβλεπε στη Συνθήκη την ισχυροποίηση του πιο ισχυρού τμήματός της, μέσω της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς βέβαια και τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας της».
«Η χρονική στιγμή της υπογραφής της δεν ήταν τυχαία. Οι αστικές τάξεις της Ευρώπης επιδίωκαν να επωφεληθούν από τις νωπές αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, προκειμένου να καταφέρουν ισχυρό και ενιαίο χτύπημα στην εργατική τάξη και το κίνημά της και να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, μπροστά στον νέο κύκλο σφοδρών ανταγωνισμών και αντιπαράθεσης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, για το μοίρασμα των νέων αγορών στην Ευρώπη και παγκόσμια» επισημαίνει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ -όπως και η ΕΟΚ προηγούμενα- αποτέλεσε εξαρχής ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Δεν υπήρξε, ούτε και θα γίνει ποτέ, “ένωση ισότιμης και φιλικής για τους λαούς συνεργασίας”. Δεν υπήρξε, ούτε θα υπάρξει ποτέ, διαδικασία κατάργησης της ανισομετρίας, σύγκλισης της ανάπτυξης και ευημερίας προς τα πάνω».
Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι: «Για την προώθηση της ενιαίας καπιταλιστικής εσωτερικής αγοράς της ΕΕ θεσμοθετήθηκαν οι περιβόητες “τέσσερις ελευθερίες”: Κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργαζομένων. Τέθηκε ως βασικός πυλώνας η Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ο συντονισμός των δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών των κρατών – μελών, προκειμένου να θωρακιστεί το ενιαίο νόμισμα στην παγκόσμια αγορά. Οι άλλοι δύο αντιλαϊκοί πυλώνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ ήταν: “Η Αστυνομική και Δικαστική συνεργασία” (στην πορεία “Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης”) για τη δημιουργία νέων και την ενίσχυση των υπαρχόντων κατασταλτικών μηχανισμών, την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, την ένταση του αντικομμουνισμού, την κοινή κατασταλτική πολιτική ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, η “Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας” (ΚΕΠΠΑ), που στην πορεία απέκτησε και τον στρατιωτικό, επιχειρησιακό της μηχανισμό για τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αντιδραστική μετεξέλιξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ αποτέλεσε η Συνθήκη της Λισαβόνας, το 2009».
Το ΚΚΕ, «σε δύσκολες συνθήκες για το ίδιο και για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα, αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και αντιπάλεψε αποφασιστικά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στην Απόφαση της Ευρείας Συνόδου της ΚΕ (16-17 Μάη 1992) τόνιζε: “Το όραμα της “Ενωμένης Ευρώπης”, της Ευρώπης των μονοπωλίων, που συνενώνει και εμπνέει βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, “ΣΥΝ” (ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ) και ο συγκεκριμένος στόχος “να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της ΕΟΚ” δεν έχει καμιά σχέση με τα οράματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».
Η ανακοίνωση του κόμματος, παραθέτοντας σειρά στοιχείων για την πορεία και τις αντιθέσεις εντός της ΕΕ από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ως τώρα και ιδιαίτερα για την κατάσταση την οποία βιώνει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι μικροί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, σημειώνει ότι «οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν το ΚΚΕ και διέψευσαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι «η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, πρωταγωνίστησαν στον “βρώμικο πόλεμο” που διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στο Μάλι. Η ΕΕ στηρίζει το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και αναπτύσσει τα δικά της σχέδια ενάντια στην Κούβα και τον λαό της, επιχειρώντας να επωφεληθεί απ’ τον πολύχρονο, εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στην Κούβα. Σχεδιάζει και υλοποιεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη, διατηρώντας σήμερα 17 στρατιωτικο-πολιτικές αποστολές σε 3 ηπείρους».
«Η “Στρατηγική πυξίδα” και η λεγόμενη “Παγκόσμια Πύλη” της ΕΕ, που αναμένεται να επικυρωθούν στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, θα σημάνουν ένταση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, νέο κύκλο δολοφονικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών της, μαζί με τη διείσδυση κεφαλαίων σε τρίτες χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους από την ιμπεριαλιστική πολιτική και τους πολέμους της με την ωμή καταστολή και τη λογική της “στρόφιγγας” για το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο» προσθέτει η ανακοίνωση.
«Σήμερα οι λαοί βρίσκονται μπροστά σ’ έναν νέο γύρο αντεργατικής – αντιλαϊκής επίθεσης, ενορχηστρωμένο από τους καπιταλιστές, τις κυβερνήσεις τους και την ένωσή τους, την ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ, ενώ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάγκη του κεφαλαίου να συνεχιστεί η επεκτατική πολιτική (της μεγάλης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία) οδηγεί και στις διαπραγματεύσεις για αναθεώρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν πρόκειται για μια φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ, όπως προβάλλουν αποπροσανατολιστικά η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αλλά για πορεία σε αντιδραστική κατεύθυνση».
«Κάθε βήμα που ενισχύει τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ, ενισχύει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τη δικτατορία του κεφαλαίου» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Όπως εξηγεί σε άλλο σημείο η ανακοίνωση «τα υπαρκτά οφέλη που αντλούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από τη μεγάλη ενιαία ευρωενωσιακή αγορά στον διεθνή ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα συνυπάρχουν με φυγόκεντρες δυνάμεις που ενισχύονται. Σε κάθε περίπτωση, είτε με μεγαλύτερη “εμβάθυνση”, είτε με πιο χαλαρές ενωσιακές σχέσεις, οι μεγάλοι χαμένοι από το “σχέδιο ΕΕ” είναι και θα είναι οι λαοί».
Το ΚΚΕ εξηγεί στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι «είτε σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης η ζωή των εργαζομένων χειροτέρεψε».
Το ΚΚΕ «καλεί την εργατική τάξη, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες αυτών των κοινωνικών δυνάμεων σε αγωνιστική συμπόρευση, για να δυναμώσει η πάλη για τις δικές τους ανάγκες, να χτιστεί μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων».
«Ο λαός μας, οι λαοί της Ευρώπης, των κρατών-μελών της ΕΕ δεν αξίζουν τέτοια χαμοζωή. Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει υπέρ των λαών, να μετατραπεί σε “Ευρώπη των εργαζομένων”» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:
«Υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν είναι μοιραίο να αυξάνει καθημερινά η απόσταση, η ψαλίδα ανάμεσα στις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για τη διασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας και στη σημερινή κατάσταση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, της ανασφάλειας που βιώνουν οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Ο λαός μπορεί να κάνει παρελθόν τη φτώχεια, την ανεργία, το βάσανο της αβεβαιότητας για το αύριο. Με την εξουσία και την οικονομία στα δικά του χέρια, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, με αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Μόνο έτσι μπορεί να χτιστεί μια Ευρώπη της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα τον 21ο αιώνα».
Πηγή: hellasjournal.com